Tekkon Kinkurîto (2006)
Met onder meer: Yû Aoi, Yûsuke Iseya en Kankurô Kudô
Gesproken taal: Japans
Vanaf woensdag 18 februari in 2 bioscopen
Plot Tekkon Kinkurîto
In Treasure Town regeren de weeskinderen Black en White de straten door geweld en terreur. Deze jongens zijn in alle opzichten het tegenovergestelde van elkaar: Black is de belichaming van alles dat fout is aan de stad, terwijl White een dromer is die amper meer in contact staat met de wereld om hem heen. Samen zijn ze niet te stoppen als ze het opnemen tegen kleine misdadigers, godsdienstige fanatici, en gewelddadige Yakuza. Maar wanneer een organisatie genaamd "Kiddy Kastle" de stad opnieuw wil opbouwen voor hun eigen doeleinden zullen de jongens er alles aan moeten doen om de ziel van hun stad te redden.
Kuro / Itachi (stemrol)
Kumichô (stemrol)
Chocola (stemrol)
Banira (stemrol)
Chr.s
Erg benieuwd naar dit werkje.
Apart ook dat het door een Amerikaanse regisseur gemaakt is.
Trailer:
Prudh
Plotomschrijving klinkt erg tof, trailer is veelbelovend! In de gaten houden dus...
Eindelijk dan toch
De eerste trailer van deze verscheen ergens 2001 geloof ik, als onderdeel van een short omnibus (van Studio 4°C). En dan nu toch geld genoeg om de hele film te financieren.
Stijl is ondertussen wel een beetje veranderd.
Hier de originele pilot trouwens.
Michael Arias, geen onbekende.
Interview met Michael Arias
Nog een trailertje.
Dvd release in Japan staat voor July of Juni.
danuz
Draait op het festival Camera Japan. Misschien deze maar meepakken.
tovenaar
En een Vex'd remix op de remix-OST. Brrwoooaaah, alleen daarom wil ik hem al zien.
Goodfella
Niemand uiteindelijk naar Rotterdam of Amsterdam geweest?
Gisteren gezien, en eigenlijk nogal teleurgesteld. De openingsscène belooft de niet aflatende dosis dynamische actie waar de trailer ook om draait, maar al gauw verliest Tekkon al z'n tempo en worden sterke scènes na 10sec afgekapt voor duffe bijzaken. Het is typisch zo'n film die er technisch prima uitziet (leuk gespeel met perspectief), maar emotioneel zo dood is als een pier. Focus op actie en snijden in de plot (bij voorkeur al die yakuza's eruit) was hier op z'n plek geweest, nu is het net-niet gehalte wel erg hoog. Ook de soundtrack van Plaid, los van de beelden heel sterk, richt daarbij weinig uit.
Jammer, gezien de trailers en de reputatie van 4°C een milde ontgoocheling. Klein 3,5-je*
My town
Studio 4°C herpakt zich, en hoe! Bij Mindgame ging het laatst redelijk fout, een film die platte humor en melige emotie mengde met een hoop wel/niet geëxperimenteer om uiteindelijk tot een mega interessant wrak te komen dat zich aankondigt als manisch maar compleet tenonder gaat aan films als Dead Leaves.
Arias draait een andere richting uit. Als sinds de eerste trailers schuilt er een zekere rust en melachonlie in het project die er zeker in deze lange versie helemaal doorkomt. Verder ook een mooi project omdat een Amerikaanse regisseur het helemaal waarmaakt met Japanse krachten. Meestal loopt die samenwerking heel wat stroever.
Visueel is dit een kunstwerk(je). De stad is weergegeven in als zijn geschift detail, frame na frame druipt de creativiteit er gewoon vanaf. Personages kennen een wat vreemde stijl (hoewel mensen die 4°C een beetje volgen niet meteen gechoqueerd zullen zijn) maar zijn erg mooi en weelderig geanimeerd, zonder constante overanimatie. De 3D is soms net iets te plat, maar het perspectief, de soms geniale camera en enkele imposante shots (White die naar de achterkant van de auto kruipt terwijl de auto wegrijdt en de camera 180° meedraait
) maken dat volop goed. De film is niet de praal die een Innocence is, maar op zijn manier minstens even mooi.
Muziek is ook erg sterk. Geeft die extra rust aan het verhaal en aan bepaalde scenes, sounddesign is al even sterk. Ik ben niet meteen een fan van Plaid maar dit doen ze toch wel erg goed. De wat meer uptempo muziek is iets minder opvallend maar doet verder z'n werk wel.
Wat me nog het meest verraste (want dat 4°C grafisch op een eenzaam eiland staat is niet meteen nieuws) is het interessante verhaal dat achter alle weeldaad schuilgaat. Black en White zijn twee prachtige hoofdfiguren, maar ook het web van belanghebbende in Treasure Town Zorgt ervoor dat er een erg mooi beeld van de stad en het leven in de stad geschapen wordt. Het einde gaat naar getrouwe gewoonte weer zwaar over-the-top (deed wat denken aan Akira) maar is passend en grafisch zowel experimenteel als indrukwekkend.
't Is al redelijk lang geleden dat er nog eens wat écht interessante anime mijn scherm gepasseerd is maar dit maakt erg veel goed. Tekkon is een op alle gebied indrukwekkende film waar het enorm makkelijk in verdrinken is en waar achter elk frame genoeg te vinden is. In al zijn detail en otherworldlyness is het een sterk geheel in stijl en sfeer, iets wat eerder wel sterk de minst in durfde gaan.
Had er veel van verwacht en de film maakt het dik waar, ééntje die aan mijn 5* rijtje toegevoegd mag worden en weer een hoop vertrouwen in het animatiefilmwereldje herstelt.
Aanrader, maar geen verkeerde dingen verwachten. 5*
Goto
Lijkt me erg cool, studio 4°C heeft m'n volle intresse na Noiseman sound insect. Waar/hoe heb je deze gezien?
Stijl doet ook wel een heel klein beetje aan Morimoto denken (denk dat deze qua visuele stijl nog het dichtst bij Beyond - Animatrix aanleunt).
Verder gevonden op het www, de officiële DVD is sinds kort in met EN subs, die staat ongetwijfeld na verloop van tijd op m'n plank te schitteren.
danuz
Klinkt goed Onderhond. En nu moet ik zeggen dat ik wel weg ben van de muziek van Plaid en ook direct gecharmeerd was door de muziek die onder de trailer te horen was (waarvan ik aanneem dat deze van Plaid afkomstig zijn, qua sfeer is dit in ieder geval een logische conclusie). Gaf het een aparte sfeer die goed aansloot bij de weerwar (edit: wirwar) aan beelden.
Al een tijd geleden dat ik voor het laatst een anime bekeek, maar misschien met dit project weer eens met entree maken.
Verwacht niet teveel wirwar (weerwar ?) aan beelden, het tempo is redelijk rustig te noemen. Enkel een paar scenes zijn qua camerawerk best dynamisch, maar niet het hectische van een Dead Leaves of FLCL op stoom.
Cosoco
Klinkt goed inderdaad. Heb de dvd's in Japan veelvuldig zien staan, zowel de normale uitgave als de SE. Zagen er verzorgd uit, maar vond het een net wat te grote gok voor dat geld.
Zal hem binnenkort ook eens opzoeken, ben wel erg benieuwd nu.
danuz
Toevallig schreef ik net bij FLCL over de 'serene' rustige stukken die mij meer aanspraken.
Geef mij uiteindelijk toch maar het gemijmer langs de waterrand of in het stadspark, als het ware.
Gizzmann
Lijkt me ook weer zeer interessant. Tales of the Earthsea heb ik gemist in de bioscoop, voor Princess de betere videotheken op moeten zoeken, misschien dat ik van deze maar gewoon de R1 zal moeten aanschaffen zodat ik hem tenminste gelijk kan zien. Alleen maar goede dingen over gehoord.
maxcomthrilla
Over een goede maand komt hij in Nederland al uit op dvd.
De trailer ziet er in ieder geval goed uit. Ben wel benieuwd hiernaar. Ik ga nog gouden anime tijden tegemoet met Fooly Cooly, Tales of Earthsea, Kumo no Muko en Perfect Blue voor de boeg.
Gizzmann
Over een goede maand komt hij in Nederland al uit op dvd.
Twilight
Beter inderdaad. Ik ga deze film zeker op DVD kopen!
Ik dacht dat Paprika mooi was. Maar dit is nog veel mooier. Ik was al behoorlijk gek op Beyond van The Animatrix. Het was echt een geweldige ervaring om nu eens een lange film van deze studio te zien. 5*
Ik denk dat ik deze binnenkort nog maar een keer ga kijken. Wat een prachtige animatie zeg!
NKyou
Prachtige animatie doet me weinig, en dat is misschien wel wat de film voor mij opbreekt. Tekon Kinkurito kent een hoop moois, zoals de droomshots van White in het bijzonder, maar over het algemeen was het een nogal lange zit.
De film kent (te) weinig rust. Het verhaal onwikkelt en ontwikkelt maar, ergens naartoe werkend. Het blijft allemaal vrij onduidelijk en vaag waar het heen moet, opzich niet echt negatief, maar in een film waar het verhaal en de karakters toch duidelijk het belangrijkste zijn is dat jammer.
Treasure Town lijkt een groot en zoet snoeppaleis, met vrolijke en felle kleurtjes die overal druk verweven zijn. De tegenstelling van het slot maakt het einde mooier en indrukwekkender dan het anders zou zijn, maar dan heb je er al wel anderhalf uur opzitten.
Anime blijft voor mij toch iets voor tussendoor, waar ik overigens niet rouwig om ben.
Chr.s
Mij heel veel, zeker in combinatie met prachtige muziek en een vet concept.
Echt een prachtige eigenzinnige animatiefilm.
Ook ik was wat angstig dat de film me niet de volledige lengte zou kunnen boeien, maar studio4c bewijst voor mij hier dat ze ook lange film boeiend weten te houden.
4,5* voor nu.
Misterorange
adembenemende animatie, fijne soundtrack. verhaal is wat minder. maar je wordt totaal wegblazen door de schoonheid van geluid en beeld. top!
Gizzmann
Nou, alle reacties maken me alleen maar nieuwsgieriger
Ook alle puntjes van kritiek klinken als dingen die ik helemaal niet erg zou vinden, maarja wie weet valt hij ook wel tegen. Misschien ga ik 25 oktober gewoon wel naar de winkel rennen.
Cosoco
Kan voor het merendeel wel meegaan in de positieve commentaren hier. Erg sterke, sfeervolle film. Treasure Town is prachtig vormgegeven en het is echt constant genieten van alle details. Ook Plaid levert (vooral in de rustige stukken) fijn werk en het einde is echt fantastisch.
Ik stoorde me echter wel een beetje aan de vormgeving van de personages. Niet dat het lelijk was (al is het niet helemaal mijn ding), maar ik vond het niet helemaal passen binnen de vormgeving en sfeer van de rest van de film. Deed toch een beetje afbreuk aan het geheel, maar gelukkig is het allemaal mooi genoeg om dit ruim te compenseren.
Ik hou het voorlopig op een ruime 4*, maar daar kan in de toekomst misschien nog wel een halfje bij.
En waarom moeten dit soort films toch zo vaak een lame pop/rocknummertje onder de aftiteling plaatsen. Krijg je eerst een mooie aftiteling (met dat groeiende plantje), komt er ineens zo'n vent overheen zeiken.
kinjutsu
Jemig wat een perfecte sfeer, zoveel oog voor detail en de perfecte muziek van Plaid daar nog eens bij opgeteld. klein meesterwerk
Tayama
Deze week mogen genieten van twee films. Begin van de week Innocence nog eens herkeken, en daarna Tekoninkreet mogen zien. Visueel twee aparte verhalen, maar beide even sterk!
Als student Audio Visuele vormgeving, en [amateur] illustrator/animator greep deze film mij van begin tot eind. Ongelooflijk hoe ze het keer op keer voor elkaar krijgen. Ik zou deze film kunnen kijken zonder tekst, zonder muziek. Tekoninkreet is een visuele wereld opzichzelf. Een wereld gecreeërd door creativiteit en dynamiek.
Unieke character designs zoals we gewend zijn van Studio 4C. Een gewaagde sprong in deze film, vind ik wel. Ik ben er zeker van dat niet iedereen deze ontwerpen kan accepteren, het steekt op zijn manier af tegenover de briljante backgrounds en dynamische camera shots. Een groot talent is dan ook nodig om zoiets te verhelpen met geniale regie die op zijn beurt talentvolle tekenaars en animators de goede weg op helpt.
Ik ben niet zo gauw meer ondersteboven van een visueel sterk filmpje. 2007, al jaren zie ik leuke dingetjes, een beetje computeren kan iedereen over een jaartje of wat wel. Tekoninkreet bruist echter van creativeit en echt talent, iets wat we vaak moeten missen. Niet alleen compleet overdonderd door het prachtige werk wat we zien, maar vooral de wereld die gecreeerd word, met zijn personages en het bizarre leven dat zij meemaken. Met een sneltreinvaart over daken vliegen, of een slakkengang door wat steegjes kruipen. Deze film laat zien dat hij begrijpt hoe het echt hoort.
Nog tien keer kijken, nog vijf keer zien!!!!!!!!!!!!
maxcomthrilla
weergaloze animatiefilm!
Prachtige opening met schitterend geanimeerde beelden. De vriendschap tussen Black en White ontvouwt zich op een fijne manier. Fijne mix verder tussen actie en wat rustigere momenten waarin men zijn visie laat schijnen over het leven in de stad. Alleen doet men dat gelukkig niet binnen, maar met vaak een levendig en boeiend stadspanorama voor zich. Treasure Town zag er mooi uit. Al had ik op voorhand een nog wat prettigere stad verwacht en niet eentje waar Black en White constant op af zaten te geven. Dat betreft ook een beetje mijn enige kritiek op deze film.
Minpunt was de ietwat storende houding die White op een gegeven moment aan ging nemen. Hij zij wel meerdere malen dat hij zo verdrietig was, dat ik dacht: moet dat nou constant gezegd worden? Daar waar Japanse films nogal eens als ingetogen te boek staan, was dat hier niet zo. Terwijl het wel zou passen binnen de rustige sfeer in het middenstuk van de film. Middenstuk is overigens ook het minste deel. Vooral door een herhaling van bepaalde zetten. De relatie tussen Black en White raakte een beetje in een sleur.
Uiteindelijk raakt alleen het verhaal eventjes in het slop. De prachtige stadspanorama `s blijven zich gelukkig aandienen. De muziek is verder ook erg lekker en passend. Soms wat loom en zweverig en richting het einde wat energieker.
De laatste 30 minuten zorgen uiteindelijk voor een geweldige climax. Zonder die overdonderende beelden waarin surrealiteit en actie samenvloeien zou dit niet hoger geweest zijn dan 4* Nu echter een kleine 4,5*
Samen met Paprika een muzikaal en op het gebied van animatie overdonderende, fris vormgegeven film. Veel lichte, vrolijke kleuren ook. Vooralsnog de 2 toppers op animatiegebied uit 2006. Beide ook veel beter dan wat Oshii voor de dag kan brengen.
SilverGun
Zag 'm toevallig bij de MediaMarkt (!) liggen, meteen aangeschaft. Ben benieuwd.
Mochizuki Rokuro
Duizelingwekkend, dynamisch, wervelend, uniek in vele opzichten.
Jammer van het middenstuk (ben het helemaal eens met maxcomthrilla) dat weerhoudt de film van de volle 5.0*. Het middenstuk is te verhalend, te praterig en heeft teveel ontwikkelingen. Terwijl het fraaie eerste half uur en briljante laatste half uur bewijst dat hier een meesterbrein aan het werk was.
Zeker nog maals kijken!

Kôkaku Kidôtai 2.0
Animatie / Sciencefiction, 2008

Redline
Animatie / Actie, 2009
flyingyakuzaminotaurgebaseerd op mangaurban settingdevelopmenturban developmentstreet childrensave the neighborhoodgiant man anime