• 9.381.687 stemmen

Releasedatum: 24 april 2003

• NPO Start Bekijk via NPO Start Plus
  • NLZIET Bekijk via NLZIET

Plot Van God Los

"Rock Hard and In Your Face"

De 17-jarige scholier Stan sluit vriendschap met de 3 jaar oudere, kleine crimineel Maikel. Als de jongens bij een overval in paniek hun slachtoffer doden, maken ze onbedoeld indruk op het hoofd van de plaatselijke drugsmaffia. Deze ziet wel wat in de jongens en ze maken snel carrière als zijn doodseskader. Hun vriendschap wordt door de gebeurtenissen steeds hechter. Alleen Anna, Maikels vriendin, vormt een probleem. Stan is meer voor haar gaan voelen dan hij zou willen, maar slaagt er toch in haar op afstand te houden. Dan komt Anna erachter waar Maikel zo veel geld mee verdient. Bang geworden, doet ze een beroep op Stan om haar te helpen weg te komen. Stan moet kiezen tussen Maikel en de doodsbange Anna. Een onmogelijke keuze.

Anna Sprengers

Mrs. van de Velde

Mr. van de Velde

avatar van SuperSideSwipe

SuperSideSwipe

Vanwege een overeenkomst met Quido heb ik mij aan deze film gewaagd, en ik moet bekennen dat hij wel gelijk heeft gehad. Het is zeker voor Nederlandse maatstaven een ijzersterke film.

Ik was bijzonder verrast door de acteertalent van Angela Schijf, ik vond haar werkelijk zeer overtuigend overkomen. (en dat voor een GTST Babe). En ook Gernandt was weer zeer goed, van wat ik heb gezien aan Nederlandse films de afgelopen jaren vind ik hem toch de beste acteur die ik in die periode heb mogen bewonderen.

Egbert Jan Weber was ik iets minder enthousiast over, die stond daar maar een beetje met zijn hoofd naar beneden stom te kijken de hele film. Hij was niet echt bar slecht, maar ik heb me wel aan hem weten te irriteren.

De film heeft een lekkere vaart, vooral de eerste helft is erg plesant om naar te kijken, met het nodige geweld en spanning. De tweede helft is wat warriger en vager, en sleurt je daardoor goed mee in de wanhoop en chaos welke ook de bedoeling was.

Zeker een geslaagde film.

3,5

avatar van Thomas

Thomas

woh.. net voor de tweede keer gezien.. blijft toch een dijk van een film..

avatar van rondh

rondh

Sterke film. De film is erg realistisch. De acteerprestaties zijn ook erg sterk. Gewoon een topper

4 sterren.

avatar van sn@ke

sn@ke

• 2077 berichten

Nederlandse topproductie. Nergens te sentimenteel , harde emoties , sterk acteerwerk van de jonge cast ( Schijf is duidelijk niet de zoveelste "costa"(bv) actrice ..., Gernandt spat van het scherm, Weeber is erg geloofwaardig ). Sterke montage , sterk tijdsbeeld ( let op de muziek ! ) , mooi geschoten , spannend ..... het niveau van deze film is nog nooit gehaald door de recentere Vlaamse films ( zelfs niet Alzheimer ) ... Beste Nederlandstalige film die ik ken.

avatar van twg

twg

topfilm!

schept een angstig realistisch beeld hoe een vriendschap die zo sterk is zo uit de hand kan lopen. Tygo spat natuurlijk van het scherm met z'n rol maar Weeber bakt er ook wel wat van moet ik zeggen. Verder nog mooi met sepia en barok getint licht wat de sfeer nog dreigender maakt en ook mooi camera werk. Een aanrader deze.

4****

avatar van Waku

Waku

Hulde aan Pieter Kuipers die met van God Los een knaller van een actiedrama neerzet.

Zelfs het gebruik van kleuren in de film is over nagedacht en geven een nog rauwer en killer beeld in het geheel.

De bende van Venlo wordt angstwekkend realistisch verfilmd.Tygo Gernandt speelt de rol van zijn leven.

Maar ook Angela Schijf en Egbert Jan Weeber blijven niet achter.Van God Los is bikkelhard en vlijmscherp!

avatar van hinie

hinie

een van de betere nederlandse films!

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

hinie schreef:

een van de betere nederlandse films!

Absoluut! Met niet altijd even subtiele en standaard scenés.

avatar van huizepius

huizepius

geweldige film!!! zeer goede acteer prestaties en een goed einde!

avatar van Laura Mars

Laura Mars

Ik heb een zwak voor Tygo Gernandt. Ik vind het een super talent van nederlandse bodem. Ergens vind ik hem ook onderschat. Hij heeft dan wel een Gouden Kalf gekregen voor deze film maar op de een of andere manier komt zijn mega talent niet helemaal tot zijn volle recht. Ik hoop voor hem dat hij een keer opgepikt wordt en dat hij een mooie carrière tegemoet kan gaan in bijvoorbeeld Hollywood, LA. Het mekka van de film. Ik denk dat Tygo alles kan spelen. Een nieuwe Rutger Hauer of Jeroen Krabbé, hij kan er zo tussen. Tygo verdient meer vind ik. Ik blijf hem volgen. Ik kom misschien nu over als een puber maar ik wil er mee uitdrukken dat ik deze film met Tygo een juweel vindt. Tygo draagt de film helemaal. Het temperament straalt uit zijn ogen. Zo lief hij kan doen naar zijn vriendin toe zo gevaarlijk is hij voor de maatschappij en laat hij een spoor van vernieling na. De film is heel mooi gemonteerd. De opening met de carnaval wagens, de sfeer, de kleuren, heel mooi gedaan. Het accent van de acteurs. Ik ben blij dat ik de film in de bioscoop heb gezien. Hele grote klasse. Ik geef een vijf, een hele gulle 5.

avatar van LOTR-lover

LOTR-lover

On-Nederlandse film. Erg aangrijpend en zeer goed gespeeld!

avatar van Bart_86

Bart_86

Geweldige film! Vooral Tygo is fantastisch, maar ook Egbert-Jan Weber en Angela Schijf spelen erg overtuigend. Mooi aan deze film is ook het accent van de acteurs en de kwaliteit van het beeld, die bewust een beetje minder is gemaakt. Een Nederlandse topper: 5*

avatar van gotti

Minder?

avatar van Materny

Materny

Jammer dat het niet geschoten is in Venlo en dat er zo weinig aandacht was besteed aan het dialect.

Dat had de film misschien meer ten goede gedaan.

Toch ben ik zeer tevreden, een van de betere Nederlandse films afgelopen jaren.

avatar van JorritS

JorritS

LOTR-lover schreef:

On-Nederlandse film.

Aaargh!! Niet weer die draak van een term!

avatar van boerenpummel

boerenpummel

Goede film met Weeber in een uitstekende rol.

avatar van raymon

raymon

Een van de Beste Nederlandse films! Het is mooi gefilmd, goed geacteerd en de actie is ook goed. Het eind vond ik fantasticsche! Me hard ging tekeer toen bij die ''OMA en OPA" gewoon heel spanned ( vond ik ). Deze film moet je zien! De sterren zijn Egbert Jan weber en Tygo, maar Chantal vind ik ook in deze film op der best!

5*****sterren

avatar van Stephan

Stephan

raymon schreef:

...Chantal vind ik ook in deze film op der best!

avatar van JorritS

JorritS

Je bedoelt Angela Schijf?

avatar van Jason28

Jason28

Ongetwijfeld de beste nederlandse film ooit gemaakt. (In mijn ogen dan). Briljant, hier mogen de amerikanen aan proberen te tippen

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Prima film, en inderdaad een van de betere NL films die ik ken. Tygo is geweldig, maar Egbert speelt ook zeker een goede rol. Die punker is fantastisch als bij-personage

avatar van Bobby Digital

Bobby Digital

Ik hou niet echt van NL-films maar ik deze vind best wel oke, aardig geslaagd

JJ_D

De voornaamste troef van Pieter Kuijpers' grote doorbraak ‘Van God Los’ is ten eerste de grote spanningsboog die een dik uur tot de uiterste climax wordt gedreven (, om zich uiteindelijk te ontpoppen tot een pakkend en dramatisch einde van gemiste kansen en foute keuzes, een levensverhaal rond de aangrijpende geschiedenis van ‘de bende van Venlo’). Dat het allemaal echt gebeurd is schokkeert, terechte keuze van Kuijpers om het verhaal vanuit Stans perspectief te filmen: zijn problematische jeugd is een aanvaardbaar uitgangspunt om zijn gedrag te duiden en tenslotte is hij ook de spil waar deze “mijmering” rond draait. Ten tweede scoort deze prent ook filmtechnisch: ‘Van God Los’ is een heel sterk debuut, de apenpakken bv. verlenen de laatste scène een passend bombastisch gehalte, ondersteund door geslaagde muziek. Toch grijpt de film enkel bij het einde naar de keel, Stans bijna irritante vertelstijl maakt het voor de niet-Limburgse Vlaamse kijker (West-Vlaamse dus) frustrerend en warrig omdat flarden tekst helemaal niet te begrijpen zijn… Gelukkig dat de hoofdmoot uitgemaakt wordt door geweld, waar Kuijpers met niet meer dan enkele miezerige shots het wrede, dierlijke en zinloze ervan kan aantonen.
Aan ‘Van God Los’ hield ik een klein anderhalf uur kijkplezier en een hapje Nederlandse geschiedenis over. Kuijpers levert zonder pretentie een intens drama af, zonder pseudo-intellectueel moralistische gepraat. Een verwachte rechtvaardiging blijft uit, dit is objectieve cinema zoals we het graag hebben.

avatar van cornelis

cornelis

objectieve cinema

cornelis schreef:

Er wordt veel gemoord, en een verantwoording blijft uit. Dat is toch objectieve cinema, of ga je me plots vertellen dat de Bende van Venlo helemaal géén mensen vermoordde?

avatar van cornelis

cornelis

JJ_D schreef:

Dat is toch objectieve cinema

You tell me. Ik ken de term niet, Google ook niet trouwens. Volgens mij bedoel je dat de film niet moralistisch is, maar dat schreef je al.

Gezien het nadrukkelijk gekozen vertelperspectief en de mate van stylering vind ik het woord objectief niet van toepassing.

JJ_D schreef:

Dat het allemaal echt gebeurd is schokkeert

Beste JJ_D,

het is niet 'allemaal echt gebeurd', deze film is lichtjes gebaseerd op ware gebeurtenissen. Zoek maar eens via Google naar 'bende van venlo', als je dat interessant lijkt.

roboldenburger schreef:

Beste JJ_D,

Dat lees ik nu ook op Wikipedia... Maar het blijft me schokeren, gewoon omdat het verhaal niet volledig uit de duim gezogen werd...

avatar van boellie

boellie

niet echt gebeurdt zeg je.

nou dan heb ik wel nieuws voor jou.

ik ben namelijk een van de slachtoffers van de bende van venlo.

namelijk die man wat ze in het begin van de film vermoorden daar bij die hennep planten bij de caravan.

die man DAT WAS MIJN VADER.

en ik kan je zeggen dat het wel alemaal echt gebeurdt is ,maar het is iets anders neer gezet.

zo is het wel alemaal gegaan dat weet ik nu wel zeker.

want telkens als ik deze film wil bekijken grijpt het mij nog steeds ontiegelijk aan en lig ik er opnieuw wakker van de op een volgende nachten.

ik zelf heb er nooit niks mee te maken gehad, maar het heeft wel een grote impect op mijn leven .....en nog steeds.

dit zijn echt geen verzonnen verhalen.

het boek wat er is over geschreven klopt ook tamelijk en daar wordt mijn naam zelfs ook nog genoemd als de zoon die zijn vader die avondt heeft gevonden.

het klopt dus wel degelijk alemaal.

boellie schreef:

niet echt gebeurdt zeg je.

nou dan heb ik wel nieuws voor jou.

ik ben namelijk een van de slachtoffers van de bende van venlo.

die man DAT WAS MIJN VADER.

Gecondoleerd...