Genre: Komedie / Drama
Bekijk via Film1
Bekijk via CANAL+
Morgen om 13:55 uur op Film1 Drama
Plot Adaptation.
"From the creator of Being John Malkovich, comes the story about the creator of Being John Malkovich."
De film vertelt het verhaal van scenarioschrijver Charlie Kaufman die probeert om Susan Orleans non-fictie boek The Orchid Thief te verfilmen. Het boek is het verhaal van John Laroche, een plantendealer die zeldzame orchideeën kloont en deze aan verzamelaars verkoopt. We zien de gebeurtenissen uit het boek terwijl we de pogingen van Kaufman zien om het boek naar film over te zetten.
Charlie Kaufman / Donald Kaufman
Amelia Kavan
Augustus Margary
Nicolage Rico
- 20220 berichten
Aparte film. Anders dan ik had verwacht..
Afgeleid door iets, maar al snel met volle concentratie naar deze film gekeken. Cage, mijn acteur, heeft zichzelf opnieuw bewezen. Deze keer zelfs 2 maal...
Traag opbouwend en vreemd, maar de film groeit uit tot adembenemend.
Fantastisch moment, dat Charlie zijn broer Donald probeert te behoeden van de dood, door een liedje te zingen. Donald probeert, machteloos een kleine poging te doen om in leven te blijven.. Die blik zijn ogen.. Ook al zou je zeggen dat het cliché is.. Toch mooi gedaan.
Het tegenovergestelde van een feelgood-movie, maar wel een film met inhoud.
4 ****
Nicolage Rico
- 20220 berichten
Verder een goede vondst dat Donald de pen overneemt van Charlie en dat er in het laatste gedeelte alleen maar clichés komen. Maar er moet gezegd worden dat er prachtige stukjes zitten in het laatste gedeelte, ook al kunnen sommige dingen cliché zijn. Oké, die krokodil was nogal over de top.. Schnappie? Maar het ongeluk was fantastisch en een paar gesprekken tussen Charlie en Donald waren schitterend.
BoordAppel
Herzien en een tweede keer blijft de film fier overeind, wat zeg ik?! De tweede keer is de film zo mogelijk nog genialer! Heb weer 114 minuten genoten van het geweldige script van Kaufman. Hij lijkt ook altijd het beste in de acteurs naar boven te halen want net als in Being John Malkovich en Eternal Sunshine of the Spotless Mind (heb Human Nature helaas nog niet gezien) wordt er hier geweldig geacteerd. Streep en vooral Cage en Cooper zijn echt geweldig. Maar ook de acteurs in de bijrollen zijn erg goed en grappig, vooral moeten lachen om Cusack en Livingston, hoe klein hun rollen ook zijn.
Kan hier echt niets minder dan een 5 van maken en ik zet m toch weer terug in mijn top 10.
Naomi Watts
Een film die gewoon 'anders' is en wat heb ik ervan genoten. Al deed het mij soms een beetje denken aan Fellini's Otto E Mezzo maar dat is helemaal niet erg. De film die lijkt te beginnen als docu over Kaufman maar langzaam ontpopt in een thriller, wat i ktotaal niet verwacht had. Geweldig spel van Cage en Streep die zoals altijd mij weer behoorlijk ergerde. Een film die een herziening waard is. 4*
Jammer : ik had er veel van verwacht, maar de film heeft me nauwelijks iets gedaan. Van de hoofdpersonen vond ik eigenlijk alleen Cooper sterk acteren. Streep en Cage dwepen weer veel teveel met zichzelf.
Ik werd er nu niet echt warm of koud van. Maar ik zal het later nog eens proberen. De film is origineel. Vandaar nog twee en een halve ster.
Film is tweede keer (nog veel) beter, dan valt er veel meer op z'n plaats dan je in je stoutste dromen zou verwachten na een viewing.
Geniaal, 5* en niets op af te dingen. (behalve misschien dat je hem twee keer moet zien om hem volledig te kunnen bevatten....Of is dat juist een pre?)
FisherKing
DVD ligt er inmiddels.
Wellicht vallen mijn kritiekpunten bij herziening volledig in het niet
Ik heb je kritiek punten even doorgenomen en ik kan je een ding vertellen:
Het einde is verreweg het minst boeiende, maar ook weer meest kloppende en daardoor het minst originele gedeelte van de film, en dat is nu precies de bedoeling. En dat maakt het nu weer heel origineel.
Smoghler
Ik heb de film vanavond gekeken (zat bij de laatste DVDvalley)
Ik moet zeggen dat ik er meer van verwacht had! Vond het dus niet echt een topfilm, maar al met al wel erg origineel en steengoed acteerwerk weer van N Cage!
Ook wel erg cool hoe de hersenspinsels ter woord werden gebracht! Erg herkenbaar soms de onzekerheid die uitgebeeld werd!
Ook erg vet hoe die botsingscenes in beeld werden gezet! erg nors!
The One Ring
Being John Malkovich vond ik best een goede film. Eternal Sunshine of the Spotless Mind overtrof mijn verwachtingen. Ik had niet verwacht dat Kaufman nog iets beters kon maken dan ESotSM, maar ik zat fout. Adaptation overtrefd alles. De film zit meesterlijk in elkaar. Het einde is geniaal. Alle elementen die Charlie in het begin nog vervloekte- moraal, seks, achtervolgingen, grote geweren, etc- weet hij nog in de film en voornamelijk het einde te krijgen. Echt heel sterk. Zou dit komen omdat Donald het script heeft overgenomen of omdat het ook echt zo gebeurt is? Ik heb geen idee en eerlijk gezegd wil ik het ook niet weten.
Wat ik wel interessant vind om te weten is hoeveel van dit verhaal waargebeurd is. Op het einde van de film staat dat het gebaseerd is op echte feiten. Ik geloof zeker niet alles, maar ik ben toch nieuwschierig wat ik wel moet geloven. Weet iemand of de echte Charlie Kaufman echt zo'n karakter heeft? Het mooie was ook dat hij een bepaalde gedachte van mij over films een keer letterlijk wist uit te spreken.
Nicolage Cage speelt zijn rol overigens fantastisch en heeft naar mijn inzien meer recht op de Oscar dan Adrien Brody voor The Pianist. Dit is dan ook de eerste keer dat ik het wat betrefd acteren niet eens ben met de Oscars. Chris Cooper speelt ook erg goed. Ik ken de acteur verder eigenlijk helemaal niet. Meryl Streep behoort niet helemaal tot mijn favoriete actrices maar zet haar rol goed neer.
We hebben dus een geniaal verhaal die goed neergezet wordt door goede acteurs. Het is niet goed te plaatsen in een genre (een perfecte mix eigenlijk, tussen komedie drama en een klein beetje thriller). Wat wil je nog meer? Ik kan niks meer verzinnen. Dit is perfectie. Ik denk dat deze wel een hoog plaatsje in mijn top 10 gaat krijgen, al moet ik nog even de goede plaats zoeken. Iedereen die hem niks vond raad ik aan 'm nog een keer te kijken. Hopelijk zie je dan de briljantheid hiervan in. De rest moet 'm ook gewoon gezien hebben. Altijd leuk als je verrast wordt met een film.
Zijn er buiten de drie genoemde nog meer interessante Kaufmans?
Zijn er buiten de drie genoemde nog meer interessante Kaufmans?
Confessions of a dangerous mind
Confessions of a dangerous mind
Bedankt, zal ik zeker gaan kijken.
Jorick
Een mooie film met goede acteerprestaties.
Meer heb ik er eigenlijk niet over te zeggen.
Een dikke 3.5*
mister blonde
een cliché eind dat briljant is (zie ook Jordy's berichten op pag. 2). ongekend. verder ook een hele goede film. dikke 4 sterren.
Chainsaw
Na het interessante Eternal Sunshine of the Spotless Mind en het erg sterke Being John Malkovich was ik erg benieuwd geworden naar Adaptation. En zoals verwacht, ook deze film is bijzonder sterk. De cast is uitstekend. Cage speelt een voortreffelijke dubbelrol en wordt gesteund door sterke rollen van onder andere Cooper, Streep, Cox, Gyllenhaal en Livingston. Verder zit het verhaal briljant in elkaar en blijft vermakelijk tot de allerlaatste minuut, met erg leuke personages en een geweldige mix tussen humor en drama. Briljant, geestig, intelligent en bijzonder origineel.
4,5 sterren.
RemyBl
Ik had deze film twee jaar geleden al eens gezien en toen kon ik er niet echt een goede mening over vormen. Heel erg origineel en niet te vangen in een hokje was de eindconclusie.
Vanavond nog eens bekeken en ik merk dat het niet helemaal mijn film is. Ik zit te ver weg van het scherm, het doet me emotioneel bijna niets. Misschien heeft die script-goeroe dan toch gelijk. Waarschijnlijk niet, te zien aan de hoge stand van deze film in de toplijsten.
Ik kan het acteerwerk en zeer originele en complexe script waarderen. Daarom 3,5 *
kiss_hester
Nou origineel is het zeker! Ik vind het een erg goede film, ondanks dat het niet tot mn favorieten hoort. Maar het verhaal en het acteerwerk door Meryl Streep is gewoon zo goed, dat het wel boeiend is. Ik heb 'm op DVD en geniet er nog steeds van!
Dustyfan
De mengeling van verhalen, die vrij ingenieus in elkaar zitten en in elkaar en door elkaar vloeien, doet me nog het meeste denken aan een tekening van Escher... Of het origineel is, weet ik niet. Maar ik vond het erg bijzonder.
Wat me wel stoort, is dat ik het idee heb dat het naar het einde toe niet helemaal klopt, alleen wat er niet klopt daar ben ik nog niet uit, ik kan het niet aanwijzen....
Nog even over nadenken.... Voorlopig een 3,5*
Het klopt allemaal, dat maakt de film juist bij herzieningen steed briljanter
Stevie Wonder
Ik vind het einde juist ijzersterk. Met name het gegeven dat vanaf het moment dat Charlie de hulp van Donald inroept de gebeurtenissen een goedkope-thrillerachtige wending nemen (achtervolgingen, porno, drugs, wapens, etc).
93.9
Geniale film, maar niet van het soort waar ik van hou.
Toch 3 welverdiende sterren.
The One Ring
Is het je ook opgevallen dat vanaf dat moment Donald meer neergezet wordt als een held, terwijl hij daarvoor vooral een soort vervelende huisgenoot was?
Dustyfan
Het is nog maar een kleine drie weken geleden dat ik deze film gezien heb, maar nu moest ik toch eerst even het plotverhaaltje lezen, om met herinneren waar het ook alweer over ging. Er is zogezegd niks van 'blijven hangen'.
Nu staan me alleen de dubbelrol van Cage en het originele begin me nog bij. Maar dat vind ik toch echt te weinig om de 3,5* die ik gegeven heb te handhaven.
BadEend
Ik heb hem gister nacht gezien..
Bijgevolg weet ik er nog heel weinig van alleen idd zoals dustyfan de dubbelrol van Cage en het begin..
Ik kon de film totaal niet volgen gister dus ik wacht nog even met *-en tot ik hem heb herzien
The One Ring
Snap je de "grap" van de film wel, Dustyfan?
Kan je niet beter afgaan op je mening toen je je de film nog wel kon herinneren? of is het gebrek van het hebben van een lange termijn geheugen tegenwoordig reden om een filmbeoordeling te verlagen?
Dustyfan
Ik vind de waardering van een film als ik die net gezien heb, net zo belangrijk als de mate waarin en waarop die in het geheugen blijft.
Deze film vond ik na het zien 'wel aardig', kort samengevat. Pas na enige tijd blijkt, hoeveel een film beklijft.
Ik denk dat ik nog te jong ben, om aan dementie te lijden. Dus dat kan geen reden zijn om een filmbeoordeling te verlagen.
Garincha
Tja, ik ben zowat de tegenpool van Stevie Wonder, ik vind dat goedkope-thriller-karakter op het laatst nogal van de pot gerukt.
Wel bijzonder filmpje
Wel bijzonder filmpje
Jij hebt het einde niet begrepen zo te zien. Je moet het zien als een grote grap
Silvio Dante
Ik zag enkele dagen geleden Ethernal Sunshine en Being John Malkovich, mijn verwachtingen waren dus hoog.
Maar toen ik hem zag...
Misschien begrijp ik hem niet, maar ik vindt het in elk geval geen goede film.
Misschien begrijp ik hem niet, maar ik vindt het in elk geval geen goede film.
Mischien wel als je 'm begrijpt...

Sciencefictionfilm 'Prometheus' van Ridley Scott komt binnenkort naar Netflix

Bara no Sôretsu
Drama, 1969

21 Grams
Drama / Thriller, 2003
gebaseerd op boekalligatorhuwelijkscrisiswriter's blockorchid auteurtweelingenloose adaptation