menu

Der Letzte Zug (2006)

Alternatieve titels: The Last Train | Poslední Vlak | Auschwitz: The Final Journey

mijn stem
3,53 (163)
163 stemmen

Duitsland / Tsjechië
Drama / Oorlog
123 minuten

geregisseerd door Dana Vávrová en Joseph Vilsmaier
met Gedeon Burkhard, Lale Yavas en Sibel Kekilli

Deze film vertelt het verhaal van een jonge Joodse vrouw tijdens de Tweede Wereldoorlog in het door nazi's gedomineerde Duitsland. Samen met nog andere Berlijnse Joden, wordt zij op de trein gezet om naar één van de vernietigingskampen te worden gebracht.

zoeken in:
avatar van BBarbie
3,5
Bitbyter schreef:
Doel van een oorlogsfim is om het dramatische aspect van een oorlog te belichten. Daar faalt deze hopeloos in omdat de boodschap te geforceerd wordt overgebracht ipv de kijker subtiel over iets te laten nadenken. Hierdoor wordt juist een tegengesteld effect bereikt.

Wat een hoogdravende drogredenering. Alsof de Holocaust iets is waarover je "subtiel" moet nadenken.

0,5
BBarbie schreef:
(quote)

Wat een hoogdravende drogredenering. Alsof de Holocaust iets is waarover je "subtiel" moet nadenken.


Wat een flater. Ik heb het niet over de 'holocaust' maar over de uitwerking van een fictieve drama . Deze is geforceerd en pathetisch.

avatar van SturyNijmegen
3,5
Indrukwekkende film, vooral het einde als ze aankomen in Auschwitz en de oude man die dan wordt doodgeschoten.
Het is erg realistisch gebracht allemaal, dat maakt de film beklemmend, zwaar.

avatar van Kondoro0614
4,0
Der Letzte Zug

Afgelopen zaterdag ben ik tijdens een familievakantie met een deel van de familie naar kamp Westerbork geweest in Drenthe om weer even wat informatie naar binnen te snuiven (en dat is redelijk gelukt), soms moet je het namelijk ook in het echt even bezichtigen allemaal I.P.V. op het scherm. Terwijl ik van Westerbork af kwam, langzamerhand in het musea weer terecht kwam had ik besloten even twee films aan de haak te slaan, zowel om toch mijn collectie te kunnen vergroten en eventueel meer informatie op te slaan. Ik kon niet wachten en heb gisteren gelijk Der Letzte Zug aangezet, en bekeken (ik heb ook nog ‘De Aanslag (1986)‘ aan de haak geslagen) hoe toch ‘Der Letzte Zug’ goed in elkaar geworven zit. Ik moet zeggen dat ik mij uitstekend vermaakt heb, ‘Der Letzte Zug’ verteld niet alleen maar een verhaal over het overleven in de wagons, het is ook een manier om de angst te uiten van de joden die getransporteerd werden.

Dana Vávrová en Joseph Vilsmaier hebben hier toch echt wel een mooi stukje film neer weten te zetten en dan vooral om de angst te laten zien die de mensen hebben gehad destijds. Joseph laat ook hier weer zien dat hij de verfilmingen van een WOII onderwerp prima onder de knie heeft, zo heeft hij ook de geweldige film: ‘ Stalingrad (1993) ’ geregisseerd, een andere top film met een goed onderwerp als kaliber. Helaas hebben we van Dana geen films meer mogen zien aangezien ze op 41 jarige leeftijd in 2009 al is overleden, eeuwig zonde.

Terwijl we een met een gids in kamp Westerbork rond liepen hebben we uiteraard ook zeer goeie informatie binnen gekregen, zoals het verhaal van de ‘laatste trein’. Zo was het in 1944 door de Duitsers doorgegeven dat Nederland vrijwel ‘judenfrei’ was en zo ook daar de laatste trein vertrok, dit geeft toch een ontzettend mooi beeld om het verhaal van onze gids achter te plakken.

‘Der Letzte Zug’ verteld een prachtig verhaal waarin we vooral de hoofdrolspeler: ‘Henry Neumann’ een vader van een dochtertje en een pas geboren zoontje van 12 maand die samen met zijn vrouw op de trein gezet is (vanuit wat ik begreep: Berlijn) richting Auschwitz. Henry word samen met zijn familie opgehaald door de Duitsers die hun vervolgens in de trein zetten. Deze scene volgen we ook bij meerdere families die later ook bij Henry en zijn familie in de wagon zaten. Tijdens het wachten word hun verteld dat hun wat te eten en wat te drinken krijgen in de wagon, en zich daar een zorgen over hoefden te maken. Echter was het maar een emmer water voor ongeveer 60 á 90 man en een emmer waar ze hun behoeften in konden doen. Ook kregen de Joden geen water, af en toe bij een treinstation, waardoor velen uitdroogde (en ook verhongerden). Ze kregen bijna niets van de Duiters of ze moesten een goedwillig persoon ontmoeten, zoals wel in deze film vertoond werd dat een bepaalde luitenant brood gaf aan de Joden en hun zo een stukje verder hielp.

Erg toffe film waar de angst van de mensen goed te voelen was, het was dan geen ‘spektakel’ de spanning zat er goed in, toch mooi geschoten dat ze gewoon wouden vluchten doormiddel het raam open te zagen of een gat te beuken in de vloer, de angst en de afnemende kracht van de mensen in de trein, op het eind ook zeker een mooi maar, trieste scene waar een oude joodse (erg optimistische) man staat te zingen in de deur opening bij Auschwitz , en daarna koelbloedig word doodgeschoten terwijl de Duitser eerst stond te genieten. Deze scene geeft dan ook wel weer hoe slinks de joden waren. Het is dan wel niet de beste WOII film die er op de markt heerst, qua concept is dit toch echt wel een goede film.

4.0*

avatar van Phantasm
3,0
Prima in elkaar gezet indrukwekkend drama, beklemmend en angstig.

avatar van 93.9
3,0
Vond het aftakelen van iedereen daar in treinreis van een halve dag erg raar.
Verder verschrikkelijke episode in de geschiedenis dat nooit vergeten mag worden.

avatar van joolstein
3,0
In april 1943 werden 688 Joodse Berlijners per trein naar Auschwitz afgevoerd. Als verjaardagscadeautje aan Hitler, zodat de stad nu 'vrij van Joden' was. De film volgt de pure hel van de mensen in de veewagens die wanhopig proberen te overleven. De personages zijn redelijk uitgewerkt en met korte flashbacks krijgen de personages iets meer gezicht en achtergrond. Jammer genoeg zijn die flashbacks te gewoontjes om echte meerwaarde te bieden. Alle acteurs acteren wel overtuigend. Met een speciale vermelding voor de zeer jonge Lae Yavas (als Lea Neumann) die de rest van de hoofdpersonages makkelijk overklast met haar spontaan en sobere spel. De film haalt beslist het niveau van de betere tv-film, maar als bioscoopfilm kan hij niet helemaal overtuigen. Toch toont de film een goed sfeerbeeld van een gitzwarte bladzijde uit de wereldgeschiedenis.

avatar van Tarkus
5,0
Tarkus schreef:
Prachtige film die toont hoe het er aantoe moet zijn gegaan in een wagon tijdens de transport naar Auschwitz.
Dat deze film een Duitse produktie is maakt de prent nog eens zo goed. Het is algemeen bekend dat de Duitse cinema toont wat er in het verleden fout werd gedaan, en men windt er geen doekjes om, alles wat gruwelijk en onmenselijk is, wordt getoond.
Ook in deze film is dat zo, de mensen vergaan van honger en dorst, worden bovendien gepest door de SS-soldaten, want resulteert in koelbloedige moorden.
Maar ook alle andere ontberingen laat men zien, dat men zijn eigen urine drinkt om te kunnen overleven, moeders die hun baby verstikken omdat ze ze niet meer kunnen voeden, zelfmoorden, mensen die krankzinnig worden door de ondervoeding, en ga zo maar door....
Maar ook een zeldzame ontsnapping uit de Trein des Doods, zoals deze door het verzet werden genoemd, komt aan bod.
Kortom, alles wat schokkend was aan zulke reis naar Auschwitz wordt zonder schroom getoond en verteld.
Wederom is dit een prachtige film, over de niet zo mooie geschiedenis van het derde rijk, maar zulke filmen zijn wel nuttig, omdat de mensheid dit nooit zou vergeten.
Hoewel sommige beelden zeer schokkend overkomen raad ik de film iedereen aan.


Heb deze indrukwekkende film opnieuw bekeken, en ook nu weer ben ik ervan onder de indruk.
Of het nu de laatste trein uit Berlijn, is, zoals in deze film, of eender welk transport naar Auschwitz, de film toont de gruwel van deze transporten zonder schroom, en in eender welk transport zal het er zo wel aan toe gegaan zijn.
De vertolkingen, niet makkelijk vermoed ik, zeker niet de rollen van de kinderen, zijn zonder uitzondering fenomenaal.
Nogmaals, warm aanbevolen deze film die toont waartoe de mensheid in staat is, niet zo fraai dus.
En helaas heeft men er bitter weinig lessen uit geleerd.

Gast
geplaatst: vandaag om 05:41 uur

geplaatst: vandaag om 05:41 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.