• 9.378.789 stemmen

Met onder meer: Belén Rueda, Geraldine Chaplin en Fernando Cayo

Gesproken taal: Spaans

Releasedatum: 22 mei 2008

Plot El Orfanato

"A tale of love. A story of horror."

Laura (Belén Rueda) en haar gezin keren terug naar het weeshuis waar Laura het gelukkigste deel van haar jeugd heeft doorgebracht. Met haar terugkeer heropent ze het weeshuis om zo kansarme kinderen te kunnen helpen. Maar eenmaal in het weeshuis begint het gedrag van haar eigen zoontje Laura te beangstigen. Hij bedenkt een onzichtbare vriend en begint vreemde spelletjes te spelen.

avatar van N.B.S.

N.B.S.

`k Had niet verwacht dat ik deze zo goed zou vinden. Normaal is dit genre niks voor mij, maar deze boeide me wel. Goed geacteerd leuk plot.

avatar van cambal

cambal

Dit is anders dan doorsnee horror , volgens mij is er een verborgen diepere bedoeling in de film , wat stof tot nadenken geeft , meer intellectueel, dat heeft ook met de achtergrond van de filmmaker te maken , Spanje, waar men respect heeft voor hun culturele gebruiken , geschiedenis , en erg trots op hun land zijn , heel mooi in beeld gebracht eng sprookje.

cambal schreef:

Die diepere bedoeling is dan wel heel goed verborgen gebleven Ik heb hem er niet uitgehaald i.i.g.
Maar in je omschrijving van een heel mooi in beeld gebracht eng sprookje kan ik me helemaal vinden. Uiterst sfeervol, ik heb er enorm van genoten. En eng, ja. Niet zozeer door ranzige beelden (niet tot nauwelijks) maar door subtiele momenten, iets wat je heel even ziet, of het moment dat het kwartje valt.... Toen tot me doordrong wat er met het jongetje gebeurd was zat ik echt met kippenvel op mn armen. Ik lees dat sommigen het allemaal al eens gezien hadden en een tikkie cliché vonden; wellicht heb ik gewoon nog niet veel dergelijke films gezien, maar voor mij was hij boeiend en verrassend genoeg.

avatar van kochheimsc

kochheimsc

Hele goede film! Heeft me totaal niet verveelt en vond het heel mooi gefilmt allemaal. Dacht eigenlijk dat het spaanse gepraat me zou irriteren maar was helemaal niet het geval Ook goed geacteerd trouwens, top horror film dus, aantal schrikeffecten waar zo'n gozer achter ons elke keer zich al vloekend rotschrok Op deze manier mag Spanje meer enge films gaan uitbrenge in NL Ik zie zo nog dat kind staan met die juten zak op zn hoofd, normaal niks engs aan maar nu wel freaky hahaha

OlafK

Wat een geweldige film, ik ben echt met stomheid geslagen.

De film klopt, wordt pas op het eind helemaal duidelijk en is van hoog niveau. Goede acteerprestaties, prachtig camerawerk en goed geluid. Cambal heeft gelijk dat hij zegt dat deze film intellectueel is. Naar mijn mening is het een intellectuele psycho-horror. Het is echt een eng sprookje.

Dit is horrorfilms zoals ik ze graag zie. Ik ben niet zo van al t gore en zoveel mogelijk ranzigheid in 90 minuten. Dit zijn de films waar je uiteindelijk voor naar de bioscoop gaat en dvd'tjes koopt..

avatar van mdesigning

mdesigning

Aardige film! Blijft boeien, geen saaie stukken en leuk in elkaar gezet! 4*!

avatar van Bandachoo

Bandachoo

Poeh die zuster met haar jampot bril was echt schrikbarend! spannende film... einde viel me tegen...

avatar van Waku

Waku

Prima griezelfilm.

De kwaliteit van "El Orfanato"zit hem vooral in de sfeer.

Anderhalf uur blijft men geboeit kijken naar de zoektocht van Laura naar haar "zoontje"Simon

De continue voortdurende spanning wordt enkel ondebroken door

plotselinge schrikmomenten.

Als kijker krijgt men geen tijd om te verslappen.

Het einde is dramatisch maar ook tegelijkertijd ontroerend.

avatar van J1981W

J1981W

Waku schreef:

Prima griezelfilm.

De kwaliteit van "El Orfanato"zit hem vooral in de sfeer.

De continue voortdurende spanning wordt enkel ondebroken door

plotselinge schrikmomenten.

Als kijker krijgt men geen tijd om te verslappen.

Het einde is dramatisch maar ook tegelijkertijd ontroerend.

Sluit me hier helemaal bij aan, denk er precies zo over. Het einde vond ik erg goed, niet echt gebruikelijk overigens voor een horrorfilm, maar bij deze erg mooi.

Leviwosc

Waarschijnlijk ben ik heel erg dom, maar ik snap de film niet helemaal. Althans het einde vat ik niet, hierdoor kan ik eigenlijk ook niet een goede waardering geven van de film.

De moeder gaat op zoek naar haar zoontje, ze gaat mee in de fantasie van haar zoontje en uiteindelijk vindt ze het lichaam van het jongetje in de kelder, hij is kennelijk van de trap gevallen. En vervolgens wenst zij dat ze haar zoon weer terugheeft, ze had immers recht op een wens conform de spelregels van het zoekspelletje. En dan blijkt zij ook dood te zijn. Maar wanneer ging zij dan dood? Toen ze die wens deed? Of is zij ook van de trap gevallen? Ik vat het niet...

vooralsnog onthoud ik me van stemming omdat ik me geen goed beeld van de film heb kunnen vormen.

Leviwosc schreef:

In antwoord op je vraag:

Het jongetje is dood gegaan doordat de moeder- zonder dit te weten- de deur van zijn geheime kamer heeft geblokkeerd. Zodra de moeder haar zoon gevonden heeft en zich realiseert wat er gebeurd is, pleegt zij zelfmoord door het nemen van een overdosis. Daarna zijn zij allen geesten en zie je ze weer bij elkaar.

Norma schreef:
In antwoord op je vraag:

Hey Norma, harstikke bedankt voor je antwoord joh!

Het staat me inderdaad bij dat die stalen pijpen uit de kast waren omgevallen en dat zij die terug had gezet, hierdoor kon de deur niet meer worden geopend. Maar ik kan me niet meer herinneren dat zij ergens een overdosis nam.

Misschien heb ik dan toch zitten slapen daar in die bioscoop.

Leviwosc schreef:

Hey Norma, harstikke bedankt voor je antwoord joh!

Misschien heb ik dan toch zitten slapen daar in die bioscoop.

Op het moment dat zij haar zoon gevonden heeft en met hem in haar armen bij dat raam zit haalt ze een potje met pillen uit haar zak -medicatie van de jongen geloof ik- en neemt ze in

Gewoon t.z.t. nog eens gaan kijken, dan wordt het vast duidelijk. En nu je beoordeling nog

Leviwosc

Dank je Norma, ik zal de film nog eens kijken wanneer hij uitkomt op dvd.

Harstikke bedankt Norma

avatar van Nikoleski

Nikoleski

Gisteren El Orfanato bekeken en ik kan er niet meer van maken dan dat het echt een topper is. Niet alleen in het genre, maar in zijn algemeenheid echt een meesterwerkje. De manier waarop het in beeld is gebracht is schitterend en het einde bracht me werkelijk kippevel. De hand van Del Torro is duidelijk aanwezig.

OlafK

Zijn er hier mensen die nog meer horror/thriller-films in de stijl als deze kennen?

Halcyon

El Espinazo Del Diablo, Frágiles, Darkness, ...

Halcyon schreef:

El Espinazo Del Diablo, Frágiles, Darkness, ...

Thanks! Eens even opzoeken !

Halcyon

Moeten ze trouwens van Spaanse makelij zijn? Ik kan je anders nog meer soortgelijke films aanraden.

avatar van cambal

cambal

Halcyon schreef:

Please, name a few .

Halcyon

In dit topic vind je een lijst met spookhuisfilms. Ik heb er voor de gemakkelijkheid een lijstje met films over geesten/spoken toegevoegd. Geen specifieke spookhuisfilms, maar dus wel met geesten zoals in El Orfanato.

avatar van Redlop

Redlop

Geen horror wel doodeng soms. Als het draaimolentje begint te piepen weet je dat het feest weer gaat beginnen.

Visueel perfect verzorgd. Alles in een fletse vooroorlogse kostschoolsfeer.

avatar van Fryce

Fryce

Vervelend dat ik deze film in mijn 1ntje ging kijken .....erg spannend met kippevel en al. Heerlijke spaanse film, past prima in mijn collectie naast the devils backbone

gewoonweg SCHITTEREND!

heb hem net gezien, is zeker van even hoog niveau als Pan's Labyrinth

ik_ben_gilles

heb hem vandaag opnieuw gezien, blijft goed maar de spanning is een beetje weg omdat je al weet wat er wel en niet gaat gebeuren

het einde blijft wel schitterend, geen discussie daarover.

Norma schreef:

In antwoord op je vraag:

dat had ik eigelijk ook niet helemaal door, bedankt ik heb ook een vraagje: op het einde als ze een geest is zie je een jonge vrouw in een rood pakje door de tuin lopen en ze kijken elkaar even aan. ik he geen idee wie dit is.
weet jij het?

avatar van lanlan

lanlan

Heerlijke film weer die mij deed denken aan Pan's Labyrinth. Als je Pan's Labyrinth een goede film vindt, dan zal je zeker genieten van deze prent.

Deze film toont veel gelijkenis met Pan's Labyrinth(Guillermo del Toro) omdat... de film's, los van de inhoud, dezelfde ingredienten hebben. Een personage dat door een traumatische gebeurtenis de fantasie de vrije loop laat, en waar voor de kijker fantasie en werkelijkheid op een bepaald punt samen komen. Ook het nare einde wordt toch weer omgebogen naar een soort van happy end, net als Pan's Labyrinth.

Simon sterft overigens niet omdat hij opgesloten wordt in de kelder, maar omdat hij in het donker van de trap af valt in de kelder, waar hij door z'n moeder is opgesloten. Dat is de klap die zijn moeder hoort als ze haar oor tegen de muur plaatst op het moment dat ze gestommel hoort.

Een kind dat zonder opzet door z'n moeder om het leven komt, en nadat zij zich dit beseft zichzelf van het leven berooft is op zich triest. En dat je daar nog een happy ending van kan maken...LOL.

avatar van Wouter

Niet bijster origineel, maar een sfeervolle en mooie horrorfilm. Prachtig gedraaid ook.

avatar van notsub

notsub

Ik vind de film gelijkenissen vertonen met "The Others". Maar die is wel wat stukkie beter. Deze film is wel goed opgebouwd, naar het einde toe wordt het steeds spannender. Echte horror wordt het nooit, maar wel lekker mysterieus. Zeker de moeite waard.