National Lampoon's European Vacation (1985)
Genre: Komedie
Alternatieve titels: European Vacation / De Laatste Dollar$ op Vakantie
Geregisseerd door: Amy Heckerling
Met onder meer: Chevy Chase, Beverly D'Angelo en Dana Hill
Releasedatum: 12 juni 1986
Plot National Lampoon's European Vacation
"For over two thousand years, Europe has survived many great disasters. Now for the real test. Chevy Chase & his family are coming from America!"
De familie Griswold uit Chicago wint totaal onverwacht een quiz op de Amerikaanse televisie en krijgt een veertiendaagse reis naar Europa, met alles erop en eraan. Vader Clark is dolgelukkig. Bovendien wil hij van deze unieke kans gebruik maken om zijn familie in Duitsland op te zoeken. Audrey en Rusty zijn minder enthousiast. Zij weigert haar vriendje achter te laten en is bovendien bang om te verdikken. Hij heeft geen zin om alle musea en bezienswaardigheden af te dweilen. Wanneer puntje bij paaltje komt, pakken Audrey en Rusty toch hun koffers. Clark heeft hen kunnen overtuigen dat het een onvergetelijke ervaring zal worden. Hij heeft echter geen woord teveel gezegd...
Clark Griswold
Kent
Mr. Froeger
Lady in the Bed
Fritz Spritz
Bij het zoeken van een huisnummer in Duitsland..
'Hello, we're looking for sex'
hahaha, erg grappige film
empirekees
Altijd wel leuk met de Griswalds. Net eventjes wat minder dan National Lampoon's Vacation, en Christmas Vacation, en Vegas Vacation.
Toch wel aardig..2,5*
Derkje
Minder dan de eerste vacation, maar beter dan Vegas vacation, en de talloze andere (grotendeels mislukte) Lampoon films. Een 3.
Redlop
Deze vind ik de leukste. Vooral de twee scenes met Eric Idle die zich verontschuldigd dat hij aangereden is vond ik erg grappig.
mikey
Een van Herckerlings mindere films. Toch is deze best wel grappig. Alle cliches over europa en amerikaanse toeristen worden behandeld. zoals fransen met stokbroden en duitsers met bratwursten etc.. 3 starsssssss.
Smith
Heerlijke film dit.... Dit was echt anderhalf uur genieten
Blijft toch 1 van mn favorieten comedy acteurs, die Chevy Chase. Ik geef m 4 sterren
Respekked
Wat doe je als je net wakker bent na een zware avond stappen in hongarije? de tv aanzetten en al zappende op national lampoon's european vacation terecht komen. Hoewel ik em al duzenden keren heb gezien in het engels gaf de hongaarse voice over dit toch een speciaal tintje
Redlop
Het kleine rolletje van Eric Idle is hilarisch.
SuperSideSwipe
Ena beste Vacation film van Chase. Er gebeurt in deze film lekker veel.
Het is wellicht de meest rommelige van de Vacation films maar daar heb je verder wijnig last van aangezien je de hele tijd zit te lachen om de ongeloofelijke pech die de familie Grizwold keer op keer heeft.
4,0
Jorick
Een vermakelijk film wat ik me er van kan herinneren, maar het is alweer een tijdje geleden dat ik deze film gezien heb. Ik houd het maar even op 2.5*
D-ark
Bij het zoeken van een huisnummer in Duitsland..
'Hello, we're looking for sex'
hahaha, erg grappige film
ja dat is echt een klassieke grap.
Waku
Misschien niet zo leuk als de eerste "Vacation"film immers je weet wat je kan verwachten. Toch op sommige momenten best wel om te (glim)lachen.
Dennis Evahi
Ena beste Vacation film van Chase. Er gebeurt in deze film lekker veel.
4,0
Helemaal mee eens!
****-sterren
euroburger
Dat ze met het hele gezin bij die ouwe mensen langskomen en dat die denken, Ow dat zal wel familie zijn, en dan: lekker gratis eten en daarna gauw weer weg. Onvergetelijke scenes, maken deze film een komische topper, ook omdat deze lekker de vaart erin houdt, en dat zie ik graag.
film_kaza
Ik vind deze humor zo flauw en voorspelbaar dat het gewoon niet leuk meer is. De grappen hebben tijd nodig maar het zijn bekende grappen waarvan ik de afloop gewoon rustig kan voorspellen.
Er was niet zo'n grap van "de 1 zei dit, en de ander zei dat en wat die andere zei was grappig." (Je kan tuurlijk nooit voorspellen wat iemand gaat zeggen in een film die je niet zag.)
Maar bijvoobeeld het kapotrammen van de arm van het vrijheidsbeeld. Of de camera waar iets op staat dat niemand mag zien waar tuurlijk wat mee gebeurt.
Ik weet niet of het aan mij ligt maar de laatste tijd vind ik films niet meer zo geweldig als vroeger. Zelfs Beauty And The Beast is uit mijn top 10 gevlogen. In mijn top 5 zouden nou de game Kingdom Hearts (II), en een 13-afleveringen bevattende serie "Midori No Hibi" komen als dat kon.
In deze film had ik zin om te kijken, alleen tijdens het kijken werd dat weer saai. Die Lampoos kunnen geen goeie komedie maken vind ik. Gek dat ik hier meer positieve reacties lees dan de komedie's die ik leuk vind.
2,5
Dk2008
Eigenlijk een slechte film, begint ook heel slecht. Maar er valt een hoop in te lachen met goede scenes. Dat is het doel van deze films, lachen is gezond.
Donkerwoud
Als kind vond ik deze tegenvallen t.o.v. de eerste, als volwassene vind ik ze eigenlijk allemaal pijnlijk flauw. Ik heb sowieso nooit gesnapt waarom Amerikanen verzot zijn op Chevy Chase. Het is nou niet echt een komiek van enig niveau.
Bij vlagen nog wel best grappige film, maar in zijn geheel toch ook best vaak erg flauw.
De film is toch wel ietsje minder leuk dan de eerste film, omdat het aantal geslaagde grappen iets minder is en eriets meer minder geslaagde flauwigheid in verwerkt zit. Toch is de film aangenaam om te zien en de grap in Duitsland waarbij Clark aanbelt en vraagt: "Ich suche nach Sechs" is toch wel een dijenkletser.
Leuk om eens een keertje gezien te hebben.
1976Ben
Heel flauw, maar daarom ontzettend leuk. Vooral een parodie op Amerika en Chevy Chase is briljant als all American dad.
Lexcoaster
Niks mis met droge humor, maar dit is wel erg flauw. Bij vlagen grappig, maar geen meestewerk. 2.5*
Ik houd van droge humor, maar dit was gewoon flauw.
SSeagal
Weet iemand of er nog een dvd te verkrijgen is in Nederland? Gewoon met nl subs dus? Nee, ik bedoel niet pindakazen, wil de originele dvd
Dk2008
Toch al weer de derde keer dat ik deze film heb gezien. Echt een voorbeeld van een film die op zo'n manier slecht is dat hij juist weer leuk is.
Deze film moet even op gang komen en wordt dan steeds leuker met het hoogtepunt in Duitsland, eerst bij de verkeerde mensen en dan bij het bierfeest. Daarna zwakt hij wel wat af met toch wel weer een leuke achtervolging in Rome.
Veel grappen en dialogen, in hoog tempo, flauwe afgewisseld door weer heel goede, de een voorspelbaar, de ander toch weer niet. Ja, ik mag die Chevy Chase National Lampoon's films wel.
Redelijke film die soms grappig is.
Acteren ging ook nog wel.
2,5 ster
Mescaline
Leuke droge humor film die lekker flauw is en daarmee ook prima weet te vermaken.
De speelduur was precies genoeg en de Griswold familie is weer even leuk als in het vorige deel!
Tragisch trouwens van de dood van Dana Hill, zag het toevallig toen ik deze film opzocht op imdb en had het eigenlijk nooit verwacht dat ze al zo oud was in deze film, ze lijkt echt sprekend op een 14/15 jarige meid.
Maar goed, leuke vermakelijke film die er van mij wel meer mogen zijn! heerlijk vermaak
3,5 sterren.
maurice74
Dana Hill schittert hier. Sommige grappen zijn wel erg flauw, maar dit is dan ook een Chevy Chase film. Altijd leuk om te zien, dat wel.
erik1677
keer op keer lig ik weer dubbel om deze film, ook het deel dat ze op weg zijn naar dat pretpark is hilarisch maar deze vind ik persoonlijk net iets beter.
En natuurlijk christmas vacation is de beste.

Vacation

Clerks II
Komedie / Romantiek, 2006

Clue
Komedie / Mystery, 1985
londen, engelandspelshowchaosvakantiereizenfamily vacationeiffel tower, parismarriage problemsinterrupted vacation vrouwelijke regisseursatiricalabsurd