• 9.378.069 stemmen

Geregisseerd door: Kevin Lima

Met onder meer: Amy Adams, Patrick Dempsey en James Marsden

Releasedatum: 13 december 2007

Plot Enchanted

"This fairytale princess is about to meet a real Prince Charming."

In de perfecte animatie-wereld heerst een tovenares-koningin totdat haar stiefzoon een vrouw gevonden zal hebben. Wanneer hij bij toeval in het bos een naïef meisje ontmoet, vraagt hij haar meteen ten huwelijk. Door toedoen van haar aanstaande schoonmoeder belandt zij echter in het hedendaagse New York, waar zij zich uiteraard geen raad weet. Maar dan ontmoet ze een aantrekkelijke jonge vader en haar wereld verandert ingrijpend. Haar droomprins is haar echter gevolgd, evenals een dienaar van de boosaardige koningin, die haar plannen in het honderd gooit. Dan besluit zij maar zelf een eind aan de voorgenomen idylle tussen haar stiefzoon en het bosmeisje te maken.

Robert Philip

Prince Edward

Nancy Tremaine

Morgan Philip

Queen Narissa

Narrator (stemrol)

Pip in Andalasia (stemrol)

Pip in New York (stemrol)

avatar van gotti

Bij vlagen enorm irritant, maar bij vlagen ook uitermate lollig. Helaas verslikt de film zich af en toe in zijn eigen knipogen...

avatar van renske

renske

Leuke film. Begin is wel errug lang, met die animatie en al die dieren. Gisella - mooi en grappig gespeeld door Amy Adams - is wel ontzettend oprecht on-cynisch over de liefde en ik ben in een tijd in mijn leven waarin ik dat wel even kan gebruiken.

Susan Sarandon was de kers op deze wel erg zoete taart.

avatar van otherfool

otherfool

Enchanted, enchanted

This magical place that we've found

No one here but us and the sound

Of the stars and the night owls

Your breath and the rolling clouds

Enchanted, I am, by you

Ik zat in de bus terug naar Groningen en twijfelde of ik de middag nog een film mee zou pakken. 'Moordwijven' en het mij onbekende 'Enchanted' waren m'n enige opties. Komt er vanuit m'n iPod opeens *dit* liedje naar voren (Enchanted van Patrick Wolf). Nu ja, als *dat* geen teken is...

Dus zat ik volkomen onvoorbereid tussen de giechelende tienermeisjes en vaders met kinderen naar het scherm te staren. Na tien minuten even de twijfel; ga ik dit echt afkijken? Nu ja, ik ben er nu toch...

En dan, vanaf het moment dat Giselle de echte wereld instapt komt de klik. Heerlijk feelgooderige Disney romantiek met een werkelijk verrukkelijke Adams die van het scherm spat, de singalong in het park is bijvoorbeeld fingerlicking goed. Ook Dempsey is uitstekend in dit lekker naieve sprookje.

Minpuntjes slechts voor de inderdaad wat lange intro en de onnodige slotscene met de draak, die werkelijk totaal niet paste in de sfeer vond ik. In alles een verrassende, leuke middag. 3,5*.

Now love has come to me

And set apart thee

From all of the maddening crowds

The orchard is leaning her bows

To hear our laughter

And we roll in the arder

Enchanted, I am, by you

avatar van Co Jackso

Co Jackso

• 21924 berichten

Enchanted is een leuke film die op een aantal momenten zelfs boven de middelmaat uitsteekt. Hoogtepunten zijn er vooral in de momenten na de intro, waar ze kennismaken met New York. Waar in andere films (aliens gaan naar de aarde etc.) dit soort scènes meestal pijnlijk niet grappig zijn, weet Enchanted een aantal maal een grote glimlach op mijn gezicht te toveren.

En zo gaat Disney dus ook de knipoog toer op.

Op z'n Disney's natuurlijk, want alles blijft onbehoorlijk braaf. Zo is cliché af en toe lastig te onderscheiden van knipoog.

Marsden en Saradon zijn irritant, het "eeuwige" koppel doet het wel aardig. Verder vooral gecharmeerd door de kleurtjes maar veel wordt er niet gedaan met het moois waartoe men in staat is.

Zo ook de animatie. Character animatie vind ik vreselijk maar de rest was best mooi. Alleen valt er weinig te genieten behalve de achtergronden. Liedjes en beestjes, niet echt mijn ding.

1.5*, als Disney nu eens een apart bedrijfje zou oprichten, desnoods enkel financieren om met hun techniek wat anders te gaan doen ...

Stiekem best wel grappig sprookje. Lekker overdreven uitgewerkt en leuk gespeeld. Die eekhoorn was ook geinig.

Waar komt Patrick Dempsey in hemelsnaam opeens vandaan . Ik dacht dat we die begin jaren '90 ergens in een vergeethoekje van de filmwereld hadden gelaten...

avatar van Zinema

Flauwe feelgood movie van Disney met de bekende ingrediënten. Het geanimeerde begin is sterk. De film was een succes maar richt zich toch met name op tienermeisjes. Niet slecht maar wel gemiddeld.

avatar van maxo922

maxo922

eerste half uur was is heel leuk in elkaar gezet, maar daarna werd hij saai. vooral die vervelende scenes met die vader en dat dochtertje, te veel levenslessen. de disney films worden er de laatste tijd niet beter op * 2,0

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Mijn stem een heel stuk verhoogd. De eerste keer dat ik mijn stem had gegeven had ik met een volwassen oog naar de film gekeken. Nu heb ik hem samen met mijn 3-jarige dochtertje gekeken.

Zij werd helemaal in de film gezogen. Hij heeft ook alles wat zij helemaal spannend vind. Prinsen en Prinsessen en ook heksen en draken. (tenminste 1 draak aan het einde van de film). Het verhaal is mierzoet en oh zo voorspelbaar maar daar doe je mijn kleine meid het meeste plezier mee.

Grappig dat ze een normaal in een tekenfilm vertoonde verhaal nu in een echte film hebben getoond. En het is prettig dat de film ook leuk genoeg is voor volwassenen om mee te kijken. In ieder geval leuker dan weer een Sponge Bob. Ja, ik heb nu de reactie van mijn dochter gezien en ik verhoog mijn stem dus behoorlijk.

avatar van Turkeyloverz

Turkeyloverz

Eigenlijk best aardig, maar oude animatie doet me niet zoveel en die draak aan het einde heeft heel veel verpest. Heb toch genoten van het middenstuk en Amy Adams.

avatar van Jessen0wnt

Jessen0wnt

Leuke wegkijker. Niks mis mee, heerlijke over-acting en super nep allemaal. Toch met een glimlach gekeken en het was het allemaal wel waard. Leuk om een keer te zien. 2,5 *

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Erg zoet filmpje.

De acteurs moesten natuurlijk erg overdreven acteren, als zijnde de tuttige Disney prins(es) maar dat komt nogal vervelend over. Ook de liedjes vond ik best lang en irritant. Voor de rest een suiker zoet filmpje en dat was het eigenlijk met deze film. Krijgt een 2,5 omdat hij niet overal heel saai en onleuk was.

avatar van killerfreak

killerfreak

aangenaam verrast door dit filmpje. Fantasy en realiteit worden redelijk goed door elkaar gebracht, al zijn sommige scènes natuurlijk over the edge. Ma ok, dat hoort er allemaal bij.

avatar van rep_robert

Best een geinig filmpje van Disney eigenlijk, wat een origineel uitgangspunt volgt. Lijkt wel een beetje op de leuke miniserie 10th Kingdom, The (2000), dat precies de omgekeerde weg van Enchanted volgt.

Het klinkt misschien raar, maar dit is eigenlijk een Disney film dat haar eigen genre op de hak neemt. Alle Disney clichés die vaak langskomen worden de op de hak genomen. Vele dingen die normaal zijn in de sprookjeswereld zijn weer belachelijk in de echte wereld. Iets wat uitstekend naar voren komt in deze film.

Amy Adams is hardstikke charmant als Giselle, die per ongeluk in het hedendaagse New York belandt, het levert leuke en vooral ook verwarrende momenten op voor de leuke personages in de film. Ook Marsden is erg leuk als de onnozele prins Edward.

Verder zijn de liedjes erg aanstekelijk, is de chemie tussen Adams en Dempsey aanwezig en zijn de standaard Disney personages in de echte wereld ook erg leuk verwerkt.

Er zitten een aantal verwijzingen in de film, bijvoorbeeld naar Assepoester. Erg leuk, helaas is het einde wat minder. De scene verwijzing naar King Kong en het gedoe met de draak past niet erg binnen de rest van de film. Ook bevat de film veel schoonheidsfoutjes, hoe moet zo'n Giselle nou in godsnaam weten wat een stofzuiger is of Nathaniel die over een appel-martini begint. Dit soort momentjes vielen me erg op. Al haalt dat mn beoordeling niet naar beneden.

Het einde is verder erg voorspelbaar, dat is wel weer typisch Disney, wist eigenlijk meteen dat Giselle+Robert en Prince Edward+Nancy bij elkaar zouden eindigen.

Ondanks het standaard Disney einde heb ik me prima vermaakt met dit parodierende Disney werkje.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Oeps! Zo'n kinderachtig filmpje had ik niet van tevoren verwacht. Amy Adams is best een jofele dame, maar in deze film is ze een naïef overdreven acterend sprookjesfiguur. Het is inherent aan het script uiteraard, maar bij mij komt het alleen maar vervelend over. Suf onnodig King Kong-achtig einde, het maakt een Disneyfilm zoals deze er echt niet origineler op.

avatar van BBarbie

BBarbie

Een heel lieve, leuke en vooral vrolijke film, duidelijk bedoeld voor jong en oud. De animatie aan het begin had wat mij betreft best wat korter gemogen en ook de draak aan het eind vind ik niet zo geslaagd. Maar het "live"-gedeelte is een echte feel-good film voor het hele gezin met mooie liedjes en een gezonde dosis humor. Amy Adams met zoveel oprechte vrolijkheid op haar gezicht is naar mijn mening een perfecte keuze voor de rol van Giselle.

avatar van scorsese

Kleurrijk, muzikaal en bijzonder vrolijk sprookje waarbij een aantal tekenfilmfiguurtjes terecht komen in de echte wereld (New York). De humor zit hem vooral in het feit dat de sprookjesfiguurtjes zich nog steeds als sprookjesfiguurtjes gedragen in de echte wereld. Wel erg braaf allemaal en ook het einde met de de draak valt een beetje tegen. Maar de cast maakt er het beste van en Amy Adams is zowel grappig als aandoenlijk.

avatar van david bohm

david bohm

Absoluut niet mijn genre deze sprookjesachtige film die zich afspeelt in Andalasia en New York.
Toch vind ik de hoofdrolspeelster Ms Adams charmant en ook Mr Dempsey speelt goed. De eekhoorn Pip vind ik het geinigste karakter samen met de schattige Morgan die ik ook de beste grap van de film maakt over de creditcard. De vele liedjes vind ik erg vervelend maar goed het is nu eenmaal een typische Disney-film en ik zal de film mild beoordelen.

avatar van K. V.

K. V.

'k vond het een leuke film. De film begint als een klassieke Disneytekenfilm, maar gaat dan over in een film met echte personen.

De film kan 'k zeker aanraden voor mensen die graag naar de typische tekenfilms van Disney (Sneeuwwitje, Doornroosje, Assepoester, ...) kijken. Vaak komen een stukjes uit die films, maar hebben ze vaak een komische twist: zo wordt er ook schoon gemaakt met behulp van dieren, maar dan eet bv een duif een sprinkhaan op

De finale was er misschien wel wat over, maar in dit soort films mag dit wel eens.

De cast deed het goed, vooral Amy Adams. Susan Sarandon had 'k eigenlijk niet herkend als stiefmoeder. Ook een petje af voor James Marsden die mocht rondhollen in nogal belachelijke klederdracht

Voor de rest bevat de film ook een aantal liedjes die het plaatje compleet maakt.

Zoals reeds gezegd, een aanrader wie eens een feelgoed film wil zien in een typische (of misschien toch niet zo typische) Disneyfilm.

avatar van Dreiecke

Dreiecke

Ik zet eigenlijk niet zo vaak een Disney film op, maar deze vind ik erg leuk.

Een echte feelgood film, romantisch, kleurig en vrolijk. Een naïeve en lieve, erg wereldvreemde, sprookjesprinses belandt in hartje New York, een garantie voor veel verwarring en komische situaties.

Leuke, prima acterende, hoofdrolspelers en een (geanimeerde) eekhoorn als hulpje. Het kleine meisje (Rachel Covey) acteert ook heel overtuigend, net als Susan Sarandon als de boze stiefmoeder. Verder vond ik dit een geslaagde combinatie van film en animatie. Ik ben echt positief verrast met deze film.

avatar van alexspyforever

alexspyforever

Dit is echt wel een vrolijke en grappige film. Het was een heel leuk idee om figuren uit een animatiewereld in een mensenwereld terecht te laten komen , maar dan als echte mensen. Dit is niet nieuw, was al eerder gedaan in bijvoorbeeld "Cool World" maar hier is het dan wel stukken beter uitgewerkt. Hier hebben ze dus duidelijk niet gekozen om animatiefiguren en echte acteurs met elkaar te mixen. Er komt dan wel de nodige CGI aan te pas bij de dieren en magie, maar dat stoort helemaal niet. Heel grappig vond ik James Marsden als prins Edward, hij deed me bij momenten denken aan de vrolijke prins van de Petit Prince koekjes. Ook de rol van Amy Adams als prinses is heel fijntjes, eerst kinderlijk naïef maar evolueert naar een sterke vrouw die weet wat ze wil zonder daarbij haar warmte te verliezen.

avatar van Movsin

Movsin

"En ze leefden lang en gelukkig..." staat tegenover "boosheid" in al zijn facetten, in dit heerlijk, romantisch en muzikaal sprookje waarbij figuurtjes en toestanden uit andere, bekende sprookjes en andere Disney-producties voordurend om je heen dwarrelen. Een knappe mix van animatie en live-personages.

Amy Adams met haar grote onschuldige ogen en liefdevolle, naïeve lach schittert als het prinsesje (Deed me af en toe aan Audrey Hepburn in "Roman Holiday" denken) en is werkelijk geknipt voor dergelijke rol en Patrick Dempsey is bijna even idyllisch. Susan Sarandon kan ook met dergelijke "kwade rol" overweg en Timothy Spall is en blijft een klassebak.

Prettig amusement.

avatar van The One Ring

The One Ring

Als je een komedie maakt waarin de humor voortkomt uit de specifieke manier waarop een personage op bepaalde situaties reageert dan kan het riskant zijn om karakterontwikkeling in te voeren, zeker als daardoor de reacties van je personage veranderen (zie voor een uitstekend voorbeeld van dit probleem Despicable Me 2). Je raakt al snel de belangrijkste bron van humor kwijt en potentieel ook nog eens de aantrekkingskracht van de gehele film.

Zoiets gebeurt min of meer in Enchanted. De eerste helft is duidelijk het leukst, simpelweg door de extreem naïeve en schattige prinsessenmanier waarop Giselle op de echte wereld reageert. De humor hier is misschien voorspelbaar, maar goed uitgewerkt en Amy Adams straalt in de rol. James Marsden mag zelfs nog meer over de top gaan en speelt met zichtbaar plezier. Gelukkig verliest die laatste nooit zijn oorspronkelijke karakter, want zodra Giselle "wijzer" wordt verliest de film toch wat van zijn magie.

Daar komt nog eens bij dat voor mij het verloop van het verhaal niet echt werkt. Het punt is dat Giselle te naïef is door te denken dat liefde op het eerste gezicht bestaat, maar eigenlijk maakt de film een perfect punt door te stellen dat Giselle en Edward bij elkaar passen. Kijker immers maar: ze sluiten in alles perfect bij elkaar aan en als ze dan al niet veel hebben om over te praten, dan hebben ze beiden dat probleem. Dat Giselle uiteindelijk niet meer past bij Edward komt door het verloop van het verhaal, niet doordat ze van nature niet voor elkaar gemaakt waren. Op een zelfde manier is het wat ongeloofwaardig dat iemand als zij het totale geluk dat ze had in haar thuisland zou weggooien voor New York, omdat dit haar geconfronteerd heeft met narigheid. Waarom deze wereld kiezen in plaats van één waarin "Nog lang en gelukkig" echt lijkt te bestaan. Ik geloof het effect dat zij heeft op New York wel (de grote dansscène in het park is er misschien teveel over, maar dat hoort waarschijnlijk bij het type film), maar andersom niet.

Misschien zoek ik er teveel achter, maar ik had gewoon het gevoel dat het karakter van Giselle niet veel eer aan gedaan werd met de plotontwikkelingen. Wellicht is het ook een moeilijk type om een complete film op te laten steunen. Gelukkig hebben Adams en Dempsey wel chemie en is de film vlot en humorvol genoeg om dit niet te laten storen. Het is ook voornamelijk een echt Disneyfilm in hart en nieren, ondanks de milde, ironische zelfkritiek van de studio. Je krijgt voornamelijk wat je verwacht.

avatar van ratatouille

ratatouille

Best vermakelijke romcom, alleen de lange tekenfilm intro, had voor mij niet gehoeven.. Leuke rol van Susan Sarandon, ze had duidelijk veel plezier in deze vertolking. Alleen Patrick Dempsey helaas op de automatische piloot.. Leuk om een keer gezien te hebben

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Mja.

Het is weer eens iets anders, maar ik vind het honderd keer niks; men had beter bij de animatie van in het begin gebleven. De live-action is als knipoog op een paar momentjes wel leuk, maar dat overdreven gedoe werkt niet zo.

Dat heeft onvermijdelijk ook z'n weerslag op de cast.. Doet zo'n Amy Adams het slecht? Neen, tuurlijk niet. Ik vind ze gewoon vervelend, dat hoge stemmetje etc. Hetzelfde geldt voor elk castlid. Enkel James Marsden kon ik nog wel hebben, wellicht omwille van de lompheid van z'n personage.

Leuke animatie, minder leuke live-action. De mix zorgt alleszins voor een onvergetelijke filmervaring, iets wat helaas niet in mijn voordeel is. Het zingen en de kitsch komen me al snel de keel uit. De digitale wezen(tje)s zijn vrij lelijk, zeker die draak. Hoofdpijn-CGI.

1,5

avatar van IH88

IH88

“And so, they all lived happily ever after.”

De vrolijkheid straalt van deze film af. De liefde staat centraal en komt in al zijn gradaties aan bod. De ongeremde, grenzeloze, onbevooroordeelde en wat naïeve kant van de liefde botst op een leuke manier met de cynische kant.

Amy Adams vertegenwoordigt de vrolijke kant van de liefde en doet dat subliem. Ze straalt van het scherm, haar verbaasdheid om zoveel cynisme als het op liefde aankomt, levert de leukste scènes op. Dempsey vertegenwoordigd de cynische kant en vormt een leuk duo met Adams. Het sprookjesgedeelte en de muziek had van mij weggelaten mogen worden, maar ik begrijp wel waarom hiervoor is gekozen. Het einde is ook wat vreemd (de draak) maar oké, het is een film met zoveel vrolijkheid vergeven.

avatar van Lacuna1985

Lacuna1985

Hele leuke familie film. Verhaal is net wat anders en dat maakt het leuk. Goed geacteerd door de cast.

avatar van Spoelworm

Spoelworm

Mier en mier en mier zoet. En mijn kinderen smullen er van. De cast heeft hier duidelijk plezier en charme. Het vrijwel ontbreken van standaard Disney drama -volwassen drama in kinder formaat,het liefst een stervende ouder of soortgelijke droefenis -is ook een verademing in deze hyper vrolijke film. Voor de mensjes onder ons in de leeftijdscategorie 5+ en stijgende is hij zeker 3,5/ leunend tegen de 4 sterren waard, maar ook voor ouders is het geen echte straf om mee te kijken. Voor volwassenen alleen is het misschien wel wat zoet. Prima film voor in de kindervakantie .

avatar van Panoramix

Panoramix

Leuk concept; sprookjesfiguren in de echte wereld. Het levert enkele erg leuke aspecten op. Adams en Marsden zijn perfect gecast als prinses en prins. Ik heb het gevoel dat de film met iets strakkere regie en montage, met vooral meer gevoel voor timing, de grappen beter over zouden komen. Het einde is absoluut over de top maar dat vergeef je makkelijk in deze film die sowieso een soort parodie op sprookjes is. Toch ben ik niet heel enthousiast; grote delen voelen te willekeurig en soms zelfs wat saai terwijl de film een vrij korte speelduur heeft. Leuk voor een keer maar zeker geen topper dit.

avatar van Black Math

Black Math

Verschrikkelijk. Een beetje een samenraapsel van Snow White (vooral met de schoonmakende dieren), en Sleeping Beauty in een hedendaagse setting. Dat laatste kan grappig zijn, en er zijn heel af en toe kleine (niet supergeslaagde) pogingen in die richting zoals de duif die een kakkerlak eet, maar het blijft zo mierzoet dat het glazuur van je tanden springt. Je mag allerlei bekende elementen uit verschillende films bij elkaar rapen, het wordt er niet automatisch origineler door, zeker niet als er geen enkele poging gedaan wordt om de voorspelbaarheid van alle clichés te doorbreken. 1*.

avatar van ibendb

ibendb

Dit wordt met de jaren alleen maar beter.

Enchanted is een parodie op klassieke Disney-trofeeën en tegelijkertijd een solide Disney Princess-film. Het is meta voordat Disney volledig meta werd.

Er is zoveel om van te houden. Amy Adams speelt het perfect campy terwijl ze ook nuance geeft aan het personage. Susan Sarandon is perfect gecast als de boze stiefmoeder en levert een uitzonderlijke prestatie. Patrick Dempsy is ook goed. En niet te vergeten de cameo's van eerdere iconische Disney prinsessen.

De film zit vol met on-the-nose maar ook subtiele verwijzingen. Het is een ware easter egg hunt voor fans. De humor is nog steeds actueel en dat geldt ook voor het uiterlijk van de film. De CGI stoort ook helemaal niet en past er soepel in. De score van Alan Menken is geweldig en ik kon het niet helpen dat ik meezong met Happy Working Song en That's How You Know. Deze liedjes maakten me zo oprecht blij.