
War Machine (2017)
Verenigde Staten
Komedie / Oorlog
122 minuten
geregisseerd door David Michôd
met Brad Pitt, Topher Grace en Emory Cohen
In 'War Machine' staat de hooggeplaatste generaal Glen McMahon (Brad Pitt) centraal. McMahon, die verschillende bijnamen draagt, waaronder 'Glenimal', heeft een dodelijke reputatie en krijgt de leiding over de oorlog in Afghanistan. Om de oorlog voor eens en altijd te kunnen winnen hanteert hij een totaal nieuwe, radicale aanpak.
Trailer
https://www.youtube.com/watch?v=eOO511yn1no
Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.
Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.
Links
Zoek naar deze film op dvd/blu-ray op AmazonIMDb (6,0 / 41780)trailer (YouTube, ondertiteld)filmscore (MusicMeter)kijk op NetflixParodie Brat Pitt op generaal in Afghanistan - NRC
Vanaf vandaag te zien op Netflix.
3*

Verwacht dus geen actie of oorlogsfilm, maar een film vol met dialogen die soms ergens over gaan maar meestal nergens over. Een film die door het grote publiek denk ik niet altijd begrepen zal worden, maar wel een mooi beeld geeft over de denkwijze die de Amerikanen hebben over Afghanistan en haar inwoners. Tien min 2 is 20!
De kritiek op geen actie kan ik echt niet begrijpen - waarom zou je actie verwachten in deze film? Dat is net zoiets als aanvoeren dat de film niet zo sterk was omdat er geen erotiek in zit....Aan de andere kant, zo'n absurde reactie zou dan weer prima bij de film passen

En tot slot de leukste moment van de film de verschijning van Russel Crowe.
Pitt zet een geweldige karikatuur neer van een Amerikaanse legergeneraal die kost wat kost een oorlog wil winnen waar feitelijk geen winnen aan is. De tunnelvisie en sense of urgency maken hem tot een hilarische parodisch figuur uit het Amerikaanse leger ten tijde van de Afghanistan oorlog in het middel van de economische crisis. Karakters uit het team van de generaal zijn kleurrijk en uiterst grappig neergezet.
Lachen en informatie opsnuiven.
Top.
Prima rol van Brad Pitt. Het is niet bepaald een rol waar Brad Pitt bekend om staat. Apart is het in ieder geval wel. De vraag is alleen of zijn personage niet beter uitgewerkt had kunnen worden. Naar mijn idee had er zeker meer in gezeten. Het blijft helaas te oppervlakkig om op te vallen. Verder zijn er de nodige stereotype personages die snel op de achtergrond vallen. Ben Kingsley is eigenlijk nog wel het grappigst met zijn kleine rol als president Karzai.
Conclusie voor mij is dat War Machine de zoveelste Netflix productie met potentie is die niet waar wordt gemaakt. De langdradigheid en het gebrek aan grappen in de tweede helft doen vooral afbreuk. Twee sterke punten van de film zijn toch vooral de muziek en het strakke camerawerk.
3*
Als tegenhanger of double bill met bv The Fog of war is het een prima film.

Men heeft blijkbaar niet kunnen/willen/durven kiezen tussen een realistische
aanpak of een parodie. Vooral het acteerwerk van Pitt is vaak tenenkrommend.
Dan weer serieus, dan ligt het er weer te dik op. Vaak een persiflage.
Maar omdat de rest van de film daarin niet meegaat blijft het geforceerd aandoen.
Had men gekozen voor een parodie met bijtend sarcasme was het resultaat beter
geweest maar gezien het onderwerp heeft men dat blijkbaar niet aangedurfd.
Wat me te binnen schoot was 'Mash' als voorbeeld hoe het had gekund.
In Mash wordt een serieus onderwerp als de Vietnam oorlog behandeld op
humoristische en absurde manier.
Gezien het onderwerp van War Machine en de terechte boodschap die deze film
afgeeft een gemiste kans.
Matig. War Machine wil van alles wat zijn, maar maakt uiteindelijk nergens echt indruk. Een regelrechte komedie, een drama, een oorlogssatire, een echte oorlogsfilm etc. Het lijkt soms wel of de film uit verschillende onderdelen bestaat die aan elkaar zijn geplakt.
Echt grappig wil de film niet worden en de professionele ondergang van General McMahon(Pitt) is vooral een trage strafexercitie. Het begin is nog wel redelijk en Pitt en de andere acteurs vormen een vermakelijk stel. Ze beginnen aan een oorlog die niet te winnen valt, en iedereen weet dat behalve dit stel mafketels. Prima materiaal voor een sterke oorlogssatire, maar War Machine haalt nergens dat niveau.
Maar ook wel een film in twee duidelijke delen. Het eerste deel is wat humoristischer, let dik aangezette typetjes en niet al te subtiele humor, het tweede deel is veeleer klassiek oorlogswerk.
De film wordt gedragen door Brad Pitt, die een beste leuk personage neerzet. Blijkbaar ook gebaseerd op een echt bestaande generaal, al zal dat wel met een dikke korrel zout zijn. De personages om hem heen voeden vooral Pitt, die zeker tijdens het eerste uur vol in de kijker staat.
Wanneer het serieuzere oorlogswerk begint verdwijnt hij tijdelijk van het toneel, waarmee de film ook meteen aan charme inboet. Ook al omdat die scenes niet bepaald goed in beeld gebracht worden en vooral erg flauw en zoutloos overkomen. Het maakt dat het tweede uur een stuk saaier is.
Verder begin ik me ook wat te irriteren aan Ben Kingsley. Niet dat hij een slecht acteur is, maar hij moet te pas en te onpas komen opdraven wanneer er "buitenlandse" personages vertolk worden. Ik zie zijn meerwaarde niet in het personage dat hij moet spelen, neem dan gewoon een local aan voor zo'n rol.
Aardig tijdverdrijf is het wel, vooral deel 1 van de film, maar echt bijblijvend zal het niet doen. Ook al omdat het de brave balans bewandelt tussen paaien van de strijdmacht + de plichtsbewust sociale kritiek.
2.5*