• 9.373.117 stemmen

Shao Lin Men (1976)

Actie | 95 minuten

Genre: Actie

Alternatieve titels: Hand of Death / The Hand of Death / Countdown in Kung Fu / Shaolin Men / 少林門

Oorsprong: Hongkong

Geregisseerd door: John Woo

Met onder meer: Tao-Liang Tan, James Tien en Jackie Chan

Gesproken taal: Mandarijn

Plot Shao Lin Men

Shaolin student Yun Fei besluit wraak te nemen op een verrader Shih nadat deze zijn leider heeft vermoord. Onderweg ontmoet hij enkele andere personen, die om ieder hun eigen reden mee willen helpen om Shih te behoeden van het uitroeien van de gehele tempel.

avatar van neo

neo

Een van de eerste John Woo films. Het soort film met bijbehorende vertrouwde stijl begon pas later met A Better Tomorrow. Duikt hier ook even op in een cameo. Traditionele, aardige kung fu film met Jackie Chan, Sammo Hung & Yuen Biao (waarvan ik eerst dacht dat de befaamde drie pas bij de Lucky Stars serie bij elkaar kwamen in een film). 3 sterren

Inderdaad lollig om zoveel toekomstige grote namen in een filmpje als deze bij elkaar te zien.

Oude Woo inderdaad (al was dit al z'n 9de film ofzo), stond toen zelfs nog niet bekend als John Woo (maar regisseerde nog onder z'n Chinese naam). Leuk ook om de jonge Chan (met snorretje ) en Sammo Hung te zien.

Verder is dit een erg typisch kung fu filmpje, niet geweldig en zelfs geen uitschieter in het genre, maar best grappig. Wel mooie scenes met Chan en het gevecht tegen de 8 bewakers is ook best indrukwekkend.

Editing is complete zooi (niet te geloven hoe sommige shots aan elkaar genaaid worden, film danst af en toe als een zatte).

Af en toe storen, verder een lollig kung fu filmpje met nogal wat historische waarde achteraf, maar kan me indenken dat niemand hier van opkeek toen de film uitkwam.

Dikke 2.5* voor enkele coole vechtscenes.

avatar van stephan73

stephan73

Voor mij een dubbele verassing. John Woo kende ik alleen van zijn Heroic Bloodshed films (en natuurlijk ook van zijn vreselijke Hollywood troep), en Jackie Chan eigenlijk alleen van zijn iets komische actiefilms (en natuurlijk ook van zijn vreselijke Hollywood troep). In Hand of Death zie je een John Woo die een totaal ander genre doet, dan dat ik gewend ben, en die daar een leuke film mee afleverd. Een aardig, maar simpel, verhaal en enkele goede gevechtsscenes.

Jackie Chan doet het aardig. Waar hij in het begin van deze film een klein beetje komisch overkomt, is hij later flink bezig om serieus te zijn. Zijn gevechten zien er trouwens ook erg leuk uit, en in vergelijking met later werk vallen er wel doden.

Zeker een goede film uit de Golden Harvest studios, maar wat ik gezien heb van Shaw Brothers zijn die toch beter in dit soort films!

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Toentertijd eigenlijk alleen gekeken voor Chan , meneer Woo kende ik nauwelijks.

Deze derde film van Woo is zeker niet mislukt. Hij weet op een speciale manier de gevechten behoorlijk goed in beeld te brengen zelfs zonder de keiharde schiet gevechten. Het lukt hem iedere keer weer. Chan heeft een leuke rol maar stelt vergeleken met zijn andere rollen niet veel voor. Jammer, dit is wel een van zijn toffere serieuze rollen. Sammo Hung deed het aardig en ook regisseur Woo heeft hier een rolletje. De rest van de film is toch behoorlijk geslaagd. Ook genoten van de stunts en de sfeervolle setting. 4,0.

avatar van Metalfist

Metalfist

Jackie Chan en John Woo

Ik moet zeggen dat ik toch wel erg benieuwd was geworden naar Countdown in Kung Fu (of Hand of Death zoals hij in sommige contreien wordt uitgegeven) en de reden was eens voor een keer niet Jackie Chan. Neen, in het afgelopen jaar was ik best wel fan geworden van John Woo en deze vroege film van hem leek een compleet andere stijl te hebben dan hetgeen ik van hem gewend ben.

Ik was dan ook op zoek naar opvliegende witte duiven, maar die heb ik in ieder geval niet gezien. Countdown in Kung Fu is een martial arts film zoals er zovelen zijn en die werkelijk nergens een onderscheid weet te maken in de talloze Golden Harvest titels die er in de loop der jaren zijn uitgekomen. Wederom een meester die vermoord wordt door een (ex) leerling waarop een andere leerling wraak besluit te nemen. Is dat erg? Bwah, op zich niet eigenlijk. Je weet wat je kunt verwachten bij dit soort films en het wraakverhaal functioneert als een goede kapstok om zoveel mogelijk gevechten te tonen. Gevechten die er trouwens nog vrij goed uitzien.

Neen, het interessantste aan Countdown in Kung Fu moet toch wel de cast zijn. Jackie Chan heeft hier één van zijn eerste deftige bijrollen (alleen dat snorretje had echt niet gehoeven) en laat regelmatig al wel wat van zijn kunnen zien. Naar het schijnt zou hij zichzelf tijdens een stunt knockout hebben geslagen.. Wat mij echter het meest verraste is dat het legendarische trio Jacie Chan - Sammo Hung - Yuen Biao hier al voor een keer samen kwam. Ze zouden later een aantal klassiekers op hun naam zetten. Aangename verrassing in ieder geval, al heeft Yuen Biao wel erg weinig screentime en lijkt hij gewoon her en der te verschijnen als stuntman. Sowieso een vreemde rol ook voor Sammo Hung. Geen idee wat Woo bezielde om hem zo'n vals gebit te laten dragen, maar het effect is nogal lachwekkend. Tof ook om James Tien, toch wel de vaste partner in crime van Chan in de jaren '70, in een overtuigende bad-guy rol te zien.

Een film die vandaag de dag nog wordt bekeken vanwege de vele, toen nog onbekende, grote namen die hier aan hebben meegewerkt. Voor de rest stelt Countdown in Kung Fu niet bijzonder veel voor, maar het blijft een vermakelijk genre dat ik nog niet beu ben geraakt.

avatar van Basto

Basto

• 11938 berichten

Komt in mei uit op blu ray bij Arrow.

avatar van Basto

Basto

• 11938 berichten

Best leuke kung fu film met een jonge Jackie Chan. Is uitgebracht door Eureka samen met Last Hurray for Chivallery. Dus niet Arrow zoals hierboven staat