- Home
Bekijk via Videoland
Bekijk via Prime Video
Bekijk via NLZIET
Plot The Fugitive
"A murdered wife. A one-armed man. An obsessed detective. The chase begins."
Dr. Richard Kimble (Ford) wordt ten onrechte gearresteerd voor de moord op zijn vrouw. Hij ontsnapt tijdens zijn transport naar de gevangenis en begint zelf een zoektocht naar de echte dader. Hij wordt hierbij op de hielen gezeten door US-Marshall Samuel Gerard (Jones), die ook steeds minder overtuigd raakt van de schuld van Kimble.
Richard Kimble
Detective Kelly
Detective Rosetti
Frederick Sykes
Alathir
The Fugitive is een zeer vermakelijke film die volgens mij niet veel beter kon uitgewerkt zijn dan dit. Natuurlijk zijn een aantal dingen een beetje louche zoals waar haalt hij het geld vandaan voor zo'n kostuumvest en al te kopen? Want als ik het goed heb gezien stapt hij ineens buiten in die kostuumvest. Voor de rest heb ik weinig over The Fugitive te melden buiten dan dat je hem zeker is moet gezien hebben.
IH88
“I didn't kill my wife!”
“I don't care!”
The Fugitive blijft een steengoede film. Een razendsnelle thriller die geen moment tot rust komt. En dat is een groot pluspunt, want sommige onwaarschijnlijke plotontwikkelingen moet je voor lief nemen. En dat doe ik graag, want het verhaal zit ijzersterk in elkaar en het mysterie houdt de kijker tot op het laatst in zijn greep. ‘The One-Armed Man’ is ook wel een begrip geworden natuurlijk (ook door de legendarische televisieserie).
Harrison Ford acteert ijzersterk, maar het is Tommy Lee Jones die de meeste indruk maakt als ijzervreter Samuel Gerard. Alleen al dat stalen gezicht, die weergaloze oneliners en zwarte humor maken het een feest om naar hem te kijken. Met een perfect einde waarin Jeroen Krabbe ook een heerlijke bijrol vertolkt. The Fugitive mag zich met recht een thrillerklassieker noemen.
TMP
The Fugitive is een zeer degelijke film, met name door het acteerwerk van Harrison Ford en Tommy Lee Jones. Zij zetten allebei een prima rol neer en de jacht op Kimble is zeer aardig om te volgen. De actiescènes zijn daarbij van een zeer behoorlijk niveau. Het achterliggende verhaal is uiteindelijk niet zo heel erg bijzonder en er wordt wat makkelijk naar een einde toegewerkt. Het is toch met name het kat-en-muisspel tussen Kimble en Gerard dat deze film de moeite waard maakt.
Fisico
Het is altijd leuk om The fugitive nog eens op te leggen: dat is straks 25 jaar na de release onveranderd gebleven. Het verhaal is clichématig met een onschuldig veroordeelde die weet te ontsnappen en tracht zijn onschuld te bewijzen. Hier en daar ook wat plotgaten en onduidelijkheden, maar laat dat vooral de pret niet bederven! The fugitive is een klassieker en behoort tot de top in zijn genre. Niet in het minst door het aandoenlijke personage van dokter Richard Kimble dat uitstekende wordt gespeeld door Harrison Ford. Al wordt hij toch overpowerd door de flamboyante deputy Sam Gerard, gespeeld door een sublieme Tommy Lee Jones. Beiden brengen de film naar een hoger niveau en maken er een mooi kijkstuk van.
Interessant om op te merken is ook dat er aandacht wordt besteed aan de psychische druk die rust op een voortvluchtige. Geen moment rust, steeds achterom moeten kijken, de constante onrust moeten ervaren om opgepakt te worden, niemand kunnen vertrouwen, enz … Ook de wanhoop en angst staat af te lezen op het gezicht van Kimble (bvb na de val in de dam toen hij in slaap viel in het bos). De film bestaat eigenlijk uit 2 delen: enerzijds heb je de spannende en boeiende vlucht met het kat-en-muisspel met de FBI tot gevolg, in mijn ogen het meest interessante van de film. Anderzijds zoekt Kimble naar sporen van de échte moordenaar van zijn vrouw en ontdekt hij dat de motieven belangwekkender waren dan aanvankelijk gedacht.
Ook de actiescenes zijn best geslaagd. Vooral de treinramp blijft me bij. De val in het water is wat gedateerd, maar dat is niet zo erg. Sommigen zullen zich misschien storen dat Kimble steeds de onweerstaanbare drang vertoont patiënten te willen helpen. Goh, aan de andere kant creëert het sympathie voor zijn personage (als dat er al niet was). Bovendien zou het tegendeel pas onrealistisch zijn. Voor de rest goed gefilmd, mooie ondersteunende muziek, goede casting, kortom, zijn 4,0* meer dan waard!
coumi
Eerste keer gezien via de videoboer in de jaren negentig, en afgelopen week kwam hij nog een keer voorbij op tv. Nog niets aan kwaliteit ingeboet, blijft een bijna perfect gemonteerde spannende achtervolgingsfilm. Ford is hier heerlijk intens en speelt een van zijn beste rollen. Jones, favoriete acteur van regisseur Davis, mocht in zijn vorige twee films(The Package en Under Siege, de enige film van Steven Seagal die goed valt te doen) de schurk spelen, maar steelt hier de show als droogkomische marshal. Julianne Moore duikt even op voor een pittige bijrol, enige fout is de invulling voor de rol van de verraderlijke dokter. Oorspronkelijk was deze rol vergeven aan Richard Jordan, maar die overleed tijdens de opnamen zodat Krabbé mocht overnemen. Beide acteurs hadden dit soort rollen(de lieverd die geen lieverd blijkt te zijn) als eens eerder gespeeld, dus het was bijna noodlottig slordig om hen voor The Fugitive dit kunstje nog een keer te laten opvoeren. Niettemin, ook wel weer leuk om Krabbé in zo'n succesvolle film qua spel niet door de mand te zien vallen. Maar de beste prestatie word toch geleverd door regisseur Davis, die al eerder goede actiethrillers had gemaakt, maar zich hier zelf overtreft. Al met al een meer dan geslaagd eerbetoon aan de gelijknamige, trendsettende serie uit de jaren zestig met David Janssen, zelf nooit mogen zien maar volgens mijn ouders destijds een ongekende publiekstrekker. Als The Fugitive in 2043 weer op tv komt, kijk ik voor de derde keer.
Uitstekende film waarin een onterecht veroordeelde dokter op de vlucht slaat en zijn onschuld wil bewijzen. Een onderhoudend en spannend moordmysterie en achtervolgingsthriller in één. Een aantal goed opgezette actie-scenes. Een goede cast waarbij Tommy Lee Jones de meeste indruk maakt (in het vervolg staat zijn personage dan ook centraal).
knusse stoel
Ook voor ons is het wederom de tweede keer dat we deze film zien en hij blijft gewoon boeien!
Harrison Ford speelt de sterren bij wijze van spreken van de hemel en ook de anderen die hierin rollen hebben weten wat het is om te acteren. Kwaliteit voorop, een goed verhaal en een lading spanning!
Soms vragen we ons wel eens af, zou het wel gezond zijn om zoveel mee te maken naast het gewone ordinaire leven wat wij leiden?
Ook soms hebben we het idee dat in het verleden de films beter waren, iets wat dus absoluut niet waar is maar het idee leeft. En wees eerlijk, "The Fugitive" is geen pareltje maar een ketting van parels!
Voor de waardering geven we een 9!
Roger Thornhill
Eigenlijk niets meer dan een degelijke thriller, maar dankzij de strakke regie en montage, de perfecte casting en het geweldige gebruik van de lokaties (zowel op het platteland als bij de dam als in Chicago) ontstijgt de film bijna z'n genre, en dat allemaal zonder veel flashy CGI, ADHD-montage of gigantische schietpartijen en explosies. (Helemáál zonder de computer is deze film niet gemaakt : volgens Andrew Davis op zijn audiocommentaar is het eerste shot van de dam er ingeplakt, en ik zie het water onderaan de waterval daarbij niet bewegen.) Jammer van de voorspelbare en clichématige laatste akte (de held vecht met en overwint de schurk tijdens een uitgebreide en gecompliceerde knokpartij), maar los daarvan is dit een heel bijzondere onbijzondere film. Jones is geweldig
Lovelyboy
'When I came home, there was a man in my house!'
Een film die eigenlijk erg snel vergeten wordt, en ondanks enkele kleine dingetjes van kritiek, toch eigenlijk een super degelijke en kwalitatief goede film is
De vooringenomenheid van de detectives die Kimble zo graag in de bak zien is wel wat op het randje. Het bewijs is er uiteraard en spreekt niet in zijn voordeel maar een beetje raadsman had het merendeel van het bewijs van tafel geveegd en zeker de doodstraf omgezet gekregen tot levenslang. Ik bedoel, joh...dus zijn vingerafdrukken zaten overal? Goh...raar is dat in zijn eigen huis. Hij is dokter, natuurlijk zit hij aan zijn vrouw om te kijken of hij haar nog redden kan. En de 911 call, tsja, interpretatie, niets meer of minder. Wat overigens ook niet sterk is dat hij er vandoor gaat in een ambulance en ook nog de zwaailichten aanzet, valt wellicht een beetje op don't you think? Een terugkeer in zijn eigen ziekenhuis waar vrijwel niemand hem herkent en een US Marshall die wel erg gemakkelijk schiet vooral op de op het oog ongewapende Kimble. En zo zijn er wel wat meer van die kleine dingetjes.
Toch naarmate Kimble in Chicago terugkeert en de vaart wat terugneemt, stijgt de kwaliteit van het kat en muisspel eveneens. Een degelijke verhaal ontvouwt zich met een meer dan prima acterende Harrison Ford die dit keer eens niet de goedlachse avonturier speelt die zich onnozel overal uit red, maar voor de verandering een geëmotioneerd, vooral in het begin, en kwetsbaar mens van vlees en bloed, die zich plotseling moet zien te redden.
Sterk zijn de puzzel die Kimble langzaam samenvoegt en bijvoorbeeld de scene waarin ze elkaar tegen komen in het trappenhuis en de daarop volgende achtervolging door St. Paddy's day. Verder eveneens sterk de inval om Copeland te pakken en de afloop van die situatie. Zoals eerder gezegd zet Ford een prima prestatie neer en TL Jones zet wellicht niet zijn beste rol neer maar wel een type personage dat hem perfect ligt. Voeg daarbij een prima soundtrack aan toe en je hebt een bijzonder degelijke en spannende film, in dit geval The Fugitive.
John Barry
Spectaculaire actie film. Mooie rollen van Harrison Ford, Tommy Lee Jones en Jeroen Krabbé. Sterke muziek van James Newton Howard.
Peter Pan
The Fugitive / U.S. Marshals dubbelpack, leuk geprijsd op blu-ray.
Meteen kopen voordat deze niet meer leverbaar is.
In m'n herinnering waren dit 2 top films, dus....
Dit is wat ik dacht en klopte helemaal!
2 top acteurs, mooie speelduur, genoeg actie en spanning en kan na bijna 30 jaar probleemloos mee!
De film heeft een perfecte opbouw en blijft spannend tot het eind.
De altijd wat arrogante personages van Tommy Lee Jones en de wat meer ingetogen Harrison Ford zetten beide een top rol neer en vullen elkaar prima aan. Ook zijn er kleine rollen voor Jeroen Krabbé en jullianne Moore.
Daarbij kom je nog tal van 80's/90's hoofden tegen als figuranten, wat altijd leuk is.
Geen overdreven actie momenten, grote ontploffingen of futuristische dingen, maar eigenlijk heel simpel en normaal, dat maakt deze film gewoon erg goed.
Een film van 25-30 jaar geleden, die nog steeds top is en probleemloos mee kan, krijgt van mij sowieso altijd een 0,5* meer, ook al is het in dit geval niet nodig.
Top
Een thriller uit de 90's die wat in de vergeethoek geraakt is. Onterecht eigenlijk, want dit is best wel een spannende thriller. Acteurs in topvorm met een boeiend verhaal. En het verdrinkt alvast niet in de clichés, ook al is het Hollywood. Opvallend is dat Tommy Lee Jones niet de zoveelste vastgebeten agent speelt die alle regels overtreedt omdat die overtuigd is van zijn gelijk en een 'bad guy' wil pakken. Al US Marshall Gerard doet hij vooral zijn job en heeft hij ook een team achter zich. Kleurrijke figuren die bijrol blijven, maar toch op hun eigen kleine manier wat opvallen.
De thriller komt uit een tijd dat het de jaren '80 is ontgroeid, maar ook nog niet te maken heeft met het fenomeen van de 21e eeuw om te mikken op een breed publiek met een brave rating en humor om de spanning te ontmijnen. Een thriller met actie en spanning dus. Tommy Lee Jones en Harrison Ford zijn in vorm en sterke tegenspelers.
Blij om deze nog eens terug te zien. Veel beter de tijd doorstaan dan ik had verwacht. Een thriller die nog zelden wordt gemaakt.
Brabants
The Fugitive is een film met een sterk plot en goed acteerwerk. Niet alles is even logisch in de film maar als je daar niet al te kritisch naar kijkt is het gewoon een hele goede film.
xxERWINxx
Vandaag deze film voor het eerst bekeken! Wel op een mooie Blu-ray schijf, ik vond de film erg veel lijken op ''U.S Marshals'' die ik al wel had gezien en ik erg spannend en goed vond.
Daarom vind ik deze ook erg goed, denk eerder dat dit het origineel was en dat US Marshals veel afgekeken heeft van deze film (remake).
De film begint eigenlijk al direct met de moord op zijn vrouw, daarna tot het eind 1 en al spanning en actie.
Vooral wanneer Ford ontsnapt (zeg maar de 1e 45 minuten in de natuur) is het erg spannend en goed!
Eenmaal in de stad moet hij uitzoeken dat hij onschuldig is. (scene in het ziekenhuis was erg spannend)
Einde was ook wel goed, maar het stuk in de bossen vond ik nog het beste!
Filmkriebel
Een jaren 90 film waar je niet om heen kunt. De grootste troef van Fugitive is dat zowel de actie als het mystery deel goed gedoseerd en gecombineerd worden. De film is voorzien van spannende scènes en kent hierdoor geen dode momenten. Ik vind 'm nog altijd even goed als destijds in de bioscoop. De cast is om vrolijk van te worden : Ford als slimme voortvluchtige en Jones als doorbijtende US Marshall in rollen die voor hen gemaakt lijken. Een blockbuster zoals ik ze graag zie, vooral omdat die het niet moet hebben van een overkill aan special effects en bombasme.
mrkos
The Fugitive
Leuke kat-en-muis thriller uit de jaren 90.
Zodra Richard uit de bus ontspant is hij een voortvluchtige en zitten de US-Marshalls en politie hem op de hielen. Hij heeft maar 1 doel, zijn onschuld bewijzen en de daadwerkelijke dader(s) opsporen. Dit soort films kijken altijd lekker weg. Fast paced en vol met spanning. Her en der wel wat ongeloofwaardig en Richard heeft alle geluk van de wereld, maar dat mag de pret niet drukken.
3,5 sterren
Sergio Leone
Redelijk.
Vlot actiethrillertje, weliswaar eentje met een, naar mijn bescheiden mening, (te) hoog MM-gemiddelde. Als typisch jaren '90-product (wat er toch duidelijk aan te zien/ horen is) doet de film nogal gedateerd aan, maar dat maakt het natuurlijk nog niet slecht. Integendeel, het genre ligt mij niet direct - of levert toch vaak teleurstellingen op -, maar The Fugitive kan op één of andere manier toch boeien over de ganse (iets te lange) speelduur.
Het spreekt in het voordeel dat er eigenlijk weinig tijd verloren gaat. Zowel in de intro - de film wil eigenlijk zo snel mogelijk naar de vlucht gaan -, als in andere delen. Daardoor gaat het soms iets te gemakkelijk, zeker het laatste half uur - als de immer houterige Harrison Ford het heft in eigen handen lijkt te nemen - gaat té gemakkelijk. Niet dat het mijn beoordeling veel beïnvloedt.
Wat inlezen na de film leert dat dit zowaar een Oscar heeft gewonnen. Tommy Lee Jones leek het niet te verwachten, zo valt te lezen in de IMDB-trivia. Ik zou het in zijn plaats ook niet verwacht hebben, want zijn schmierende edoch amusante rol lijkt hij wel vaker gespeeld te hebben.
Boneka
Heb 'm hier al vaak beschreven en weer opnieuw bekeken dit keer op een prachtige 4k met Dolby Atmos. Maakt het geheel nog beter. Kippenvel moment vond ik weer als hij undercover het jongetje redt door het medisch dossier te veranderen. De dood van Helen weet ik nu ook waarom. Julianne Moore zou eigenlijk een grotere rol krijgen in deze film maar is er terecht uitgehaald.
Film 4,0
Beeld (4k) 4,5
Geluid 5,0
Kondoro
"Well, think me up a cup of coffee and a chocolate doughnut with some of those little sprinkles on top, will you, as long as you're thinking.”
Erg vermakelijke politiethriller die eigenlijk constant leuk bleef. Deze film staat al héél lang op mijn kijklijst, vroeger tijdens een Engelse les op de middelbare school moesten we namelijk een bepaald verslag schrijven over een boekje. Dit boekje kende een Engelse inhoudt (dus in het Engels getypt) maar, waren wel allemaal heel dun. Ik had het boekje van ‘The Fugitive’ waar eigenlijk in een paar pagina's omschreven stond hoe deze film ging, eigenlijk een soort trailer maar dan op papier. Nu een aantal jaar later heb ik dan eindelijk deze film gezien, omdat ik hem eigenlijk per toeval tegenkwam op ‘HBO Max’ en hem toch wel erg graag wou zien. En zoals ik al een beetje aangaf in de eerste zin, heb ik me best aardig weten te vermaken met deze prent.
Overigens ook een film vol met een sterrencast. Leuk om Jones weer te zien als een Marshall, hoewel dit natuurlijk de voorloper is als die met Snipes weet ik opzich ook niet echt welke nou precies beter is. Ik moet die andere film ook maar weer eens kijken, al vind ik het natuurlijk wel een totaal geschikte rol voor hem. Zijn tegenspeler Ford speelt hier wederom waanzinnig fijn. Ik ken hem eigenlijk niet echt in héél veel andere films buiten zijn bekende franchises om, dus het is altijd leuk om hem toch in een andere setting te zien. Daarnaast is de film gevuld met andere namen als Pantoliano, Ward en Moore maar, natuurlijk ook heel leuk om te zien onze eigen Jeroen Krabbé in een rol als de “schurk” Charles Nichols.
Het verhaal vond ik echt heel leuk om te volgen. Hoewel het misschien hier en daar wat cliché is, en je eigenlijk vanaf het begin wel kan voorspellen waar deze film naar toe wil; het is best een fijn geschreven script. De ontsnapping vond ik best tof maar, het is misschien iets te heldhaftig om het te plaatsen in deze film. Overigens niet héél verkeerd hoor want het is best schitterend en een heel spektakel maar gezien de rest van de film was het ook misschien te spectaculair (als dat überhaupt kan). Daarnaast is het hele kat en- muisspel leuk (al gebeurt er best weinig) en vond ik het hele onderzoek wat Richard deed heel leuk om te volgen. Het einde is misschien een beetje taai, of misschien toch wat onbevredigend, maar het is prima zo.
Ik denk dat ik daarmee ook alles heb gezegd; de film is actievol maar daartegenover staat ook een groot contrast van rust. Het kat en- muisspel wat zeker het eerste uur vol hield was erg leuk om te zien, soms iets te ongeloofwaardig neem bijvoorbeeld het moment dat hij van de dam afspringt, het is best leuk om te zien. Al vond ik het gewoon heel leuk hoe hij richting het einde werkte. Hier en daar deed hij nog een goede daad, en daarmee is de kous ook wel af. Veel meer heeft de film ook niet te bieden, gebeurt er eigenlijk niets écht bijzonders of benoemend waardig en ben ik ook best verrast dat deze film zo goed scoort hier. Er zijn ook talloze soort gelijke films die echt afgemaakt worden, en die schelen niet veel van deze.
Ik ben om, en ga hem in de toekomst zeker nog wel eens aanzetten. Leuk om eindelijk naar die jaren eens gezien te hebben, en prima om zo de rustige zondagavond mee te vullen en de week goed te starten.
Man of Steel
Nog maar eens herzien. Wat een geweldige film blijft dit. De actie en het plot. Camerawerk en muziek. Het verveeld mij nooit. Mooie rollen Harrisson Ford en Tommy Lee Jones. EEN MONUMENT!
Ste*
- 2070 berichten
Gaan kijken omdat ik benieuwd was naar Jeroen Krabbé. Hij doet het wel aardig en heeft een leuke rol, maar voor de rest werd dit voor mij hoe langer hoe oninteressanter. Kan ook zijn omdat ik halverwege al uitgecheckt was, maar ik snapte op een gegeven moment ook geen moer meer van het plot en het voelde als een film van 3 uur.

U.S. Marshals
1998

Bloedstollende thriller 'The Fugitive' met Harrison Ford morgenavond (24 augustus) op televisie

Heat
Misdaad / Thriller, 1995