Genre: Avontuur / Drama
Gesproken taal: Engels, Arabisch en Urdu
Releasedatum: 1 april 1976
Zaterdag om 16:20 uur op BBC 2
Plot The Man Who Would Be King
"Rudyard Kipling's epic of splendor, spectacle and high adventure at the top of a legendary world."
Daniel Davrot en Peachy Carnehan zijn twee ex-sergeanten van het Britse leger, die nu een avontuurlijk en erg ongeregeld leventje leiden. Maar hun bestaan is hen nog niet avontuurlijk genoeg, en ze willen het kruiden met een even ambitieuze als stoutmoedige onderneming. Davrot en Carnehan willen namelijk doordringen in het onherbergzame en ongenaakbare rijk van Kafiristan. Sinds Alexander de Grote zouden zij de eerste Europeanen zijn die dit onbekende land betreden. Ze willen meteen ook de opvolgers van Alexander worden: koning worden van Kafiristan en zich onmetelijke rijkdommen toe-eigenen.
Daniel Dravot
Babu
Ghulam
Mulvaney
narva77 (crew films)
Deze heb ik nooit gezien, lijkt me echter wel leuk. Michael Caine en Sean Connery.
vic
kan er niet echt van genieten. toch 2.5 sterren omdat hij opzich wel goed is gemaakt en goed geacteerd maar het verhaal vond ik niet boeiend
Stephan
Het verhaal is i.m.h.o. briljant! Hoewel de film wat gedateerd is en een wat trage start heeft is dit een rijke aanvulling van mijn DVD-collectie.
****
gimli f
Wat een heerlijke avonturenfilm is dit!
Veel beter en vermakelijker dan die vaak simpele Bond- en Indie Jonesfilms.
Erg sterk spel van Connery en een super-spelende Caine. Het best was nog wel het samenspel tussen die twee. Hoe heerlijk!
Een prima avonturenverhaal, mooie beelden, sterke muziek (nu eens niet "Hollywood-Oosters", maar echte Oosterse klanken). Er valt weinig te wensen over.
Voor mij is dit een van de leukste avonturenfilms ooit gezien (vele heb ik niet gezien trouwens, al die Star Wars-films zijn niets voor mij).
Sterk.
****
JoeHallenbeck
Vanmiddag eindelijk gezien op de tv. Een mooie avonturenfilm met goede rollen van Connery en Caine.
Vooral het (tragische) einde was erg indrukwekkend.
trouwens cool dat Connery die sprong van de brug zelf heeft gedaan i.p.v. een stuntman.
narva77 (crew films)
Goede avonturenfilm, heb me vermaakt. Het einde is idd wat tragisch, maar dat is een logisch gevolg van het verhaal denk ik. Sean Connery en Michael Caine vormen een perfect duo en de locaties zijn mooi. 4*
empirekees
Goed geacteerd door sean en michael. Goed verhaal net als jungle book.
gimli f
Kijk, het gemiddelde gaat al weer wat omhoog!
Queto Y zei het al bij het topic meest ondergewaardeerde films: beetje laag cijfer eigenlijk...
Gemiddeld een 7,9 op imdb, een een top-250 notering (nr. 233)!
Let ook op het stuk kritiek op het Britse en Westerse kolonialisme en imperialisme:
We’re no devils- we’re British soldiers!
We’re not Gods- we’re British. The next best thing, closest to Gods!
hugohei
Mooie film, Huston en Caine en Connery hadden er duidelijk lol in.
Deze film (naar Kipling) is duidelijk een voorbeeld geweest voor de Indiana Jones-trilogie. Avontuur, en een schat, en een beetje losse manier van stoer doen, en een vette knipoog... Niet voor niets was Sean Connery de ideale vader van Indy.
jay73
Geweldige film dit zeg!
Nog een leuk feitje over deze film, dat vast nog niet iedereen weet:
Roxanne (de bruid van Sean Connery in deze film zeg maar) is dus de vrouw van Michael Caine. Haar echte naam is Shakira Baksh, nu Shakira Caine.
En zo ontmoetten ze elkaar:
She met her husband, Michael Caine, after he became obsessed with meeting "the most beautiful woman he had ever seen" in a "Maxwell House" commercial. He was planning on going to Brazil to track her down but it turned she was living in London, England. A friend gave him her phone number and the rest is history.
Bron: imdb
FisherKing
Erg mooie film, goed geacteerd, mooi verhaal, goede regie, maar wat ze in die Roxanne zien is mij een compleet raadsel.
yosemite44
kom op zeg, die is miss guyana geweest en haar maten zijn 36-24-35
yosemite44
klinkt een beetje als een kindermaatje
(bron is trouwens gewoon imdb hoor
Queto Yurlunyur
(...) maar wat ze in die Roxanne zien is mij een compleet raadsel.
Ook dat wordt door IMDb verklaard. Director John Huston had failed to cast the role of Roxanne before shooting started. During filming, at a small dinner party for some cast and crew Huston was asked if he had yet filled the part. When he answered no, all heads turned toward Shakira Caine, star Michael Caine's wife. Huston cast her on the spot. (bron: IMDb)
Dus kennelijk kon Huston er toen niet meer onderuit. Jammer, want ze acteert inderdaad niet best.
Alweer gezien, Jay73
Hij kwam toch onlangs ook al?
Het is dat ik moest werken gisteren, anders had ik zeker 'The Abyss' gekeken.
jay73
Alweer gezien, Jay73
Ha ha die narva! Altijd even oplettend
Inderdaad, weer gekeken (weliswaar niet in z'n geheel dit keer). Ik verbaas me over de 3*-of-lager-stemmers. Er is toch weinig mis met deze film!
Saving Pvt. Pyle
Prachtige buddyfilm met grappige dialogen (Oh, they piss in the river etc.) en een goed verhaal.
Tragisch en mooi einde:
waarin Dravot toegeeft dat zijn ego te groot werd:
Daniel Dravot: I'm heart fully ashamed, for getting you killed instead of going home rich as you deserve, on account of me being so bleeding high and bloody mighty. Can you forgive me?
Peachy Carnehan: Ay, that I can, and that I do, Danny!
Volgens de tv-gids en de krant is dit een komedie.
Toch niet zo gek?
Stephan
Toch niet zo gek?
Eerder een tragie-komedie.
Dat is ook een komedie, zij het een subgenre. Overigens komt dat tragische pas later in de film.
FisherKing
Zeg maar de laatste 10-15 minuten.
Devastation HCT
De sfeer in het algemeen is wel ironisch, maar ik zou het niet als een komedie bestempelen.
FisherKing
Nee, komedie is een te groot woord. Een James Bond achtige Komedie dan.
Badalamenti
Huston had deze film aanvankelijk in de jaren vijftig gepland met Humphrey Bogart en Clark Gable in de hoofdrollen.
Redlop
Erg leuke avonturenfilm. Leuk en dus niet echt spannend, terwijl ik dat gezien het begin wel verwachtte.
Michael Caine speelde erg sterk de nuchtere Engelse schurk, maar Connery viel uit zijn rol.
3,5 *
Captain Pervert
Hehehe, zou grappig geweest zijn, maar Connery en Caine zijn ook een prachtige combinatie vind ik.

Netflix-hits ingehaald door dramafilm 'Materialists' van Celine Song

Dersu Uzala