• 9.378.503 stemmen

Oorsprong: Canada

Geregisseerd door: Lin Oeding

Met onder meer: Jason Momoa, Garret Dillahunt en Stephen Lang

Plot Braven

"They threatened his world. He will destroy theirs."

Joe Braven leidt een keihard, maar simpel en eerlijk bestaan als houthakker langs de grens tussen de Verenigde Staten en Canada. Dat verandert echter op slag wanneer hij ontdekt dat een drugsbende zijn afgelegen berghutje als opslagplaats gebruikt. Het genadeloze kopstuk van de bende wil de brave huisvader op de knieën dwingen door zijn gezin te bedreigen, maar dat is buiten de verbetenheid van zijn tegenstander gerekend. Want Braven heeft, letterlijk en figuurlijk, wel meer pijlen op zijn boog.

avatar van Alathir

Alathir

De golven bewegen toch duidelijk volgens mij ofwel loop ik te trippen.

Voor de rest is dit een niet al te memorabele actiefilm natuurlijk, geschoten in het mooie Canada. Verder is het weinig bijzonder qua verhaal en plot, maar Jason Momoa is gewoon een biest en het is dus wel genieten hoe hij als een echte Khal Drogo kipkap maakt van de drugskoeriers. Politie maakt weer een lakse indruk en oa. de blinde man van Don't Breathe speelt hier de vader van Momoa. Op zich een beetje een rare casting. Had dan Dwayne Johnson gecast als broer, dan hadden we pas iets gezien. Verder heb ik weinig te vertellen over deze film, het is oké voor liefhebbers van het actiegenre maar een meesterwerk hoef je niet te verwachten. Na de trailer had ik wel iets meer spanning en vettere actie verwacht.

avatar van Brabants

Brabants

In het midden van onbekend land en winterse bergen maken we kennis met een bloeiende drugshandel wat op zich als verhaal al vrij bizar is. Als menig voorganger binnen dit genre is het verhaal weinig vernieuwend en maken slechts enkele details het verschil. De actie voelt verplicht en het subplot met de vader die lijdt aan Alzheimer zwaar overbodig. Ik heb er toch enigszins van kunnen genieten, maar heb ook veel kritiek. Laat het qua waardering daarom dan ook in het midden.

avatar van filmkul

filmkul

Doorsnee actiefilm. Het verhaal is eenvoudig en niet altijd even logisch. De uitwerking is redelijk. De film begint wel wat traag, maar net als de verveling erin dreigt te sluipen, begint een kat en muis spel en volgt de ene actiescene na de ander. De film verloopt dan ook lekker vlot en is zo nu en dan spannend. Het acteerwerk is matig. Visiueel ziet de film er goed met uit mooi uitgekozen locaties. 2.5

avatar van The Oceanic Six

De eerste drie kwartier zijn volslagen nutteloos en oninteressant, maar daarna wordt het allemaal vrij amusant. Je moet er een tijdje op wachten, maar de aanwezige actie is best te pruimen en Jason Momoa is wel vrij imposant en geschikt voor dit soort werk. Daarbij vond ik de fraaie beelden van een besneeuwd landschap ook sfeervol. Alles bij elkaar is het allemaal weinig groots en ben je 'm zo weer vergeten, maar het kan slechter.

avatar van Agent47

Agent47

Geen slechte film, maar erg voorspelbaar en gewoontjes. Acteerwerk was redelijk. Wel mooie beelden.

Een film voor een keer.

avatar van ikkegoemikke

ikkegoemikke

“You know if you give the other half,

we're as good as dead.”

Ik las ergens een artikel met als titel : “10 Redenen waarom je “Braven” moet kijken”. Met enkele punten was ik het wel eens. Dat het een nostalgische terugblik is op actiefilms uit de jaren 90, is zeker een feit. Maar er zijn redenen genoeg om deze middelmatige actie film gewoon over te slaan (voor jou om deze redenen te ontdekken in de rest van mijn opiniestuk). Het is niet omdat Jason Momoa als “Aquaman” het witte doek onveilig maakt en daardoor bekend werd bij het bredere publiek, dat je deze film geslaagd kan noemen. Persoonlijk vond ik hem schitterend in “The Bad batch”. En zelfs in de belachelijk slechte film “Wolves” was hij diegene die de meeste indruk op me maakte. Zal wel liggen aan zijn indrukwekkend postuur en die speciaal gekleurde ogen. Maar zelfs die hypnotiserende ogen kunnen een film als “Braven” niet echt verbeteren.

In “Braven” speelt Momoa de robuuste bedrijfsleider van een houtbedrijf Joe Braven. En daarmee is de titel van deze film ook al verklaard. Joe is een goedhartig man die inzit met het welzijn van zijn werknemers. Zo toont hij zich bezorgd over een chauffeur die nog een lading moet wegbrengen. Hij is een rasechte familieman die zijn vrouw Stephanie (Jill Wagner)op een zilveren dienblad draagt en zijn dochter Charlotte (Sasha Rossof) verafgood. En dan is er zijn vader Linden (Stephen Lang) die tekenen van Alzheimer vertoont waardoor hij de kerstverlichting niet vind en vreemde vrouwen aanziet als zijn gestorven vrouw. En dat is dan ook de bron van alle ellende. Het moment dat Joe beslist om met zijn vader naar hun afgelegen blokhut te gaan om mogelijke opties te bespreken, beseft deze niet dat één of andere obscure drugsbende deze hut gebruikt als opslagplaats van een aanzienlijke hoeveelheid drugs.

Wat er zeker niet ontbreekt in “Braven” is het aspect voorspelbaarheid. Dat Joe en zijn vader aanwezig zijn op het moment dat de drugsbende hun waar komen recupereren, is niet bepaald een verrassing. Dat Joe’s dochter Charlotte tot het groepje van koppige tienerdochters behoort, kon je ook wel verwachten. En die koppigheid slaat dan ook nog toe tijdens de minst gunstige momenten, waardoor Charlotte ook nog eens aanwezig is tijdens de confrontatie. Nog niet problematisch genoeg? Geloof me, Joe’s vrouw Stephanie heeft ook een lidkaart van de club “filmechtgenotes-die-altijd-komen-opdagen-op-het-meest-verkeerde-moment“. Gelukkig dat Stephanie de olympische discipline boogschieten meester is.

Er zijn ook heel veel wat-krijgen-we-nu momenten. Vader Braven heeft wel last van waanbeelden en vergetelheden, maar blijkt goed te functioneren als hij onder druk staat. Al een geluk dat hij niet tijdens de confrontatie begon te ijlen en één van de bendeleden aanzag als zijn zoon. Dat zou nogal problematisch worden. Ook het feit dat een rondslingerend haarbandje al direct voor zo’n inzicht kan zorgen bij de drugsbaron, vond ik indrukwekkend. Verder was er nog dat nonchalant weggegooid mes als aas in zo’n immens woud. En hou je vast. Diegene waar het voor bedoeld was, stuit daar ook nog op. Redelijk lachwekkend als je die snul net daarvoor domweg ziet botsen tegen een boom, waarna hij er zo idioot naar kijkt en in zijn eigen denkt “Wat doet die boom hier in dit bos…”. Hilarisch.

Echt slecht is “Braven” nu ook weer niet. Maar je wordt ook niet omvergeblazen door deze clichématige actiefilm. Zelfs door het gebruik van een snel in het vuur gelegde bijl, zal je niet in extase raken. Uiteindelijk kan je alleen maar concluderen dat er al duizenden zulke films gemaakt zijn. Om toch positief te eindigen. Garret Dillahunt mag gaan aanschuiven bij de rij van meest intrigerende badguys uit de filmgeschiedenis. Een wreedaardig persoon die doodkalm iemands hoofd inbeukt om dan met een apathische blik iedereen aan te kijken. Inderdaad een psychopathisch overkomend figuur. Maar net zoals de rest van de film, niet echt innovatief en verre van snugger.

avatar van cor1946

cor1946

Best een goede actie film in mooi sneeuw gebied. Momoa is best een goed acteur met zijn kop en lichaam.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Momoa heeft een imposant postuur, maar weinig uitstraling en ook in deze film vind ik hem wat kleurloos. Dan zijn de boeven van dienst leuker. De film had ook best wat harder mogen zijn en het drama vooraf is dan wel puur bedoeld als set-up, maar ook een beetje simplistisch. Wel vind ik de sfeer van de besneeuwde en veelal verlaten plekken erg mooi en de film keek makkelijk weg. 3,0*.

avatar van Aapje81

Aapje81

Mooie actiefilm met een overtuigende Momoa als houthakker/wildernisman. Hij zet een geloofwaardige rol neer en is imposant. De boeven waren nogal inwisselbaar maar gelukkig verveelt het allemaal geen moment. De schitterende natuurbeelden en de korte speelduur helpen ook.

Alles bij elkaar net wat leuker dan de gemiddelde actiefilm en ideaal voor in de winter.

Boven gemiddeld.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

101 clichés op een rij maar ik moet toegeven dat het wel een vermakelijke film is met ruim voldoende actie. De niet al te snuggere truckchauffeur van houthakker Braven verbergt een lading drugs in diens blokhut in de bossen, net een dag voor Braven en zijn zieke vader daar eventjes tussenuit knijpen. De drugdealers komen hun lading halen maar zijn niet van plan om de getuigen in leven te laten. De oorlog kan beginnen. Momoa vind ik nog best genietbaar in zo'n rollen... Ook Dillahunt is niet aan zijn proefstuk toe : een heel fijne acteur die al eventjes meegaat.

avatar van mrklm

mrklm

Nadat Oeding er alles aan heeft gedaan om Joe Braven [Jason Momoa] neer te zetten als de perfecte papa (met een behulp van een dochtertje [Sasha Rossof]dat constant in een deuk ligt om zijn grapjes), is het tijd voor actie. En dus besluit de familie Braven die afgelegen sneeuwhut eens met een bezoekje te vereren. Maar uh-oh, geboefte heeft net gebruik gemaakt van het leegstaande huisje om daar geld van een drugsdeal te verstoppen en dus ontpopt Brave Joe zich al snel als een knokmachine die korte metten maakt met het geboefte. Stephen Lang verhoogt het niveau als Joes sterke, maar verwarde vader, maar gezien de inhoudelijke oppervlakkigheid van dit gevalletje wil dat weinig zeggen.

avatar van jordorientje

jordorientje

Meeste actiefilms van 90 minuten of minder hebben een dun verhaal. Maar dat boeit niet, want je weet waar je aan begint. Het gaat erom dat ze veel actie bevatten, je hoeft niet teveel na te denken en het is gewoon prima voor een avondje bankhangen.

Alleen wat me écht stoort, is als een film totaal niet klopt. Deze film bevat van begin tot eind zoveel onlogische shit en zoveel domme handelingen, dat het gewoon zwaar irritant is om nog eigenlijk verder te kijken.

“You did this” was wat die leider tegen onze Braven zei toen hij z’n pa neerstak, en ik ben het daar hè-le-maal mee eens. Die gasten kwamen in de eerste instantie voor de drugs.
Die vriend had gewoon moeten zeggen: blijf hier, zij zijn daar met een gezin, weten hier niks vanaf en zijn ongewapend, ik haal die tas wel en dan is het klaar.
Niet gebeurd. Oké. Vervolgens lopen ze met z’n allen naar die hut toe en het ging die drugs bende alleen om de drugs. Maar nee Braven moet weer de held uithangen, hele manoeuvres uitvoeren om uiteindelijk zijn vader te verliezen.
Hij wist 2 man uit te schakelen, hoefde zich alleen nog te focussen op die leider, had zoveel geweren in huis, maar pakt een bijl en rent naar buiten?
Oke heel logisch weer.
En dan op het eind ‍♀️ Er liggen genoeg automatische wapens, pakt ie een beren-val hahahaha alsjeblieft zeg!
Ook weer super onlogisch.
En wat was dat met die vrouw en kind? Rennen met de politie mee,
OOK weer zo’n logica

Normaal stoor ik me aan slechte horrors, maar ik heb me zelden zo gestoord aan een actiefilm..
Dit was écht heel slecht.
Slechte keuzes. Onlogische handelingen. En heel slecht geacteerd.
Naja 1 voordeel: zijn ze wel makkelijk klaar met de keuze wat er met die dementerende pa zou gebeuren

avatar van Uier

Uier

• 2006 berichten

Fijne ouderwetse actiefilm. Beetje een 80’s vibe op dat gebied, ook qua kills en slechte oneliners. 40 Jaar geleden had Arnie hierin de hoofdrol gespeeld.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Slecht.

Jason Momoa's ietwat ruige look zorgt niet automatisch voor charisma en zo komt het dat hij wat lomp en dwaas rond zich heen kijkt en knokt in deze rechttoe rechtaan actiefilm. Het is allemaal best knullig geregisseerd, waardoor ik op een zeker moment het gevoel heb naar een goedkope Home Alone-spinoff te kijken. Het acteerwerk is over de ganse lijn behoorlijk slecht en actiegewijs valt er amper iets te beleven. De cast beweegt zich dusdanig knullig voort dat ik mij afvraag wat de regieaanwijzingen waren.

1,5