30 Days of Night (2007)
Met onder meer: Josh Hartnett, Melissa George en Danny Huston
Releasedatum: 8 november 2007
Plot 30 Days of Night
"They're Coming!"
Het geïsoleerde stadje Barrow, Alaska, wordt iedere winter 30 dagen lang in volledige duisternis gehuld. Veel inwoners zoeken in die periode hun heil elders. Deze winter vestigt een mysterieuze groep vreemdelingen, vampieren, zich in het stadje. Ze bereiden zich voor om zich gedurende de ononderbroken nacht-van-30-dagen tegoed te doen aan de overgebleven inwoners. De sheriff (Josh Hartnett), zijn vrouw Stella (Melissa George) en een steeds krimpende groep inwoners zullen alles uit de kast moeten halen om te overleven tot het weer licht wordt.
Eben Oleson
Billy
Iris
Wilson Bulosan
Flipman
Het einde viel me inderdaad erg tegen. Hoewel de aanpak op sommige punten verschilt van andere films in het genre, was het verder niet heel veel bijzonders. Ook het concept is wel grappig, maar lijkt ook een beetje op dat van Pitch Black.
Ik denk overigens dat het einde in stripvorm beter gewerkt zal hebben.
kimmie131195
Ik ben dan wel 12 jaar maar ik vond hem niet echt eng hoor
Ik vond hem wel spannend en die scene met dat kleine vampieren meisje vond ik wel grappig
Een dikke 4 !!
Bart Simpson
Ik ben niet zo'n horror fan (houd niet van het genre, maar af en toe is een horror filmpje wel leuk) maar als ik de bovenstaande berichten een lees:
Deze ga ik morgen dus écht aanschaffen!

Een muffe climax is voor jou een reden om een film te gaan zien, Bart
?
Een muffe climax is voor jou een reden om een film te gaan zien, Bart
?
Inderdaad, en de trailer natuurlijk. Maar ja, die 2 dingen zijn voor veel mensen wel de reden om een film te zien.
Het is in ieder geval beter om aan de hand van veel positieve reacties een film te gaan kopen, dan een blinde aankoop zonder dat je er niets over gelezen hebt ofzo...
Bart Simpson
De film gisteren gezien. Een aardige horror film, alleen er konden wel wat meer schrikmomenten in. De vampiers kwamen amateuristisch over maar voor de rest top film!
erg goede vampier film en gore stukjes waaronder schedel stuk
mooie opbouw en zielig einde.
lagaiske
Het einde verpest voor mij grotendeels van de film.
Maar het concept 30 dagen opgesloten in een dorpje gehuld in duisternis en vol met bloeddorstige vampieren vind ik best wel ok.
Joeri_000
Film duurde te lang en vond dingen als pufjes gebruiken in films erg irritant. Daarnaast vond ik de vampieren niet heel erg geweldig en het taaltje en de dommigheid van ze ook niet.
Film duurde te lang en vond dingen als pufjes gebruiken in films erg irritant..
dat slaat nergens op wat je zegt dat hoort bij die personage.
en daarom 1,5 geven
Flipman
De film is onderhoudend en heeft een mooie sfeer. Maar hij blinkt nergens echt uit en op het moment dat je pas echt nieuwsgierig wordt, is de mooiigheid er wel af. En de climax? Waar is die?
eltorro
Ik had deze film gister toch maar eens gekocht om te kijken hoe hij echt was, en ik vond behoorlijk goed beter nog geweldig met name het einde vond ik erg goed. Wat ook zo geweldig was gedaan hoe die man op het einde door de zon verbrande ik heb best veel vampieren films gezien maar in deze film vond ik ze toch wel het best uitgewerkt en echt eng met name die kale koppen.
Joeri_000
dat slaat nergens op wat je zegt dat hoort bij die personage.
en daarom 1,5 geven
Ik heb er anders nog genoeg andere dingen bij geschreven hoor. En dan vind jij het maar niks, ik kan me er wel erg aan storen.
crack1
Sfeer vond ik degelijk aanwezig.
het einde slaagt beetje tegen.....meer niet,ook niet minder!
Bart Simpson
Vergeet de spoilers niet mensen...
Max en Joep
hoewel de film zeer zeker genietbaar is, een goede sfeer heeft, lekker modern en vlot aandoet, mooi gefilmd is etc, vind ik het toch jammer dat er niet iets meer is gedaan met het concept van 30 dagen "opgesloten" zitten.
De honger, het niet kunne wassen, de vermoeidheid, de slijtage slag.......
er wordt welliswaar een keer over voedsel gesproken meen ik, maar ECHT er op in gaan doen ze niet.
dat vind ik wel een gemiste kans.
nu is de film "gewoon"vet.
hij had dat echter kunnen overstijgen
orbit
- 12092 berichten
Goede horror gefilmd in de stijl van band of brothers en 28 days later.. soms een beetje teveel daarop leunend zoals die zwartwit achtige look. Maar overtuigend creepy vampires (vooral de leider) en af en toe prima gore.
wendyvortex
Fijne vampieren-horror in de sneeuw. Mooi gezicht al dat bloed op die sneeuw.
Geen diepgravende film maar zeer goed popcorn-vermaak. Veel beter dan die Blade-films.
Note: 1 vampier heeft een Einsturzende Neubauten-tattoo.
Films in de sneeuw hebben voor mij altijd een soort van extra sfeer, hoewel dat niet altijd wil zeggen dat de film goed is natuurlijk. 30 Days of Night is in ieder geval een lekker sfeervol horrorfilmpje. Het verhaal is eenvoudig maar wel goed uitgewerkt. Vooral de vampieren zien er eng en dreigend uit en er is duidelijk werk besteed aan de make-up en aankleding, die er meer dan goed uitziet. Verder zit er een hoop gore in en is het allemaal som nog best spannend. Josh Hartnett doet het verder goed net als de vampiers. Het rolletje van Ben Foster is erg klein, maar wel goed gespeeld. Foster is zo’n (bijrol)acteur die eigenlijk nooit teleurstelt.
Ook het einde was goed en stelde mij niet teleur.
bulgarian
Leuke film. Enkele gruwelmoorden. Beetje hetzelfde. Maar bleef wel spannend. Mocht wat meer spanning in zitten.
maerk
Erg sterke horror die me deed denken aan 28 Days Later...
Mijn verwachtingen voor 30 Days of Night waren niet meer dan een lekker tussendoor filmpje. Maar de film is veel meer dan dat. De duistere kleuren en de depressieve sfeer vallen vanaf het begin al op. De zon gaat onder en iedereen bereid zich voor op een maand zonder zonlicht.
De vampieren maken een stijlvol entree. Eerst enkel en alleen schaduwen en schrikeffecten. De dingen zijn retesnel en maken heel onheilspellende geluiden. Met mooi en flitsend camerawerk worden de eerste slachtoffers al snel gemaakt. Gewoon vanuit het niets BAM! worden ze gegrepen en meegesleurd of kapot gebeten. Pas later komen de vampiers goed in beeld. Meestal is dit een beetje een doodssteek in horrorfilms omdat de wezens meestal veel minder eng blijken dan je had gedacht. Maar in 30 Days of Night hebben ze verdomd veel aandacht besteed aan heel mooie make-up. Die vampiers zijn echt heel goed gelukt en zien er best eng uit. Vooral hun Big Chief is een creep eersteklas. Prachtige rol overigens. Ook bloed en dergelijke is mooi gedaan. Vampiers zitten meestal helemaal onder het bloed gedurende de hele film en sommige scènes zijn erg mooi inelkaar gezet. Bijvoorbeeld de scène waar Billy wordt onthoofd.
David Slade heeft de vampiers een eigen taal en uiterlijk meegegeven. Hij heeft iets nieuws gedaan maar blijft tegelijkertijd ook bij de gouwe ouwe vampiers. Zo bijten vampiers nog steeds in nekken, alleen scheiden ze hier hoofden van rompen en eten ze ook andere lichaamsdelen en drinken ze niet alleen bloed. Erg stoer. Visueel ziet 30 Days of Night er gelikt uit en zitten er een aantal erg mooie shots bij. Vooral een bewegend bovenaanzicht van de slachtpartij is werkelijk prachtig. Het acteewerk is ook wel goed en Josh Hartnett zet geloofwaardig een 'normaal' persoon neer. Het einde is verrassend en weer eens wat anders dan je had verwacht.
Geweldige horror met supereffecten en een stoere visuele stijl. Ik ben meteen benieuwd naar Hard Candy.
NERD
De film is op zich niet slecht. Sommige momenten zijn spannend, het acteerwerk is zeker niet slecht. Echter er zitten wel momenten in die mij wat minder enthousiast maken. Zo is het tijdverloop wat zoek, soms springt de film ineens 10 dagen verder waarbij je je afvraagt wat ze nou gedaan hebben aangezien ze nog steeds op dezelfde (onveilige) plaats zitten als 10 dagen geleden. Of de soms nogal dommige vampieren die in eerste instantie iedereen uit hun huis sleuren en nagenoeg iedereen vindt, maar dan opeens met z'n allen een groep van 6 personen niet in een zolder of (nog erger) en winkel kan vinden.
Dacht eerst 3 sterren, maar terwijl ik deze review schreef bedacht ik me. Beter 2,5 sterren.
DragQueen
Aardige horrorfilm, met degelijk acteerwerk. het geheel is visueel in orde, en alles is mooi gefilmd. verder is de film op momenten best spannend te noemen, en is er genoeg gore aanwezig. de sfeer is bij vlagen ijzingwekkend. over het algemeen een film van het gemiddelde niveau uit het horrorgenre. 3 sterren.
Ik had de hele film met een dikke adrelanine stoot zitten kijken in de bios, origineel gegeven, veel actie, spannende momenten en ook de nodige heroische/liefdes perikelen.
Geweldige film!
4,5 sterretjes
p.s. sluit me volledig aan bij de review van maerk
CenobiteNL
Goede onderhoudende film...
Acteerprestatie erg goed...
Effects zijn geweldig.
Het taaltje van de "vamps" is ook erg bruut "bedacht"
en het einde van de film is gewoon meesterlijk..
als de hoofdrolspeler het loodje legt op t laatst vindt ik persoonlijk een zwaar pluspunt. lekker duister en deprimerend, net zoals de setting van de film
dus wat mij betreft verdient tie dik 4,5 en dan kijk ik er nog kritisch tegen aan
Duikboot
Kale koppen? Is er maar 1tje geloof ik...
Steve-a
Geweldig. Vette actie, goede schrikmomenten, mooie decors een jawel, een goed einde. Ik snap echt niet wat daar zo slecht aan is. Een film die rechtstreeks mijn top 10 in gaat.

30 Days of Night: Dark Days

Disturbia
Thriller, 2007

Planet Terror
Actie / Horror, 2007
sunrisewintervampierhuwelijkscrisisgebaseerd op stripalaskaschepselbased on graphic novelblizzardblood lustpolar night