• 10.997 nieuwsartikelen
 • 162.811 films
 • 10.304 series
 • 30.068 seizoenen
 • 616.564 acteurs
 • 193.561 gebruikers
 • 9.003.277 stemmen
Avatar
 
banner banner

Conspiracy (2001)

Drama / Oorlog | 96 minuten
3,47 429 stemmen

Genre: Drama / Oorlog

Speelduur: 96 minuten

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Frank Pierson

Met onder meer: Stanley Tucci, Kenneth Branagh en Colin Firth

IMDb beoordeling: 7,6 (24.755)

Gesproken taal: Engels

 • On Demand:

 • HBO Max Bekijk via HBO Max
 • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
 • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
 • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
 • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
 • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
 • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
 • meJane Niet beschikbaar op meJane

Plot Conspiracy

"One meeting. Six million lives."

Generaal Heydrich heeft van de Führer de opdracht gekregen om een geheime conferentie te organiseren, der Wannsee Konferenz. Voor deze bijeenkomst heeft hij op 20 januari 1942 vijftien nazi-kopstukken samengeroepen in een villa aan de Wannsee, net buiten Berlijn. Er moeten namelijk enkele belangrijke en dringende zaken besproken worden. Het groeiend aantal joden is een doorn in het oog van de Führer en het is aan generaal Heydrich om op deze bijeenkomst oplossingen te zoeken.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Volledige cast

Acteurs en actrices

Reinhard Heydrich

Adolf Eichmann

Dr. Wilhelm Stuckart

Phone Operator

Dr. Gerhard Klopfer

SS Maj.Gen. Heinrich Müller

Rudolf Lange

Dr. Wilhelm Kritzinger

Dr. Joseph Bühler

Dr. Roland Freisler

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Minotaures

Minotaures

 • 7806 berichten
 • 2395 stemmen

Een zéér interessante 'geschiedenisfeit' tijdens de 2de WO.

Films waarin oorlog als thema is, verwacht je gevechten en wapens. Dit keer niet. Net als Valkyrie gaat dit meer richting de politieke kant van de oorlog. En dat is wat het extra interessant en uniek maakt.

Het verhaal gaat over een belangrijke vergadering, waarin bepaalde 'zaken' opgehelderd moeten worden. Als kijker volg je zo vele Nazi-kopstukken tijdens hun vergadering, wat bekend staat als 'der Wannsee Konferenz'. Alles wordt letterlijk om de tafel besproken.

De personages waren erg boeiend en interessant. Ondanks dat het Nazi-lui waren, is het nooit kwaad bedoeld om een feitelijk personage afschuwelijk te vinden. Het begint met een introductie van alle kopstukken, die één voor één de villa betreden en aan elkaar zichzelf voorstellen, voor hun deelname aan een belangrijke vergadering. Onder de Nazi-leiders waren ook regeringsfunctionarissen, doktoren, geleerden en SS-ers. Elk met een eigen inzicht, wetvoorschriften, richtlijnen om aan te werken en eventuele oplossingen. Heydreich is natuurlijk het meest bekende onder iedereen, uitstekend gespeeld door Branagh. Films over politieke zaken doen het beter met uitstekend acteerwerk. Deze deed het dus helemaal goed, want het acteerwerk was hier gewoon positief. Geen vraagteken voor mij waarom Branagh een beste acteur Emmy Award kreeg. Erg krachtig.

De speelduur draait letterlijk om de vergadering. Absoluut niets mis mee, want ik vond het hoogst interessant. En wat nog een dikke pluspunt is, is dat het me geen moment heeft teleurgesteld of dat m'n aandacht afdwaalde. Dit natuurlijk dankzij de thema, vaart en interessante oplossingen, feiten en theorieën. Het kan voor vele mensen enigszins saai zijn, want het is en blijft een vergadering, dus als je bij je kantoorvergadering al zit te gapen, is het verstandig om er nog even over na te denken of je het wilt zien.

Tijdens hun vergadering hoor je natuurlijk van alles. Wat hun grootste probleem en ergernissen zijn en wat hun bijbehorende oplossingen kunnen zijn. Er wordt nog van alles en nog wat voorgesteld en bij sommige oplossingen begint je maag om te draaien. Dat het destijds zo makkelijk en leuk voorgesteld wordt alsof je een uitje aan het regelen bent. En dan nog dat geklop op de tafel zodra ze het met een voorstel eens zijn. Bij zulk soort momenten wenste je er maar te zijn, alleen maar om zulk soort 'mensen' te vernietigen.

Uiteindelijk werd er voor koolmonoxidegas, oftewel vergassing, gekozen. Een goedkoop en effectieve methode waar ze, volgens theoretische cijfers, doodleuk 28,800 levens per dag elimineren. Naast het gekozen methode, is er ook wat verteld over de zogenaamde vernietigingskampen als Auschwitz. Er zullen 3 kampen komen waar ze de methode gaan aanpassen; Sobibor, Belzac en Treblinka. Het gruwelijke begin van de Holocaust...

Het blijft een punt wat ik zonde vind, Engelssprekende Duitsers. Ik vind Duits een machtig en mooi taal, dus blijf het jammer vinden dat ze dat niet aanpassen. Het maakt de film krachtiger en creeërt een sterkere sfeer. In dit geval stoorde ik me er niet echt aan, aangezien ik helemaal in het verhaal was en zeer geïnteresseerd hun gesprekken volgde.

De locatie waar de vergadering heeft plaatsgevonden is ook met klassieke stijl gekozen. Villa Marlier aan de Wannsee, Berlijn. Het is belangrijk om een goed indruk van het locatie te krijgen, aangezien de komend 90 minuten daar af zullen spelen. Er wordt goed gebruik van gemaakt, want je volgt de heren overal tijdens hun vergadering. Aan het eten, rondom de tafel, even roken, kletsen onder het genot van een drankje en zelfs als ze naar de plee moeten.

De film eindigt onder het genot van Schubert's 'Adagio from 'String Quintet in C Major' en verdere informatie over alle 15 kopstukken die in '42 hebben vergaderd.

Ik kan me goed begrijpen dat het voor Joodse nabestaanden dit een emotionele film kan zijn. Een ware gebeurtenis op film waar een aantal hoge heren met hun verslagen en cijfers over aantal Joden per land tot zo'n verschrikkelijk besluit komen.

Dit zou zo voor geschiendenisles een verplichting zijn om het een keer te zien. Een ware zwarte dag in de geschiedenis van de mensheid tijdens dat afschuwelijke oorlog.

Een interessante film over de politieke kant tijdens de 2de WO.


avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

 • 5586 berichten
 • 2205 stemmen

Minotaures :


avatar van Leo1954

Leo1954

 • 2073 berichten
 • 2544 stemmen

Wat een geweldig drama, bijna voor 100 % door de zeer belangrijke historische gebeurtenis. Het blijft zo onvoorstelbaar hoe de gruwelijkheden als een machine in werk zijn gezet, deze film die je haast een documentaire kunt noemen, laat dat helemaal zien. Ik ben hier zo van onder de indruk. Ik vertelde tegen mijn 85 jarige Joodse buurvrouw dat ik aan haar moest denken, ze begreep dat wel, maar houdt zich meer bezig met hedendaagse onrechtvaardigheden. Wellicht wat te persoonlijk, maar ik kan deze film daar niet los van zien.

Iedereen zou dit moeten zien, daar ben ik wel van overtuigd.


avatar van Jeroenymus

Jeroenymus

 • 39 berichten
 • 35 stemmen

Een boardmeeting uit '42.

Ongelooflijk goed uitgebeeld anderhalf uur stukje geschiedenis. Uiteraard gebaseerd op waarheid want niemand weet wat er precies is gezegd tijdens deze vergadering. Dat de vergadering heeft plaats gevonden is wel bewezen. De notulen van Eichman zijn later gevonden in Berlijn, maar dat zegt natuurlijk ook niet alles. Hij had ze kennelijk niet vernietigd waarom wel was gevraagd door Reinhard Heydrich. Zo werd het woord uitroeiing vervangen door verwijderen of deportatie. Van de uitwerking hebben wij vandaag de dag inmiddels allemaal kunnen kennis nemen. De dialogen zijn fantastisch goed uitgewerkt. De NSDAP top is aanwezig met allerlei ander partij top figuren en regering verantwoordelijken.

Op zeer neutrale en emotieloze toon werden plannen gesmeed die erop gericht waren om het Joodse ras te vernietigen in Europa. Onder het genot van een hapje en een drankje (alsof het de normaalste zaak van de wereld is) werd even bepaald hoe ze alle 'units' zouden verwijderen. Op een gegeven moment is Dr. Wilhelm Stuckart het niet helemaal eens met een bepaald onderdeel en wordt abrupt een pauze ingelast. Hij wordt even buiten apart genomen en meegedeeld dat tegenwerking en kritiek slecht zijn voor zijn carrière. Het had zo vandaag de dag een gemiddelde vergadering van een management of board meeting van een groot bedrijf kunnen zijn. Vervang het woordje Jood door werknemers en de arbeidlagers door reorganisaties en saneringen. De kilheid, het emotieloze, het eigenbelang voorop de ingrediënten zijn hetzelfde als toen. Er werden werkelijk rapportages gemaakt over of er 3 joden in een barak bed konden of maar twee!!!!! Huiveringwekkend. Verplichte kost voor iedereen!!!!!


avatar van kurWA

kurWA

 • 80 berichten
 • 120 stemmen

Ik vind het nog steeds vreselijk in orlog-films Nazi- Duitsers Engels horen praten !

Maar a fijn,,, in deze film was het wel de moeite waard!

Plaatje-Geschiedenis!


avatar van Movsin

Movsin

 • 7762 berichten
 • 8118 stemmen

Meer dan verdienstelijke film over een oorlogsgebeuren dat aanleiding gaf tot de gaskamers van de concentratiekampen tijdens WO II.

Scherpe dialogen en steengoede acts in een film die er grandioos inslaagt gedurende anderhalf uur te boeien, binnen één locatie.


avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

 • 5348 berichten
 • 2195 stemmen

Uitmuntend!

Ik wist al dat het goed ging komen toen ik zag dat het een BBC/HBO productie betreft. Fantastisch doch tegelijkertijd weerzinwekkend stukje geschiedenis. Dit docudrama geeft niet weer hoe de Jodenhaat ontstond maar wel hoe de nazi's het jodenvraagstuk wilden 'oplossen'. Ongelooflijk eigenlijk hoe zakelijk deze bijeenkomst er aan toeging. Alsof het een alledaagse zaak betreft en niet de uitroeiing van een heel ras! Vooral interessant zijn de definities en de bewoordingen die gebruikt worden. Geen eliminatie, maar evacuatie, waarbij evacuatie uiteraard gewoon synoniem staat voor eliminatie.

Alle belangrijke nazi-kopstukken waren vertegenwoordigd in deze bijeenkomst, en wat opvalt is dat ze - ondanks hun gezamelijke wens om Duitsland en bij uitbreiding Europa Jodenvrij te maken - toch heel verschillende standpunten innemen. De ene denkt aan de economische impact. Joden kunnen immers ingezet worden als werkkrachten. Anderen prefereren sterilisatie. Nog andere pleitten zonder er doekjes om te winden voor een volledige uitroeiing. Geen vrouwen en geen mannen betekent geen seks en geen nakomelingen. Simpel toch? Schrijnend.

Je kan nog enige sympathie opbrengen voor de personages van Colin Firth (Dr. Wilhelm Stuckart) en David Threlfall (Dr. Wilhelm Kritzinger), alhoewel deze eerste eigenlijk gewoon een wettelijk kader wilde, en niet zozeer met het lot van de Joden begaan was. Die Kritzinger leek nog de enige te zijn die een beetje gezond verstand leek te hebben.

Het verbaast dan ook niet dat beide heren in bedekte termen door Reinhard Heydrich - de grote bezieler van dit project - bedreigd worden om zich ten voordele van deze bijeenkomst uit te spreken. Sowieso een ijzersterke performance van Kenneth Branagh.

Een film die iedereen eigenlijk gezien zou moeten hebben, al was het maar om de geschiedkundige waarde ervan. Waanzin aan de Wannsee.


avatar van m1701

m1701

 • 1836 berichten
 • 2245 stemmen

Pfff wat een gelul en geleuter in deze film...

na 45 min. uiteindelijk maar uitgezet...kon er niet meer naar kijken (zie luisteren, want er was

alleen maar een ruimte met tafel en 15 mannen om naar te kijken) gebeurt voor de rest geen reet.

Nee niets aan!

2*


avatar van TheThirdMark

TheThirdMark

 • 464 berichten
 • 727 stemmen

Dat een film van 90minuten soms maar 15 minuten duurt.

De intro, 10 minuten, de rest van de film 5 minuten.

Wat ging dat snel voorbij.

De waanzin (am wannsee) gecombineerd met keiharde logica en logistiek.

Je moet wel van films houden die meer vergen dan een iq van een guppie en je moet houden van dit soort geschiedenis, anders trek je het niet.

Maar man o man o man. Wat een film.

Als Heydrich in het echt zo'n strateeg is geweest was hij inderdaad een zeer indrukwekkend figuur.


avatar van TheThirdMark

TheThirdMark

 • 464 berichten
 • 727 stemmen

m1701 schreef:

Pfff wat een gelul en geleuter in deze film...

na 45 min. uiteindelijk maar uitgezet...kon er niet meer naar kijken (zie luisteren, want er was

alleen maar een ruimte met tafel en 15 mannen om naar te kijken) gebeurt voor de rest geen reet.

Nee niets aan!

2*

Als hij trouwens in het Duits was geweest was hij nog veel indrukwekkender geweest.


avatar van Mausems

Mausems

 • 31 berichten
 • 67 stemmen

Sprakeloos, hoe kan een film zo goed zijn terwijl je anderhalf uur de kamer niet uitgaat!

(leek wel of hij maar 20 minuten duurde zo spannend/boeiend was het)


avatar van paulo31

paulo31

 • 52 berichten
 • 0 stemmen

Mooie film.

Heb hem in het Duits gezien. ( Die Wannseekonferenz (1984) )

is gewoon op Youtube te vinden.

Indrukwekkend hoe kil maar ook goed georganiseerd Heydrich praat in deze vergadering

Ondanks dat er geen actie in de film is...toch zeer indrukwekkend.

Beetje het zelfde als 12 Angry Men (1957)


avatar van Left4Dead

Left4Dead

 • 3241 berichten
 • 3691 stemmen

Heel goed gedaan, een praatfilm met een hoog historische waarde die verbazend boeiend blijft.

Acteerwerk zeer prima en het script is gewoon geweldig geschreven.

Prima werk!


avatar van cucciolo

cucciolo

 • 487 berichten
 • 1074 stemmen

Op zich een boeiende film over een stuk WO2 geschiedenis. Toch was het erg te merken dat het een tv film is, zonder daar nou weer allerlei vooroordelen over aan te willen halen. De film moet het dan ook vooral van de onderlinge dynamiek tussen de personages hebben. Alertheid is vereist om de razendsnelle dialogen bij te kunnen houden. De acteurs zijn erg goed, al had ik de film interessanter gevonden, als ze iets minder gas gaven.


avatar van GuidO96

GuidO96

 • 149 berichten
 • 897 stemmen

Blijft toch irritant dat rasechte Britten Duitsers spelen. Film zelf is goed, maar ze hadden beter Duitsers kennen casten


avatar van yesplease

yesplease

 • 466 berichten
 • 969 stemmen

Het valt toch te prijzen dat HBO dit moeilijke onderwerp aangedurfd heeft, maar bovenal dat het zo goed is uitgevoerd.


avatar van Fransman

Fransman

 • 2781 berichten
 • 2113 stemmen

Indrukwekkende film. Vergelijking dringt zich op met Die Wannseekonferenz uit 1984, de Duitse tegenhanger, die m.i. authentieker overkomt, vooral omdat die in het Duits is. Maar Conspiracy is als film helderder, overzichtelijker en vooral voor niet ingewijden makkelijker te volgen. Zo wordt snel duidelijk wie wie is en wat ieders rol en positie is. Alleen worden een paar figuren nogal karikaturaal afgebeeld en dat was niet nodig geweest. Verder is goed te volgen waar de discussies precies over gaan. Maar dat Engels.... dat is hier zeer storend. Vooral ook dat de SS rangen in de dialogen zijn vervangen door militaire rangen: dus generaal i.p.v. Obergruppenführer. En dat nota bene op een vergadering die door de SS was belegd. Dat zou onbestaanbaar zijn geweest. Kenneth Branagh speelt een prima rol als Heydrich, maar misschien net een tikje te aardig. Ondanks deze minpunten een bijzondere film. Zo spannend dat je gekluisterd aan het beeld zit. De tijd vliegt voorbij. En het is geen fictie...


avatar van The Oceanic Six

The Oceanic Six

 • 59236 berichten
 • 3929 stemmen

kos schreef:

Geweldig geacteerd, maar tamelijk traag aangezien het hele verhaal zich afspeelt in 1 kamer. Niettemin weerzinwekkend om te zien hoe de entlösungs-ideeen uitgewerkt werden.

Dit ja. (Ik quote kos zijn bericht gewoon na 13 jaar )

Het sterke aan deze film is dat het vanuit Duits oogpunt een kijkje geeft in hoe men destijds de Jodenvernietiging heeft gepland en laten uitvoeren. Dat blijf ik misschien nog wel een van de meest afschuwelijke dingen aan de Holocaust vinden, dat het gewoon is bedacht en gepland op een zakelijke wijze, alsof je een goede deal hebt gesloten. Zo kil, zo klinisch. Hoe bestaat het dat je gewoon met een groep gaat vergaderen over hoe je het meest efficiënt en snelst groepen Joden weg kan werken. Waanzin.

Maar als ik de film moet beoordelen als film, dan is het tegelijk ook een tikje langdradig. Het speelt zich af in 1 ruimte, er is alleen plek voor dialogen en na een uur had ik er eigenlijk wel genoeg van. Het acteerwerk was overtuigend, maar wat is het toch spijtig dat ze hier niet gewoon Duitse acteurs voor hebben ingeschakeld. Het blijft iets wat me altijd zal storen, WO II films waarin de voertaal Engels is bij Duitsers.

Overigens opvallend, aan het einde hoor je hoe het met de hoofdpersonen gegaan is na de oorlog. Het merendeel is toch nog wel oud geworden, vaak vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Dat voelt toch wel onbevredigend.

3*


avatar van Hendrick99

Hendrick99

 • 150 berichten
 • 96 stemmen

Kenneth Branagh speelt een prima rol als Heydrich, maar misschien net een tikje te aardig.

Dat 'aardige' was een soort vergadertruc van hem om alle neuzen uiteindelijk in dezelfde richting te laten wijzen. Zo aardig was deze meneer natuurlijk niet. Bij de Geallieerden stond hij bekend als De Slager van Praag. Men beschouwde hem als een uiterst gevaarlijk mannetje.

Ik vind dit een indrukwekkende en natuurgetrouwe film. De film is vervaardigd aan de hand van overgebleven documenten van deze macabere vergadering.

Typisch een film die je elke jaar wel weer een keer wilt zien.


avatar van Gish

Gish

 • 1367 berichten
 • 6507 stemmen

Het grootste manco blijft het ontbreken van Duitse sprekende acteurs, jammer want verder is dit een uiterst belangrijke film over een macabere bijeenkomst. Je hoopt nog op een soort van tegengeluid tijdens die vergadering, maar het is en blijft zwart, inktzwart.

Dat er nog een kopie van de notulen is gered, is mooi voor de geschiedschrijving, maar het heeft toch een wat wrange bijsmaak. Moedige film.


avatar van Peter Pan

Peter Pan

 • 240 berichten
 • 559 stemmen

Geen geweldadige oorlog, geen gruwelijke beelden uit concentratiekampen, maar gewoon 15 mensen aan een tafel die eten, drinken, roken en vooral praten.

Toch een van de afschuwelijkste films die ik gezien heb.

Hier wordt bijna tussen neus en lippen door even geschiedenis geschreven, door te komen met het "endlosung" idee.

Het enge is dat eigenlijk niemand er "echt" van schrikt en de meeste dit zonder blikken of blozen een prima plan vinden. Hoe sneller hoe beter...

Ook nog eens prima acteerwerk.

In dit genre een film die je gezien moet hebben!

(het verbaasd mij hoeveel mensen zich storen aan het Engels ipv Duits of praat iedereen elkaar na? Ook ik, had het mooi/beter gevonden om deze film in het Duits te horen, maar met enig inlevingsvermogen stoort het mij totaal niet.

De 2 hoofdrolspelers hebben een fantastische rol neergezet, welke Duitsers hadden hiervoor in de plaats kunnen staan?

Daarbij moet een film als deze, toegankelijk zijn voor "iedereen" en dat is denk ik het beste in het Engels).


avatar van Mausems

Mausems

 • 31 berichten
 • 67 stemmen

Over top films gesproken, wat een film, ademloos zitten kijken, dit was van een ongekend hoog niveau!!!


avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

 • 3113 berichten
 • 2283 stemmen

..and history will honor us...

Uitermate boeiende en intrigerende film over de beruchte vergadering waar we bijna nooit van geweten hadden, en in die zin verschillende de denkbeelden bevestigd.

Van oorlog en harde beelden moet de film het natuurlijk niet hebben, iets waar menig op afhaakt als ik bepaalde reacties lees. Het buitengewone van de film ligt juist aan dat gemis, en het contrasterende beeld van al die geleerde, welbespraakte, smaakvolle mensen, een beeld dat Jonathan Littlell net zo beschrijft in zijn De Welwillenden, die uiterst methodische en berekenend het lot van een volk bepaalden. Het zou echter een fout zijn intelligentie met empathie te vergissen en er kan ook niet anders gezegd worden dat dit gevolgen zijn van maatschappelijke verharding, ontmenselijking van de Joden en het gemakkelijke praat aan een vergadertafel en ver van de werkelijke executieplaatsen. Daarnaast kan er met het oog op Dr. Klopfer getwijfeld worden wat nu eenmaal onder de noemer Ubermensch valt, zijn een aantal gewoon een stel machtswellustelige bobo's en gaan sommige gedeelten erg luchtig, zeg maar gerust met de nodige spot en minachting.

Conspiracy geeft een interessante inkijk van de denkwijze en het beeld rond de Joden. Daarnaast refereert het subtiel naar een aantal andere debacles. De katholieke kerk, en de paus persoonlijk, wisten van de Holocaust maar er werd niets ondernomen. Roosevelt wist het ook al langer, maar het werd niet als een strategisch doel beschouwd. Daarnaast wordt er genoemd dat niemand de Joden wil, zelfs Amerika. Een feit dat triest en maar al te waar is. Iedereen hekelde de Joden. Dan de beruchte aanwezigen onder wie uiteraard 'Het blonde beest' ofwel Reinhard Heydrich. De 'Architect van de Holocaust' Eichmann uiteraard, maar ook Gestapo Muller, het hoofd van de Gestapo die als misdadiger zijn weerga niet kende, aan iedere vorm van berechting ontkwam en een waar raadsel wat er met hem gebeurd is na mei 1945. Dan 'Razende Roland' de totaal doorgedraaide showrechter, die vaak tegelijk voor aanklager en rechter speelde, Roland Freisler. Een schreeuwende en razende randdebiel die graag iedere die van defaitisme en misdaden tegen de staat werd beschuldigde publiek afbekte en afzeikte, en met zijn vertoningen en strafeisen regelrechte schijnprocessen opzetten. Overigens ook nooit een gerechtsgebouw gezien als beschuldigde, daar zorgde een geallieerde bom voor in '45.

Mindere punt van de film, als er dan toch iets genoemd moet worden, is dat de cast totaal niet lijkt op de hoofdpersonen. Tucci lijkt niet echt, McNeice, hoeveel kostelijk, is qua gelijkenis een totale misser, Branagh lijkt op zijn beurt ook totaal niet op de androgyne, bijna vrouwelijke, trekken van Heydrich. Teale had op zijn beurt prima voor Freisler door kunnen gaan mits zijn haardos was aangepast naar kaal. Maar goed, dit zijn details. Waar de film in de volle lengte in slaagt is dat hij boeit, intrigeert, onthutst en mij vooral doet afvragen hoe ver het zo kan komen om af te sluiten met het gebrachte contrast tussen de daden en deze beschaafde en ontwikkelde mensen en de stuitende zelfingenomenheid na afloop van de vergadering.

Conspiracy doet er toe, schetst een ongekend beeld en is van historisch belang wat mij betreft.


avatar van Gish

Gish

 • 1367 berichten
 • 6507 stemmen

Een op het oog onbeduidende spoedvergadering van de nazi elite, die uiteindelijk de meest schokkende uit de geschiedenis van de mensheid zal blijken te zijn. Branagh als de intelligente en uiterst manipulatieve Heydrich is meesterlijk. Enige manco is het gebruik van de engelse taal. Verder een topfilm.


avatar van knusse stoel

knusse stoel

 • 3151 berichten
 • 3770 stemmen

Dit is een film met vrijwel een en al dialoog in een schokkende vergadering over het onderwerp: "De oplossing van het Jodenvraagstuk" en hoe om te gaan (op een gemakkelijke manier) met de rassenwetten van Neurenberg, 1935, die door de Nazi's opgesteld waren, ruim voor de 2e wereldoorlog aanving. Deze wetten waren bedoeld om de Joden hun rechten en hun staatsburgerschap te ontnemen en dus hun burgerrechten en hen op deze manier Duitsland uit te pesten!

Het grootste deel van deze 15 'fraaie heren' die bijeenkwamen voor een ingelaste vergadering door Generaal Heydrich in opdracht van Hitler. Ik heb begrepen van de film dat er binnen Duitsland nogal wat groepen in de partij , de regering en het leger zaten die meenden allemaal de 'waarheid in pacht' te hebben en dus probeerden alles naar hun hand te zetten.

Toch blijkt uit deze film dat de SS vrijwel alles overschaduwde. Interessante film voor degenen die van een vergadering en achtergronden houden over dit onderwerp maar waarschijnlijk saai voor de kijker die meer van actie houdt en/of spanning.

Dat is in deze film op de woordenstrijd na, niet aan de orde.

Helaas constateer ik weer een zwak punt en dat kost een mooie punt in de waardering, de Duitse taal die zich uitstekend leent voor commando's en opdrachten en geschiedkundig klopt tijdens deze vergadering, is vervangen door de Engelse taal.

Jammer!

Toch nog een mooie 7. (had een 8 kunnen zijn).


avatar van frans123

frans123

 • 3901 berichten
 • 1011 stemmen

m1701 schreef:

Pfff wat een gelul en geleuter in deze film...

na 45 min. uiteindelijk maar uitgezet...kon er niet meer naar kijken (zie luisteren, want er was

alleen maar een ruimte met tafel en 15 mannen om naar te kijken) gebeurt voor de rest geen reet.

Nee niets aan!

2*

Wat een domme reactie; het gelul en geleuter aan die tafel, kostte 6 miljoen joden het leven. Wat jammer dat je nul besef/ notie hebt van geschiedenis. Nee, er "gebeurde geen reet................."


avatar van m1701

m1701

 • 1836 berichten
 • 2245 stemmen

frans123 schreef:

(quote)

Wat een domme reactie; het gelul en geleuter aan die tafel, kostte 6 miljoen joden het leven. Wat jammer dat je nul besef/ notie hebt van geschiedenis. Nee, er "gebeurde geen reet................."

He flappie... ik beoordeel de film, niet de geschiedenis. Waarschijnlijk zit jij hier verkeerd...zoek even een site/forum waar je deze onzin kunt verkopen. Doei


avatar van frans123

frans123

 • 3901 berichten
 • 1011 stemmen

m1701 schreef:

(quote)

He flappie... ik beoordeel de film, niet de geschiedenis. Waarschijnlijk zit jij hier verkeerd...zoek even een site/forum waar je deze onzin kunt verkopen. Doei

De bijeenkomst is schokkend en onthutsend, dat je dat niet ziet. Op een gruwelijke manier "'indrukwekkend"... De 4-5* vliegen hier om je oren...Die film is voor allemaal , maar niet voor iedereen blijkbaar...flappie.


avatar van m1701

m1701

 • 1836 berichten
 • 2245 stemmen

frans123 schreef:

(quote)

De bijeenkomst is schokkend en onthutsend, dat je dat niet ziet. Op een gruwelijke manier "'indrukwekkend"... De 4-5* vliegen hier om je oren...Die film is voor allemaal , maar niet voor iedereen blijkbaar...flappie.

Zo onthutsend dat ik er van in slaap viel....flappie


avatar van frans123

frans123

 • 3901 berichten
 • 1011 stemmen

m1701 schreef:

(quote)

Zo onthutsend dat ik er van in slaap viel....flappie

Dat zegt meer over jou dan de film....flappie. Soms gaat de kern en essentie van een film, in dit geval "'ijzingwekkende gruwelijkheid" aan iemand voorbij...("Er gebeurt niks..'- .lot van 6 miljoen joden....).......Houd jij het maar bij Marvel films......


avatar van m1701

m1701

 • 1836 berichten
 • 2245 stemmen

frans123 schreef:

(quote)

Dat zegt meer over jou dan de film....flappie. Soms gaat de kern en essentie van een film, in dit geval "'ijzingwekkende gruwelijkheid" aan iemand voorbij...("Er gebeurt niks..'- .lot van 6 miljoen joden....).......Houd jij het maar bij Marvel films......

Flappie...weet niet wat ik met Marvel films moet...miss vind jij daar nog wat schokkende en onthutsende fragmenten in kan vinden... val mij er niet mee lastig....


avatar van Capablanca

Capablanca

 • 1033 berichten
 • 1453 stemmen

Goede verfilming van een weerzinwekkend besluit. Enig historisch besef is wel aan te bevelen.