• 9.376.805 stemmen

Speed 2: Cruise Control (1997)

Actie / Thriller | 121 minuten

Genre: Actie / Thriller

Geregisseerd door: Jan de Bont

Met onder meer: Sandra Bullock, Jason Patric en Willem Dafoe

Gesproken taal: Engels en Portugees

Releasedatum: 3 juli 1997

• Disney+ Bekijk via Disney+

Plot Speed 2: Cruise Control

"As the stakes get higher, the ride gets even faster."

Annie Porter denkt eindelijk een vriend gevonden te hebben die een veilig beroep uitoefent. Alex is immers een bezadigde politieman. Wanneer ze toevallig ontdekt dat hij als lid van een elite-eenheid regelmatig de waaghals uithangt, smeekt Alex om vergiffenis. Hij trakteert Annie op een romantische, zorgeloze vakantie aan boord van een luxe schip. Zes dagen romantiek, rust en ontspanning in een paradijselijke omgeving. Het klinkt bijna te mooi op waar te zijn. En dat is het ook. Eenmaal op zee besluit één van de passagiers, computergenie Giger, om het schip te saboteren. Het is aan Alex om Gigers plannen te dwarsbomen en het schip veilig aan wal te loodsen.

avatar van maerk

maerk

Wat een misbaksel van een film zeg! Jan de Bont heeft met Speed een spetterende actiefilm neergezet, maar hier gaat hij compleet de mist in.

Ondanks de 2 sterren in de Veronica gids en de lage beoordeling hier was ik er heilig van overtuigd dat Jan de Bont hier nog iets moois van kon maken. The Haunting is trouwens ook laag beoordeeld maar die viel me heel erg mee. Maar nee, dit is echt een hele slechte film. En alles is ook zo onduidelijk gefilmd.

Snel vergeten deze film!

avatar van Tim Slangen

Tim Slangen

een heel groot deel is onwerkelijk, maar verder zit de actie en de spanning er goed in. ik heb deze film al 3x gezien en hij word niet saai . deel 1 scoort bij mij hoger.

deze film krijgt een zekerwelverdiende 3,5

avatar van Mr. Olaf

Mr. Olaf

Ai, ai, de plank volledig misgeslagen met dit vervolg op Speed, wat toch zeker een aangename actiefilm is. Dat kan over deze film helaas niet gezegd worden. Mijn oordeel is over ongeveer drie kwart van de film, ben er nl. bij in slaap gevallen en nooit meer de moeite genomen om um nogmaals te gaan zien.

avatar van Xx_se7en_xX

Xx_se7en_xX

Wat een slecht vervolg zeg! Op zich heeft de film spannende stukjes maar wat een onzin allemaal met wat er gebeurd! Het begin vond ik nog wel gaan maar later kwam er alleen maar ongeloofwaardigheid. Vond ook trouwens dat reeves het veel beter deed.

avatar van woeler82

woeler82

Hoewel deze film wat slechter is als deel 1 , vind ik het best wel kijken waard

Leuke aktiescene erbij, als je te diep over gaat nadenken zou ik hem eigenlijk 1 punt minder moeten geven, maar ja , film is film en de mensen moeten op een vals spoor gezet worden.

Als je alle filmen te kritisch gaat bekijken , moet helemaal geen film kijken

avatar van Legan

Legan

Op zich niet echt een slechte film, maar natuurlijk kan het niet in de schaduw staan van het eerste deel. Het verhaal dun, ongeloofwaardig en vol clichés De special effects zijn matig, alsmede het acteren en de over the top actiescènes. Niet het kijken waard imo.

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Ongelovelijk dat dit van dezelfde Regiseur is.

Deel 1 : Give me More

Deel 2: No!

Best zielige poging

veel minder als speed 1

rijkt nog nie aan de enkels van speed 1

keanu reeves was veel beter

2.0

avatar van Weertenaar

Weertenaar

Een inkoppertje: de film is net zo stuurloos als het schip zelf...: 1.50 (1.30)

En een dergelijke flauwe vergelijking staat daarnaast meteen symbool voor het niveau van deze prent. Nadat De Bont met Twister al niet helemaal lekker uit de verf kwam, ondanks dat die prent in het rampengenre een van de betere is, is zijn stormachtige opkomst in Hollywood bijna net zo snel weer verleden tijd. Speed 2 is een ongelofelijk misbaksel, dat 90 procent van de tijd het daglicht niet verdragen kan. Hoewel het eerste halfuur nog best re-de-lijk is gaat het niveau vervolgens met duizelingwekkende vaart achteruit. De laatste 30 a 40 minuten zijn zelfs dra-ma-tisch, met de hoofdletter D. Er is werkelijk geen enkel lichtpuntje op te noemen in het laatste deel van de prent, volgen de lompe grappen elkaar in hoog tempo op, is het gehalte aan realisme en/of de overtuigingskracht nog niet in het meest ondiepe afvoerputje terug te vinden en is het erbarmelijk gesteld met de acteerprestaties.

Jan de Bont moet zich schamen voor het script dat hij hier aflevert. Het trekt op he-le-maal niets, zit er geen enkele structuur in en zijn de zwaar geforceerde pogingen om wat spektakel aan de film toe te voegen ronduit lachwekkend. Verder kenmerkt de prent zich door dwaze ideeen, onnozele acties en zelfs enorme blunders, waarvan degene dat de rechter boegschroef wordt aangeslingert en het schip vervolgens ook naar rechts vaart ronduit onverkoopbaar is. En wat te denken van de acteerprestaties. Willem Dafoe!!! Ohohohohoh wat een ontluisterend zwakke prestatie van hem. Maar het mooiste moet nog komen: ik ben er van overtuigd dat hij er bewust een rommeltje van maakt en werkelijk alles aangrijpt om er één grote grap van te maken. En geef hem eens ongelijk... Daarnaast kon Patric onmogelijk opboksen tegen de ook al niet erg sterke Reeves en voegt Bullock wederom niets aan de prent toe (en die haar teksten wel heel erg 'oplezerig' uitspreekt). En wat te denken van enkele onthutstende bijrollen. Onder andere Brian McCardie, Jeremy Hotz en Temuera Morrison maken er werkelijk een potje van. Om over de belabberde dialogen nog maar niet te beginnen.

Cinematografisch weet Speed 2 bij vlagen nog enigszins iets te redden, maar kan geenszins tippen aan het niveau van het origineel. Daarnaast geraakt de cinematografie regelrecht in de vergetelheid, aangezien de zwakte van de rest van de film hier de directe aanleiding toe geeft. Kennelijk was het de nederlandse regisseur nog niet bond genoeg voor wat betreft het gehalte aan spektakel, aangezien er in het laatste kwartier rustig nog een paar nutteloze explosies aan toe worden gevoegd. Voor mij rest alleen nog maar de vraag waarom. Waarom dacht De Bont hiermee in de voetsporen van Speed te kunnen treden? Dat heeft er namelijk werkelijk geen moment ingezeten. Ach, het is voor mij in elk geval wel een bevestiging dat De Bont eigenlijk helemaal niet zo'n geweldige regisseur is. Zowel in deze prent als in Twister en later het tweede deel van Lara Croft is de toegevoegde waarde van de Bont nihil. Met Speed 1 heeft hij in mijn ogen het geluk gehad dat een aantal zaken goed op hun plaats zijn gevallen. Of doe ik hem nu te kort? Enfin, met pijn en moeite komt Speed 2 tot een afgemeten beoordeling van anderhalve ster, met dank aan het nog redelijk verteerbare eerste halfuur.

Script / Verhaal:................ 1,00

Acteerwerk:....................... 1,00

Regie / Speelduur:.......... 1,50

Realisme:......................... 1,00

Cinematografie:............... 2,00

Positie: 280/307*

Speed 2 staat daarmee voor 'The Secret Agent' en achter 'Unstoppable'.

* Positie op mijn eeuwige ranglijst die is samengesteld op basis van 10 verschillende statistieken.

avatar van Phantasm

Phantasm

Dit deel haalt het bij lange niet wat deel 1 liet zien, alleen het laatste halve uur is het de moeite nog waard, nou, vooruit, 3 sterren voor de moeite.

avatar van otherfool

otherfool

Bij herziening was-ie nog slechter Geen spanning, geen chemie en een hoop bijzonder onoverzichtelijke actie. Deze film lijkt gewoon helemaal nergens op, ik doe er nog maar eens een halfje af.

avatar van CaRLoZ

CaRLoZ

Vandaag film voor het eerst gezien...dat wordt niet slapen vannacht, wat een absolute ***film zeg. Een halve ster omdat minder niet kan...

avatar van Zizzo

Zizzo

ik voeg me toe tot de laatste 2 meningen hieronder.

avatar van kaydegreef

kaydegreef

Een zeer slechte film!

"Speed" was een geweldige film met constante actie. Dat kan helaas niet van deze film gezegd worden.

De film kon me totaal niet boeien en waar bleef de spanning?

Absoluut GEEN aanrader.

avatar van movie fan

movie fan

ik begrijp niet wat iedereen hier zo slecht aan vindt , ik vindt dit een zeer goed vervolg op de eerste , natuurlijk is hij niet zo goed als de eerste , maar ik vondt het verhaal degelijk , er was veel actie en wat spanning , en ik vondt het einde ook goed met die boot . alleen de special effects waren op het einde wat aan de mindere kant , voor de rest goed , heb me er niet mee verveeld .

avatar van Ruud007

Ruud007

Opzich best een goede film en heb hem gisteren ook gekeken. Er zat juist genoeg spanning en actie in om een avond mee door te komen. Speed is beter, maar deze is lang niet slecht.

Sandra Bullock is een van de beste actrices ooit en speelt aardig goed, en voor de oplettende kijker is de moeder van Drew gespeeld door Lois Chiles, de (allerbeste) Bondgirl uit Moonraker. Verder is het geen topfilm, maar allesbehalve slecht, dat zeker.

Speed 2: Cruise Control krijgt een 3,5

avatar van Vaughn

Vaughn

Een paar jaar terug kon ik me herinneren dat ik dit een erg goede film vond. Totdat ik 'm twee weken terug volgens mij nog eens op televisie zag, dacht ik van; "hoe kon ik dit nou goed vinden?"

Dan vind ik Speed 1 met Reeves (die dus ook in deze film verdwenen is ) ook veel beter.

Er gebeurd totaal niet veel, alles wordt veel te lang gerekt, spanning is inderdaad niets van te merken, en niet al te beste acteerprestaties.... En frustrerend vaak heb ik gedacht; "hoe dom kun je zijn?"...(Maarja, dat is zovaak in films. "Open nou niet die deur!!!" ofzoiets. )

1.5 *

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Slecht en zeer irritant . En die scene's met dat jongere meisje slaat echt nergens op . En het einde sloeg ook echt nergens op. Een van de slechtste vervolg films die ik ooit heb gezien.

avatar van charmed one

charmed one

dit deel is minder dan deel een. maar hij is verders wel goed.

avatar van movie acteurs

movie acteurs

charmed one schreef:

dit deel is minder dan deel een. maar hij is verders wel goed.

Ja het kan je mening zijn maar wat was er verder zo goed aan.

avatar van charmed one

charmed one

nou ik vind hem wel spannend. en jason patric heeft wel wat .hij speelt het wel aardig. maar keanu reeves speelt het natuurlijk stukken beter in de eerste.

avatar van skipy05

skipy05

Ik vond deze wel goed. Hij is iets minder dan de 1ste. Heel de film door zat er spanning in.

avatar van jordandejong

jordandejong

Natuurlijk slechter dan speed, maar toch nog vermakelijk mede door Willem Dafoe.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Oh oh oh wat een drama is dit en wat een onwaardige sequel van het coole Speed. Het wordt van kwaad tot erger met als slot die belachelijke boot schuift ontzettend lang door over de kade-scene. Dit soort vehikels moet je ook niet aan Sandra Bullock toevertrouwen. Weet iemand nou eindelijk waaarom er een kettingzaag aan boord was ?

avatar van Elineloves

Elineloves

Beduidend minder dan deel 1, die goed te pruimen was. Jammer dat Bullock zich hier voor leende, maar heb gelezen dat ze er achteraf zelf spijt van had. Deze film was zijn geld niet waard en ik zal hem niet meer snel uit de kast pakken, maar voor een keer gezien te hebben was het vermakelijk. Het zat boordevol clichés en het acteerwerk was ook niet je-van-het, maar als ik deel 1 heb gezien, wil ik deel 2 ook zien. Jammer.

avatar van LinkVink

LinkVink

Vinokourov schreef:

Weet iemand nou eindelijk waaarom er een kettingzaag aan boord was ?

Niemand weet dat Leatherface eigenlijk de badguy was, maar hij verloor zijn ticket aan Leonardo, maar hij verzoop in ijswater!

avatar van Baasje

Baasje

Wat een slap aftreksel van Speed

avatar van AGE-411

AGE-411

do 4 maart om 20.40 op 2BE

avatar van film_criticus

film_criticus

Dat deze film zo slecht beoordeeld is kan ik niet begrijpen, het niveau van de gemiddelde stemmers hier is dus schrikbarend

avatar van eltorro

eltorro

film_criticus schreef:

Ik weet niet of je hem gezien hebt, maar het niveau van deze film is echt erg laag. Ik vindt Jan de Bont echt een top regisseur, maar dit is toch echt een misbaksel van een film.