• 9.374.505 stemmen

The Adventures of Ford Fairlane (1990)

Actie / Komedie | 104 minuten

Genre: Actie / Komedie

Geregisseerd door: Renny Harlin

Met onder meer: Andrew Dice Clay, Wayne Newton en Priscilla Presley

Releasedatum: 23 november 1990

Plot The Adventures of Ford Fairlane

"Kojak. Columbo. Dirty Harry. Wimps."

Prive detective Ford Fairlane is gespecialiseerd in zaken die te maken hebben met Rock arts. Deze keer raakt hij verstrikt in een vreemde moordzaak, waarbij een groot aantal personages betrokken zijn. Groupie Zuzu Petals is zijn belangrijkste aanknopingspunt, volgens hem weet zij meer van de moord. Op zijn speurtochten raakt Fairlane verstrikt in een doolhof van corruptie, chantage en moord!

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Een aardige film, maar helaas niet veel meer dan dat. Het plot is een complete chaos, wat af en toe leuk is maar af en toe ook kan gaan storen. Ditzelfde geldt voor hoofdrolspeler Andrew Dice Clay, af en toe is hij best geinig in zijn rol als detective Ford Fairlane, maar soms is hij ook behoorlijk irritant. Vooral in het begin moest ik in ieder geval erg aan hem wennen.

Maar goed, verder bevat de film leuke actie (laat dat maar aan Harlin over), geinige dialogen en toffe bijrolletjes. Englund was zoals altijd weer voortreffelijk, dit keer in een heerlijke over-the-top rol als huurmoordenaar Smiley. En ook Ed O'Neill wist met zijn rolletje voor een aantal leuke momenten te zorgen. Geen dijenkletser, briljante humor of hilariteit ten top verder, maar als aardig vermaak doet deze film het prima.

3 sterren.

avatar van Theunissen

Toen ik hem voor de eerste keer zag lang geleden vond ik hem super. Ik heb toen vaak moeten lachen om de aparte humor van Andrew Dice Clay. Een tijdje geleden heb ik hem nog eens gezien en dan valt hij toch tegen. Sommigen moppen blijven sterk maar het acteer gehalte is niet echt hoog en het verhaal is eigenlijk ook best flauw.

Ik heb wel diverse one-man shows van Andrew Dice Clay gezien en die zijn stukken beter (lekkere grove sexsistische humor, en het publiek wordt soms ook vernedert) dan deze film. Volgens mij heeft Hans Teeuwen zijn inspiratie gekregen door Andrew Dice Clay .

avatar van Gang_Star

Gang_Star

Renny Harlin, als ik die naam hoor schiet Die Hard 2 meteen door het hoofd. Maar ook films als The Long Kiss Goodnight, 12 Rounds, Deep Blue Sea en Mindhunters zijn vermakelijke films van deze regisseur en een actiefilm van hem ligt mij vaak best goed. Deze The Adventures of Ford Fairlane heb ik dus ook maar een kans gegeven, ondanks dat ik niet overtuigd was van het verhaal.

Het verhaal vond ik dan ook matig. Het hoofdpersonage Ford was erg irritant met de constante voice over. Zuzu was eveneens een vervelende factor en de film legt wat mij betreft de nadruk iets te vaak op de humor. Deze humor is flauw, heel erg flauw en ik kon er echt niet om lachen. Robert Englund speelt nog een redelijke rol als één van de badguys wat ik op zich best kon waarderen. Veel heeft The Adventures of Ford Fairlane echter niet te bieden en is het vooralsnog voor mij één van de grootste tegenvallers in het oeuvre van Renny Harlin.

avatar van scorsese

Matige film waarin een prive-detective gespecialiseerd is in zaken in de rock n roll industrie. Een mager verhaaltje dat ook nog eens een wat fragmentarische film oplevert. Hier en daar wel vermakelijk en het hoofdpersonage is lekker dik neergezet, maar op een gegeven moment heb je het wel gezien met zijn constante one-liners (en dat geldt ook voor de rest van de film).