• 9.370.271 stemmen

Geregisseerd door: Andrew Davis

Met onder meer: Harrison Ford, Tommy Lee Jones en Sela Ward

Releasedatum: 2 september 1993

Plot The Fugitive

"A murdered wife. A one-armed man. An obsessed detective. The chase begins."

Dr. Richard Kimble (Ford) wordt ten onrechte gearresteerd voor de moord op zijn vrouw. Hij ontsnapt tijdens zijn transport naar de gevangenis en begint zelf een zoektocht naar de echte dader. Hij wordt hierbij op de hielen gezeten door US-Marshall Samuel Gerard (Jones), die ook steeds minder overtuigd raakt van de schuld van Kimble.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Vermakelijke film, weet absoluut niet te vervelen. Ford en Jones zijn beide goed op dreef en de verschillende bijrollen, waaronder Pantoliano, werden goed ingevuld. Naast een portie sterk acteerwerk heeft de film een erg aardig script met ruimte voor genoeg humor. Oké, het is nergens echt briljant ofzo, maar als popcornvermaak is dit een uitstekend ritje.

Ben in een goede bui; 4 kleine sterren.

avatar van italian

italian

The Fugitive steekt zeker ver uit de gemiddelde actiefilm dankzij een aantal punten die hem ook een kleine klassieker maken:

-de acteerprestaties: Harrison Ford speelt goed en geloofwaardig (één van mijn favoriete acteurs trouwens ) en Jeroen Krabbé was alles behalve slecht maar het is toch Tommy Lee Jones die hier de show steelt met quotes als

Biggs: he's dead.

Gerard: that ought to make him easier to catch

of

Trooper: the guy is fish food

Gerard: fine. go get a cane pole,catch the fish that ate him

en zo blijft hij maar doorgaan...

besluit: terecht oscar!!

en verder nog passende muziek en camerawerk.

btw het is gewoon een spannend uitgewerkt Hitchcockplot

avatar van The Oceanic Six

Wat een meesterlijke actie-thriller zeg!
Dit is echt 1 van de beteren die ik heb gezien. Dit komt door meer redenen. Sowieso is het een erg boeiend verhaal dat de goede mix vind van actie, thriller (spanning) en emotie. Ook doordat Tommy Lee Jones maar vooral Harrison Ford ongelooflijk sterk acteerden. Verder wekt het Fersonage Kimble symphatie op. Je wilt dat het voor die man weer in orde komt.
De film had enkele heel erg goede momenten. Denk aan de actievolle ontsnapping uit de bus voor arrest waarna er een trein op in rijdt. Maar ook de niet-actie momenten waren sterk, zoals het moment dat Dr. Kimble op zoek is naar de moordenaar van zijn vrouw, maar het toch niet kan laten om in het ziekenhuis een ziek jongentje te redden van de dood. Vond ik erg sterk. Overigens vond ik niet alles even realistisch. Zo snapte ik niet waarom Kimble in het ziekenhuis bij de neergestoken beveiliger uit hun bus ging kijken terwijl hij door iedereen werd gezocht. Ook was het wel heel toevallig dat in de metro iemand de krant las tegenover Dr. Kimble waarna hij de voorpagina bekeek en zijn foto met gezocht erop zag staan. Hij kijkt plots naar Kimble (die er heel anders uitziet dankzij het andere kapsel en de baard) en meteen had ie door dat hij het was. Jaja.. Maar goed, dat waren kleinigheden want verder vond ik de film erg sterk.

Kortom, sublieme film, erg spannend en goed in elkaar gezet.

avatar van Zinema

Leuke en vermakelijke actie-thriller met Ford en de heerlijk schmierende Jones. Op een gegeven moment neemt de actie ietwat te veel de overhand en ontspoort de film een klein beetje. Maar al met al gewoonweg goed.

avatar van Movsin

Movsin

In de jaren 60 was het David Janssen die in de zaterdagavond-afleveringen van "The Fugitive"-reeks de spanning er in hield en hier, in

deze film, zijn Harrison Ford en Tommy Lee Jones de prima acteurs die in deze werkelijke actie-thriller de show stelen.

Inderdaad, boven het gemiddelde in zijn genre.

Onthou ook het puik en overzichtelijk camerawerk. Genietbaar in dit tempo.

Dat onze vluchteling een paar keer al te vlot vlot wordt herkend en dat die US Marshalls super, super clever en vlug zijn en technisch prima uitgerust en ondersteund, leek mij wel een beetje ongeloofwaardig maar heeft mij eigenlijk amper gestoord.

avatar van Niveath

Niveath

Ik vond hem erg voorspelbaar en erg lelijk gefilmd. Had de hele tijd het gevoel dat ik naar een slechte politieserie zat te kijken in plaats van een bovengemiddeld gewaardeerde actiefilm.

Gelukkig is de rol van Tommy Lee Jones leuk, anders was het helemaal niets geworden, immers vind ik Harrison Ford nooit erg overtuigend in zijn rollen en vond ik Jeroen Krabbé hier en daar gewoonweg slecht.

Het is mij een raadsel waarom deze zo goed gewaardeerd wordt. Het verhaal is ronduit voorspelbaar (je weet dat Kimble het niet zal overleven en het zat er dik in dat Krabbé er meer mee te maken had) en ongeloofwaardig (die sprong van die waterval!).

avatar van wwelover

wwelover

Genoten van deze film, een zeer vermakelijke thriller. Geen heel geweldig verhaal, maar wel eentje die weet te boeien. Al kende ik al delen ervan aangezien ik de parodie hierop meerdere malen heb gezien, doel natuurlijk op Wrongfully Accused met Leslie Nielsen. Terug op The Fugitive. Een geslaagde amusement film. Een film waar ik wel van hou. Beetje Hitchcock idee achtig, alleen weer anders uitgewerkt. Verhaal kent zo nu en dan wat foutjes of dingen waarvan je zegt, nou nou dat is wel erg toevallig of overdreven, maar dat zie ik door de vingers.

Film wordt gedragen door de sterke acteurs. Harisson Ford is altijd wel leuk in dit soort films. Is voor een beetje een huisvader die zo nu en dan graag zijn wilde haren laat tonen. Tommy Lee Jones is echt briljant. Een op de huid geschreven rol die hij heel sterk neerzet. Krabbé is leuk, maar niet briljant.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Niet zo'n heel opmerkelijke actiethriller met Harrison Ford in de hoofdrol. Wel leuk om Jeroen Krabbe hier eens aan het werk te zien. Voor de rest ben ik vrijwel alles vergeten van deze film .

avatar van ®Tc

®Tc

Een actiefilm naar m'n hart.

Een actiefilm waarin het hoofdpersonage een heel leger omver knalt met veel explosies kan leuk zijn maar zo eens een actiefilm waarin veel aandacht besteed wordt aan het verhaal kan toch ook o zo zoet smaken. Wat is dat toch met voorsprong de grote troef van The Fugitive het plot. Van het begin tot het eind legt het verhaal de basis voor zowel de actie en stunts (de buscrash, de sprong van de dam) als de spanning (waar de politie achteraf blijkt binnen te vallen voor die huisbaas).

Al speelt het zijn andere troeven beeld en geluid ook zeer goed uit. Ook iets wat zeker moet vermeld wordt is de prestatie van Tommy Lee Jones, toch één iemand die hier acteert .

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Zeer redelijke actie/thriller.

Vooral in het begin vond ik het bijzonder fraai, flink veel vaart en een degelijk verhaal, helaas verliest de film op de beide vlakken de nodige kracht om nog tot de laatste minuut zo goed te blijven.

Vreemd dat de film zo hoog scores trouwens, heb het ervaren als een zeer degelijke maar nergens écht bijzondere film. Zal wel het één en ander gemist hebben dan, wellicht kwam ik niet helemaal in de film dankzij 30reclames en leuke 1/2 beeld vullende promo's over de megafinale van popstars!

3.5*, zeker niet slecht maar bijzonder wil ik het niet noemen.

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Met een schuin oog naar gekeken, bepaalde gedeelten kan ik bijna wel dromen of hebben in ieder geval een hoog "ohja dat stukje" gehalte, zo vaak is het inmiddels op tv langsgekomen.

The Fugitive is echt zo'n film die het vrijwel helemaal moet hebben van het script en een paar acteurs, en dat is goed genoeg in dit geval. Het weegt er makkelijk tegen op dat het visueel weinig bijzonder is.

Prima achtervolgingsspanning, speurwerk en een ontknoping met wat ouderwets knokwerk. Typisch jaren negentig zou ik bijna zeggen, maar dan wel een van de betere in dit genre.
3,5 - 4*

avatar van Denveen

Denveen

Zeer vlotte onderhoudende actiethriller zonder echt slechte momenten. Bij vlagen een tikje ongeloofwaardig, maar het plot is interessant en de film kijkt dan ook goed weg, ondanks dat het personage vrij plat werd gespeeld (Harrison Ford is dan ook niet mijn favoriete acteur). Jeroen Krabbé speelde bepaald niet de sterren van de hemel, Tommy Lee Jones was sterker in zijn rol als agent. Zeer vermakelijke film.

avatar van simonvinkie

simonvinkie

Goeie film maar niet echt spectaculair. De Fugitive kreeg maarliefst vijf sterren van de veronica gids vond ik toch wat overdreven. De film is prima. Zit veel spanning en een lekker tempo in.

De acteerprestaties waren verdeeld. Harrison Ford zet een aardige rol neer. Onze landgenoot Krabbe was matig vond ik. Tommy Lee Jones was goed maar een oscar . Als je ziet dat dat jaar de oscar voor die rol ook naar Ralph Fieness in Schindler list of naar Leonardo di Caprio in Whats Eating Gibert Grape had kunnen gaan maarja.

Het verhaal was wel leuk beetje Hichcock achtig.

Gewoon goeie en vermakelijke film maar niet briljant ofzo.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Van Davis heb ik alleen de 2 Steven Seagals gezien, maar deze kwam er ook wel mee door. Het was wel een doorsnee, ontsnappingsthriller en het lijkt er bijna wel op alsof Harrison Ford wel in bijna elke film alleen maar bezig is met vluchten of rennen. Aan joggen hoeft ie al niet meer te doen. Het verhaal is zoals gezegt weer standaard maar toch heb ik me uiterlijk weten te vermaken. Tommy Lee Jones was ook weer cool en ik raakte wel een beetje in de war met Jeroen Krabbe, waarvan ik eerst dacht dat Krabbe die eenarmige man was maar toch was het die collega van Ford. En het is aan het einde nou nog niet duidelijk wie van die 2 Kimble's vrouw heeft vermoord, of het zou wel aan mij liggen.

Maar voor de rest weer een onderhoudende jaren 90 film met ook nog voldoende actie.

avatar van Justinw

Justinw

Leuke Thriller/Actie,
Heb jeeen aardig zooitje acteurs en een stevig plot, dan krijg je 'The Fugitive'.

In het begin weet je al precies hoe de film gaat eindigen, namelijk dat hij de dader vind en onschuldig is. Maar toch weet hij de hele film nog wel te boeien. Dit komt door de plottwisten en de acteurs. Ford en Jones doen het gewoon goed, en ook Krabbé is een leuke verrassing.

Het idee van vluchten en tegelijkertijd de dader zoeken is leuk bedacht en aardig uitgewerkt. Het vluchten en de FBI/Marshall/Politie agent die hem dan moet opsporen is niks nieuws onder de zon. Maar toch onderscheidt deze film zich wel van de rest en dat komt door het plot en de acteurs.

De actie die in de film zit is ook erg aardig. Maar is nou niet extreem goed. Er zitten wel nog wat foutjes of toevalligheden in de film. Maar dit stoort nauwelijks. Had uiteindelijk wel iets meer van de ontknoping verwacht, want dat was dan weer erg cliché.

Leuke Thriller/Actie, maar imo wat overrated. Toch leuk om eens gezien te hebben. * * *

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Goede, spannende film, vergelijkbaar met Enemy of the State en US Marshalls.
Natuurlijk is dit een standaard verhaal, met standaard einde maar het zijn de acteurs die het naar een hoger niveau trekken.
H. Ford en T.L. Jones spelen zeer goed en dat maakt de film zeer de moeite waard!

avatar van dave

dave

Spannend in geringe mate, maar bovenal een erg entertainende actiefilm. Knap hoe je pas na bepaalde tijd wist hoe de vork precies in de steel zat. Tot en met het James Bond-achtige einde boeiend gehouden, mede door de veranderlijke wisselwerking tussen agent en voortvluchtige, alsook de langzame ontvouwing van het moordmysterie. De vele achtervolgingen zaten goed in elkaar en zijn de strakke regie een bedankje verschuldigd. Beetje jammer dat de muziek vrij eentonig aanvoelde, al is deze zonder meer opzwepend en passend.

Alleraardigst, vooral dankzij een overtuigende Ford en de geëngageerde Jones.

3,50 (3,25)

avatar van schram101

schram101

Wow, wat een hoog gemiddelde hier zeg.
Toch wel iets hoger dan de film verdiend naar mijn mening. De film is, zeker de eerste anderhalf best amusant, maar de uiteindelijke ontknoping had van mij wel iets spannenders gemogen. Ik bedoel, dat het hele gedoe met de moord en zo uiteindelijk bedoeld was om een of ander medicijn er door te krijgen.. Tja, mij viel dat behoorlijk tegen. Het acteerwerk is niet bijzonder, want ver boven de grijze middelmaat komen Ford en Jones niet uit.

Toch is de film zoals gezegd vooral vermakelijk en dat moeten films in dit genre natuurlijk ook zijn.

Ps. Staat Jeroen Krabbe hier alleen genoemd omdat hij Nederlands is? Want zo groot is zijn rol niet..

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Zeer goede film. Zowel het verhaal als het acteerwerk en de locaties waren allemaal prima. Ik kan niets slechts zeggen over deze film maar ondanks dat het een bovengemiddelde actie/thriller is, is het nog geen meesterwerk. Hij duurt alleen iets te lang.

Ook een leuke rol van Krabbé als bad guy.

avatar van Theunissen

Best wel een prima en ook wel spannende actie/thriller met goede rollen van Harrison Ford, en Tommy Lee Jones. De bijrol van Jeroen Krabbé was ook wel aardig, die rol was op zijn lijf geschreven (deed me een beetje denken aan zijn rol in de film "The Living Daylights"). Het verhaal zit goed in elkaar en weet van het begin tot het einde te boeien. Na het succes van deze film zijn er nog een aantal soort gelijke films gemaakt maar geen enkele kon tippen aan deze.

avatar van Dreiecke

Dreiecke

Als je van achtervolgingen houdt moet je deze zien. Het gaat maar door

Harrison Ford doet het zoals altijd erg goed als avonturenheld en Tommy Lee Jones vind ik ook altijd kicken. Goed geacteerd, vlot doorlopend, spannend, best een prima verhaal maar het gaat hier vooral om de actie.

avatar van Spetie

Erg fijne thriller met een Harrison Ford in topvorm. Ford is een acteur die vooral geschikt is voor een paar soort rollen en dit is er één van. Hij slaagt erin om overtuigend de opgejaagde Dr. Kimble te spelen, waarbij hij de angst en andere emoties erg goed van het scherm naar de kijker weet over te brengen. Ik kon me in ieder geval goed in hem verplaatsen en kon zijn beweegredenen en zijn keuzes goed begrijpen. Ook Tommy Lee Jones verdient compliment als de harde U.S. Marshal, die volhardend achter Kimble blijft aanzitten. Beide heren leveren prestaties van topformaat.

Naast het acteerwerk is het vooral de spanning en de actie, die ervoor zorgt dat het geheel erg boeiend blijft. Hier en daar balanceert de film soms op het randje van geloofwaardigheid, maar valt gelukkig nooit in het diepe, zoals Kimble dat overigens wel doet vanaf een waterdam, wat tevens een van de spannendste momenten van The Fugitive is. De actiescènes zijn sowieso allemaal de moeite waard en vaak ook op een mooie manier in beeld gebracht. De muzikale bijdrage is opzwepend en draagt ook voor de kijker bij aan het opgejaagde gevoel dat Dr. Kimble heeft.

The Fugitive is een adrenalineverhogende film, die een prima spanningsboog kent, mooi actie en twee acteurs die geweldig op dreef zijn.

avatar van wood23

wood23

The Fugitive houd je van het begin tot het eide op het puntje van je stoel. De film bevat een geweldig goed verhaal en word gespeelt door een topcast. Ik vind het wel een van de beste thrillers ooit. Deze moet je gewoon gezien hebben!!

avatar van K. V.

K. V.

Lang geleden dat 'k deze alweer eens had gezien. Bepaalde stukken was 'k alweer vergeten, terwijl andere nog vers in m'n geheugen zitten. De film heeft een goeie vaart en er is voldoende actie en spanning te beleven. De cast deed het ook goed, vooral Harrison Ford en Tommy Lee Jones zijn goed op dreef.

Een ideale film voor een filmavond.

avatar van eRCee

eRCee

• 1978 stemmen

Heerlijke, ouderwetse achtervolgingsfilm. Vanaf het begin zit het direct goed met de cross-cutting tussen een stad bij nacht en de moordscene in zwart-wit. De sequentie met het bus-treinongeluk lijkt vooral bedoeld om het gezegde dat een ongeluk in een klein hoekje zit te demonstreren. Daarna ontspint zich de ene spannende scene na de andere, waarin een prima balans wordt gevonden tussen de achtervolgde en de achtervolger. Jammer van het achterliggende complot, de film was volgens mij sterker geweest met alleen de directe moordenaar als slechterik. Ook de scene waarin de deputy iets zegt van "I don't bargain" is een Hollywoodbrug te ver. Maar goed, dat zijn slechts kleine smetjes op deze verder buitengewoon vermakelijke film. Dikke vette 3,5.

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Een klassieker wat mij betreft. Ik had hem een hele tijd geleden gekeken maar hij was me toch niet helemaal bijgebleven. Na herziening vind ik het nog steeds een superspannende film. Dat vind ik wel het kenmerkende aan deze film. Hij blijft constant spannend.

Af en toe is het een beetje ongeloofwaardig hoever Ford wel niet kan komen maar daar heb ik me op zich niet zo heel erg aan gestoord. Eigenlijk is dit een film waar je niet al te veel over kan zeggen. Het is gewoon een goede degelijke actie /thriller waar niks mis mee is.

avatar van The One Ring

The One Ring

The Fugitive is een thriller volgens het boekje, maar wel eentje die uitblinkt boven de competitie simpelweg doordat hij zo goed gemaakt is. Het is het bekende wrong-man-verhaaltje en Hitchock zou hier ook een leuke film van gemaakt kunnen hebben. Wat ik vooral fijn vond hier was hoe enorm rechtlijnig de film was. Dat kan een nadeel zijn voor veel films, maar hier resulteert dat in een thriller met een enorme focus en die nooit geplaagd wordt door zijlijnen, niet eens een romantisch subplot of wat achtergrond van de belangrijkste personages. Alles wat je moet weten kom je te weten en niet meer dan dat. Dat zorgt ervoor dat het tempo erg hoog blijft, ondanks de relatief lange speelduur en vooral de spanning continu blijft hangen. Opmerkelijk in dit opzicht is ook de understatement in het acteerwerk van Ford, die ook nog eens bijzonder weinig dialoog krijgt en zijn werk grotendeels met zijn gezicht moet doen. Erg effectief. Tommy Lee Jones en Joe Pantoliano mogen dan meer voor het karakter zorgen en doen dit prima.

Andrew Davis komt hier vooral goed naar voren als een vakman en iemand die weet hoe hij een spannende scène moet filmen en vooral snijden. Bijzonder sfeervol is het misschien niet, maar eigenlijk alle setpieces werken gewoon, zelfs de scènes die op het eerste oog wat belachelijk zijn, zoals de treinramp en de sprong van de dam. De film blijft relatief down-to-earth, dus zulke momenten hadden het geheel belachelijk kunnen maken, maar Davis weet precies hoe hij het moet filmen en vindt steeds de juiste toon voor dit soort scènes om alsnog te overtuigen. Dit is dan eigenlijk ook wel hoe een genrefilm met verder geen bijzondere ambitie/ pretentie gemaakt moet worden.
3,5*, al is 4* wellicht even goed op zijn plaats.

avatar van Geno

Geno

Ik dacht; laat ik het eens proberen, deze actie-thriller. Het is niet mijn genre, maar de commentaren waren over het algemeen behoorlijk positief hier, dus waarom niet.

Ben blij dat ik me heb laten verrassen want het is een geweldige film!

Van het begin tot eind, dat is op zich al een prestatie, is het spannend, en beland je van de ene in de andere nijpende en schier onoplosbare situatie. Maar de hoofdrolspeler schijnt zich er telkens weer uit te kunnen werken. Alle situaties zijn natuurlijk, en dat mag, nee dat is fijn, erg grotesk neergezet. En tussendoor zoekt en vindt ie nog even het bewijs voor zijn onschuld. Nou jaaa!

Waarom is deze aaneenrijging van onmogelijke heldenmoed zo goed te verteren? Ik denk dat dat komt de door het geweldige acteerwerk van Harrison Ford, Tommy Lee Jones en... alhoewel meer op de achtergrond, maar toch; Jeroen Krabbé. Onovertroffen. Vooral Harrison Ford weet elke situatie klein en menselijk neer te zetten, waardoor alles aan overtuigingskracht wint. Erg knap gedaan.

Daarom een dikke 3.5 *

avatar van baspls

baspls

"Alright, listen up, people. Our fugitive has been on the run for ninety minutes. Average foot speed over uneven ground barring injuries is 4 miles-per-hour. That gives us a radius of six miles. What I want from each and every one of you is a hard-target search of every gas station, residence, warehouse, farmhouse, henhouse, outhouse and doghouse in that area. Checkpoints go up at fifteen miles. Your fugitive's name is Dr. Richard Kimble. Go get him."

Harrison Ford is Dr. Richard Kimble die ervan word verdacht zijn eigen vrouw te hebben vermoord. Niemand gelooft zijn eigen verklaring over een man met een kunstarm die het gemunt had op zijn leven en hoe zijn vrouw's laatste woorden "Richard... He's trying to kill me.." niet over hem gingen maar tegen hem bedoeld waren. Hij veroordeeld tot de doodstraf en word samen met andere veroordeelde naar een gevangenis gebracht maar onderweg verongelukt hun bus en weet Kimble te ontsnappen vast besloten de echte moordenaar te vinden. US-Marshall Samuel Gerard word belast met de taak om Kimble weer de cel in te krijgen maar begint langzamerhand ook te twijfelen aan diens schuld.

Harrison Ford in topvorm, hij speelt Kimble met overtuiging. Verder waren ook Tommy Lee Jones en Jeroen Krabé erg goed. Goede acteerprestaties. Vooral Ford is erg cool is deze film. Ook erg mooi als hij de drang niet kan weer staan om zijn beroep af en toe uit te voeren en in het ziekenhuis even een jochie helpt met een diagnose.

Een sterk verhaal en goede cinematografie. Ook goede soundtrack die de spanning versterkt.

Al met al is The Fugitive een erg goede thriller.

avatar van Gang_Star

Gang_Star

Inmiddels ben ik de tel kwijt geraakt, hoe vaak ik deze film alweer heb gezien. Het was weer een aantal jaren geleden, maar heb me er weer prima mee vermaakt. Het kat en muis spel tussen de onschuldige dokter Kimble (goede rol van Harrison Ford) en U.S. Marshal Gerard (Zeer goede rol van tommy Lee Jones die als een bloedhond achter zijn prooi aangaat) is zeer spannend en de actiescènes zijn goed. Een film die van begin tot eind vermaakt.