Genre: Drama / Thriller
Gesproken taal: Engels en Spaans
Releasedatum: 18 augustus 2016
Bekijk via HBO Max
Plot The Shallows
"What was once in the deep is now in the shallows."
'The Shallows' volgt een vrouw, Nancy genaamd, die alleen is aan het surfen op een afgelegen strand. Op een korte afstand van de kust wordt ze aangevallen door een grote witte haai. Nancy komt vast te zitten op een kleine rots, minder dan 200 meter verwijderd van het strand. Zal ze de oversteek wagen?
Nancy Adams
Carlo's Son
Intoxicated Man
ikkegoemikke
“I'm not totally alone.
I've got this little dude, Steven Seagull, here keeping me company.”
Als je als nietig klein zeemeeuwtje meer aandacht trekt dan een flink uit de kluiten gewassen mensenhaai, dan verdien je toch een eervolle vermelding op elk gerenommeerd filmfestival. Nog nooit werd ik zo gecharmeerd door dergelijk pluimage. Een zelfverzekerd, gewond dier en zeker en vast een aangenaam gezelschap. Geen verkeerd woord kwam over zijn snavel. Een mede-slachtoffer in dezelfde levensbedreigende situatie. Steven Seagull was een inventief bedenksel zodanig dat Nancy (Blake Lively) niet het grootste gedeelte van de film tegen zichzelf moest argumenteren. Want geloof me vrij, gezellig keuvelen met de bloeddorstige haai die kringetjes rond haar zwom, stond niet op haar programma.
En dan komen we dus terecht bij het volgende item uit de wereld van de fauna. De 6 meter lange psychotische haai die blijkbaar niet genoeg had aan het rottende kadaver van een walvis. En hem storen tijdens het eten is bij deze carnivoor uit den boze. Deze haai vergelijken met zijn befaamde verwante “Jaws” is iets onvermijdelijks. Anatomisch zal het wel allemaal kloppen. Alleen dat in “The shallows” het over een compleet door een computer gegenereerd exemplaar gaat, terwijl het Jaws model een mechanisch en elektronisch model betrof. Niet dat sharky in deze film nep leek of anatomisch niet klopte, maar toch kreeg je in “Jaws” meer de indruk dat het over een levensechte afgerichte haai ging. Toen ik nog een snotneus was, won ik op de kermis zo’n plastieken mensenhaai wiens bek opengesperd stond, waardoor hij er in mijn ogen (als ukkie) nogal dreigend uitzag. Totdat je hem tegen de grond propte en zijn smoelwerk zich dubbel plooide. Dan zag dit plastieken monster er stukken minder dreigend uit. Eerder lachwekkend. Observeer de ontknoping in “The Shallows” en je zal begrijpen wat ik bedoel.
Tussen al dat subtropisch geweld dartelt het enige menselijke wezen rond in een minuscule bikini. Nancy is een ravissante verschijning die na het overlijden van haar moeder een bezinningsmoment in haar leven nodig heeft. Niets is dan zo leuk om te gaan bezinnen in een Mexicaanse baai waar haar moeder vroeger ook eens rondslenterde. Blake Lively was voor mij een grote onbekende, maar na het zien van haar afgetrainde lichaam en de perfect ogende vrouwelijke lichaamsdelen, ben ik van plan om toch ook eens de films waar ze aan deelnam te controleren. Ik geef het eerlijk toe. Lively liggend op haar surfplank met een camerastand strategisch gericht op haar strak gevormd zitvlak, was een adembenemend zicht. Een pluim voor Collet-Sera om deze film op dusdanige manier te brengen dat mijn aandacht werd afgeleid van deze lichamelijke bekoringen, ondanks dat ze een gehele film in badpak rondloopt. Alle lof ook voor Lively die eigenlijk bijna de gehele film cavalier seul speelt. Geen eenvoudige taak die ze met verve uitvoert. Ook wel een beetje dankzij de superieure medewerking van Steven Seagull.
Op vlak van verhaal stelt het eigenlijk niet veel voor. Exotische blondine surft wat af in azuurblauw water, verandert in de ogen van een reusachtige haai in een hartelijk hapje, verzeilt op een stuk rots te ver van het strand en ook boei. De opdracht is dus om in veiligheid te komen terwijl de hoog intelligente haai in de buurt patrouilleert. Niet echt bijster origineel. Wat rest zijn de beeldschone beelden. Zowel de slow motion beelden van de over subtropische golven scherende surfers, als de onderwater fragmenten zien er subliem uit. Perfecte beelden die zouden passen in een Bounty reclamefilmpje. En dan is er de gestaag oplopende spanning. Het is wachten op het opdagen van de haai, de fatale aanval en de vraag of Lively er in zal slagen om in leven te blijven (weeral een toepasselijk naam) en aan de haai zal ontsnappen. Al bij al veel positieve zaken (behalve het totaal van de pot gerukte einde) in deze film met eenvoudige verhaallijn. Dan blijft voor mij Steven Seagull het briljante hoogtepunt van “The Shallows”.
Gh8st
- 2008 stemmen
Aardig survival filmpje. Eigenlijk een beetje een mengelmoesje van films als 127 hours, All is Lost en Jaws (of misschien gewoon elke film met een haai erin). Daarnaast zit er nog een stukje drama in, maar dat verhaaltje vond ik verder niet zo sterk. Ze gaan in het survivalgedeelte vervolgens wel een beetje over the top. Zeker rond het einde. Waardoor ik het geheel toch weer wat minder serieus neem.
De film is in ieder geval wel mooi geschoten waarbij de omgeving natuurlijk helpt. Blake Lively is daarbij ook niet verkeerd om te zien, maar weet verder ook gewoon overtuigend te acteren.
Jammer dan weer dat de CGI iets te duidelijk CGI is, maar daartegenover staan dan weer de real life acteerprestaties van wereldacteur Sully "Steven" Seagull.
Zeker geen topper maar ik heb niet verveeld zitten kijken.
Een welkome aanwinst binnen het karige genre van de kwalitatief goede haaienfilm, al schiet dit werkje herhaaldelijk tekort. Vooral het onnodige gebruik van opzichtige CGI, met name tegen het einde van de film, doet behoorlijk afbreuk aan de spanning. Gelukkig staat daar een reeks geslaagde intense momenten tegenover. Blake Lively is daarnaast goed gecast in de hoofdrol. Uiteindelijk duidelijk geen Jaws of zelfs The Reef, maar best oké.
Thomas83
Dit is niet best hoor. Aan het begin van de film krijgen we even zo'n boodschap van "wees niet alleen bezig met je telefoon en het maken van foto's en video's maar geniet ook echt van de natuur" of iets van die strekking, waarna we vervolgens naar een aantrekkelijk maar glad geproduceerde reclame-videoclip mogen kijken. Letterlijk en figuurlijk zelfs. De ironie. De sluikreclame is echt onbeschaamd in deze film. En wat een kutje is de hoofdpersoon. Vreselijk als je je moeder aan kanker hebt verloren, maar ik kan toch niet echt sympathie opbrengen voor zulk roekeloos en naïef gedrag. Je studie achterlaten en er als jonge vrouw in je eentje op uit trekken, blijkbaar ook nog denkend dat je wel even van Uber gebruikt kunt maken om weer weg te komen van dat afgelegen strand. Persoonlijk vind ik Lively niet zo aantrekkelijk, maar ze moest ook duidelijk het lekkere wijf in de bikini spelen. Er zitten alleen maar mooie mensen in de film, en hoe die camera soms hitsig over haar lichaam gaat. En die Nancy praat en praat maar, zodat de kijker maar niets ontgaat.
Als de problemen hierna beginnen wordt de film wel vermakelijk en loopt ook erg lekker, maar voor de film iets van zichzelf toont passeren toch vooral weer al die clichés van het genre. Het net buiten gehoorsafstand zijn als Nancy om hulp roept, het op en brute geïmproviseerde manier moeten behandelen van haar eigen wond, vieze dingen eten, de achtergelaten boodschap als noodkreet en afscheid voor familie en vrienden. En als de film hierna wat van zijn eigen ideeën toont blijken dat vooral heel domme. Ik vond de scène met de kwallen al wat onzinnig, maar dat valt in het niet bij de scène met het alarmpistool en het anker. Sharknado-toestanden. En dan hierna eigenlijk ook nog even te lang doorgaan met zo'n visioen en een kleffe epiloog. 2.0* voor de meeuw.
Kondoro
The Shallows
Voor The Shallows ga ik het niet al te lang bespreken want als ik eerlijk mag zeggen: de film was niks aan. Maar, wat maakt de film dan goed. Laten we beginnen bij de prachtige natuurbeelden die The Shallows te bieden heeft dat is dan vooral alleen het strand met de zee en de tiet-vormige bergen, zo werd mij dat verteld door de film. Een mooie hoofdrolspeelster, wat een prachtige vrouw en ook nog eens op het eind een paar goeie shots van haar kijkend naar de zee. Toch vond ik de film soms ietwat te traag, spanning opbouwen kon ik zelf niet echt vinden in deze film.
Toch zijn er zeker wel wat scenes waarvan ik dacht: “dit is gaaf!”. De scene dat ze aangevallen word is prima maar, ik vond in alle scenes waarbij de haai aanviel dat de film te weinig liet zien. Er kwam een dronken man bijvoorbeeld naar haar surf bord toe gezwommen. De man werd duidelijk aangevallen door de haai maar, dat krijgen wij niet te zien. Als de film deze scenes herkenbaar liet dan zou ik hem gaver vinden maar, er gebeurd soms gewoon net iets te weinig.
Qua verhaal vond ik de film prima. Blake Lively (oef) gaat naar de baai van haar moeder, haar moeder was daar ooit geweest en zij wou nou wel eens kijken daar, en besloot om te surfen. Tijdens het surfen kwam ze twee mannen tegen, toen zij nog een keer ging en hun weg gingen kwam de haai op haar af, ze was blijkbaar in zijn voeder gebeid gezwommen, een dooie walvis. Na haar aanval en een wond rijker haar been kwam ze terecht op een klein rotsen-eiland aangezien het eb was. Na een aantal ontspanning pogingen word ze gered, eind goed al goed.
Hoewel de film toch niet zo saai was, was de zit ook niet al te fijn, dubbele gevoelens voor toch wel een redelijke film.
Zwolle84
Uh, niks dan toch?
Kondoro
Gewoon mijn mening verder lezen dan deze niets zeggende berichten plaatsen, graag. Ik leg alles uit.
Zwolle84
Heb ik gedaan, maar ik zal de clou wel missen.
Chelsea94
Redelijk, maar vol met domme keuzes en onwerkelijkheden. De haai sloeg echt alles en het eind tja..
De meeuw was voor mij toch wel het hoogtepunt van deze film, ondanks het disney eind met hem.
DragQueen
Redelijk survival filmpje, waar ik van tevoren iets meer van had verwacht. Toch keek het geheel prima weg. Lively zet haar rol aardig neer. Verder zag het er visueel onderhoudend uit, en waren er bij vlagen nog wat spannende momenten te bekennen. Leuk om eens gezien te hebben, maar niet veel meer vrees ik. 2,5 Ster.
JdeB
Alleen de casting is al 2 sterren waard. Verder 13 in dozijn, cgi heel wisselend, toch best wel vermaakt.
Pim1993
Simpel doch aardig krachtig plaatje met werkelijk een beeldschone hoofdrolspeelster. De film heeft af en toe moeite met het op subtiele wijze bieden van context wat betreft de 'waarom' vraag. Waarom is ze daar en wat doet ze daar? Het had wellicht iets mysterieuzer gemogen. Dat maakte het voor mij toch enigszins een makkelijk wegkijkertje terwijl dit daadwerkelijk wel voer was geweest voor een literair kunstwerkje. De keuzes zijn duidelijk met een commercieël perspectief genomen.
Visueel gezien erg fraai, de special-effects waren nergens storend en er is duidelijk veel aandacht aan besteed.
Uiteraard voor de mensen die '127 hours' tof vonden is deze zeker een aanrader! Ik hou me iets minder enthousiast op de vlakte maar vond het in ieder geval de moeite waard.
Een herziening ga ik me bij dit soort films nooit aan wagen.
DVD-T
Mooi plaatjes, wat bloed en een enkele toffe scene. Helaas verder behoorlijk "shallow"
De film wil graag meer zijn dan de zoveelste "Shark Attack" film. Er wordt getracht meer diepgang in het verhaal te brengen dan andere haaien films. Dat komt niet helemaal goed uit de verf, want vanaf het eerste moment als Nancy in het water gaat verandert de film in een redelijk standaard maar toch wel vermakelijk survival filmpje. En vanaf de aanval wordt de film wel wat beter. Al zijn sommige scenes behoorlijk overbodig. Verder zitten er een aantal erg goede momenten in de film. De spanning is soms erg goed aanwezig. Vooral geholpen door de fijne score van Marco Beltrami. Verder kent de film enkele erg mooie shots en blijft het een genot om naar die blauw/groene zee te kijken. Erg jammer dat de haai er in de climax wel erg CGI uitziet. Haalt toch wel heel veel van de spanning weg.
Vermakelijk. Maar niet de topper waar ik op gehoopt had.
huiguh
Dit was het voor mij net niet.
Mooie shots, redelijk spannend. Maar met een budget van 17 miljoen verwachte ik wel betere CGI.
Simpele haaienfilm.
Lively alleen op een kloeke rots, een haai die haar weg naar het strand afsnijdt, een meeuw die haar noodgedwongen gezelschap moet houden. Daarmee heb je deze film wel zo'n beetje samengevat. Dat je daarmee amper aan 90 minuten raakt mag duidelijk zijn, vandaar dat er wat randdrama bijgetrokken wordt. Wat gezemel over Lively's moeder en haar onafgemaakte studie, wat mij betreft hadden ze de film gewoon 20 minuutjes korter mogen maken, maar daar zijn bioscopen ongetwijfeld niet zo blij mee.
Lijvige intro in ieder geval. Het duurt even alvorens de haai in beeld komt, maar eens in beeld is hij niet meer weg te denken. Wat volgt is een dik uurtje aan narrow escapes en dappere pogingen om te overleven. Lively krijgt het hier zwaar te verduren (en ziet er uiteindelijk ook stevig gehavend uit), maar naarmate de film vordert wordt het toch wat te belachelijk. Vooral die scene met de kwallen kan eigenlijk echt niet voor een film als deze.
Als simpel vermaak weet de film zich nog net staande te houden, mede dankzij de mooie omgeving en wat interessante toevoegingen (de walvis en de meeuw), maar veel meer hoef je van deze shark attack film niet te verwachten.
dvdfreak123
Toch wel zeer goed met vermaakt met deze the shallows. Film ziet er goed uit en was met momenten toch spannend. Lively is prima gecast en doet het wel goed. Natuurlijk weer cliche en onrealistisch, maar toch ook de beste haaienfilm sinds tijden vind ik.Heb mij geen minuut verveeld. 7/10
clubsport
Toch wel een beetje tegenvallend , de film had beter gekund door wat meer spanning op te bouwen .
Blake ziet er leuk uit en de zeemeeuw was een creative toevoeging , voor de rest kreeg ik toch het gevoel dat er meer uit het verhaal te halen was geweest zeker qua spanning .
Filmkriebel
De woedende haai in de prachtige baai
Ik heb me echt goed vermaakt met deze film, en op het vlak van suspense valt hij goed mee. Eigenlijk meer een survival film, waarbij een individu zich met de middelen voorhanden moet behelpen om uit een benarde situatie te raken. Een echt verhaal is derhalve bijzaak en voor mij hoefde meer plot zeker niet. Mooie surf- en onderwaterbeelden en Blake Lively's pijn en hulpeloosheid zijn indringend. Er kwam ook heel wat knap Visual FX werk bij kijken. De digitale haai is voor rekening van een Zweeds bedrijfje, Important Looking Pirates en de surfprestaties van Blake zijn het gevolg van digitale gezichtsveranderingstechnieken... Niet van het ambachtelijke niveau van Jaws, maar als moderne variant zet het de standaard!
snarfje5508
Als liefhebber van het genre ben je al snel geneigd te vergelijken met films uit andere genres waar je minder mee hebt. Eigenlijk de enige reden drie sterren en dus een voldoende te geven. Grafisch is alles wel in orde. Maar om nu een meeuw te redden gaat toch wel ver. Kortom, matig werkje maar leuk om te bekijken. Gelukkig van de ouderwetse duur van 1,5 uur. En dat is dan ook meer dan voldoende.
Halcyon
Ontiegelijk slechte genrefilm die de ongeloofwaardigheden opstapelt, ondanks het goede begin waarin de adembenemende natuurpracht in beeld wordt gebracht. Daarnaast kunnen de gebrekkige digitale effecten anno 2016 echt niet meer door de beugel. Beide elementen zorgen ervoor dat de finale veeleer lachwekkend en ergerlijk is dan spectaculair. Het boeiende aan dit soort overlevingsfilms blijft evenwel de projectie op de kijker: je blijft je tijdens elke scène afvragen hoe je zelf in een gelijkaardige situatie zou reageren.
Bud Spencer
Aangename verrassing! Eerlijk gezegd vind ik deze film mooier/beter dan de klassieker Jaws.
egelhunter
Vorig jaar heb ik oog in oog gestaan met een grote witte haai tijdens het cagediven in Zuid Afrika. Heel erg mooie beesten om te zien. Was dus wel benieuwd naar deze film.
De beelden zijn prachtig,al is soms de cgi niet altijd even mooi ( de dolfijnen en kwallen zagen er wel een stuk slechter uit dan de haai
Goed geacteerd door Blake Lively.
Op sommige momenten is de film redelijk spannend. En zeker de meeuw is een aanwinst voor de film.
Het is natuurlijk alleen nog maar wachten tot er een Jaws remake komt maar ik heb me prima vermaakt.
Left4Dead
We naaien ons lekkend been zelf wel dicht, zou wat zijn om de zorgpremie binnen de perken te houden in ons koud kikkerlandje. Daarnaast een zeemeeuw als compaan en een stukje rots als redmiddel. De vraag is dan meteen wat gaat dit worden?, zeker na een gortdroog en nietszeggend begin. Oké de natuur is werkelijk wonderschoon, zo ook het lichaam van Lively. Maar dat mooie lichaam heeft even weinig om het lijf als het verhaal.
Drama/thriller staat er bij genre, iets waar ik normaal niet snel op inhaak. Maar toch, omdat het zich om een haai handelt, uit nieuwsgierigheid de film gaan kijken. We moeten het hebben van de distress, vrouwtje Nancy ziet geen mogelijk om een eindje verderop vast land te bereiken aangezien een haai patrouilleert tussen haar en het vaste land. Ze moet de geschatte dertig seconden die nodig zijn voor dit stuk zien te overbruggen. De haai heeft echter erg veel trek in vers vlees aangezien het karkas van een walvis geen drie Michelinsterren garandeert. We hebben te maken met een fijnproever wel te verstaan.
Om wat spanning aan het slappe verhaal te geven is er weer eens gebruik gemaakt van shaky cambeelden, let's go Gopro. Maar veel toegevoegde waarde brengt dit niet met zich mee. Gelukkig dat de haai superintelligent is en het leven onmogelijk maakt voor het bikinimeisje. Het is waarlijk een psychologisch duel tussen mens en dier, maar van echte spanning kan ik nou ook weer niet spreken en er zijn momenten dat de film mijn wenkbrauwen deed fronsen.
Gelukkig heeft de regisseur de film "kort" gehouden, er was tenslotte ook maar weinig materie waarmee gewerkt kon worden. Matige thriller met een onbevredigend eind ondanks het eindigt met een nummer van een altijd goede Sia.
3** vooruit.
misterdhdh
Viel beter mee dan verwacht. Het verhaal op zich is niet echt vernieuwend maar de uitwerking is meer dan goed. Hou wel van dit soort films met dieren die een bedreiging vormen, maar meestal slagen ze toch wat tegen. Deze vond ik zeker een goede film binnen zijn genre. Het verhaaltje is redelijk dunnetjes maar ik vind dat de makers er toch bijna het maximale hebben uitgehaald. Het hoofdpersonage ziet er natuurlijk goed uit, maar gelukkig kan ze ook goed acteren. Spannend is de film ook wel en het is allemaal leuk om te volgen. De haai zelf zag er degelijk uit. Natuurlijk paar kleine bedenkingen bij de film zoals je bijna altijd hebt: jongens horen haar juist niet roepen en kijken niet meer nadat zij vertrekken, na de haaienbeet komt ze er toch nog bijzonder goed vanaf, .... Voor de rest was de meeuw wel leuk en blijft het allemaal redelijk vermakelijk. Ik was toch benieuwd hoe de film zou eindigen, natuurlijk is het bijna 100% zeker dat het meisje zou overleven, al is er natuurlijk altijd een kleine kans dat het niet gebeurd.. Hou wel van slechte eindes maar in dit geval mocht het meisje gerust overleven. Hoe de haai uiteindelijk werd verslagen was nog redelijk snel en eenvoudig, maar vond ik zeker niet storend. Ben blij dat ik deze film heb gekeken, want deze The Shallows stond zeker niet op mijn verlanglijstje. Had er niet zo hoge verwachtingen van maar ben toch bijzonder aangenaam verrast. Voor mij de beste haaienfilm die ik al gezien heb, bijzonder vermakelijk en sfeervol, vol met mooie beelden.
3.5/5
Rizeli
Ik ben zoiezo geen fan van survival movies maar ik dacht; laat ik deze toch bekijken...
Afschuwelijk..
Simpel cliche verhaal, saaie vertoning op de meeuw na...
Ik begrijp niet echt de negatieve kritieken op deze film. Blijkbaar wil men toch meer haai en spektakel of wordt elke haaienfilm al bij voorbaat afgeschoten omdat er nooit een 2e Jaws zal komen.
Ik wil deze film niet vergelijken met Jaws, maar je kan er ook moeilijk om heen. Alsof je een nieuwe dinosaurusfilm zou maken en nooit durft te denken aan Jurassic Park. Het is wel zo dat van alle haaienfilms die er gemaakt zijn (Deep blue sea, Sharknado, Open Water, Shark Attack, Shark night, ...) dit de eerste haaienfilm is die ook maar in de buurt van Jaws komt. De intro is misschien wel lang, maar Jaws nam evengoed zijn tijd. De haai zelf blijft vrij ver uit beeld gelukkig, zodat er veel suggestie is, en als hij in beeld komt is het geloofwaardig gedaan.
De film is dan ook op de eerste plaats een overlevingsfilm en geen avonturenfilm of actiefilm. Na de intro wordt de spanning mooi opgebouwd en behouden, omdat het kwestie van overleven is. En geen aftelrijmpje van een handvol personages die 1 voor 1 het loodje leggen zoals gebruikelijk in horrorfilms. Ook geen liefdesaffaire of grote explosies.
The Shallows is beter dan de meeste mensen hier zullen vinden, maar kan ook niet tippen aan de enige echte Jaws. The Shallows is daarvoor net iets te licht qua omvang met een te lange intro en te weinig bochten in het verhaal om verrast te blijven. De spanning maakt gelukkig veel goed. En de grote troef is natuurlijk Blake Lively die sterk bezig is. En qua overleving een betere prestatie neerzet dan Leonardo DiCaprio in The Revenant. Maar aan zo'n beeldje moet je als jonge actrice in godbetert een haaienfilm, niet eens aan denken. Helaas...
lagaiske
Beste haaien film sedert Jaws?Ok,veel goede haaien films zijn er nadien niet meer opgedoken maar deze slaat werkelijk nergens op.Saai en voorspelbaar.Om dan nog te zwijgen over de vreemde dingen die uit het niks opduiken in de film en uiteindelijk totaal geen meerwaarde hebben.Het is een geheim/verlaten strand waar plots smorgens vroeg een stomdronken gast zijn roes ligt uit te slapen.Wat daarna gebeurt zou een spoiler zijn moest ik het vertellen.Maar het is echt tenen krommend slecht.De haai doet amper iets.Grotendeels van de film zit je dan ook te kijken naar een surfster die ligt te kreunen op een hoopje rotsen.Bagger!

Blake Lively verdwijnt van Netflix: 'The Shallows' nog maar kort te zien

In de ban van 'Under Paris'? Met deze haaienfilms blijf je nog even lekker in de sfeer

Veronica komt in mei met recordaantal films en televisiepremières

An Inspector Calls

Split
Horror, 2016

The Infiltrator
Misdaad / Drama, 2016
mexicostrandsurfereilanddierlijke aanvaloverlevingschepselyoung womanhaaigreat white shark gevangenanimal horrorprey