• 9.378.991 stemmen

Releasedatum: 24 april 2003

• NPO Start Bekijk via NPO Start Plus
  • NLZIET Bekijk via NLZIET

Plot Van God Los

"Rock Hard and In Your Face"

De 17-jarige scholier Stan sluit vriendschap met de 3 jaar oudere, kleine crimineel Maikel. Als de jongens bij een overval in paniek hun slachtoffer doden, maken ze onbedoeld indruk op het hoofd van de plaatselijke drugsmaffia. Deze ziet wel wat in de jongens en ze maken snel carrière als zijn doodseskader. Hun vriendschap wordt door de gebeurtenissen steeds hechter. Alleen Anna, Maikels vriendin, vormt een probleem. Stan is meer voor haar gaan voelen dan hij zou willen, maar slaagt er toch in haar op afstand te houden. Dan komt Anna erachter waar Maikel zo veel geld mee verdient. Bang geworden, doet ze een beroep op Stan om haar te helpen weg te komen. Stan moet kiezen tussen Maikel en de doodsbange Anna. Een onmogelijke keuze.

Anna Sprengers

Mother Stan

Mrs. van de Velde

Mr. van de Velde

83Utreg!

Dat een paar hollandse jongens in de criminaliteit belanden, en een overval uitdraait op een brute moord. Vervolgens is het hek van de dam en raken ze meer en meer gewetenloos, en is de volgende moord zo gepleegd. Dit gegeven, en de manier waarop dit in beeld is gebracht (duister en realistisch) vind ik persoonlijk erg dichtbij komen. Met name omdat ik mij wel kon verplaatsen in Stan. Misschien omdat ik zelf ook foute vrienden heb gehad, en een beinvloedbare puber was, zie ik in deze film waar dat soort gedrag toe kan leiden. Nogmaals, persoonlijk vond ik dit schokkend.

Misschien vind jij het dood normaal dat een stel Nederlandse gasten, mensen op koelbloedige wijze kapotschieten, oké dat kan.

Ik denk echter dat je niet begrijpt dat dit écht is, en dat je je geen enkele voorstelling kan maken bij deze wereld.

Dat het verhaal niet eerder verfilmd is, weerlegt jouw opmerking dat het clichematig en 13 in dozijn zou zijn.

avatar van rokkenjager

rokkenjager

83Utreg! schreef:

Leuk dat je er weer bovenop bent maar je hoeft niet per definitie iets dergelijks mee te hebben gemaakt om te kunnen recenseren of zoiets wel daadwerkelijk realistisch is of niet. Persoonlijk vond ik het (nogmaals: niet schokkend) maar wel bij vlagen realistisch maar her en der evenzo karikaturaal.

haha, lachen. Maar nee de wijze hoe het geweld in beeld wordt gebracht vind ik niet schokkend en kan geen enkele sympathie tonen voor de personages.

Het verhaal is nooit eerder gefilmd maar de uitwerking is binnen deze context nota bene cliché en standaard te noemen.

Voor de rest is het een nietes-welles discussie geworden. Het was me een waar genoegen.

avatar van charmed one

charmed one

een hele goeie film. tygo gernandt speelt het goed en egbert jan weber doet het ook goed.

avatar van james_cameron

Rauwe, intense misdaafilm, goed gespeeld en fraai in beeld gebracht. Mooie muziek ook. Weer een bewijs dat regisseur Kuijpers één van de beste nederlandse regisseurs van de laatste jaren is.

avatar van charmed one

charmed one

deze film is gebaseerd op waargebeurd verhaal over de bende van venlo.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Wat wel opmerkelijk is is dat deze film zowat overal in Nederland is opgenomen, behalve in Venlo zelf.

avatar van starbright boy

Als ik me goed herinner zaten ze daar in Venlo niet zo op te wachten destijds en is daarom besloten er maar niet te gaan filmen.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Vanwege de nare herinneringen eraan?

avatar van starbright boy

Ja, in Venlo vonden ze een film over de Bende van Venlo niet echt een goed idee.

avatar van Wonderbra

Wonderbra

Ik lees hier verschillende keren dat het accent slecht zou zijn. Toen de film begon was ik zelf ook bang dat het een irritatie punt zou gaan worden maar ik kom zelf uit de buurt van Venlo en vond het accent juist ijzersterk gedaan. En voor mij dus natuurlijk ook prima verstaanbaar Lijkt me dat het voor de rest van Nederland ook goed te volgen was.

avatar van Fixi88

Fixi88

Vind dit toch wel een van de beste films van Neerlandse bodem. Acteerwerk is sterk en het dialect klinkt ook nog goed. Vind dat deze film wel een hogere waardering verdient. Maar dat is natuurlijk altijd ieder zijn mening.

avatar van Thom1994

Thom1994

Ben een keertje langs de opnames gefietst. Al een lange tijd geleden. Nooit gezien, wel raar, omdat hij voor een vrij groot deel 1 straat verder is opgenomen.

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Ook echt weer een rol die op de huid van Tygo Gernandt is geschreven!

Goed gespeeld!

83Utreg!

Het schijnt dat Tigo deze rol niet wilde spelen als zijn personage niet dood zou gaan. Dit ondanks het feit dat de authenticiteit ernstig in het geding zou komen. Dit vind ik zeer in het nadeel spreken van zowel de regiseur als van Tigo. Echt moralistisch Amerikaans gedrag, jammer want het had een meesterwerk kunnen zijn.

avatar van fiatlux

fiatlux

starbright boy schreef:

Wel is er voor de titelsequentie en enkele andere scenes in het geniep tijdens carnaval in Tegelen (Venlo) gefilmd. Later nog in Venray.

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Hele goede film van Nederlandse bodem. De rol van Tygo Gernandt is hem op het lijf geschreven. Wat kan die gast toch goed acteren. Zou eigenlijk eens moeten proberen een rolletje in Amerika te scoren.
Heb destijds erg genoten van deze film en het einde zoals die was vond ik juist meer indruk op me achter laten. Ik wil geen mooie eindes die goed aflopen;zijn er al genoeg van

83Utreg!

het was ook niet goed met hem afgelopen, hij ging de bak in namelijk. En trouwens films in dit genre lopen altijd zo af. Ik ken geen film als deze met een happy end.

avatar van juhnzun

juhnzun

1 van de sterkste Nl films ooit !

avatar van Banjo

Banjo

• 2036 berichten

juhnzun schreef:

1 van de sterkste Nl films ooit !

ja inderdaad! maar dan geef je toch hoger dan 3 1/2 ster!

deze film verdient een hoger gemiddeld.

avatar van Zizzo

Zizzo

begint langzaam, maar komt later goed op gang, leuke cast, erg sterk gespeeld en een boeiend verhaal. Verrassend goed!

avatar van juhnzun

juhnzun

Banjo schreef:

ja inderdaad! maar dan geef je toch hoger dan 3 1/2 ster!

deze film verdient een hoger gemiddeld.

een 7 is een hele mooie cijfer !

avatar van dennis1979

dennis1979

Kijk dit is nu een voorbeeld van een film van vaderlandse bodem waar ze alles uitgehaald hebben wat er in zit. Met een redelijk beperkt budget is Kuijpers er in geslaagd om een film af te leveren waarin de sfeer zo belangrijke rol speelt, dat de acteerprestaties van minder belang zijn.

Gernandt doet het prima, zoals altijd eigenlijk. De prestaties van Weeber en Schijf mogen wat mij betreft geen naam hebben.

avatar van Fortune

Fortune

Goede Nederlandse film zo wil ik ze wel vaker zien.

avatar van Paradise Boy

Paradise Boy

Het indrukwekkende verhaal zit goed in elkaar en de onmogelijke keuze van Stan is uitermate goed in beeld gebracht. Vanwege het haast sublieme script verdient Paul Jan Nelissen een groot compliment. Nelissen beschouw ik al een tijdje tot één van de beste scenarioschrijvers van de hele wereld. De samenwerking tussen de talentvolle Kuijpers en de zojuist genoemde Nelissen heeft geleid tot een uitstekende rauwe Nederlandse produktie met puike acteerprestaties van zowel Tygo Gernandt als Egbert Jan Weeber. Dit is dan ook een film die ik al meerdere keren met veel plezier heb gezien.

avatar van sabsabsab

sabsabsab

Ik vind Tygo Gernandt wel wat van Johnny depp hebben.

avatar van lloydbarker

lloydbarker

Sterke Nederlandse film, dikke 4

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Ik vond dit een heel spannende verfilming van het verhaal. Ik herinner me nog dat ik veel over dit verhaal in het nieuws hoorde. De spanning wordt heel sterk neergezet en dat komt mede door het sterke acteerwerk. Vooral Tygo Gernandt vond ik erg sterk.

avatar van eRCee

eRCee

• 1979 stemmen

Dat Kuijpers onaantastbare meesterwerken als het Miserere en het Lacrimosa onder zijn film zet is alsof je een graffiti-muur gaat belichten met 14e eeuwse gouden kandelaars. Wat een misser zeg.

avatar van Quido

Quido

Zo zie je maar hoe persoonlijk film kijken is, vond dat juist prachtig.

avatar van eRCee

eRCee

• 1979 stemmen

Die muziek is prachtig ja (hoewel erg fragmentarisch hier) maar het achteloze gebruik ervan vind ik weinig smaakvol, een misbegrip van de tijdloze schoonheid ervan en ook nog eens getuigen van gebrek aan respect voor veel grotere kunstenaars dan Pieter Kuijpers. Ik vind over het algemeen al dat regisseurs te gemakkelijk grijpen naar dit soort zaken om de eigen film wat meer cachet te geven. Dat is gewoon veel te gemakkelijk.