Genre: Horror / Mystery
Met onder meer: Belén Rueda, Geraldine Chaplin en Fernando Cayo
Gesproken taal: Spaans
Releasedatum: 22 mei 2008
Plot El Orfanato
"A tale of love. A story of horror."
Laura (Belén Rueda) en haar gezin keren terug naar het weeshuis waar Laura het gelukkigste deel van haar jeugd heeft doorgebracht. Met haar terugkeer heropent ze het weeshuis om zo kansarme kinderen te kunnen helpen. Maar eenmaal in het weeshuis begint het gedrag van haar eigen zoontje Laura te beangstigen. Hij bedenkt een onzichtbare vriend en begint vreemde spelletjes te spelen.
Laura
Balaban
Tomás
Aurora
Alicia
Ik vind de film gelijkenissen vertonen met "The Others". Maar die is wel wat stukkie beter.
Oneens. Vond deze beter.
dutchtuga
Een pareltje dit.
El Orfanato vertelt een verhaal zoals al veel andere films gedaan hebben. The Others, The Devil's Backbone, enfin, ze zijn allemaal al een keer genoemd hier op MM. Maar El Orfanato stopt er een dosis drama in die ik erg goed vond werken en die mij op een andere manier rillingen gaf dan die ik bij één of twee scenes erg voelbaar had op het suspense vlak.
Het scenario werkte erg goed. Geen enkele overbodige scenes en de suspense scenes prima getimed. Ergens net voor het einde dreigde het allemaal mis te gaan toen ik bang werd dat het script zich teveel zou gaan baseren op de uitleg van alle bizarre gebeurtenissen maar de film herpakte zich op een erg mooie en vertederende manier. Een prachtig einde.
De cinematografie mag er ook erg wezen en voor de gorehounds staat er zefls nog een zalige scene te wachten.
Over het acteerwerk heb ik niets op aan te merken. Goede rollen, goede casting. Prima werk.
Een verrassend complete film die mij een mooi avondje film heeft bezorgd.
4* voor nu.
james hetfield
'k vond het een erg goeie film, zalige 'beklemmende'momenten met daartussen momenten van rust en verhaal .
dikke 4,5
het einde vond ik welliswaar ontroerendheb wel een klein traantje weggepinkt op het eind , ( heb ik niet vaak )
maurice74
Briljante film, maar erg lekker kijkt die niet: veel schrikmomenten en een oncomfortabel sfeertje.
Toto
Ik ben verbaasd over de hoge waarderingen. Slaapverwekkende film die mij nergens heeft kunnen boeien.
het krijgt van mij 2 sterren
dulcinea
Schitterende film! Ik hou sowieso al van dit genre maar deze slaagt erin ook echt origineel en eng te zijn. Sterk geacteerd en vooral een enorm goeie beklemmende sfeer. In het begin een beetje traag maar naar het einde toe alleen maar spannender, en wat een sterk einde!
Mutsaers78
Fantastische film met meerdere van de beste schrikmomenten die ik ooit gezien heb. Weinig gore, maar desondanks toch een prachtige horror/thriller.
Met een fantastisch einde die ik niet aan zag komen.
Hulde. 4 sterren.
Ghola
Zelden heb ik zo op het puntje van m'n stoel gezeten. Bij wijze van spreken althans, want vaker probeerde ik me in die stoel te verschuilen en verstoppen: de onderhuidse spanning is bijna ondraaglijk, waardoor ik ook bij rustige momenten geen seconde durfde te ontspannen. Nare schrikeffecten zijn er amper, maar met behulp van lokaties uit een sprookjesboek, schitterende beelden, goede acteurs en een mooi verhaal wordt een geweldig verontrustende, angstaanjagende sfeer gecreeërd. En de beloning voor het doorstaan van de film is een erg, erg mooi einde.
sunnie1967
geweldige en ontroerende film en ik had niet eens meer door dat het een spaanstalige film was
Timberley
Ik vond het een sterke film, met op de goede momenten schrikscenes! Niet overdreven smerig, en ook niet overdreven gegil wat in sommige thrillers ziet.
4 sterren, ook door het goede acteerwerk voor de voor mij onbekende spanjaarden!
Prima film, waarbij je op het puntje van je stoel zit.
Jan met de pet
Nee........had er veel meer van verwacht, na het lezen hier op moviemeter, schrikmomenten? Ik heb ze dan niet opgemerkt. Al met al een aardige thriller ( zeker geen horror ) 3.0
Mooie stijlvolle thriller die zo uit Del Toro's koker had kunnen komen qua drama en suspense. Echter bayona geeft zijn eigen draai aan deze keurig in balans zijnde film. Ietwat voorspelbaar maar wel goed.
Floris1988
De perfecte parathiller!
Ik heb met kippevel in de bioscoop gezeten: van huivering en van ontroering.
En ik ken weinig eindes die me zoveel voldoening geven dan het einde van deze film.
De beste film van 2008!
Artistik
Ttsjah, na het lezen van de comments hier werd ik nieuwsgierig..
Mijn conclusie is dat de waarderingen wel erg hoog zijn, de film begint goed, mooie beelden vooral door de omgeving en ik werd nieuwsgierig... maar helaas werd dit niet beantwoord in het verloop van de film. Voorspelbaar en aardig achterhaald. Op het acteerwerk weinig op te merken maar de film raakt me niet. Het einde is naar mijn mening aardig kort door de bocht doordat ze 'iets' in de schuur waardoor veel duidelijk word
Absoluut geen film die ik over een jaar nog zal herinneren; waardering boven de 3,5 is daarom onnodig
eelco
5.0 ik vondt het een zeer mooie film met een verassend eind.
van het begin tot het einde kon hij mij boeien. ook door het verhaal wil je meer weten en in de film wordt je ook wel aan het denken gehouden en door het eind heeft het ook nog een nasfeer om over na te denken...
boeiende pakkende film een echte aanrader.
hoort zeker bij de goede films...
Tonypulp
Na al die goede reacties hier op MM kon ik bijna niet wachten om deze te gaan zien, hoge verwachtingen van te voren dus..
En die zijn allemaal waar gemaakt, waar de meeste van zulk soort films op 1 of meerdere vlakken tekort schiet is deze bijna perfect in elk opzicht.
Goed, sterk verhaal. Goede acteerprestaties en veel spanning.
Paar gruwlijk goed geslaagde schrikmomenten, en een einde waar ik serieus kippevel van kreeg..!
Ook slaagt deze film er in om op erg veel vlakken origineel te zijn, iets wat deze film sterk onderscheid van andere soortgenoten.
De heerlijke sfeer die de hele film door rondhangt is geweldig, ook al kan het soms wat saai overkomen, je wilt gewoon verder kijken.
Hoe is het ook eigenlijk mogelijk, de beste horror films die ik de laatste tijd heb gekeken zijn allemaal óf uit spanje, of uit frankrijk... en dat zegt wel wat over wat voor soort troep er uit hollywood komt, dit maakt veel goed!!
4.5 dik verdiende sterren, en een plaatsje in mijn top10!
MuchTheSame
Net op Blu Ray gezien, machtige film is dit zeg..... Mooie setting, prachtige sound design ( vooral als je het hoort in DTS HD master audio
En ook ik kan niet achterblijven : De meest prachtige, ontroerende eind scene die ik ooit heb gezien bij een thriller
Zelfs ik, heb ik niet vaak , moest bijna een traantje of 2 weg vegen ....
Bozkurt
Heel simpel gezegd een hele goeie film zeker het kijken waard een dikke 4 van mij!!!!
lagaiske
Ik heb hem na enkele maanden nog eens bekeken en ik vind hem nog beter dan de eerste keer.
Gewoon super deze film.
Ik gooi er een halve ster bij!!!!
aerts007
het krijgt van mij 2 sterren
Van mij ook.
Nasty
Wat een ontzettend goede film is dit .
Het verhaal is dan mischien al vaker gebruikt maar dit is zo ontzettend mooi gedaan .
Er word echt goed geacteerd het camera werk is naar mijn mening zeer goed te noemen , mooie settings .
Het Spaans talige maakte het voor mij nog specialer .
Er word een lekker sfeertje gecreeerd waar je lekker in mee kunt gaan, en ook houd tot aan het eind van de film .
Het einde is echt geweldig gedaan !
Dit is een film die iedere liefhebber in zijn collectie zou moeten hebben om deze nog eens te kunnen gaan bekijken .
Omdat deze film ook nog eens mijn favoriete genre is geef ik em 4,5 sterren
stephan73
Zeer middelmatige horrorfilm, die wel erg veel leent van alle andere "spookhuis" films die ik ken (vooral The Others kwam steeds voorbij).
Ik had hier, na de vele goede recensies te hebben gelezen, toch wel meer van verwacht.
Met een drietal schrikeffecten, kan deze film uiteindelijk niet boven de middelmaat komen!
FatMike
- 1976 stemmen
Ik wil niet teveel woorden vuil maken over dit behoorlijk
vervelende werkje.
Meer dan een slap drama met een bovennatuurlijk tintje is het niet.
Openingscredits zijn leuk om te zien, maar de aftiteling
was een verademming.
Ik ga de slaapverwekkende score, het vervelende camerawerk,
het langdradige zogenaamd dramatische gezemel zo gauw mogelijk vergeten!
Grootste ergenissen: camerawerk bij "moeder rent over het strand bij opkomende vloed" scene, de "onmogelijke mond op mondbeademming waarbij omstanders uitermate rustig staan te kijken" scene, de enorm zeikerige twist, ronddraaiend camerawerk bij "moeder heeft haar kindje teruggevonden en haar enorme zeik-monoloog" scene, constant aanzwelen van verevelende sprookjesmuziek!
Het zijn er nu toch al teveel; de door mij vuil gemaakte woorden.
Hier nog een paar: wat een gladde, zeikerige filmposter!!!!
Als ik die voor de film zelf had gezien, was ik er niet eens heen gegaan!!!!
Een 1,5 ster?
Terwijl ik me eigenlijk achteraf nog steeds kapot erger?
Dacht het niet...........
stephan73
Ja, 5 sterren geven aan zo'n middelmatige film is inderdaad erg aanstellerig!
lykathea
Zo middelmatig is dit niet hoor. Behalve dan als je er 't verkeerde van verwacht.
Ik vond 't een zeer mooi dramafilmpje verpakt in een "horror" verhaal.
En mede door de zeer mooie cinematographie 't eerste half uur schiet dit toch wel boven een middelmatig filmp uit.
Tonypulp
Ja, 5 sterren geven aan zo'n middelmatige film is inderdaad erg aanstellerig!
gelukkig, smaken verschillen

De beste moderne Spaanstalige horrorfilms