• 9.197.339 stemmen

Geregisseerd door: Kevin Lima

Met onder meer: Amy Adams, Patrick Dempsey en James Marsden

Releasedatum: 13 december 2007

Plot Enchanted

"This fairytale princess is about to meet a real Prince Charming."

In de perfecte animatie-wereld heerst een tovenares-koningin totdat haar stiefzoon een vrouw gevonden zal hebben. Wanneer hij bij toeval in het bos een naïef meisje ontmoet, vraagt hij haar meteen ten huwelijk. Door toedoen van haar aanstaande schoonmoeder belandt zij echter in het hedendaagse New York, waar zij zich uiteraard geen raad weet. Maar dan ontmoet ze een aantrekkelijke jonge vader en haar wereld verandert ingrijpend. Haar droomprins is haar echter gevolgd, evenals een dienaar van de boosaardige koningin, die haar plannen in het honderd gooit. Dan besluit zij maar zelf een eind aan de voorgenomen idylle tussen haar stiefzoon en het bosmeisje te maken.

Robert Philip

Prince Edward

Nancy Tremaine

Morgan Philip

Queen Narissa

Narrator (stemrol)

Pip in Andalasia (stemrol)

Pip in New York (stemrol)

avatar van Panoramix

Panoramix

Leuk concept; sprookjesfiguren in de echte wereld. Het levert enkele erg leuke aspecten op. Adams en Marsden zijn perfect gecast als prinses en prins. Ik heb het gevoel dat de film met iets strakkere regie en montage, met vooral meer gevoel voor timing, de grappen beter over zouden komen. Het einde is absoluut over de top maar dat vergeef je makkelijk in deze film die sowieso een soort parodie op sprookjes is. Toch ben ik niet heel enthousiast; grote delen voelen te willekeurig en soms zelfs wat saai terwijl de film een vrij korte speelduur heeft. Leuk voor een keer maar zeker geen topper dit.

avatar van macrobody

macrobody

Prima Disney. Voor mensen die graag in hokjes denken was er voor elk wat wils, maar niet overdreven zoals dat tegenwoordig nodig lijkt te zijn. Het begint overigens als animatie om na 10 minuten ofzo over te gaan in de realiteit van de dag. Dat geeft enkelen leuke momenten en is de boodschap ook best aardig. Boven gemiddeld.

avatar van Black Math

Black Math

Verschrikkelijk. Een beetje een samenraapsel van Snow White (vooral met de schoonmakende dieren), en Sleeping Beauty in een hedendaagse setting. Dat laatste kan grappig zijn, en er zijn heel af en toe kleine (niet supergeslaagde) pogingen in die richting zoals de duif die een kakkerlak eet, maar het blijft zo mierzoet dat het glazuur van je tanden springt. Je mag allerlei bekende elementen uit verschillende films bij elkaar rapen, het wordt er niet automatisch origineler door, zeker niet als er geen enkele poging gedaan wordt om de voorspelbaarheid van alle clichés te doorbreken. 1*.

avatar van ibendb

ibendb

Dit wordt met de jaren alleen maar beter.

Enchanted is een parodie op klassieke Disney-trofeeën en tegelijkertijd een solide Disney Princess-film. Het is meta voordat Disney volledig meta werd.

Er is zoveel om van te houden. Amy Adams speelt het perfect campy terwijl ze ook nuance geeft aan het personage. Susan Sarandon is perfect gecast als de boze stiefmoeder en levert een uitzonderlijke prestatie. Patrick Dempsy is ook goed. En niet te vergeten de cameo's van eerdere iconische Disney prinsessen.

De film zit vol met on-the-nose maar ook subtiele verwijzingen. Het is een ware easter egg hunt voor fans. De humor is nog steeds actueel en dat geldt ook voor het uiterlijk van de film. De CGI stoort ook helemaal niet en past er soepel in. De score van Alan Menken is geweldig en ik kon het niet helpen dat ik meezong met Happy Working Song en That's How You Know. Deze liedjes maakten me zo oprecht blij.