• 9.373.068 stemmen

Geregisseerd door: Guillermo del Toro

Met onder meer: Federico Luppi, Ron Perlman en Claudio Brook

Gesproken taal: Engels en Spaans

Plot Cronos

"An ancient device. A modern discovery. A terrifying tale of the eternal."

Een vernuftig toestelletje in 24 karaat-goud, met binnenin een complex mechanisme van tandwieltjes, radertjes en veertjes, zou volgens een alchemist die het voorwerp maakte, het eeuwige leven verschaffen aan diegene die het in z'n bezit heeft. Een Europese industrieel vindt eeuwen later het begeleidende dagboek en raakt erdoor geobsedeerd. Het voorwerp zelf komt in handen van een nietsvermoedende antiekhandelaar uit Mexicostad.

avatar van otherfool

otherfool

dttom schreef:

Ik zie altijd maar stukjes van deze film

Het is dan ook erg lastig om de hele tijd wakker te blijven. Heeft nogal een reputatie, maar ik vond het maar wat saai.

1,5*.

avatar van Demoniac

Demoniac

Film komt redelijk op gang, maar echt spannend wordt het niet. Wel een redelijk mysterieus sfeertje in de film.

En waarom deze poster erbij staat vat ik ook niet. Er zit een scene in de film die hier op lijkt, maar dat is niet met die vrouw, die ik overigens niet eens herken uit de film.

avatar van gotti

Niet onaardig, deze eerste film van Del Toro. In de uitwerking schiet het hier en daar wat te kort, aangezien het te veel voor blijft kabbelen, zonder dat er daadwerkelijk écht iets gebeurd. De volgende twee van Del Toro zijn net binnen. Een interessant regisseur, die zowel met independant arthouse als met (middel)grote blockbusters uit de voeten kan.

Hier enkele suggesties voor een andere poster; deze heeft helemaal niks met de film te maken natuurlijk:

avatar van Baggerman

Baggerman

Ja, wat is dit voor poster? Lijkt wel een reclame voor een abdomeniser, alleen dan door het blondje op de verkeerde plek aangebracht!

Wel een aardige film, maar nou ook niet een echte topper. Een beetje een slap verhaal ook. Voor een horrorfilm is het maar tam, het lijkt me meer fantasy (met wat horrorgedeeltes). De stijl van de film deed me wel wat denken aan die van Alejandro Jodorowsky, maar dan minder bizar.

Wel mooi vormgegeven. De films van del Toro zien er op één of andere manier altijd gelikt uit.

Proper filmpje.

Maar de ouderdom toont zijn sporen wel. Visueel zeer aardig, del Toro houdt het sfeervol, maar echt visueel interessant wordt het nergens. De soundtrack was wel een duidelijker minpuntje.

Verder een film die de typische Spaanse horrors van de laatste tijd toch ver vooruit was. Horrorgegeven waar dramatische gebeurtenissen bijna evenveel plaats innemen. Als er dan geen enkele scene echt weet te spetteren komt dat zo'n film toch niet echt helemaal ten goede.

Verhaaltje was wel aardig, toch vond ik het jammer dat er een onnodig vampierenplotje bijgesleept werd. Was maar weinig aanleiding voor ook.

Toch best aangenaam omdat het consequent sfeervol blijft en het mysterie ook redelijk in stand wordt gehouden. Maar daar houdt het bij del Toro's eerste ook wel op.

avatar van DVD-T

DVD-T

del Toro's eerste film is natuurlijk nog niet wat hij later zou gaan doen in oa. El Laberinto en Hellboy II, maar dit is toch een heel goed begin van zijn carriere.

De heel sfeer die de film omvat is geweldig, een beetje mysterieus en beetje gothic.Het verhaal is interessant weergegeven in het eerste gedeelte van de film, en ook voor een deel in het tweede gedeelte.Helaas wordt er hier wat te snel doorheen gewerkt waardoor je een gevoel krijgt alsof het nog niet af is.Het eerste gedeelte is daarin toch veel beter geslaagd.Er word lekker rustig de tijd genomen om het verhaal te vertellen.De hele mistiek rond het Cronos apperraat blijft je intrigeren, je wilt weten hoe het de dingen doet wat het doet, en dat wordt helaas al wat te vroeg prijsgegeven.Hadden ze dit later in de film gedaan of helemaal niet, was het mysterie langer of helemaal gebleven.
Ook legt del Toro goed het dramatische waarin het karakter van Luppi verkeert goed vast, hij schildert hem niet af als vampier of "zombie" , maar laat hem de hele tijd gewoon menselijk zijn.

Visueel ziet het er aardig uit allemaal, maar helaas kent het nog niet het niveau van de Toro's latere films.Het camerawerk was overall nogal saai, en de muziek was soms beroerd.Toch heeft Cronos heel wat sterke punten die voor een hele sterke voldoende zorgen.Het verhaal is erg goed, de sfeer is fantastisch, het acteerwerk is sterk, en de make-up ziet er geweldig uit.

Een heel goed film debuut van del Toro.

avatar van mister blonde

mister blonde

Opmerkelijke regisseur die del Toro. Opmerkelijk omdat zijn Mexicaanse films zoveel beter zijn dan zijn Amerikaanse films. Ook zijn opvallende visuele flair is redelijk uniek. Zijn films zijn eigenlijk allemaal wel de moeite waard, maar zelfs zijn beste films (Devil's Backbone en Pan's Labyrinth) voelen soms een beetje afstandelijk en kil. Zijn perspectief vanuit het onschuldige kind (dat hij voor bijna al zijn films gebruikt), helpt dit wel wat in te dammen, maar op de een of andere manier gaat de visuele pracht voor. Ik blijf van een afstandje kijken en wordt geen deelgenoot.

En ook bij deze film is dat eigenlijk weer het geval. Vond de film behoorlijk goed, het heeft het in zich echt geweldig te zijn, maar is dat uiteindelijk door het eerst genoemde probleem niet. Maar goed, toch wel een behoorlijke vermakelijke horrorfilm gezien. Niet zo standaard tenminste, gewoonweg anders dan andere horrorfilms. Met name het verhaal is minder standaard dan bij de meeste vampierenfilms en eigenlijk gewoon ook beter. En dat terwijl ik de Toro niet eens zo'n verhalen vertellen vindt. Gore zit er gematigd in, del Toro overdrijft tenminste niet zo. Eng wordt het niet, boeiend blijft het wel.

Wel de moeite waard voor de liefhebber, als je del Toro fan bent, zelfs een must. Piepkleine 4 sterren wil ik hier nog wel aan kwijt.

avatar van gizmo_o

gizmo_o

Het regiedebuut van Del Toro en ik vind het zonder meer geslaagd. Hiervoor alleen Pan's Labyrinth gezien, maar er zat een duidelijke overeenkomstige factor in: de (lieve onbevlekte), en zoals mister blonde al terecht opmerkte, onschuldige kinderziel.
De film begint bijzonder aardig met het getik van allerlei soorten klokken en een mooie introductie tot het eigenlijke verhaal (het Cronos apparaat) waar een leuke gedachte achter zit.
Er wordt sterk geacteerd door Luppi (Jesus Gris, zonder snor deed hij me denken aan David Carradine) & Shanath (Aurora), die hun bijzondere grootvader - kleindochter band mooi vormgeven. Perlman speelt weer als vanouds de 'bad guy' en doet dit prima. Fantastisch trouwens hoe zo'n jong meisje met zo weinig woorden zoveel kan zeggen.
Het tempo ligt niet erg hoog, maar dat vond ik niet erg, des te meer tijd om te genieten van de mooi vorm gegeven shots. De film werd nergens echt eng en zweefde een beetje tussen een drama en horror in. Ikzelf vond dit geen probleem, maar ik kan me voorstellen dat sommigen liever zouden hebben gezien dat Del Toro duidelijker zou kiezen voor het een of ander.
Wat ik niet geheel begreep, scripttechnisch, waren de niet consequente hygiene regels bij de terminaal zieke De La Guardia. Wat ik verder nog afvroeg, gaat Jesus nu dood aan het eind doordat hij het Cronos device heeft vernield met daarin het insect of zou hij blijven leven?.
Wat ik overigens ook met mister blonde eens ben, is het feit dat je als kijker inderdaad niet direct bij de emoties betrokken raakt, helaas.

Ik vond de film niet beter dan Pan's Labyrinth, maar zeker niet veel slechter. Een dikke 7.5, dus vooruit met die geit, 4*.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Del Toro vind ik een van de meer interessante hedendaagse regisseurs dus ik was wel erg nieuwsgierig naar zijn debuutfilm. En wat blijkt? Die is zowaar nog helemaal niet onaardig.

In Del Toro's debuutfilm is al meteen zijn liefde voor een wat meer psychologische/dramatische benadering van het horror/fantasy genre zichtbaar. Het slachtoffer en zijn persoonlijke problemen krijgt erg veel screentijd, daarentegen ontbeert het wel een beetje de echte visuele en grafische horror. Spectaculair of eng wordt het eigenlijk nergens.
Grappig dat zijn debuut eigenlijk 'gewoon' een vampierenfilm blijkt te zijn... Een eeuwenoude Scarabee bijt zijn eigenaar en bezorgt hem/haar zo het eeuwige leven maar niet zonder bepaalde consequenties. Op zich is het verhaaltje aardig in opzet maar het is niet het scripttechnisch gedeelte waar Del Toro hier in uitblinkt. Sterker ik vind het hele script nogal gammel, Wat voorbeeldjes; (bij de industrieel La Guardia wordt wel heel makkelijk in en uit gelopen, er wordt gesproken over strikte regels bij gebruik van het Cronos apparaat maar het lijkt erop dat iedere sukkel het gewoon kan gebruiken en een volwassen kerel die door een meisje van 4 jaar knock out wordt geslagen??? Denk het toch niet). Nee het script heeft meer haken, ogen en angels dan het Cronos apparaat zelf.

Echter is wel te zien dat deze regisseur weet uit te blinken in het scheppen van een nogal unheimisch sfeertje, iets wat hij nog met verve zal doen en verder perfectioneren in zijn later films.

Toch altijd leuk om te zien dat eigenlijk met zo'n beperkt budget een hele aardige en enthousiaste debuutfilm wordt afgeleverd.

avatar van The One Ring

The One Ring

Aardige moderngothische vertelling, maar constant blijft het gevoel hangen dat het beter had gekunnen. Zowel visueel als verhaaltechnisch. Qua beelden vond ik het vooral vaak te donker en onduidelijk, al was het misschien de dvd-kwaliteit die in de weg zat, dat weet ik niet zeker. Ook de sets waren soms mooi, maar ook vaak net niet overtuigend (het gebouw van de bad guy bijv.). Het verhaal is intrigerend en heeft zijn momenten (bloed likken op een openbare toilet, de voice-over als Jesus dood lijkt te gaan in de auto, de scènes met de lijkschouwer), maar het blijft een afstandelijke film die niet spannend of ontroerend wordt. Het werkt als een klein entertainment, maar je voelt de ambitie om er een kunstwerk van te maken er doorheen. Dat wordt bij langen na niet waar gemaakt.

avatar van VanRippestein

VanRippestein

de rimbam om deze film ontgaat me. Simpelweg een niet enge horror. Ik vond het meer een morbide drama, maar ook als drama faalde de film bij mij: het is gewoon niet heel erg spannend gebracht.

De dvd-hoes is dan ook ronduit misleidend met teksten als:

"A Stunning debut...A must see for horror fans"

"recently voted by shivers magazine one of the best horror film in the history of cinema"

En dan een plaatje van een blonde dame met de cronos-device op. Op de dvd staat een interview waarin Del Toro aangeeft dat de film de vampirische relatie tussen mexico en de VS laat zien.

Maar de werkelijkheid is: geen blonde dame in de film (sowieso geen dames van tussen de 12 en 65, mocht je dat bezwaarlijk vinden) en zeer weinig horror. Zo weinig zelfs, dat dit in mijn ogen meer als surrealistisch drama overkomt. De vampirische relatie tussen mexico en de vs, of een andere vorm van maatschappelijke kritiek zal wel zo goed in de film verstopt zitten dat ik m heb gemist (ondanks ik van te voren wist dat het erin zat). Een film die niet echt zal blijven hangen bij mij. Shivers Magazine bewijst hiermee op voorhand een kutblad te zijn (een googlesearch bevestigd dit).

Wat overbleef voor mij was een zeer matige film. Ok om uit te kijken, maar ook echt niet meer dan dat.

avatar van Zinema

Sprookjesachtig Spaans.

De bewonderenswaardige regisseur Del Toro laat met dit debuut in een klap zien waar hij goed in is: een fantasiewereld met de criminele realiteit doen samengaan. De boef is de latere ‘Hellboy’ Perlman in dit sprookjesachtige en Spaanstalige werkje, dat geheel terecht de weg vrijmaakte naar een knappe carrière voor de regisseur. Hier weet hij op vermakelijke wijze, met behulp van goed camerawerk en bakken vol sfeer, de kijker te entertainen met een griezelverhaal over onsterfelijkheid.

Goed.

avatar van Spetie

Een leuk en interessant verhaal, dat sterk begint, maar op een gegeven moment toch wel enigszins wegzakt. Desondanks is het wel een vermakelijke film, dat kun je in principe ook altijd wel aan del Toro over laten.

Vooral het sfeertje is goed neergezet. Soms wat donker en duister, maar op momenten zeker onheilspellend, al wordt het nooit echt eng of spannend. Ik had in eerste instantie niet door dat het een vampieren film was. Op zich wel leuk om het op deze manier te verpakken. Verder zitten er een paar leuke scenes in, vooral die op de wc, waarbij hij ineens het bloed van de grond begint op te likken. Verder zit er nog een grappige rol in van Ron Perlman, een acteur waar del Toro in zijn films zeer graag gebruikt van maakt.

Al met al niet heel bijzonder, maar wel een leuk en vermakelijk debuut. Je ziet hier al wel heel duidelijk dat del Toro erg creatief is en veel gevoel heeft voor het fantasy genre, iets wat later in zijn carrière pas echt goed tot volle wasdom komt.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Cronos, doet je meteen denken aan Cronenberg ( ) maar het is het debuut van Guillermo del Toro, de man die zich altijd weet te verplaatsen tussen Mexico, Spanje en Hollywood, in plaats van dat hij pernament voor het laatste kiest. Het is altijd wel ammusant om te zien hoe namen, die de laatste 10 jaar grote, dure titels op hun naam hebben staan (al heeft deze ook regelmatig de opnames in het Oostblok afgerond) zijn begonnen met iets kleins, goedkoops, en toch wel effectief. Cronos is er eentje van. Een film vol subtiele gruwelijkheid, verborgen humor en een subtiele toewerking naar nog meer gruwel.

We hebben antiekhandelaar Jesus Gris (verdachte naam) die een mysterieuze amulet in handen krijgt, dat het eeuwige leven zou moeten geven. Hij schijnt echter niet alleen geinterresseerd te zijn in het eeuwige leven (wie niet eigenlijk? ) en hij krijgt steeds vaker concurentie van een Amerikaanse archeoloog, die hier wel erg leuk werd neergezet door Ron Pearlman. Heerlijke cynische kerel. Wanneer Jesus zichzelf laat inenten door de amulet, eigenlijk in eerste instantie nietsvermoedend, begint het eeuwige leven, en het lijkt nog ook de ideale medicijn te zijn om deze oude brosse man een oppeppertje te geven. Maar zoals je al zou kunnen verwachten beloofd het op lange termijn absoluut niks goeds.

De film is nou niet echt zo doodeng of spannend, maar wel relatief schokkend. De montage wil soms nog wel iets te korrelig en blikkerig zijn waardoor Cronos niet sterk genoeg wil zijn om ook echt te willen raken of de kijker onder de huid te zitten, net als de magie van die amulet. Desalniettemin heb ik me wel prima weten te vermaken en tegen het einde begint het wel een beetje iewat ziek goor te worden. Ron Pearlman steelt gewoonweg de show.

Het debuut van del Toro was nog prima te verhapstukken, maar ik heb beter gezien.

avatar van leatherhead

leatherhead

Redelijk.

Begon helaas beter dan dat het eindigde. De ietwat flauwe vampier 'twist' doet wat voorbarig intrede, waardoor de mystiek van voorheen meteen uit het raam gegooid lijkt. Sowieso ook een verhaaltje dat niet zoveel potten breekt, echter wél geserveerd met sfeer. Competent geschoten, beetje vergelijkbaar met de grootschalige aanstroom Spaanse horrors van het laatste decennium. De soundtrack brengt soms een nogal misplaatste bombast met zich mee; bij wijlen knaagt het wat aan het gezette sfeertje, helaas.

Meer dan acceptabel acteerwerk verder, om dan nog maar wat positiefs op te noemen, en oh ja, Perlman wist - met zijn notoire gorillagestalte - voor een paar lachstuipjes te zorgen. Maar er is eigenlijk niks wat de film écht tot een hoger niveau weet te tillen. Middenmotertje aldus. 2,5*.

avatar van arno74

arno74

Met een apparaatje waarmee het eeuwig leven binnen handbereik ligt geeft Del Toro met zijn debuutfilm een draai aan het horrorsubgenre vampieren, weliswaar heel subtiel, mede vanwege het feit dat hij toen duidelijk niet zoveel budget te besteden had als tegenwoordig. Toch wordt het budget aardig benut en levert het een visueel mooie film op met fraaie effecten. Je kunt wel merken dat hij verder wel erg binnen de lijntjes blijft, in deze film riskeert hij niet, het is allemaal vrij conventioneel, personages zijn eendimensionaal en het verhaal is op zich ook niet heel bijzonder. Leuk om zijn debuutfilm een keer gezien te hebben, maar dat hij een topregisseur zou worden is hier nog niet aan af te zien, al straalt de degelijkheid en zijn oog voor detail er wel van af. 2,5*

avatar van John Milton

John Milton

Motherfucking cocksucking son of a bitch asshole pendejo!” - Angel de la Guardia

Ik kan weinig regisseurs bedenken, die in gelijke mate als een veelbelovend regisseur zie als Guillermo Del Toro, terwijl ik zoveel van zijn films maar zozo vind. Dat heeft alles te maken met El Laberinto del Fauno (2006). Wat een fucking meesterwerk, om in het lingo van bovenstaand citaat te blijven. Dan kun je nog zoveel zesjes en zeventjes als Blade Hellboy, Pacific Rim of Crimson Peak maken, je naam is gevestigd. Normaal gesproken zou je dan verwachten dat iemand na een aantal net-nietjes, een oningeloste belofte wordt, maar in mijn waardering is dat label Del Toro keer op keer bespaard gebleven.

Ik had reeds zeven van zijn films gezien, maar van het oudere werk ontbraken Cronos (1993) en El Espinazo del Diablo (2001) nog. Wat de belofte betreft, ik heb hoop dat The Shape of Water (2017) voor mij eindelijk het niveau van Pan’s Labyrinth gaat halen. Maar ik wilde voor die tijd deze twee titels alvast een kans geven, en dat doen we uiteraard op chronologische volgorde.

Cronos ontbeert ook helaas net dat beetje extra om uit te pakken met 4*, laat staan meer. Daarvoor grijpt het verhaal ervan me toch net niet genoeg. Del Toro blinkt voor mij uit in de scènes met zo’n apparaatje, dat mysterieuze mechanisme en wat het doet. Maar de relaties tussen de personen, hun interactie, het blijft wat op de vlakte. Opa en kleindochter, neef en oom. Het was de duurste Mexicaanse film ooit destijds, en het ziet er prima uit, rekening houdend met het budget. Je kunt Del Toro moeilijk een gebrek aan ambitie of visie verwijten, maar de uitvoering is niet vlekkeloos. Niet hier althans.

Federico Luppi speelt een fijne rol als Jesus Gris, Perlman is Perlman, en de aankleding, belichting en muziek zijn prima. En een scène zoals opa die gulzig het bloed van de toiletvloer likt, blijft je wel bij. Maar hoewel ik me zeker vermaakt hebt, gaat het niet de canon in.

avatar van Noodless

Noodless

Ik kan de werkjes van Guillermo del Toro wel appreciëren ( dit was de enige die nog ontbrak) en natuurlijk is Pan's Labyrinth zijn enige grote topper tot nu toe. Deze film in zijn vroeg stadium had ik nog niet gezien en moet zeggen de film heeft me voldoende weten te boeien. Je merkt dat hij oog heeft om een bepaalde sfeer te creëren en het verhaal is gewoon leuk om te volgen. Federico Luppi vult zijn rol prima in. De slotscène had een betere uitwerking verdiend. 7/10

avatar van Alathir

Alathir

Eerst en vooral ik, dit is de derde film van Del Toro die ik zie. Van wat ik gezien heb ben ik, in tegenstelling tot vele anderen, niet zo fan van. Ik heb zowel aan Pan's Labyrinth als aan The Devil's Backbone 2.5* gegeven. Dat is toch best karig voor het meesterwerk dat velen in Pan's Labyrinth zien. Nu ja, ik ben veel meer fan van A Monster Calls - die lag me veel beter op de één of andere manier (vooral dan qua inleving).

Anyway, over Cronos zal ik het kort houden. Het is een originele film die een bijzondere sfeer neerzet. Eigenlijk wel typisch Del Toro maar toch vond ik dit zijn beste, vraag me niet waarom. Misschien omdat deze korter duurt en het dus draaglijker is om uit te zitten, wie zal het zeggen. Nee, ik heb me hier wel redelijk mee vermaakt. Zo groot vind ik het fantasy of horrorgehalte nu ook weer niet. Wel goed is dat ze hier in deze film eens niet lopen te mekkeren over de Spaanse Burgeroorlog, aangezien dat de stukken waren in Del Toro's films die ik minder kon appreciëren. 3*

avatar van baspls

baspls

De debuutfilm van Guillermo del Toro was meteen de duurste Mexicaanse film ooit.

Cronos verteld het verhaal van antiekhandelaar Jesus Gris en zijn kleindochter Aurora. In een Engelenbeeld vinden ze een gouden mechanisme. Een stervende Amerikaanse bedrijfseigenaar wil dit mechanisme koste wat kost bemachtigen. Het zou namelijk door een alchemist gemaakt zijn om de gebruiker ervan eeuwig te laten leven.

Guillermo del Toro vind ik een van de meest creatieve filmmakers die er is. Toch is het opzienbarend dat hij eigenlijk maar één film heeft gemaakt die ik echt goed vond en dat is El Laberinto del Fauno. Del Toro is namelijk ongelooflijk goed in de opzet van een verhaal bedenken en tot in de details alles ontwerpen in zijn films, maar hij is een stuk minder goed in het vertellen van een verhaal.

Voor Cronos geld dit ook. Een heel sterk concept met alchemisten, antiekhandelaren, vampiers en amerikaanse badguys. Maar op Jesus Gris na heeft geen enkel personage inhoud. Aurora spreekt niet eens met haar Opa. De personages van Ron Perlman en Claudio Brook waren dan wel bewust als stripfiguren neergezet. Del Toro zei hierover dat dat bij wijze van wraak was voor alle Mexicaanse stereotypes in Hollywood-films.

De film is mooi opgenomen en heeft een fijn Euro-horror sfeertje. Je kunt merken dat de film nog op celluloid is geschoten, want de kleuren zijn veel mooier als in veel van Del Toro's latere films.

Al met al vond ik Cronos zeker geen slechte Fantasy-Horror. Vooral naarmate Gris bloeddorst heeft gekregen volgen een paar briljante scènes. Alleen had de film nog veel meer potentieel gehad.

avatar van Basto

Basto

• 11938 berichten

Heb deze ooit eerder gezien. Waarschijnlijk nog op VHS. Ik was toen niet erg onder de indruk. Waarschijnlijk hoopte ik op wat meer pulp.

Inmiddels is wel bekend dat Del Torro vooral voor grotesk drama staat. En dat is deze film ten voeten uit. Herkeek m dan ook vooral uit interesse naar z’n eersteling. Werd dan ook niet teleurgesteld.

Zoals aangegeven een bizar drama over een grootvader en zijn kleindochter, een oude vampiermythe en een soort doktor Frankenstein op zoek naar de cronos. Het is buitengewoon sfeervol en mooi geschoten. Leuk ook de jonge Perlman te zien. En waar de horror grotendeels ingetogen is, worden we op het eind toch nog op een haast Cronenbergiaanse finale getrakteerd.

Prachtige blu ray van Criterion.