Elizabeth: The Golden Age (2007)
Genre: Drama / Historisch
Bekijk via Prime Video
Bekijk via CANAL+
Plot Elizabeth: The Golden Age
"Woman. Warrior. Queen."
Het verhaal van de kruistocht van een vrouw om liefde, het verslaan van vijanden en het behouden van haar positie in de de westelijke wereld. Wanneer de katholieke Mary Stuart, de nicht van de protestantse koningin Elizabeth I, een band schept met Phillip van Spanje voor een hogere positie op de troon, is het Sir Francis Walsingham die de koningin tegen Mary Stuart moet beschermen in een machtsstrijd om de Engelse troon. Elizabeth moet sterk in haar schoenen staan en zelfs bereid zijn een oorlog te beginnen. En terwijl iedereen van haar verwacht dat ze trouwt met een geschikte partij om zo de opvolging veilig te stellen, wordt ze heimelijk verliefd op de avonturier, ontdekker en piraat Walter Raleigh.
Elizabeth I
Philip II
Queen Mary
Anthony Babington
Martijnnn
Fouten is niet helemaal de juiste benaming, aangezien het een bewuste keuze is van de regiseur.
A-neet
redelijk goede film, jammer dat er iets teveel clichés in voorkomen.
sommige dingen zijn een beetje over-styled en andere dingen hadden juist wat meer aandacht nodig.
Cate Blachett en Geoffrey Rush schitteren als altijd. Clive Owen is de middelmatige acteur met goede/mooie kop die z'n dingetje doet en verder niet echt raakt.
Verder heb ik er wel van genoten!
Anatolia
Film die het vooral moet hebben van het uitstekende acteerwerk. Ik was met name onder de indruk van die Jordi Mollà: wat een heerlijk angstaanjagend psychopatische rol zet hij neer als Filips II (dat loopje!).
Helaas is de film qua verhaal een tegenvaller. Daarnaast viel mij het kamerawerk negatief op: erg rare standpunten hield Kapur er soms op na.
mtsholland
Een echte kostuum film, veel personages, je moet in het begin goed opletten wat er gebeurd, en met wie, niet echt mijn genre maar amusant genoeg om hem uit te kijken
christophel
eerste helft een beetje langdradig, maar dan wordt de film wel leuk
***3
Charmbracelet
Ik wíst dat het om een kostuumfilm ging.. maar jeez het was wel errrg sa-a-a-i en laaanngdraaadig, erg jammer!
Nice acting though!
Bramha Bull
Ik ben een absolute fan van goed uitgewerkte historische films, voeg er nog een paar goede acteurs aan toe,en voor mij kan het niet kapot.
Er had wel wat meer actie in mogen zitten, maar de film heeft me geen seconde verveelt.
Kate zet een top prestatie neer, wat een acteer kanon!
Clive Owen deed het ook niet onaardig!
Bijzonder mooi gemaakt historisch drama met een vleugje actie!
Olivia
Ik wil deze film nog erg graag zien! Aan de reacties te zien de moeite waard om voor naar de bios te gaan? Of draait-ie al niet meer?
Spiral
Ik heb met huiveringwekkende emoties zitten kijken.
De zindering ging door mij heen door het klinken van de stem van Cate. Haar ijzingwekkende blik die mensen kan doen laten bevriezen.
Sir Raleigh mag er ook zeker zijn, daar smelt ik zelfs van. Wel mooi naast elkaar neergezet, die warmte van Raleigh die Cate doet in een vallen en dat zelfs meerdere keren. Eerst door zijn kus en daarna doordat ze bijna in elkaar stort door de dood van de koningin wat zij heeft toegezegd. Ik zag het als dat ze dit niet aan kon en liefde nodig had en dat heeft sir Raleigh. Daar kon ze zich aan overgeven.
De muziek die door mijn ziel snijdt en erg diep gaat. Ik heb elke seconde genoten en mijn hart vastgehouden wat er zou komen.
De donder en bliksem als Cate zo op die berg staat geeft ook aan dat zij een kracht in haar draagt die van binnen uit komt. Ik zag het als de kracht van God, daar haalt ze haar wijsheid ook vandaan.
Anders zou ze dat ook niet in haar eentje een heel volk kunnen leiden.
Tineke
catweasel
Ik heb de film nog steeds niet gezien, schandalig eigenlijk
Maar ik heb sinds gisteren wel twee 'character banners' van Cate Blanchett en Geoffrey Rush thuis liggen (in de Bios gekregen na een bezoek aan The Kite Runner). Des te meer reden om de film snel te gaan bekijken!
little_lOve
Ja hoor, Cate Blanchett heeft haar Oscarnominatie te pakken voor Beste Vrouwelijk Hoofdrol in deze film!
Lenny_DH
!!!TWEE OSCARNOMINATIES!!!
Beste Actrice (Cate Blanchett)
Beste Kostuumontwerp
JohnWilliams
Ga je dat overal neerzetten Lenny
Grapje, maar wel verdient die 1e en 2e.
die hard
zeer goede acteurs.
Helaas soms een tikkeltje langdradig.
Verhaal is prima
Matchostomos
Kapur naast zijn voeten
De naam Cate Blanchett gaat niet alleen gepaard met een natuurlijke schone, maar bovenal met een onbegrensd talent. En dat bewijst ze andermaal in 'Elizabeth: The Golden Age', met een hoogst imposante vertolking van de 'Virgin Queen', een rol die ze eerder al vertolkte in Kapurs eerste uitstap binnen het gegeven van deze vrouwelijke gigant.
Centraal in deze opvolger staat de queeste van een koningin met een radicaal protestantse geloofsovertuiging. Een koningin die, naast politieke en wereldlijke standvastigheid, vooral op zoek is naar liefde, naar zichzelf, naar een 'nieuwe wereld' en bijgevolg naar persoonlijke standvastigheid. Daaruit volgend stoot ze op de tegenstand van het Spaanse koningshuis en zijn gevreesde inquisitie, wat op zijn beurt zal leiden tot de inzet van diens Spaanse Armada. Verraad komt bovendien van alle kanten, al zal dat uiteindelijk het figuur en het karakter van Elizabeth eens te meer bepalen en gaandeweg kenmerken: I, too, can command the wind, sir! I have a hurricane in me that will strip Spain bare when you dare to try me!, zei ze tenslotte.
Dit alles kan leiden tot een fascinerend, indringend en verrijkend portret van een eenzame koningin, die eens wat meer wenste te zien dan de hoeken van haar hoogsteigen kamers. Maar Kapur staat naast zijn voeten en verliest zich maar al te vaak in een weliswaar weelderige, maar niettemin veraderlijke tornado van visuele en muzikale bombast. Op die manier verplaatst hij het verhaal, ongewild of niet, naar de achtergrond. De camera krijgt beduidend meer aandacht dan de personages, getuige de ontelbare travellings en perfect symmetrische shots. Haast onbegrijpelijk hoe Kapur zelfs dan, onder een dergelijke houding en met zoveel oog voor verpakking, alsnog fout kadreert en zijn personages figuurlijk de schedel opensnijdt.
Een barokke mise-en-scène met een subliem gevoel voor verstilling, dat is wat 'Elizabeth: The Golden Age' ontbeert, dat is waar zijn voorganger op zou teren, en dat is de reden waarom laatstgenoemde wellicht mijn voorkeur zal dragen.
Kan ik me wel in vinden.
Overigens staat het klassiek 'mantel over een plasje heen gooien om de dame er over heen te laten lopen' grappig genoeg al tijden in Engeland bekend als 'het Walter Raleigh moment', ontdekte ik onlangs.
Angrod_Pallanén
Mooi drama rondom een machtige vrouw. Blanchett geeft een geweldige performance en het verhaal is erg mooi . Helaas is de film ietwat langdradig en komt door de twee aspecten van de koningin, de zoektocht naar liefde en het uitvoeren van haar macht, allebei gelijkwaardig te willen vertellen het verhaal niet even goed uit en blijf je met een ietwat leeg gevoel achter. Begrijp me niet verkeerd, het verhaal is goed, maar de vertelling is wat matig naar mijn mening. Heb me ook lang niet de gehele tijd kunnen plezieren met deze film. Al met al een raar gevoel over, maar toch het besef dat het een mooie film was.

3.5
Raffael77
idd. Hij is veel te traag gefilmd waardoor het niet goed is uitgewerkt.
Zij zet haar rol erg goed neer en dat is jammer.
gerrit019
Laat duidelijk zijn dit is historisch ... neergezet in 2007. Qua taalgebruik maar ook zijn de feiten geromantiseerd of gewoonweg veranderd. Nix mis mee maar als je van historische films houdt kijk je dit vanwege de sfeer, costuums en entourage. Niet voor de feiten. Mooi gefilmd en goed geacteerd is het toch een beetje een slome film (vind ik). 3*
tal1b
man erg goed gedaan, lof voor cate
mooie opnames, goed opgebouwd top!
Wezze
Ik weet dat het niet om de gevechten draait in deze film, maar iets meer actie had geen kwaad gekund. Wel een hele mooie sfeer.
Had alleen wel meer verwacht van de gevechten/storm op zee.
Timecop
Keurig filmpje, alles correct gedaan en tot in de puntjes verzorgd. Er gebeurt niet zo gek veel kwa actie, maar toch heeft de film me geen seconde verveeld. Acteerprestatie van Cate Blanchett is echt SUPER. Ander zeer positief punt is dat de spanjaarden ook gewoon spaans spreken, iets wat je in goedkopere producties weleens mist. Ik geef 'm een 3.5.
Diederik58
Wat fantastisch geacteerd door Cate Blanchett.
Zeer boeiend relaas over de Engels-Spaanse strijd en wat er zoal gebeurd aan het hof van de koningin. Natuurlijk niet vergeten hoe de innerlijke strijd van koningin vorm wordt gegeven.
De kostuums en het decor waarin dit alles zich afspeelt, zijn werkelijk plaatjes.
Deze film is het kijken waard.
Zobor
als je van historische films houdt kijk je dit vanwege de sfeer, costuums en entourage. Niet voor de feiten. (vind ik). 3*
Maar dan moet je het geen historische film noemen. Want daarmee zouden zelfs de costuums al een idee van onze tijd kunnen zijn.
Overigens zie ik veel mensen klagen over verkeerde en verdraaide feiten, maar heb ik nergens gelezen wat er nou niet klopt.
Zelf zat ik te denken aan:
- het leger van Parma zou vanuit de kust van Vlaanderen aansluiting zoeken met de Armada, niet de Franse kust
- de belangrijkste reden dat Elizabeth vecht voor Engeland zou vrijheid zijn. Religieuze motieven zijn lijkt mij niet uitgewerkt. Wel een opmerking dat ze als protestanten waarschijnlijk door de inquisitie zouden worden afgemaakt. Maar als het al angst is, is die angst dan ook het motief?
- daarnaast kan ik me niet voorstellen dat Elizabeth gezeten op een paard de troepen op z'n Hollywoods heeft toegesproken. Dat gedeelte deed voor mij behoorlijk afbreuk aan haar karakter.
Overigens is het wel waar dat ze een zilveren borstplaat droeg en dat ze een boodschap aan haar troepen in Tilbury heeft laten sturen:
"My loving people, we have been persuaded by some that are careful of our safety, to take heed how we commit ourself to armed multitudes for fear of treachery; but I assure you, I do not desire to live to distrust my faithful and loving people....I know I have the body but of a weak and feeble woman, but I have the heart and stomach of a king, and of a King of England too, and think foul scorn that Parma or Spain, or any Prince of Europe should dare to invade the borders of my realm."
- Als laatste heb ik nooit ergens gelezen dat er een affaire was tussen Raleigh en Elizabeth. Maar het jasje in de modderplas is idd heel bekend. Leuk
wibro
Mooie film, goed acteerd door Cate Blanchett, maar al met al vond ik de film nogal bombastisch. Duidelijk minder dan zijn voorganger "Elizabeth" uit 1998, waarin Cate Blanchett eveneens de hoofdrol speelde.
JJ_D
Dat ik aan het epische verhaal van 'Elizabeth: The Golden Age' geen vette kluif zou hebben viel te verwachten - voor ik met mijn gratis ticket de bioscoop betrad - maar dat Shekhar Kapur er cinematografisch een kille en onaantrekkelijke stijl op na houdt kwam desondanks als een schok.
Dat visueel 'ongemakkelijke' gevoel werd nog eens versterkt door de pompeuze soundtrack van Craig Armstrong: de finale (die maar liefst een half uur in crescendo opbouwt) wordt quasi ondragelijk door de smachtende melodieën. Op het allereinde gaan beide heren echter samen uit de bocht: de muziek blijft aanzwellen terwijl een Elizabeth in Mariahouding (het zal u wellicht niet verbazen dat ze ook nog eens baadt in wit licht) over het doek komt gerold.
Op zo'n momenten heb je er als kijker, ondanks dat "gewichtige" gevoel dat de materie opwekt, toch even genoeg van. Helaas, maar in zijn geheel te bombastisch.
bartje30
Ik heb mij erg vermaakt met deze historische film. Schitterend geacteerd, geweldige costuums (de verdiende oscar winnaar), camerawerk is mooi en de muziek past erg goed in de film. Enige minpuntje vind ik dat ze het gevecht op het water wat langer hadden kunnen maken, was een beetje verwarrend en ging te snel naar mijn idee.
Heb mij al met al geen moment verveeld.

Elizabeth
1998

Bijzonder veel series verlengd: zit jouw favoriet er ook tussen?

Notes on a Scandal

The Duchess
Romantiek / Historisch, 2008

Miracle at St. Anna
Oorlog / Drama, 2008
engelandmoordqueen elizabeth ireligious war tudormiddle ages (476-1453)armada catholicismsea battlepalace intrigue16e eeuwlgbt interestfilmarch