Genre: Drama / Mystery
Met onder meer: Martin Freeman, Michael Teigen en Emily Holmes
Gesproken taal: Engels, Frans en Hongaars
Releasedatum: 24 januari 2008
Plot Nightwatching
"Murder, Conspiracy and the Masterpiece that Revealed the Truth"
Amsterdam 1642. Rembrandt van Rijn legt de laatste hand aan zijn schilderij: 'De compagnie van Frans Banning Cocq'. Met dit schuttersstuk is echter iets speciaals aan de hand. Rembrandt legt er een belangrijke gebeurtenis in vast. Op de Nachtwacht wordt een musketschot gelost, maar wie wordt er neergeschoten en waarom?
Rembrandt van Rijn
Marieke
catweasel
Bij Peter Greenaway:
In Film > Nieuws > Peter Greenaway's Nightwatching:
'De speelfilm NIGHTWATCHING speelt zich af in 1642, het jaar dat de Nachtwacht werd geschilderd. De film gaat over een gevaarlijke verdenkmaking van een van de schutters op het schilderij De Nachtwacht en weerspiegelt op prachtige wijze de Amsterdamse maatschappij in het midden van de Nederlandse Gouden Eeuw.'
Bron: De Officiele pers website van het Rembrandt 400 jaar.
De in Nederland woonachtige regisseur Peter Greenaway zal zowel voor een show omtrent het schilderij, als voor een speelfilm zorgen.
Volgens IMDB is het filmen te Polen in Juni begonnen.
Tot nu toe zijn de volgende acteurs en actrice's gecast:
Michael Teigen .... Carel Fabritius
Agata Buzek .... Titia
Minnie Driver .... Geertje
Martin Freeman .... Rembrandt van Rijn
De film met een budget van 7.500.000 moet volgend jaar op het filmfestival van Cannes in premiere gaan.
catweasel
trailer! Visueel ziet het er allemaal erg goed uit, maar ik irriteer me nu al aan het Engels en vrees voor de clichematige vertoning van middeleeuwse braspartijen, gepaart met onnodig platte humor en obscene figuren. Hopelijk heb ik het fout en weet Greenaway eens een hele andere kijk op de Gouden Eeuw te werpen.
sju
Het is een wat aparte trailer en behoorlijk Brits, maar ik ben zo chauvinistisch dat ik aandacht uit het buitenland voor Nederland altijd kan waarderen. Martin Freeman is een waardig acteur, maar Greenaway is geen zekerheidje. Nu maar hopen dat ze onze geschiedenis niet vervalsen...
Heb de trailer op de helft uitgezet. Had meer het idee dat ik naar een scene uit de film zelf aan het kijken was. Een trailer moet teasen en dat doe je niet op zo'n manier...
PERSBERICHT
Producent Kees Kasander met Peter Greenaway’s film NIGHTWATCHING
geselecteerd voor het Filmfestival van Venetië
De film NIGHTWATCHING van Peter Greenaway (scenario en regie), een productie van de Rotterdamse filmproducent Kees Kasander, is geselecteerd voor het hoofdprogramma van de 64ste editie van het Filmfestival van Venetië (29 augustus – 8 september).
Een extravagante, ironische film over Rembrandt en zijn vrouwen. Over een samenzwering die leidt tot een sluwe moord, door Rembrandt verbeeld in De Nachtwacht. Het schilderij bezorgde hem zowel zijn roem als zijn ondergang.
Rembrandt van Rijn wordt gespeeld door Martin Freeman (The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy, Love Actually). Zijn vrouw Saskia wordt vertolkt door Eva Birthistle (Breakfast on Pluto, Ae Fond Kiss) en zijn twee minnaressen Geertje door Jodhi May (The Best Man, House of Mirth) en Hendrickje door Emily Holmes (Wicker Man, Snakes on a Plane, Paycheck). Ook is een rol weggelegd voor Natalie Press (My Summer of Love, Wasp, Red Road) die Marieke speelt.
De Engelse acteur Toby Jones (Amazing Grace, Mrs. Henderson Presents, Finding Neverland) speelt Gerard Dou. Andere mannelijke rollen worden vertolkt door Michael Teigen, Kevin McNulty, Michael Culkin en Jochem ten Haaf (Jongkind).
De vaste Nederlandse crew van Peter Greenaway was ook nu weer verantwoordelijk voor de creatieve invulling van NIGHTWATCHING waaronder:
Director of Photography Reinier van Brummelen, make-up artist Sara Meerman, Production designer Maarten Piersma en Kostuum ontwerpster Marrit van der Burgt.
De film is een Nederlandse productie in co-productie met Canada, Groot-Brittannië en Polen.
Naast buitenlandse financiering is de film totstandgekomen met bijdragen van het Nederlands Fonds voor de Film en het Rotterdams Fonds voor de Film.
De samenwerking tussen Kees Kasander en Peter Greenaway dateert van 1984 bij de realisering van de speelfilm A Zed&Two Noughts, opgenomen in de Rotterdamse Diergaarde. Sindsdien hebben ze samen vele speelfilms, opera en tentoonstellingen gemaakt.
Schrijver, regisseur, schilder, curator Peter Greenaway is geboren in Wales en groeide op in Londen. In grote verscheidenheid is hij sinds zijn eerste filmproject in 1966 productief, wat tevens resulteerde in installaties voor het Palazzo Fortuny in Venetië en de Joan Miro Gallery in Barcelona. Hij was curator voor tentoonstellingen in zowel het Boymans van Beuningen in Rotterdam als voor het Louvre in Parijs. Zijn films kregen nominaties op de filmfestivals van Cannes, Venetië en Berlijn, hij publiceerde boeken en schreef voor het theater en de opera. Zijn eerste lange speelfilm The Draughtman’s Contract uit 1982 bezorgde hem prachtige kritieken, waarmee zijn naam als internationale toonaangevende, maar vooral originele en belangrijke filmmaker was gevestigd. Met films als The Cook, The Thief, His Wife & Her Lover en The Pillow Book consolideerde hij die reputatie.
Kasander is een internationaal opererende filmproductie-maatschappij, opgericht door Kees Kasander. In 1978 begon Kees Kasander in de filmindustrie als Hoofd Distributie bij Film International te Rotterdam. Dit bedrijf was nauw betrokken bij de organisatie van het International Film Festival Rotterdam en zo werd Kasander van 1982 tot 1985 producer van het festivalprogramma. Sinds 1981 is hij actief als zelfstandig filmproducent. In de afgelopen 20 jaar heeft hij overal ter wereld gewerkt en meer dan 80 films onder zijn naam uitgebracht. Door zijn samenwerking met Peter Greenaway verwierf hij internationale bekendheid. De films The Cook, The Thief, His Wife & Her Lover (1989) en The Pillow Book (1995) werden wereldwijd een commercieel succes. Kasander heeft nationaal en internationaal veel prijzen gewonnen voor zijn filmproducties, onder andere voor Secret Wedding van Alejandro Agresti (1988), Prospero’s Books van Peter Greenaway (1992) en Crushproof van Paul Tickell (1998). Daarnaast films zoals Christie Malry’s Own Double Entry (regisseur Paul Tickell) en Ken Park (regisseur Larry Clark). Als co-producent was hij betrokken bij films van Alexander Sokourov en Philippe Garrel. Een van zijn meest recente successen is de film Kruistocht in Spijkerbroek van Ben Sombogaart.
NIGHTWATCHING wordt in de Benelux gedistribueerd door Benelux Film Distributors
Verwachte releasedatum: januari 2008
Quido
Is het nou hoofdzakelijk een Canadees geproduceerde productie, of hoe is de volgorde hierboven bepaald? (in het persbericht staat 'Nederlandse productie in co-productie met ...')
Visueel zijn de films van Greenaway (die ik zag) altijd schitterend. Vaak ook een mooie combinatie beeld+geluid. Dat laatste stuk (na "Let's burn the fucking thing") van de promotrailer zoals die te zien is op de site (zie link die ik in mijn eerdere bericht gaf) maakt me ook weer erg nieuwsgierig. Benieuwd of hij visueel net zo indrukwekkend is als Rembrandt Fecit 1669 van Jos Stelling. Een kunstwerk op zich.
Setoenja
Nee, het is een Nederlandse productie en de co-producenten komen uit Polen, Canada en Wales. Een deel van de film is in Polen, en een deel in Wales opgenomen.
Ik kan je garanderen dat deze film net als Greenaway's eerdere flms visueel overdonderend zal zijn; misschien wel beter dan voorheen. Ik kan niet wachten totdat hij uitkomt.
Het is niet, zoals eerder gesuggereerd werd, een weergave van het leven in de Middeleeuwen; de film gaat over de kunst van Rembrandt. Je stapt binnen in de wereld van Rembrandts KUNST en zijn eigen, soms platte verbeelding van de wereld. Niet in de Middeleeuwen zelf. Maar dat is natuurlijk ook duidelijk te zien in de trailer.
Commentaar leveren op de geschiedkundige accuraatheid heeft volgens mij dus helemaal geen zin, aangezien de film is bedoeld als fictie... Een fantasieverhaal rondom een bekend figuur.
Rembrandt-film Nightwatching in première op Nederlands Film Festival
Met de première van Nightwatching op donderdag 4 oktober sluit het Nederlands Film Festival op feestelijke wijze het publieke deel van het festival af. De extravagante en ironische speelfilm over de schilder Rembrandt en zijn vrouwen is de nieuwste film van de in Nederland woonachtige Engelse regisseur Peter Greenaway en de Nederlandse producent Kees Kasander.
Nightwatching gaat over de gevolgen die het schilderen van de Nachtwacht had op het leven van Rembrandt. Het schilderij bezorgde hem zowel zijn roem als zijn ondergang. De rol van Rembrandt van Rijn wordt vertolkt door Martin Freeman, die vooral bekend is door zijn rollen in The Office en The Hitchhiker's Guide to the Galaxy. De Nederlandse acteur Jochem ten Haaf speelt de rol van Jongkind.
De vaste Nederlandse crew van Peter Greenaway was ook nu weer verantwoordelijk voor de creatieve invulling van Nightwatching. Reinier van Brummelen was Director of Photgraphy, Sara Meerman was make-up artist, Maarten Piersma de production designer en Marrit van der Burgt ontwierp de kostuums.
Peter Greenaway werd wereldwijd bekend door zijn film The Cook, The Thief, His Wife & Her Lover en het veelgeprezen 8 ½ Women. Voor deel 1 van zijn drieluik The Tulse Luper Suitcases werd hij in Cannes genomineerd voor een Gouden Palm.
Peter Greenaway werkt al jaren samen met de Nederlandse producent Kees Kasander. Kasander's bedrijf The Kasander Film Company produceerde een lange reeks (inter)nationale (speel)films. In Nederland is een van zijn meest recente successen Kruistocht in Spijkerbroek.
Vorige maand werd al bekend dat Nightwatching is geselecteerd voor het hoofdprogramma van het Filmfestival van Venetië. Nightwatching wordt in Nederland uitgebracht door Benelux Film Distributors. De verwachte release is januari 2008.
Bron: NFF
Quido
Wie hier nog naartoe wil op het NFF moet snel zijn, nog maar enkele kaartjes te koop!
Vijf Gouden Kalveren nominaties
Beste Production design (Maarten Piersma)
Beste Camera (Reinier van Brummelen)
Beste Scenario (Peter Greenaway)
Beste Regie (Peter Greenaway)
Beste Lange Speelfilm (Kees Kasander / The Kasander Filmcompany)
Donderdagavond 4 oktober – Rembrandt 1 – Slotfilm NFF
In aanwezigheid van
Acteur Jochum ten Haaf, Reinier van Brummelen (DOP),
Maarten Piersma (Production design), Sara Meerman (Make-up),
Marrit van de Burgt (Costume designer) en Peter Greenaway (scenario en regie)
Inmiddels het laatste deel van de teaser gezien. Ziet er schitterend uit. Deed me bij vlagen zelfs aan Barry Lyndon denken. We gaan het zien morgen...
Quido
Tegenvallend. Technisch gezien allemaal goed verzorgd, al is het nergens spectaculair (zo was het camerawerk van Reinier van Brummelen voor Kruistocht in Spijkerbroek beter [om even in te haken op de Kalveren jury] en loopt de (geluids)montage af en toe niet lekker). Voor een Greenaway is de film sowieso visueel veel te terughoudend, er ligt dit keer een te grote nadruk op de (vaak nietszeggende) dialogen.
Kostuumdrama pur sang dus, had niet anders verwacht, maar wel een meer beeldende vertelling. Desondanks een film die zeker boeit, alleen maar interessanter kan worden en zeker zijn momenten heeft (het begin en einde; niet geheel toevallig de stukken met de minste tekst) en een redelijk overtuigende complottheorie presenteert.
Eens met Quido, al doe ik er een halfje bij, voor het toch wel erg mooie camera en licht (imo mooier dan in Kruistocht...).
Setoenja
Vond m prachtig!
FF tussendoor; Reinier van Brummelen had niks met het camerawerk te maken.... hij deed de belichting.
Waarom MOET de film visueel volgepropt zijn om een "goede" Greenaway film te zijn dan? Ik vind eigenlijk dat het sobere van deze film zijn werk alleen maar volwassener maakt... De DVD die nog uitkomt bevat trouwens een heleboel extra scenes; er is ontzettend veel uitgeknipt...
De dialogen gaan erg snel, maar als je er echt aandacht aan besteedt, hebben ze meer diepgang dan de meeste films....
Querelle
Duurt te lang doordat hij in herhalingen valt, maar verhaal, sfeer, camerawerk, entourage en acteurs zijn zeer goed.
Doet me wat denken aan de poster van die andere schilder Modigliani
Quido
"Greenaway laat met Nightwatching sporadisch zien - zoals hij in het verleden al vaker bewees - een groot meester te zijn, maar zorgt dit keer voor onvoldoende afwisseling in dialoogscènes en beeldende sequenties. Bovendien missen de vele dialogen een kern en lijkt er louter veel gepraat te worden om het theatrale karakter van het geheel te versterken. Enkel het wat stillere eerste en laatste kwartier - waarin de plot duidelijk en op mooie wijze verbonden wordt - zijn van hoge klasse, de rest voelt aan als opvulling. Een visueel mooie opvulling, met af en toe een scène zoals alleen Greenaway die kan maken - compleet vertrouwend op het beeld en geluid - maar vaak helaas weinig boeiend en vooral traag."
Vanaf donderdag te zien in de bioscoop.
Rocco1984
Soort Da Vinci Code achtig verhaal volgens mij. Heb niet al te goede reviews hierover gelezen....
linxde1
Ik hoorde van een collega dat dit een slaapfilm is. Nadat hij en z'n maten hem gezien hadden gingen ze niet meer op stap, want ze waren uitgeput. Ik denk dat ik hem maar oversla.

Spaanse Netflix-film '100 Metros' doet het ontzettend goed: 'IJzersterk drama'

Nog niet gezien? 'Escape at Dannemora' kijk je nu gewoon op SkyShowtime