Genre: Drama / Oorlog
Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: Michael Winterbottom
Met onder meer: Woody Harrelson, Stephen Dillane en Marisa Tomei
IMDb beoordeling: 6,7 (7.879)
Gesproken taal: Bosnisch, Servisch en Engels
- Niet beschikbaar op Disney+
- Niet beschikbaar op Google Play
- Niet beschikbaar op meJane
Plot Welcome to Sarajevo
"To get the story, they’ll risk everything."
Het door oorlog verscheurde Sarajevo was ooit een stad met allure, waar zelfs de Olympische Winterspelen zijn gehouden. Nu is het één grote gevarenzone met mortieraanvallen en overal sluipschutters. De film volgt een groepje journalisten, waaronder de bekwame maar botte Flynn, die zich in het centrum van de nog altijd bewoonde stad wagen.
Michael Henderson
Annie McGee
Jacket
Mrs. Savić
neo
boeiend verhaal,die goed laat zien hoe het er nou werkelijk aan toe ging in die oorlog.
narva77 (crew films)
Mooie film ja!
Drama over een journalist die last krijgt van zijn geweten en zich te betrokken gaat voelen bij alles wat hij ziet in Bosnië.
narva77 (crew films)
Niemand verder deze gezien? Verbaast me een beetje.
Tonyvdb
Niemand verder deze gezien? Verbaast me een beetje.
*** 3 op 5 ***
Ik heb 'm wel opgenomen (het eerste uur ongeveer al gezien), maar nog geen tijd gehad om hem af te kijken.
Heb wel eens betere films gezien over dé oorlog in Sarjevo. De regisseur stopt te veel dingen in de film om er een boeiend geheel van te maken. Ook had ik niet het gevoel dat ik midden in een gruwelijke oorlog zat. Het had van mij heel wat grauwer en rauwer gemogen. Net een voldoende; 2,5*
maartenvdbent
Helemaal niet mee eens. Volgens mij laat deze film nu juist goed zien wat oorlog is. Alles kwam op mij heel realistisch over. Het feit dat de film slechts een paar maanden na het einde van de belegering is opgenomen heeft daar ook mee te maken, maar ook hóe de oorlog wordt neergezet is daarbij van belang. Ik heb de documentaire Miss Sarajevo van Bill Carter ook gezien en deze film weet die emotie van die documentaire erg goed te benaderen. Oorlog is niet een opvolging van gruwelijke zaken en bombardementen; er zitten vaak grote delen in waar er vrijwel niets gebeurd en waar er zelf ruimte is voor leuke zaken (zoals dat hilarische omeletbakken van de vrienden van die Bosnische chauffeur). Dat soort momenten worden dan vaak gruwelijk verstoord door iets vreselijks (zoals die Bosnische chauffeur die totaal onverwacht in zijn kamer wordt neergeschoten, of de Chetniks die ineens de bus binnenvallen). Het contrast tussen periodes dat het rustig is en er vrij weinig gebeurd en de gruwelijkheden die soms ineens toeslaan is precies wat oorlog volgens mij zo bruut, zo gemeen maakt.
Daarnaast: Mensen worden cynisch in een oorlog en dat is erg goed duidelijk gemaakt in deze film (die Amerikaan die steeds opmerkt dat Sarajevo slechts de op 13 na ergste plek op de wereld is).
Welcome to Sarajevo is mij heel erg lang bijgebleven. Ik vind dit een van de betere films die ik heb mogen aanschouwen...
Fran
- 1953 berichten
Heel indringend verhaal over de oorlog in voormalig Joegoslavie en voornamelijk in Sarajevo. Op het hoe en waarom wordt in deze film wat minder ingegaan maar het laat wel op heel indringende wijze zien hoe de oorlog eraan toe ging bij de bevolking zelf en hoe het de burger zelf trof. De willekeurigheid deed me wel schrikken. Mensen werden soms willekeurig neergeknald door scherpschutters. Zelfs kinderen.
Het verhaal van de journalist die een meisje meeneemt naar zijn eigen huis kwam eigenlijk niet zo goed naar voren vond ik. Zijn beweegredenen en de band die er tussen hen heerste kwam naar mijn idee niet echt aan bod. Volgens mij hadden ze beter of zich volledig kunnen richten of op het oorlogsaspect of zich voornamelijk kunnen richten op het verhaal van de journalist. Nu hebben ze het beiden gedaan waardoor het verhaal een beetje in het niet viel.
Desondanks is dit wel een een indringende film over deze oorlog.
brabusRUS
Is dit een propaganda filmpje van US waarin: Bosnische moslim zijn goed Serviërs zijn slecht? Of is het redelijk neutraal?
Leo1954
- 2073 berichten
Mooi omschreven, zo denk ik er ook over. Prachtige film, nergens vals sentiment. Michael Winterbottom zet weer een juweel neer.
S. Russell
Domme vraag, wie waren de agressors in Sarajevo? Kijk die film zelf voordat je dit soort vragen stelt. [/quote]
Geen slechte film, maar bepaald niet neutraal. Inderdaad wel weer gemene Servische nazi's die het gemunt hebben op lieve Bosnische muzelmannen. En dat is jammer, want in werkelijkheid zitten Joegoslavië-oorlogen wat ingewikkelder in elkaar. In Sarajevo was het wel prijsschieten voor de Serviërs: mooie versterkte artilleriestellingen tegen een stad die zich niet kon verweren wegens een wapen-embargo...
DutchTakeshiro
Welcome to Sarajevo is een vakkundig gemaakte film die de gruwelen van de Bosnische Burgeroorlog oorlog laat zien. De film focust zich op journalist Michael Henderson en zijn relatie met het meisje Emira. Laat je niet misleiden door de omschrijving van de film op MM, de focus ligt absoluut niet bij het personage Flynn. De beelden die gebruikt zijn in de film zijn intens, en laten de werkelijke aard van de oorlog goed zien. Zeker omdat de meeste beelden daadwerkelijk gefilmd zijn tijdens de oorlog. Plus de film is kort gemaakt na de belegering van Sarajevo dus het decor is eigenlijk totaal niet veranderd. Kapot geschoten flats en uitgebrande auto's sieren het beeld.
Stephen Dillane is de absolute topper in deze film. Hij krijgt duidelijk de meeste cameratijd en weet deze goed te benutten. De wanhoop is op momenten goed van zijn gezicht af te lezen: hij wil een hoop doen voor de mensen van Sarajevo maar weet dat hij zeer weinig kan doen onder het VN mandaat. Woody Harrelson maakt een vrij nietszeggende indruk, voornamelijk omdat hij weinig in beeld is. Tevens speelt hij een arrogant en luidruchtig typ die volledig weggevaagd wordt door het geweldige acteerwerk van Dillane. Marisa Tomei doet het beduidend beter dan Harrelson en dat is te merken. Zij komt vaker in beeld en gebruikt die tijd goed. Ook van haar gezicht is de wanhoop af te lezen: ze wil de mensen in Sarajevo helpen en probeert dat te bewerkstelligen.
Welcome to Sarajevo is een prima film die gezien moet worden door iedereen die meer werk van Stephen DIllane (hij speelt Stannis Baratheon in Game of Thrones) willen zien en mensen die geinteresseerd zijn in conflicten/burgeroorlogen. Ik vind het persoonlijk alleen wel jammer dat de focus van de film iets te veel op de journalist Michael Henderson ligt. Van mij had er meer uitgezoomd mogen worden, minder kijkend naar personages in het algemeen. Dit is geen grote kritiek jegens de film want er zijn gelukkig ook andere films die de oorlog meer in zijn geheel laat zien. Om af te sluiten: Welcome to Sarajevo is intens, en dankzij het vele beeldmateriaal dat verzameld is door journalisten komt er een zeer grafisch beeld naar voren. Laat nogmaals het belang zien van de media.
BBarbie
Mooie film voor zover je een film met zoveel gruwelijkheden mooi kunt noemen. Net als in The Road to Guantanamo (2006) wisselt Winterbottom fictie af met echte opnames. Daar zitten talrijke afschuwelijke beelden bij. De opnames van de kinderen in het weeshuis zijn hartverscheurend.
Samengevat, een heftige film die je niet in de koude kleren gaat zitten. Dat het verhaal gebaseerd is op echte feiten en nagenoeg geheel op locatie is opgenomen, maakt het des te indrukwekkender.
lezertje
Nul sterren voor deze onsamenhangende beeldenbrij, die op geen enkele manier beklijft. Zonde van mijn tijd.
- 12050 berichten
Goeie film over een Engelse journalist in Sarajevo die zich het leed van de kinderen in de oorlog aantrekt. Het verloop is, vooral op het begin, wat rommelig. Maar de film schetst een goed beeld van de burgeroorlog destijds. Redelijk realistisch en zonder enige opsmuk in beeld gebracht met hier en daar ook wat archiefmateriaal.
Geroemde Michel Gondry-film 'Eternal Sunshine of the Spotless Mind' binnenkort weer te streamen
Biografische dramafilm 'Till' verdwijnt binnenkort uit het aanbod van Prime Video
Welke films worden vanavond uitgezonden op televisie?
Wereldberoemde misdaadfilm 'Goodfellas' van Martin Scorsese vanavond (11 september) op televisie
Koyaanisqatsi
Experimenteel / Muziek, 1982