• 9.160.338 stemmen

Colossus: The Forbin Project (1970)

Sciencefiction / Thriller | 100 minuten

Genre: Sciencefiction / Thriller

Alternatieve titels: The Day the World Changed Hands / The Forbin Project

Geregisseerd door: Joseph Sargent

Met onder meer: Eric Braeden, Susan Clark en Gordon Pinsent

Gesproken taal: Engels, Russisch en Italiaans

Plot Colossus: The Forbin Project

"This is the dawning of the Age of Colossus (where peace is compulsory... freedom is forbidden... and Man's greatest invention could be Man's greatest mistake)."

Eindelijk kan de grote computer Colossus aan de wereld geopenbaard worden. Nu blijkt dat Rusland eenzelfde defensie informatie systeem introduceert. Dan gaan de twee machines communiceren op een niveau dat zelfs de experts te boven gaat.

Dr Charles Forbin

Dr. Jefferson J. Johnson

Angela Fields

Missile Commander

avatar van Wouter

Helaas alleen pan & scan te krijgen.

avatar van bartsch

bartsch

Oeh, ik ben benieuwd!

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Deze film had ik voorheen nooit opgemerkt. Tot bleek dat forum-maatje hem thuis had liggen. Een jaren zeventig computer SF-film over briljante computer die ons mensen even te slim af is en gaat voor wereldheerschappij. Later nog wel eens nagedaan in The Demon Seed en War Games, maar die zijn minder spannend dan deze Colossus. Prima film die maar eens snel herontdekt moet worden.

avatar van knightfightx

knightfightx

supervet.period.

avatar van knightfightx

knightfightx

Zo weinig mensen gekeken??

2e beste sci fi ooit gemaakt na andromeda strain!

avatar van Flavio

Flavio

Leuke paranoide Koude Oorlog thriller over Man vs Machine. Begint redelijk, wordt in het midden een beetje saai (met een overbodige romance) en eindigt sterk met de speech van Colossus..

avatar van Left4Dead

Left4Dead

Ach...... vermaak in het klein. Op momenten, vooral het middenstuk, traag en oninteressant te noemen. Het principe is leuk bedacht maar kon niet echte spanning ontdekken terwijl dat wel een mogelijkheid was met dit verhaal. Daarnaast oogt de film gedateerd, flinke missers in de film daargelaten. Naar het einde toe kwam iets meer actie en kwam de AI eindelijk dreigend genoeg over, helaas op een laat tijdstip. Zo nu en dan vond ik de muziekkeuze erg vreemd, een fruitig muziekje terwijl er spanning opgebouwd moest worden?

NNNaaaaa...... niet voor mij deze prent, iets te slap opgezet voor mij.

3** voor het bedenksel van een overheersende computer, Terminator 2 dacht ik meteen aan.

De achterliggende gedachte van het slaaf worden aan de computers was destijds een doomgedachte die heerste. Men was tot halverwege de jaren 80 echt bang voor een verschijnsel zoals deze prent laat zien, daarom zal de prent destijds spannender bevonden zijn.

avatar van scorsese

Aardige film over een volledig geautomatiseerd defensiesysteem dat in gebruik wordt genomen. Wellicht één van de eerste films over kunstmatige intelligentie. Duidelijk een product van zijn tijd, waardoor het soms wat knullig overkomt. De manier waarop het hoofdpersonage de computer voor de gek probeert te houden is nogal lachwekkend.

avatar van scorsese

Mede door het einde toch nog 3.5 sterren.

avatar van clubsport

clubsport

Aangenaam verrast door deze sf film over een supercomputer die zich min of meer tegen de mensheid keert .

het is natuurlijk gedateerd maar dat is geen belemmering om toch in spanning te blijven of het de mensen lukt om de machine te slim af te zijn .

avatar van Bantavoer

Bantavoer

Een computer die na kan denken en daardoor de macht grijpt. Eerlijk gezegd vond ik Wargames spannender dan deze film. Verhaal was goed, net als het acteren. Maar om deze film later nog een keer kijken, eh, nee. Daarvoor vond ik 'm te saai.

avatar van blackwolves

blackwolves

ja weinig mensen die hier verstand hebben van goede films. ik vond het een redelijke goede spannende film

natuurlijk gaat het over een computer en een computer is een machiene. man bouwt een intelligente computer maar deze computer werkt samen met nog een computer. hij is zo slim dat niemand tegen hem opkan en wanneer ze hem niet gehoorzamen dan worden ze gestraft. neen lekker filmpje simpel gemaakt zonder al te veel geweld te gebruiken. maar ja tegenwoordig moeten ze van zo films niet meer weten te oud te stom en ga zo maar verder. jammer dat hij zo weinig waardering krijgt ik geef hem toch wel 4 sterren

avatar van joolstein

joolstein

Computers waren destijds in 1970 nog iets nieuws en het publiek was er door gefascineerd maar eveneens wat angstig. Deze Sciencefiction film onderzoekt die 'geavanceerde' technologie en voorspelt waartoe het kan leiden. De film richt zich ook meer op gedegen acteerwerk en weinig op speciale effecten. Om het groter te laten lijken dan dat het is, worden er soms meer dan één gesprek tegelijkertijd gevoerd of zijn er andere achtergrond geluiden, zodat je toch een gevoel van urgentie en chaos krijgt. Niet direct duidelijk of dit ook een budget-dingetje was want de vormgeving van de machines lijkt me aardig wat gekost hebben. De beelden van de Colossus-computer werden zelf later nog hergebruikt in andere Universal Pictures-projecten, waaronder The Six Million Dollar Man en Riding with Death. Tja maar die wetenschappelijke kunstmatige-intelligentie toepassing waren in de jaren zeventig misschien nog nieuw, nu niet meer! De spannende momenten waren dan ook waarschijnlijker efficiënter in 1970 dan nu. Ach deze mens vs. machine-film was met tijd en wijle nog best aardig!

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Die films over artificiële intelligentie en supercomputers uit die periode blijven me verbazen. Colossus is zeker niet de eerste : HAL-9000 en Alpha-60 gingen hem voor. Interessant is vooral dat nieuwe technologie hier gecombineerd wordt met de ingewortelde vrees rond kernwapens die toen leefde bij de mensen na de Cuba crisis. De vooruitzichten voor IT-toepassingen waren niet unaniem positief en dat komt hier ook ruim aan bod, met de ontwerper Forbin die onder 24-uur bewaking komt te staan door zijn eigen creatie voor een uitschuiver. De thematiek van de supercomputer die ontsnapt aan de controle van zijn scheppers zou nog vaak daarna gebruikt worden in erg gekende films : WarGames, The Terminator, Demon Seed, .. Deze film komt nog best met een solide verhaal op de proppen, kent een bruusk en open einde, maar is visueel helaas flets en lelijk.

avatar van Woland

Woland

De wetenschapper Forbin ontwerpt een Artificial-Intelligence-systeem dat de Verenigde Staten moet beschermen tegen externe vijanden, zoals de USSR. En het doet dat autonoom en zonder aansturing, terwijl het gekoppeld is aan elke telefoonlijn, elke informatiebron in het land. What could possibly go wrong?

Colossus is een best aardige scifi-thriller, tot aan z'n nek gevuld met jaren '70 paranoia en Koude-Oorlog-spanning. En ook een best ambitieus project, met interessante ideeën over waar teveel vertrouwen in technische oplossingen tot kan leiden. Al heeft het niet echt veel kaas gegeten van kunstmatige intelligentie - soms wordt er gepocht dat het systeem alles zelf kan en overal informatie vandan haalt, een minuut later zijn ze verbaasd omdat er iets gebeurt wat niet exact zo geprogrammeerd is. Alsnog is het idee leuk (al zijn de details niet zo geloofwaardig) en zorgt het over het algemeen voor genoeg spanning als Colossus en z'n Sovjet-broertje samen gaan escaleren. Ondanks wat inkakmomentjes toch een prima film.