• 9.371.830 stemmen

Den Brysomme Mannen (2006)

Komedie / Drama | 95 minuten

Genre: Komedie / Drama

Alternatieve titels: The Bothersome Man / No(r)way of Life / Vandræðamaðurinn

Oorsprong: Noorwegen / IJsland

Geregisseerd door: Jens Lien

Met onder meer: Trond Fausa Aurvåg, Petronella Barker en Per Schaaning

Gesproken taal: Noors

Plot Den Brysomme Mannen

De 40-jarige Andreas (Trond Fausa Aurvaag) wordt wakker in een bus, die hem naar een perfecte stad brengt. Hij krijgt een mooi huis, een goede baan, een fantastische vrouw. Iedereen is vrolijk en vriendelijk, maar Andreas voelt zich niet thuis in de perfecte, emotieloze wereld.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Kruising tussen Groundhog Day, Truman Show en dat soort reality-vervagende films. Wel leuk gedaan, de film biedt een troosteloze blik in de wereld van jan modaal. 3,5*

avatar van Koos

Koos

Dit is een erg interessan te film; een man zit vast in een perfecte maatschappij waar iedereen 'gelukkig' is. Er valt verder weinig over de film te zeggen, de filmbeschrijving geeft goed weer waar het over gaat. De regisseur weet heel goed een sfeer te scheppen door manier van filmen en de toch ook wel aparte locaties voor zijn scenes.

De film lijkt ook wel een beetje een aanklacht tegen de materialistische maatschappij van nu. Of laten we het anders zeggen: het neemt in ieder geval materialistische zaken als 'verbouwen', 'interieur design', etc. erg op de hak. Dit gaat natuurlijk op voor de westerse wereld, maar dat emotieloze lijkt de laatste tijd minder op te gaan aangezien het in Nederland nu juist lijkt doorgeslagen tot een Emotiemaatschappij waar iedereen maar zijn mening loopt te uiten de hele dag.

Interessante film om te zien, een dikke 4*

avatar van wolfmanrene

wolfmanrene

Gaat op 7 november in België uit onder de titel No(r)way of life.

avatar van starbright boy

wolfmanrene schreef:

Gaat op 7 november in België uit onder de titel No(r)way of life.

avatar van Lucky Slevin

Lucky Slevin

Ik ga hem zeker zien, ik zag de trailer en die vond ik zo absurd dat ik de film absoluut ga bekijken.

avatar van CyraX

CyraX

ik ga hem 1 vd dagen zien. vreemd dat ze die titel veranderd hebben, op imdb is hij ook enkel te vinden onder de gewone titel.

avatar van wolfmanrene

wolfmanrene

starbright boy schreef:

Wat een lelijke titel. The Bothersome Man vind ik veel mooier.

Ik ook. Daarom waarschuwde ik maar even...

avatar van vincentclaesen

vincentclaesen

Wat een film :d

"de ideale stad die toch niet zo idaal blijkt te zijn" hebben we al veel gezien in films, maar deze blijft toch speciaal.

Het uitgangspunt is leuk en interessant en het begint veelbelovend.

Ik vind dat er vervolgens helaas te weinig mee gedaan wordt, het verhaal vind ik wat onbevredigend.

Normaal gesproken ben ik groot fan van dergelijk absurdisme, maar hier vond ik het maar af en toe grappig. Misschien ligt het ook aan hoofdrolspeler Trond Fausa Aurvaag. Hij kijkt wel steeds verdwaasd uit zijn ogen en daar blijft het ook eigenlijk wel bij. Weinig afwisseling in zijn spel. Zet Alex van Warmerdam in dezelfde rol en je hebt volgens mij een veel leukere film.

Wel erg sterk einde trouwens.

starbright boy schreef:

Wat een lelijke titel. The Bothersome Man vind ik veel mooier.

Gelukkig heeft de Nederlandse dvd de mooie titel.

No(r)way of life. staat er wel als subtitel op.

avatar van scumfrog

scumfrog

Het idee vind ik erg origineel, de uitwerking stukken minder. Hier had meer in gezeten.

avatar van samtari

samtari

Ik vind dit een juweeltje.4,5 ster

avatar van Multivitamine

Multivitamine

Uhm dit is wel een heel aparte film. (wel een aanrader om te kijken)

Maar het einde, niet echt duidelijk, heb er wel zo mijn idee over en daar doe ik het dan maar mee..

avatar van christophel

christophel

zeer langdradige film **2.0

avatar van rempsycho

rempsycho

prachtige film, had na deze film meteen zin in meer van dit soort films, dus kom maar op

avatar van Rmie

Rmie

rempsycho schreef:

ok

-Truman story

-pleasantville en

- groundhog day

- er is een japanse film over engelen het perfectemoment moeten laten herbeleven bij mensen die net overleden zijn. De titels ben ik kwijt:- het was zoiets als afterlive?

Ik heb het ...http://www.moviemeter.nl/film/3697/info/

Erwinner

Ik mis hier Gus van Sant verwikkeld met Tim Burton. Maar beiden kunnen ze niet uit elkaars schaduw komen. In enkele momenten weet je gewoon niet wat de bedoeling is en misschien is dat iets wat de regisseur ook wil laten zien.

Alles is behoorlijk prententieus en bloedje stijlvol weergegeven en ook de muziek is lekker sfeervol.

Toch jammer dat de film mij nergens kon raken en me beetje bij beetje steeds meer liet afdwalen in de mooie plaatjes die ik voorgeschoteld kreeg.

De film had met een beetje pit heerlijk kunnen zijn. Maar hij had ook trager mogen zijn, en dan niet zoveel Burton-achtige wendingen.

Nu was het een beetje van dit en een beetje van dat.

Het verhaaltje boeide mij niet zo, jammer dat het ook steeds meer wendingen en hints wilde geven. Daar zat ik niet echt meer op te wachten na zo'n sterk begin van de film die toen zo lekker zo mysterieus was. Zonde.

Toch kun je zien dat deze regisseur behoorlijk veel potentie heeft en bij zijn volgende film bijzonder verfrissend uit de hoek kan komen.

Afwachten maar.

avatar van JJ_D

JJ_D

Best wel een geinig filmpje, dit 'No(r)way of Life'. Vooral het kleurenpalet van Jens Lien is adembenemend mooi: voortdurend obscuur en dreigend, tot een kille steriliteit de kijker tot het absolute nulpunt brengt. Helaas ontspoort de film (verhaaltechnisch) in het 2e deel: het is mij niet duidelijk waarom Lien de intieme verteltrant vaarwel zegt en kiest voor een grauw scenario dat plots veel ongeloofwaardiger overkomt.

Toch zit de film in zijn geheel best lekker: de fijne humor, de sfeervolle muziek (misschien is Ginge Anvik wel een naam om te onthouden) en de zorgvuldige regie houden de kijker voortdurend geboeid. En met het pompeuze, doch toepasselijke 'Solveig's Lied' (uit Grieg's 'Peer Gynt') kunnen we de zaal een tikkeltje ontroerd, maar vooral tevreden, verlaten.

JJ_D schreef:

De hoofdpersoon ziet het niet rooskleurig meer zitten en verlangt naar een wereld met echte problemen. Ik snap nu ook waarom in het begin van de film iemand naar beneden stort op een hek met scherpe punten. Iemand die met dezelfde gedachten rondliep imo.

avatar van JJ_D

JJ_D

Erwinner schreef:

Natuurlijk, maar ik zie niet in waarom Lien de woede, de onmacht en het verdriet bij zijn personage in een grauw scenario wil verwerken. Tot 3 keer toe overreden worden door een trein en vervolgens halfdood uit een tunnel strompelen, dat is toch echt teveel van het goede? Ik had het liever intiemer gezien, in plaats van bombastisch met wat effecten te spelen...

Erwinner

Op dat punt ben ik het volkomen met je eens. Had het ook liever op die manier willen zien eindigen. Die draai werd vreselijk bot en keihard weergegeven. Een keuze van Lien.

avatar van Betamax

Betamax

Aardige film.

Lekker vreemd sfeertje.

Ik hou wel van Scandinavische films.

avatar van Magister

Magister

JJ_D schreef:

Ik begrijp dat heel goed. Hij heeft zelfmoord gepleegd in het echte leven en doet dat nu ook in de hel. Het geeft mijn inziens ook goed het lijden weer in de hel.

avatar van JDSsmetje

JDSsmetje

Bij het begin dacht ik al meteen dat ik aan het juiste adres was,

de uitwerking was echter wel aan mij besteed.

Subtiele humor als dit kan ik ook wel waarderen.

jammer genoeg begon alles vrij snel te vervelen.

Het trage tempo mag de film dan wel karakter geven,

maar het positieve entertainment gevoel begon hierdoor om te keren.

avatar van flipsyde

flipsyde

Wat is dit nou weer voor een sinterklaasrijmpje?

avatar van WeZet

WeZet

Bijzondere film, op meerdere manieren te interpreteren. Enerzijds een overdreven schets van onze materialistische wereld met gebrek aan liefde, alles draait om de buitenkant. Een andere mogelijkheid is de hel. Hij vangt een glimp op van een perfecte wereld (hemel), maar wordt bij zijn ontdekking ruw terruggetrokken (letterlijk en figuurlijk) wat de pijn alleen maar heftiger maakt. Die meerdere keren dat hij overreden wordt door de metro kan de eeuwige pijn, het herbeleven van je meest gruwelijke momenten zijn. Een wereld zonder emoties is een wereld zonder problemen, de emoties maken ons menselijk. Logischerwijs ga je als individu tussen emotieloze mensen in zo'n wereld kapot.

Ik denk overigens wel dat het een stuk interessanter geweest was als Mads Mikkelsen (als kantoorbaas) en/of Ulrich Thomsen (hoofdpersoon) hierin hadden gespeeld. Die combi werkte in Adams Æbler ook al fantastisch.

avatar van JDSsmetje

JDSsmetje

flipsyde schreef:

Wat is dit nou weer voor een sinterklaasrijmpje?

Valt niet echt serieus te nemen.

avatar van Dridge

Dridge

kappeuter schreef:

Het uitgangspunt is leuk en interessant en het begint veelbelovend.

Zeer mee eens.

Aanvankelijk dacht ik met een soort Being John Malkovich vs. The Truman Show te maken te hebben.

Toch goed voor 3.5 * mijnerzijds omdat ook ik altijd een zwak heb gehad voor dit soort absurdistische werken.

avatar van ILDIB

ILDIB

Wat een wazig gebeuren. Prachtig sfeertje dat wel.
Het lijkt me ook dat ie bij aanvang echt voor de trein springt en daarna tussen hemel en hel beland.

avatar van Co Jackso

Co Jackso

• 21924 berichten

Ik ben het eens met kappeuter. Het uitgangspunt van de film is zeer interessant en veelbelovend. Uiteindelijk wordt hier veel te weinig mee gedaan, en wordt het een beetje een slappe film. De film deed mij een beetje denken aan een mindere versie van Brazil, waarbij de hoofdrolspeler deels op de vlucht is en deels probeert te ontdekken wat er aan de hand is. Brazil vond ik in ieder een betere versie (in ieder geval een stuk origineler en meer gewaagd).