Death of a President (2006)
Genre: Mockumentary / Misdaad
Alternatieve titel: D.O.A.P.
Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: Gabriel Range
Met onder meer: Hend Ayoub, George W. Bush en Brian Boland
Releasedatum: 22 maart 2007
Bekijk via CineMember
Plot Death of a President
Op 19 oktober 2007 wordt de invloedrijke en machtige Amerikaanse president George W. Bush neergeschoten nadat hij het 'Sheraton Hotel' in Chicago wil verlaten. Een man van Syrische afkomst, genaamd Jamal Abu Zikri wordt gezien als de belangrijkste verdachte van de moord op een van de grootste gezaghebbers ter wereld.
Zahra Abi Zikri
Casey Claybon
Sam McCarthy
Marianne Claybon
Safri
Oeff, heftige film. Het is zeer zeker wel een anti-Bushfilm geworden, maar dan wel de beste die ik ooit heb gezien.
Erg boeiend gefilmd en professioneel gemaakt.
Laat ik duidelijk zijn: ik had en heb het niet zo op die anti-Bush propaganda. Michael Moore vind ik vreselijk en ik word strontziek van dat anti-Bush gedoe overal. Is gewoon een beetje overkill nu. Toch slaagt deze film erin me te boeien, ondanks dat het onderwerp wat mij betreft uitgekauwd is.
Luguber is het allemaal zeker en het zou voor Bush ook een onthutsende ervaring moeten zijn geweest om zichzelf in deze film te zien.
Tsja, hoe ver kan en mag 'creatieve vrijheid' gaan? Zo ver als dit denk ik.
tsjidde
Macaber idee. Ik vind het eigenlijk niet kunnen.
Dat was mijn eerste reactie. Toch heb ik het er maar op gewaagd en dat is me niet persé tegengevallen. Nog steeds vind ik het verhaal van de film discutabel en het kijken van de film gaf ook wel een enigszins beklemmend gevoel.
Het moge duidelijk zijn dat de makers niet de dood van George W. Bush willen aanmoedigen dan wel verheerlijken, maar veel meer is deze film m.i. een aanklacht tegen het Amerikaanse rechtssysteem en de manier waarop een dergelijk incident zou (kunnen) worden behandeld, namelijk een mogelijk dader oppakken en vervolgens de bewijzen en aanwijzingen zoeken die er toe leiden dat hun verdachtmaking juist was, in plaats van eerst alle bewijzen te bekijken en te beoordelen om daarmee daarna pas de mogelijke dader te arresteren.
Dus de film bleek wel een beetje anders (lees: minder dubieus) dan ik verwacht had, maar toch voelde ik me bij een paar scènes (o.a. de begrafenis) wat ongemakkelijk.
Wel professioneel gemaakt en sterk geacteerd.
merridew
Ik vond het allemaal nogal voorspelbaar. Natuurlijk krijgen de moslims de schuld, dat ligt nogal voor de hand.
Het stomme aan deze documentaire is dat ze wel proberen het spannend te maken door pas op het eind de dader bekend te maken. Dit kan in een thriller, maar niet in een documentaire die 1 jaar na de moord gemaakt is.
En dan heb ik wel betere thrillers gezien.
Buiten dat blijft het smakeloos.
Ik zit ook niet te wachten op een documentaire over Maxima die wordt vermoord door een van de dwaze moeders uit Argentinie.
De filmmaker wou zichzelf gewoon even in de picture zetten door zogenaamd een controversiele film te maken. Aandachttrekkerij.
TimD
Je zou die man maar zijn en dit zien. Verschrikkelijk, en dit kan dus echt niet.
Anti Bush film. Film tegen het Amerikaans rechtssysteem ... anti-geweld, anti-geweldadige betogingen ... anti vanalles en nogwat. Dit is echt geen film die zich optrekt tegen één partij.
Indrukwekkend relaas. Een hoop gemekker over het uitgangspunt, maar draai het of keer het zoveel je wil, het schept een uiterst luguber, naar en merkwaardig sfeertje.
Meer dan een film die tegen wat is, is het een vaak uiterst realistisch relaas van politieke ontwikkelingen en de invloed van een voorval op politiek, groeperingen en individuën. De geïnterviewden zijn nauwkeurig clichématig, in dat opzicht enorm geloofwaardig ook. Typische uitvluchting, bewierrokingen, theoriën ...
Wie de sprong kan nemen om sommige zaken voor waar aan te nemen (de man die door de beveiliging glipt is redelijk dubieus) krijgt een gevaarlijk realistische docu te zien. Eentje die mij veel realistischer overkwam dan menig ander zogenaamd documentaire (Moore iemand ?).
Erg, érg sterk geacteerd. Erg kundig in beeld gebracht, opzet doet een beetje denken aan The Wild Blue Yonder die ik laatst zag, waar ook bestaande beelden uit hun context gerukt werden, maar hier toch met een veel benauwder, drukkender resultaat.
Vond dit indrukwekkend. Is veel minder plat dan wat het origineel concept doet vermoeden, maar is een fake docu met een boel gegeneraliseerde waarheden en een realistisch overkomend relaas van een mogelijke "ramp".
Zeker 4*, klopt inderdaad dat hij net voor het einde (rond de 70e minuut) even inzakt, maar verder knap. Meer dan ik er van verwacht had.
Tja, een mockumentary gebaseerd op een soort what-if scenario waarvan het nut me een beetje ontgaat.
Opmerkelijk aan de film zijn de volkomen logische gevolgtrekkingen en wel om twee redenen. 1 omdat het een realistisch beeld schept van wat de gevolgen kunnen zijn en 2 omdat het op die manier allemaal wel erg eenvoudig wordt weergegeven, aangezien het volkomen voorspelbaar is en bovendien vrij makkelijk af te leiden uit de daadwerkelijke recente geschiedenis.
Ik bedoel: er komt een patriot act net zoals die na 9/11 al was ingevoerd, alleen wat intensiever, of zo. en Al Qaeda is het eerste punt van aandacht, net zoals het in het echt was.
Dat soort dingen, leg 100 willekeurige schrijvers dit scenario voor en minimaal 90 komen uit op deze gevolgen.
Dat stoort me een beetje, het brengt helemaal niets nieuws.
Buiten dat waren de enorm amateuristische montage en te overduidelijk slecht -laat ik zeggen 'gephotoshopte' beelden- waarin de geinterviewden zogenaamd aanwezig waren bij dit alles, behoorlijk irritant.
Aan de andere kant is het wel een soort aparte, curieuze manier om een politiek beeld te schetsen. 2,5je dan maar.
Macmanus
Flauw filmpje.
Het begint aardig. Je ziet mensen spreken over de dag waarop Bush werd neergeschoten. In de echte beelden van Bush die op bezoek is in Chicago, zie je deze mensen ook gephotoshopt (Dit is waardeloos gedaan overigens, kan ik serieus nog beter, maar ik vergaf dat nog wel) Maar als de president is neergeschoten na ongeveer 40 minuten is de koek op.
En gaat de film in flauw mode. Er word een neger bijgehaald een extreem links figuur en natuurlijk een Mohammed die hier voor de verandering Jamal heet. Deze zijn allemaal verdacht. En dan geven ze uiteindelijk de schuld aan Jamal, maar heeft hij het wel gedaan? Kritiek geven op het rechtsysteem, oorlog, geweld etc. is uiteraard nobel. Maar enige subtiliteit is voor mij een must. En dat gooit deze film totaal over boort. En dan is de sfeer er voor mij ook van af. Die er wel degelijk in het eerste deel was.
Acteerwerk is soms sterk/realistisch, maar als er huilen bij komt kijken, word het al snel duidelijk waarom we nog nooit hebben gehoord van deze mensen.
Plankje
Ach, je moet er wel een beetje luchtig naar kijken
en het natuurlijk niet al te serieus over doen.
Natuurlijk is de film anti-Bush, kan toch ook niet anders.
Echter zo heftig was het nu ook niet.
Films van Michael Moore vind ik toch echt van een heel ander kaliber. Die zijn soms net een beetje te, maar zetten je wel aan het denken.
Deze film kun je rustig bekijken en gelijk weer vergeten.
homerjay
Film zit als documentaire goed in elkaar waarin je de personen en hun reacties volkomen geloofwaardig zijn. Film zakt na drie kwartier inderdaad even in.
Wel jammer vind ik dat het nut van Bush als lijdend onderwerp alleen als gimmick is verwerkt. Het had net zo goed een volkomen fictief iemand kunnen zijn, want de film gaat vooral over de vervolging, waarbij ook nog eens totaal geen aandacht is voor de politieke gevolgen van deze aanslag (wat gebeurt er in het land en de rest van de wereld).
Had continu het gevoel dat er meer in had gezeten. Vooral door de acteerprestaties, maar ook door het bizarre gevoel wat je bekruipt door de keuze van Bush toch nog 3*.
titan
Goed beschouwd is deze documentaire heel voorspelbaar en daarom ook niet zo bijzonder. Hij is wel goed gemaakt en er wordt goed geacteerd en persoonlijk vind ik hem niet eens zo anti-weet ik veel wat allemaal. Net als Tsjidde vind ik het vooral een aanklacht tegen de werking van de rechtstaat in de Verenigde staten als het gaat om de "war on terror" (niet eerst bewijsmateriaal zoeken en dan iemand aanhouden maar andersom) en wat dat betreft maakt de film net zoveel indruk als The Road to Guantanamo van Michael Winterbottom. 3,5*.
MFEO
Indrukwekkende film.
Totaal GEEN anti-Bush film. Kreeg juist wel gevoel van medeleven voor hem. Want of je nu voor of tegen iemand ben je hoort NOOIT iemand dood te schieten.
Ik kreeg eerder een walging voor de extreem linkse lui.
Deze film laat zien dat niet alles zwart/wit is. En dat er ook veel mis is met het zoeken van de dader.
De film liet een grote indruk achter bij me na afloop.
(PS: Ben trouwens geen Bush fan)
Prince-Remy
Geniaal gedaan. Zeer realistisch en heeft mij 93 minuten lang kunnen vasthouden!
deLeeuw
- 1944 stemmen
De film kan eigenlijk (in deze tijd) niet echt..
Maarja, daarom ben ik zo blij dat wij als Westerse landen laten zien dat we vrij zijn, in meningsuiting en in dit geval: film!
Waarschijnlijk hebben de Engelsen deze film gemaakt vanwege wraak om de verloren Slag om Amerika
The Lexx
Ik vind deze film uitstekend, het laat zien wat de gevolgen van een verkeerd beleid zouden kunnen zijn, en weer de vooroordelen tegen de moslims die amerika sinds 9/11 de wereld in heeft gestuurd.
de dood van Bush zou helaas weinig uitmaken met Mr Haliburton als vice president.
Griezelig realistisch en goed uitgewerkt. 4/5*
deejayp
Heb hem net zitten kijken. Heb ongeveer een half uur van de film zitten door skippen. Je ziet veel gelul van mensen die "zogenaamd"bij de aanslag aanwezig waren. De rest van de film gaat over de dader en zijn motief. Op zich wel mooi gemaakt, maar het kon mij niet echt boeien. Kleine 5. Maar ik zou zeggen, oordeel zelf !
janusjanus
Een hoop ophef om niets, in het begin wordt de spanning aardig opgebouwd, daarna een hoop slap gelul over de mogelijke dader(s).
Nee sorry, kon mij niet boeien...
Raffael77
Het is wel een leuke film maar vond dat ie wel een beetje cliche werd. Wat ik wel jammer vind is dat ze weer een beetje anti mid oost schetsen aan het 2e gedeelte in de film. Voor de rest goed gedaan met die stukjes van mensen die bij de aanslag waren net echte docu film. 4
Grample
Ik vond het wel een mooie fictie en best netjes gefilmd en in elkaar geflanst. Ik heb me niet verveeld tijdens de film dus een 3 wel verdient
-jack_sparrow-
het verhaal is wel mooi verzonnen.
waarschijnlijk wordt dit weer een typische film van :
Amerika-krijgt-het-aan-de-stok-met-terroristen.
maar volgens mij is ie wel goed.
Koek
Het concept; de dood van een nu nog levende president staat op zich overeind, erg interessant gegeven. De vorm is dat van een documentaire, maar daar zit gelijk de zwakte van de film in - het is zogenaamd een documentaire als alle anderen en mede daardoor juist vrij voorspelbaar qua verloop.
Nadat de grote gebeurtenis heeft plaatsgevonden kakt de film al snel in en ondanks de korte speelduur is de tweede helft zelfs ronduit saai. Weinig vernieuwende anti-oorlog- / falende-rechtsstaat-kritiek ook, dus ja, al met al niet erg bijzonder.
2,0* voor de leuke poging.
[edit] De datum in de samenvatting komt overigens niet overeen met de poster...Het moet 19 oktober zijn!
Serpentash
Ben het met de mensen eens, die deze film beoordelen als een Storm in een glas water.
Vond hem nogal, mat en tam, met een verspelbaar verloop over de dader en natuurlijk het amerikaanse rechtsysteem.
Daar zijn meerdere films over gemaakt, en betere.
Voor de moeite 2 sterren.
Ché Cliché
Ook ik vond hem mat en tam. Als het een echte docu had geweest, had ik hem zelfs nog saai gevonden. De hele 'film' dondert erg snel snel elkaar en dat is doodzonde. Er zit weinig gevoel in, weinig..tja... het is het gewoon niet. 2 sterren voor het orginele concept en dat het wel uitzitbaar was. Ook het 'acteerwerk' was behoorlijk. Alleen de uitwerking was zwaar ondermaats.
DamnSexC
Ik zat na de film echt te wachten op het moment dat er gezegt werd...
En nu op Discovery channel een documentaire over....
Ik vond het ook niet echt een film, het is eerder een mislukte documentaire...
Ik geef hem 2 sterren, omdat ik een beetje anti bush ben
Amsteldam
Ben benieuwd wat George W. Bush gaat doen dit jaar op deze datum haha. Staatsbezoek aan Irak of diep in zijn atoombunker gaan zitten ?
foussie
wel een goede film .... meer eigenlijk een documantaire met film beelden er in verwerkt..
maar bleef me toch wel boeien...
janhero
Deze film geeft goed weer hoe amerikanen denken over iedereen die niet nationalistisch is. Dit is hun grootste denkfout. Het is in deze film nogmaals duidelijk gemaakt. Het gaat niet over bush of Irak maar over het tunneldenken.
Mooi gemaakte film die mij bleef boeien tot het einde. Het had een duidelijk FOX gevoel en maakt mij weer een stukje banger voor de wereld waar we nu in leven
Stijntje
De film is echter nu al gedateerd. Een paar jaar geleden had het nog wel een hoop inpact gehad, maar met het veranderde congress aldaar klopt het al niet meer.
Jammer
gerrit019
Aparte docufilm.
Apart & docu omdat het zich (nog) in de toekomst afspeelt en realistisch oogt. Een dergelijk complot zou in Amerika best kunnen plaatsvinden om een politiek doel te realiseren. Het bevestigt wat we al weten en dat is op een goede manier geportretteerd.
Toch is deze kritiekfilm op de rechtvaardiging van de aanwezigheid in Irak ietwat ...... 3*

Fan van 'The Wrecking Crew'? Met deze films weet jij ook wel raad

AppleTV komt deze zomer met een nieuw seizoen van 'Ted Lasso'

The Interview
Thriller, 1998