• 9.373.293 stemmen

Genre: Horror / Komedie

Geregisseerd door: Joe Dante

Met onder meer: Bradford Dillman, Heather Menzies en Barbara Steele

Plot Piranha

"A hideous death lurked unseen in the river..."

Wanneer twee wandelaars op mysterieuze wijze verdwijnen in de heuvels bij een meren-gebied, begint prive-detective Maggie McKeown (Heather Menzies) een onderzoek. Samen met de verbitterde streekbewoner Paul Grogan (Bradford Dillman), doet ze een huiveringwekkende ontdekking...

avatar van Crawler

Crawler

heb deze niet gezien maar wil deze nog zien en de remake die er aan komt in 2009

avatar van martinovitch

martinovitch

Ooh een remake vetjes !

avatar van TerryA

TerryA

vermakelijk rampen achtig film uit de jaren 70 dat uiteindelijk veel bete is gebleven dan die remake!

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Weinig interresante film. Ik vond vooral de regie hoogst eentonig waarbij er geen moeite werd gedaan om het nodige effect uit een scene te halen.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

"What about the goddamn piranhas?!"

"They are eating the guests, sir."

Net als bij Gremlins laat Dante opnieuw de perfecte balans tussen spoof en een op zichzelf staande film zien. Want hoewel Piranha overduidelijk een parodie is op Jaws, het staat als horrorfilm op zichzelf ook als een huis. Piranha amuseert, is aardig sfeervol in elkaar gezet en steekt op vermakelijke wijze de draak met de clichés in het genre. Verder een prima rolverdeling met uiteraard weer een leuke bijrol voor vaste Dante acteur Dick Miller.

3,5 sterren. Best benieuwd naar Cameron's deel 2 en Aja's geplande remake.

avatar van 606

Chainsaw schreef:

"What about the goddamn piranhas?!"

"They are eating the guests, sir."

haha dit kwam ook in jaren 90 film terug

avatar van eltorro

eltorro

De poster van deze film heeft na mijn idee wel heel veel weg van de poster van Jaws.

avatar van Zinema

Komische pulp van Dante.

Wanneer men e.e.a. niet al te serieus neemt houdt je een uiterst gedateerd maar vermakelijk horrorfilmpje over. In 1980 o.i.d. was de videorelease die ik toentertijd helemaal heb grijsgedraaid. Op de een of andere manier was dit een favoriet van mij. Inmiddels moet ik bekennen dat, ondanks het jeugdsentiment, er door de tand des tijds behoorlijk hard is gebeten. Iets wat we ook zien bij een film als American Werewolf In London. Waar een Jaws onfeilbaar blijft, vertoont Piranha uiteraard nogal wat slap acteerwerk en dito SFX. Toch blijft dit een zeer onderhoudend klassiekertje.

Leuker dan het verschrikkelijke vervolg.

Goed.

avatar van Vascago

Vascago

Heb zwaar zitten genieten van deze cultclassic. Had hem een jaar of 15-20 geleden ook al een keer gezien, maar daarna nooit meer. En ik heb denk ik nog meer zitten genieten dan toen. Echt alles aan deze film kan ik waarderen, zelfs het slechte acteren. De muziek was geweldig, de sfeer perfect. Geweldig gewoon!!!

avatar van Theunissen

Heel lang geleden gezien (volgens mij was ik toen een jaar of 10-12). De film is niet echt geweldig maar wel amusant en er zitten een paar leuke scene's in "o.a. als die oude man pootje gaat baden".

avatar van 303acidstorm

303acidstorm

Deze film zag ik vroeger al dat ik jonger was...wel lekker eng...

Laatst weer deze film gekeken,en de verwachting is weer overtroffen... Erg leuke spannnende film van de jaren 70 ja...

Er is ook een deel 2 met vliegende piranha's maar die overtreft deze niet in iedergeval..

Leuke aanrader voor iemand die van horror en spanning houdt...

wie durft er nu nog te zwemmen in een meertje?

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Cult classic lees ik hier. Vooral kut-classic ja ! Er is niks goeds aan die ripoff van Jaws. Zelfs de filmposter is gekopieerd. Het nadeel van zo'n films is dat je onterecht denkt dat er enkele nieuwtjes in zitten, en éénmaal in de film, stel je vast dat Piranha dezelfde elementen in dezelfde volgorde hergebruikt. Dan heb je nog de holle hoofdpersonages, die iedereen voor het gevaar verwittigen en niemand gelooft hen. Tot daar aan toe, maar het is zowat de leidraad van het verhaal.

En het einde zal de milieu-activisten helemaal niet bevallen. Grogan vindt er niet anders op dan de rivier te vervuilen om de vissen te verdelgen . Als dit horror is, dan ben ik Mickey Mouse, want behalve wat roodgekleurd water en schuddende plastic-piranha's (neem ik aan) zie je niks. En zo gaat het gemiddelde nog maar eens een puntje naar beneden.

Piranha 2 ben ik beginnen bekijken maar heb het opgegeven wegens té slecht. Je ziet in één scène hoe ze aan koorden hangen.

avatar van Matthias99

Matthias99

Deze film heb ik enkele jaren geleden grijs gezien. Vond het best wel vermakkelijk en eng. Hoe dat die oude man pootje ging baden en hoe dat die vader van dat kind werd opgegeten, etc Deel 2 was een ramp daar konden ze dan nog eens vliegen....

De remake van 1995 heb ik niet gezien maar volgens de reacties van deze remake is hij het kijken niet waard dus ik ben nu nog maar enkel benieuwd naar de remake die 2010 in 3D uitkomt.

3,5

avatar van uberjason

uberjason

Yes, daar heb ik ook zin in...prehistorische piranhas die in een rivier komen omdat er een onderzeese aardbeving plaats vind...alleen al dat idee maakt het verhaal boeiend.

Is geloof ik van Alexandre Aja (hills have eyes 2005)

Hoewel Piranha een leuke rip off is geworden, heeft ie zeker zn heugelijke momenten. Mensen die hem hebben gezien herinneren toch de man met zn afgebeten benen, en die opblaasbanden in het water. Ik vond dat best een goeie scene.

de muziek van meester Pino Donnaggio was ook zeker niet een Jaws rip-off.....ok het acteerwerk was niet sterk, maar de film is zeker wel uit te zitten...

avatar van charmed one

charmed one

ik vond dit wel een leuke film. ik heb hem lang niet meer gezien. ik ga hem binnenkort maar weer eens zien. de remake daar in tegen was echt bar slecht. maar deze film was wel spannend.

avatar van uberjason

uberjason

Nou Jels, dan gaan we lekker naar de 3D-piranha toe....lijkt me superrrr

avatar van charmed one

charmed one

ja mij ook sybren.dat kunnen we wel doen.

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Na het succes van Jaws dacht men hetzelfde te kunnen doen met deze "lieve" visjes. Ze hebben gewoon van een haai een ander soort mensetend dier gemaakt. Dit is nou zo'n voorbeeld van een 13 in een dozijn film. Zoals een luchtbed met zwemmende kindertjes is ernstig pikwerk van Jaws. Alleen die poster al of moest het met een knipoog worden gezien ? Ook het stukje dat de mensen die in het water zitten en in paniek het water willen verlaten is totaal Jaws. Voor de moeite kan ik het een 2,0 geven.

avatar van dancingbunny

dancingbunny

Wauw. Nog niet gezien. Maar het lijkt me gewoon een ' Jaws ' rip-off?

avatar van mikey

mikey

dancingbunny schreef:

Wauw. Nog niet gezien. Maar het lijkt me gewoon een ' Jaws ' rip-off?

Jaws spoof

avatar van otherfool

otherfool

Amusante pulp, de hoes zegt feitelijk alles. Gedateerd tot en met natuurlijk, dat wel, maar genoeg grappig materiaal om te vermaken.

3*.

avatar van ecnaegnev

ecnaegnev

avatar van avatar-freak

avatar-freak

miljaarde, zone zwakke film van men leve ne gezin

avatar van avatar-freak

avatar-freak

[quote]ecnaegnev schreef:

Net nog eens gezien, redelijk gedateerd inderdaad, maar toch uiterst vermakelijke film [/quo

avatar van mikey

mikey

Geheel begrijpelijk weer.

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

Er zit veel moois in 'Piranha'. Het verhaal dendert lekker snel door en de gore heeft ook zijn sterke en sfeervolle kanten, zoals bv. de geluiden die de piranha's maken wanneer ze aanvallen, de totale slachting op het einde, maar ook die nare aanval tijdens de zwemwedstrijd, en zo zou ik nog wel even door kunnen gaan. Okay, nog eentje dan, de openingsscene. Het acteerwerk hoef je het natuurlijk niet voor te doen, de humor is me af en toe net wat te kort door de bocht, maar het mag de pret niet drukken.

4,0*.

avatar van Tom de Haas

Tom de Haas

Wat een onderhoudende film, horror met een scheut humor maken deze film zo vermakelijk, dat je hem vaker dan een keer wilt kijken. Helaas wordt de film vaak vergleken met JAWS maar ik vindt deze titels zo van elkaar verschillen dat je ze apart van elkaar moet kunnen zien. Het enige dat ze gemeen hebben is dat ze alebei als hoofdpersonage(s) een onder water roofdier als hoofdrol speler hebben.

Het verhaal heeft snelheid en de journalist en de kluizenaar die beide op onderzoek gaan maakt het spannend en leuk omdat ze allebei zo verschillend zijn, zij extravert hij introvert, en dat afgewisseld met een paar geweldige moord scenes, die ervoor zorgen dat je nooit meer gerust in een meertje duikt. Want je weet maar nooit wat zich onder dat spiegelende oppevlak bevindt.

En dan de humor, Sir the piranhas, what about the goddamned piranhas, their eating our geust sir. super. en nog meer van dat soort teksten dat je even doet schuddebuiken van het lachen, wat een verwelkomende afwisseling is van de soms gruwelijke bijt scenes. kijken dus.

ps er is nog een sequel gekomen nah viel zwaar tegen en er is nog een tv versie gekomen die exact hezelfde is maar totaal waardeloos en dat komt omdat ze de humor waren vergeten. maar ik heb op you tube de trailer gezien van Piranha 3 d die lijkt me toch stukken beter

even afwachten.

gr Tom

avatar van Freckles

Freckles

2 jaar na Jaws, i don't know bout it.

Ik was zo verbaasd van de remake trailer dat ik deze ook wel 'ns wou zien. Niets bijzonders, ook niet slecht. Verwacht wel wat meer van de remake

avatar van 606

Aardig stukje horror maar kan niet in de schijnwerpers staan van Jaws.

Soms zag het er niet heel geloofwaardig uit,

Acteren was wel goed te doen.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Best een aardige film deze Piranha, maar toch wat tegenvallend. De film is sfeervol en de piranha's hebben ook zo hun charme met de geweldige geluidjes die ze maken.

Vooral op komisch vlak viel het me wat tegen allemaal. Oké, de film kent best een paar leuke quotes en een sporadisch fout/grappig moment, maar de film is regelmatig té dom, op een niet leuke manier. Toch blijft het (redelijk) spannend steeds, wanneer er mensen het water ingaan. Dat is dan ook de kracht van zo'n film natuurlijk.

De openingsscéne is mooi gedaan (uitzoomende camera op de vrouw) en het einde wanneer o.a. die kinderen worden aangepakt is érg gaaf. Ik kijk érg uit naar Aja's versie.