• 9.374.079 stemmen

Geregisseerd door: David Von Ancken

Met onder meer: Liam Neeson, Pierce Brosnan en Anjelica Huston

Gesproken taal: Engels, Italiaans en Turks

Plot Seraphim Falls

"Never Turn Your Back on the Past"

Het is vijf jaar na het einde van de Amerikaanse Burgeroorlog. Kolonel Morsman Carver is op een verbeten jacht naar Gideon, een man die hem tijdens de oorlog heeft verraden. De strijd tussen de twee brengt hen op een reis dwars door de Amerikaanse wildernis, ver weg van geciviliseerde gebieden.

avatar van tsjidde

tsjidde

Achter een schijnbaar simpel plotje, wat je in één zin zou kunnen vertellen, gaat veel meer schuil dan in eerste instantie lijkt. Zoals AGoos hierboven al tracht uit te leggen, zit er zeker wel de nodige diepte in dit verhaal, dat niet wordt afgesloten met een spetterende climax, maar juist met een soort surrealistische anticlimax. En daar hou ik wel van. Bij nader inzien (ik heb er een nachtje over geslapen) doe ik er nog een halfje bij.

avatar van Zinema

Mooie sfeervolle western met prachtig acteergeweld en nog prachtiger beelden. Een aanrader voor een ieder van het genre.

Gewoonweg goed.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Goede film. Prachtige beelden, een verhaal over een man die volledig opgeslorpt is door zijn wraakgevoelens, en over een andere man die aan zijn lot probeert te ontkomen. Het einde is opvallend zwak. Toch een 4*

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Aardige knieval naar de goede oude western, maar de gehele verpakking blijkt toch niet helemaal afdoende. Geef mij maar nog een seizoen van Deadwood!

Pierce Brosnan is trouwens verrassend goed, de man is hier zeker niet de aalgladde playboy die hij altijd lijkt te spelen.

avatar van Barfly

Barfly

Wat ik mis in deze film is een mooie brug in het middenstuk van het fysieke eerste deel naar het meer spirituele einde.

Nu blijft het te lang hangen in het achtervolgen van. Bovendien is de sfeer op het eind wat te abrupt anders dan in de gedeelten ervoor.

Of misschien heb ik hints gemist bij dat spoorwerkerskamp en die christelijke reizigers.

Het eerste pakweg halfuur van de film vind ik prachtig gemaakt. Brosnan acteert ook buitengewoon goed. Als ze de besneeuwde bergen achter zich laten begint bij mij de aandacht te verslappen. Het blijft maar van hetzelfde "we hebben hem bijna... oh nee, toch niet"-gehalte. Ook het waarom van de achtervolging komt te laat, ik was al lang de mening toegedaan dat ze elkaar nu maar eens moesten afmaken, maakt niet uit wie er wint.

Het einde kan ik op zich wel waarderen maar komt toch teveel uit de lucht vallen omdat de hints te vaag zijn ( bij het lezen van de discussie hier begin je het wat te snappen).

avatar van guylopez93

guylopez93

goeie film

de film begint ijzersterk en houd de spanning vast tot het einde. Tijdens de achtervolging kun je nog veel genieten van de mooie gebieden waar de hoofdrolspelers zich bevinden. Veel momenten zijn totaal verrassend en onvoorspelbaar en dat maakt de film ook wel wat origineler voor mijn part. Verder vond ik dat de acteerprestaties van Brosnan en Neeson zeer goed en was het einde wel verrassend.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Hm, je ziet eigenlijk wel duidelijk dat het op de set is. Bij andere westerns valt dat meestal niet zo op.

Origineel einde, alleen snap ik niet waaorm hij z'n mes in het zand gooit. Dat is toch een essentieel wapen om te overleven.

Verder prima.

- 3,5 -

avatar van 606

Goede western met een mooi verhaal.

De natuur is prachtig en de acteurs zijn goed.

Het einde geeft duidelijkheid en je leeft dan toch mee met de persoon.

3,5 ster

avatar van Justinw

Justinw

Lekkere moderne western,

Past het beetje in het rijtje van 3:10 To Yuma (2007). Moderne westen die net zoals de eerdergenoemde 2 grote sterren heeft. In Seraphim Falls zijn dat Pierce Brosnan en Liam Neeson. Ik vind dit beide erg sterke acteurs. En Brosnan ziet er lekker cool uit met zijn baard. Hij speelt erg sterk evenals Neeson, maar die krijgt wat minder ruimte als Pierce.

De besneeuwde setting in het begin deed me denken aan Il Grande Silenzio. Jammer genoeg verlaat de film deze setting na z'n 40 minuten. Maar ook hierna levert de film nog heerlijke natuurbeelden op.

Het plot is mischien wat mager, maar de uitvoering maakt het meer dan goed. Vooral het einde met de Geneesvrouw was zeer goed.

Goede moderne western met een sterrencastje. En David Von Ancken weet met 15miljoen dollar een sterke film neer te zetten, en dat als zijn debuut. 3.5*

avatar van Flipman

Flipman

Altijd leuk als je twee personages hebt waarvan je niet weet voor wie je sympathie moet hebben. Natuurlijk snap ik uiteindelijk dat Carver alles verloren heeft aan een bevel van Gideon, iets wat de omscrhijving van de DVD-hoes en die hier op MovieMeter al dels verklapt. Dat vind ik eigenlijk teveel info; zeg liever gewoon dat de reden waarom de een jacht maakt op de ander gewoon geleidelijk aan steeds duidelijker wordt. Maar het kat-en-muisspel an sich is al een streling voor de zenuwen. Hoe vernuftig de een probeert de ander te misleiden en hoe de ander het spoor bijster is en later toch hervindt.

En er zit meer achter de film dan je zou denken, wat Verhoeven al aangeeft. Charon had ik niet helemaal door maar de oorsprong van zijn naam verbaast me eerlijk niet, klopt wel goed. Logisch; zowel Gideon als Carver moesten betalen voor hun 'overtocht'. En dan Hustons karakter; haar naam had ik niet door maar de film maakte mij al goed genoeg duidelijk dat ze de Duivel moest voorstellen. En uiteindelijk staan beide mannen voor een keuze; eeuwige verdoemenis of vergiffenis. deze laatste optie blijkt de enige uitweg uit de hel/woestijn waarin ze zich bevinden.

Ik hou wel van zo'n filosofisch tintje. Hierop was ik niet voorbereid, wel op de scène waarin Gideon uit de maag van zijn paard springt, dankzij de dikke spoiler van mrron hierboven, die op dat moment nog niet tussen tags stond. Bedankt, Slimmerd!

avatar van Jessen0wnt

Jessen0wnt

Vermakelijke, mooie moderne western. Nu ben ik niet zo bekend in dit genre, het spreekt mij wel heel erg aan. Leuk om in een recent werkje in dit genre hier van te bekijken. Het wat oppervlakkige script/dialogen werden ondersteunt door het mooie landschap. Erg mooi in beeld gebracht. Al met al een redelijk filmpje, op western gebied vond ik het prima maar in drama schoot het helaas wel erg te kort. Wel een dik pluspunt is dat ik me voor een keertje niet stoorde aan Pierce, misschien lichtelijk. Vreselijke acteur maar in deze film kwam hij lekker ongevoelig over, precies wat mijn beeld van hem versterkt. 3 sterren, apart dat de film eigenlijk best lang duurt... Vond het wel mee vallen, gedurende het zien ervan!

avatar van scorsese

Redelijke western waarin Liam Neeson jacht maakt op Pierce Brosnan. De uiteindelijke confrontatie tussen de twee mannen en de reden van de jacht stelt wat teleur. Ondanks het simpele plot en teleurstellend einde kijkt de film gemakkelijk weg en de ruige natuur zorgt voor vele mooie plaatjes. Ook zitten Liam Neeson en Pierce Brosnan prima op hun plek in de film.

avatar van Leno

Leno

Deze western onderscheid zich duidelijk van de (meeste) western die er de laatste jaren verschijnen, het zijn er dan ook niet zo veel. Toch kan deze film de vergelijking met veel westernklassieker aan, zij het dat de film toch wel een andere insteek heeft.

Het begin is mooi in beeld gebracht, overtuigend geacteerd en bovendien spannend. Vervolgens blijft het verhaal wat in dezelfde versnelling hangen maar de climax is overdonderend en totaal niet zoals je het verwacht.

Dat laatste is een beetje vreemd in dit genre, maar de goede acteurs met prima rollen en de indrukwekkende setting zijn westerningrediënten die van hoog niveau zijn. Werden er maar meer van dit soort films gemaakt!

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Redelijk.

Het is vooral het eerste uur dat indruk weet te maken. De klopjacht is dan nog spannend en de omgeving uitdagend.
Met het verlaten van de ruige bergen, verlaat Seraphim Falls ook haar hoge niveau. Er sluipen beetje bij beetje slabakmomenten in.
De flashbackscènes voelen wat geforceerd aan. Ook het einde is niet echt bevredigend.

Pierce Brosnan zal mij nooit helemaal kunnen bekoren, maar hier is hij toch goed te doen. Zijn baard geeft hem een wat minder narcistische look. Ook qua acteren is hij niet slecht. Enkele momenten zijn echter wel over-the-top. "You said the house was empty" is geen al te beste scène.
Liam Neeson ontgoochelt hier wat. Zo'n gekleurde haardos past ook niet in een western.

Op cinematografisch vlak springt het eerste uur er bovenuit in vergelijking met de rest. Het achtervolgen wordt claustrofobisch genoeg in beeld gebracht. Dat gevoel neemt hoe langer hoe meer af.
Seraphim Falls mist ook een echte herkenbare soundtrack. Muzikaal is het niet veel soeps.

Doorsnee.

avatar van frans123

frans123

Ik kan kort zijn:het enige wat aan deze film boeiend is, is de overweldigende natuur. Een vijandige natuur. Kale vlakten,steppen,prairie,geen water,geen dieren behalve gieren ( niet gezien trouwens). En het verhaal??? ...A jaagt op B door deze wildernis. Clicheverhaal met matige auteurs. Kitscherige flashbacks, een mooie vrouw zomaar ineens op een zout (??) vlakte. Lekker onwaarschijnlijk allemaal. And most of itt: het is geen moment spannend!!! Of A nou B dood of andersom....Who cares. Flutverhaal,waarin de matige acteurs er voor zorgen dat je op "afstand "blijft, en geen enkele sympathie voor 1 van beiden voelt.

avatar van Dreiecke

Dreiecke

Son, nobody can protect nobody in this world

Sfeervol. Een harde wereld is het zeker in het nog ruige westen in de film. Altijd is er iets om te strijden of om een leven voor te laten of te nemen: de aanleg van een spoorweg, rivaliteit en een taaie achtervolging. Dit soort taferelen worden afgewisseld met werkelijk prachtige landschapsbeelden.

De score vind ik aangenaam, passend en niet overheersend. Het tempo is niet al te snel, ook aangenaam en mede bepalend voor de sfeer. De eindscene vind ik wonderschoon om te zien.

Ik heb niet al te veel westerns gezien en ook niet veel James Bonds, dus ik werd niet gehinderd door van andere films bekend zijnde acteurs of eventueel één op één gekopieerde scenes of iets dergelijks. Voor mij was dit een western die modern aanvoelt en daarom voor mij een leuke film is om te beleven.

Ik twijfel nog tussen 3.5* en 4*

avatar van schram101

schram101

Matige western die vooral te kampen heeft met een matig plot en twee acteurs die er weinig zin in lijken te hebben. Vooral Neeson hebben we wel eens beter gezien. De film begint nog wel aardig, maar hoe langer het duurt hoe saaier het wordt. Het tempo ligt dan ook veel te laag en wanneer we in het laatste kwartier nog eens een maffe indiaan en kwakzalver te zien krijgen lijkt het helemaal nergens meer op slaan.

avatar van LuukRamaker

LuukRamaker

• 2020 berichten

Sterke film waarbij de harde, ruwe natuur een grote tweede tegenstander is. Zowel de voortvluchtige Gideon als de achtervolgende kolonel en zijn consorten ondervinden de lasten die hen door de grauwe wildernis worden bezorgt. Toch is het natuurlijk de achtervolgde Gideon die in de minderheid is en het meest onder de benarde situatie heeft te lijden. Het is dan ook Pierce Brosnan die in die rol de beste prestatie neerzet en het meest weet te overtuigen.

Seraphim Falls moet het vooral van de duistere sfeer hebben. Zowel de harde wetten als de mooie plaatjes van de natuur hebben een groot aandeel in deze sfeer, die vooral in het begin sterk aanwezig is. Vooral het eerste uur is dan ook erg sterk. Daarna zakt het helaas wat in en wordt het geheel afgesloten met een teleurstellend einde. Het heetst van de strijd is dan al achter de rug en heeft zich, ironisch genoeg, al in het koude winterse begin van de film afgespeeld. Daar was de spanning immers het hoogst en leek de vijandschap nog het grootst. Na verloop van tijd verwateren deze haatgevoelens langzaam en kan het einde alleen nog maar tegenvallen. Het wordt in ieder geval al gauw duidelijk dat de een niet beter dan de ander wordt bevonden en dat ze óf allebei dood gaan óf allebei nog een lang en gelukkig leven tegemoet gaan. Dat laatste werd me niet eens helemaal duidelijk (ik neig naar de eerste optie), maar dat kan aan mij liggen.

De reden voor de verstoorde verstandshouding tussen de twee heren wordt lange tijd goed verborgen gehouden. Dat zorgt er voor dat er tegen het einde van de film toch nog een interessante onthulling plaatsvindt die het wachten waard is. Het een en ander valt hierbij eindelijk op zijn plaats en juist daarom is het overbodige afsluitende halfuurtje moeilijk uit te zitten. Alles is dan immers duidelijk en alleen een onverwachts einde kan er nog een positieve draai aan geven. Het besluiteloze einde valt nu erg tegen en doet de rest van de film geen eer aan.

avatar van Movsin

Movsin

Western met één thema : wraak.

Lang niet de eerste keer dat cineasten dit pad bewandelen, zodat op dat vlak de film niet zo veel verrassing inhoudt. Wat zich afgespeeld heeft en op het einde van de film wordt verduidelijkt, zag ik reeds meerdere keren, bijna identiek.

Vond ook dat er vaak wat onlogika sloop in het (te) lange achtervolgingsverhaal, waardoor naast het stevig acteerwerk, vooral de cinematografische waarde primeert. Er zit natuurlijk wel wat spanning in, enkele gruwelijk, onbehaaglijke scènes en kunnen we besluiten een behoorlijke western te hebben gezien, naar waarde gekwoteerd.

avatar van Thunder Road

Thunder Road

Tja.......apart.

Eigenlijk zo slecht nog niet, een paar zaken verhinderen echter een echt goede beoordeling.

Ten eerste lijkt de film een verkeerde opbouw te hebben. Er wordt niet naar een climax toegewerkt, het is eerder andersom. Na een enerverende opening in winterse omgeving zakt de film steeds verder in. Ten tweede komt de spreekwoordelijke aap ruim voor het einde van de film al uit de mouw en tot slot eindigt Seraphim Falls na een veel te langdradige finale onbevredigend.

Dit klinkt harder dan ik het daadwerkelijk bedoel: Seraphim Falls is fijn optisch kijkvoer met puik camerawerk, maar er had zoveel meer ingezeten.

Hoewel dit door velen anders wordt gezien zit Brosnan voor mij goed in zijn rol. Hij heeft duidelijk aan zijn uiterlijk gewerkt, komt ruig genoeg over en zijn anders zo typische maniertjes zijn niet aanwezig. Na een paar minuten vergeet je dat hij eigenlijk niet in een western thuis hoort.

Dit is helaas niet het geval bij Liam Neeson. Met zijn dure , smetteloze hoed en zijn aristrocatische optreden toont hij duidelijk aan zich in de verkeerde film te bevinden. De manier waarop hij zich beweegt, paard rijdt, praat: het past allemaal niet. Je verwacht elk moment dat hij zijn mobieltje uit zijn binnenzak haalt.

Verassend overtuigend: Michael Wincott.

avatar van Tarkus

Tarkus

Tarkus schreef:

Een topfilm is dit niet, maar van een slechte western is er ook geen sprake.

Het is zeer originele, niet alledaagse western zoals we die kennen, en er wordt door beide hoofdrolspelers goed geacteerd.

Anjelica Huston is slechts op het einde van de film een paar minuten te zien, en is ze doet eigenlijk niet meer dan een cameo.

Kortom, western met goede acteurs en een goed scenario.

Blijft een goede western, en ook bij deze tweede kijkbeurt heeft hij me niet verveeld.

Warm aanbevolen !!

avatar van Duke Nukem

Duke Nukem

• 1985 stemmen

Seraphim Falls nu voor de tweede keer gezien en ik blijf erbij dat dit een heel sterke western is. Eén van mijn favoriete films van 2006. Mooie natuurbeelden in de sneeuw maar ook in de woestijn. Sterke vertolkingen van Liam Neeson en Pierce Brosnan. Sfeervolle, ingetogen muziekscore. En een erg sterk einde met een mooie moralistische insteek. "Doe uw zwaard terug op zijn plaats, want allen die naar het zwaard grijpen, zullen door het zwaard omkomen." (Mat.26:52) In dit geval geen zwaard maar een mes, dat Brosnan eerder in de film recht naar beneden liet vallen om een man te doden, maar op het eind van de film recht naar beneden in de aarde om de spreekwoordelijke bijl te begraven waardoor hij verlossing voor zijn ziel vindt.

andrehoek schreef:
Kan iemand mij uitleggen hoe het komt dat Gideon eerst langs de missionarissen gaat en daarna bij de heren van de spoorwegen uit komt, terwijl Carter en zijn metgezel eerst bij de spoorwegen belanden om vreemd genoeg dan daarna bij de missionarissen uit te komen?? Als het gaat om een achtervolging moet toch iedereen in dezelfde volgorde hetzelfde tegenkomen...

Dat viel mij ook al op, een foutje als je het mij vraagt?

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Een goede western gaat er altijd wel in, vooral met een dergelijke cast zou je een bepaalde kwaliteit verwachten. Iets dat zich naar mijn mening niet helemaal uitbetaald.

Weinig introductie of verhaal komt er voor af niet, het is van meet af aan menens tussen Neeson en Brosnan die eigenlijk verder ook niet een naam hebben in die beginfase. Vluchten is wat Gideon te doen staat met Carver en zijn kliek op de hielen, en waar anderen deze afwijkende stijl zo zonder chronologisch uitleg qua karakters en motieven sterk vind staat het mij tegen. Ren konijntje, ren. De vlucht en jacht wordt op zich aardig gebracht toch mis ik het narratief die mij van sympathie moet voorzien van één van beide. Call me old fashion, ik kan ook niet naar een sportwedstrijd kijken zonder een favoriet te hebben. Gelukkig wordt er redelijk geacteerd, is de omgeving fraai, hier en daar een beetje gruwel en bloedvergieten en zie ik toch enkele dingen die mij heel erg aan The Revenant doen denken.

Het blijft een wikken en wegen tussen voors en tegens. Wincot sterk als altijd, Neeson degelijk als altijd maar niet meer dan dat. Een opzich aardig gebrachte een je rot show, maar gebrek aan richting en verhaal. De muziek sterk, zo'n geintje als het ontsteken van vuur doormiddel van kruit uit een kogel dan weer minder omdat hij net uit het water komt. Eindelijk komt dan toch al het voorgaande eruit, Angie Harmon zoveel jaar na Baywatch nog altijd een mooie vrouw, en komt naar voren wie en hoe. Waarop de toon na de ontmoeting met de indiaan wel heel merkwaardig wordt omtrent hulp, rond water, paarden of een geste/ruil in de woestijn, dat ik me begin af te vragen of men toch net iets meer wil vertellen met de film in verband met karma, goddelijke interventie of misschien wel het lot.

Helemaal kom ik er niet achter en het einde is best wel apart te noemen waarop de beoordeling van de film toch opeens verandert en de film van de stapel 'verkoop' naar 2de kans verhuist. Met de tijd nog maar eens proberen, voor nu drie sterren.

avatar van de jos

de jos

Een van de knapste en spannendste films die ik de laatste tijd gezien heb, en dan nog met twee topacteurs.

Geweldige zaterdagavond mee gehad !

avatar van Dayer

Dayer

Bryan Mills gaat op jacht naar James Bond

Stevige achtervolgingsfilm (zonder auto's of ontploffingen, maar te paard) in een onherbergzaam landschap dat doet denken aan dat van The Revenant. Brosnan is daarbij opgejaagd wild door een groepje dat wordt aangevuurd door Neeson. Het is duidelijk dat er tussenbeide heel wat gebeurd is in het verleden en Neeson zich wil wreken. Opvallend wel hoe we beginnen in de absolute vrieskou en eindigen in een bloedhete woestijn, zijn er plekken in Canada/de VS waar de afstand tussen ijskoud en bloedheet zo klein is?

Je weet waar de film naartoe gaat en je voelt de twist ook wel aankomen (dat de acties van Carver met de volledige context indachtig best te rechtvaardigen zijn). Het sleept wat naar het einde toe, maar vervelen doet deze film nooit. Dikke plus voor de uitstekende en zelfs vliegende start die Von Ancken maakt hier. Geen lange, tergend trage aanloop, maar meteen spektakel. Het westerngenre is ook niet simpel, er zijn er de laatste jaren absoluut niet veel gemaakt die goed genoeg waren.

avatar van AngelicV

AngelicV

Pierce Brosnan is overtuigend in zijn rol van opgejaagde. Het uiteindelijke plot zit 'm na het einde van de burgeroorlog, waarbij north Brosnan and south Neeson elkaar ontmoeten bij Neeson's huis. De wraakgedachte met de vasthoudendheid die voorbij de grenzen van menselijkheid gaat wordt goed uitgediept. De finale is briljant, vooral met de indiaan bij de waterpoel, het goede en de dame met de potionkar op de zoutvlakte, het kwade. De innerlijke balans om te overleven van beide hoofdrolspelers en de innerlijke strijd tussen het goede en het kwade in de mens wordt filmisch prachtig uitgebeeld.