menu

Gardens of Stone (1987)

mijn stem
2,92 (112)
112 stemmen

Verenigde Staten
Drama / Oorlog
111 minuten

geregisseerd door Francis Ford Coppola
met James Caan, Anjelica Huston en D.B Sweeney

Sergeant Clell Hazard leeft met het feit dat jonge soldaten naar Vietnam worden gestuurd. Continu wordt hem geweigerd om jonge soldaten op te leiden met zijn ervaring. Hij besluit om de zoon van een oude oorlogsvriend te helpen.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=mbtMK2w1Wtg

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
3,0
neo (crew)
nooit gedacht dat coppola na apocalypse now
nog een film over vietnam kon maken.de film is aan het begin erg goed,maar op het einde verloor ik de aandacht een beetje bij kijken.3 sterren

avatar van streeter
Coppola's zoon stierf tijdens het filmen, in een boot ongeluk (het was de schuld van de zoon van Ryan O'Neal, die ook in de film meespeelde, maar later opnieuw werd gecast).

De volgende ochtend ging Coppola gewoon door met filmen. Geen enkel idee hoe en waarom...

2,5
Film gisteren gezien en moet zeggen niet echt een speciale film of waarvan je zegt dat was nu eens een goeie.
De acteer prestaties vielen mee en dat was het dan voor mij.
Verhaal vrij saai en gebeurd maar weining vind ik.
2.5 sterren

orbit
Magere film, je zou niet zeggen dat dit van FFC was.. maar nou heeft de man ook wisselvallige films op zijn naam staan

avatar van Santino Corleone
Ik wil hem wel zien eigenlijk omdar James Caan erin speelt De berichten hier zeggen dat het niet echt een goeie was van FFC..

4,0
Ik heb de film lang geleden gezien. De film heeft destijds wel indruk op mij gemaakt. Misschien is hij wat saai of hadden we iets meer verwacht van de regisseur, maar het verhaal aan zich blijft aangrijpend.

avatar van nightbreed
2,5
Dit noem ik nog eens een fikse tegenvaller.
De film komt nooit op gang (zwak script) en het einde zie je al ver van tevoren aankomen.
Ik vond het acteerwerk ook verre van overtuigend.
Met pijn en moeite heb ik de film uitgekeken.

avatar van Tarkus
1,0
Van een film met een cast als deze had ik veel meer verwacht.
Het is een saaie bedoening en de prent is nooit echt overtuigend.
Bovendien zijn de vertolkingen, vooral van James Caan, ondermaats.
De enige die me een beetje kon bekoren was Angelica Huston, maar verder is dit een film om snel te vergeten.

avatar van Kr!kke
2,5
Het is wel goed dat er eens gefocust wordt op een totaal andere divisie van het leger, ver weg van het oorlogsgebied, maar erg boeiende scènes leverde dat in deze film niet op. Ook de acteerprestaties vond ik nu niet bepaald van een hoog niveau, zodat ik toch van een tegenvaller kan spreken (nochtans ben ik een enorme fan van het genre).

avatar van Uzza_Sparta
4,0
goede film van Coppola. Had ook veel beter gedaan in de boxoffice als ze de "oorlog" beschrijving hadden weggelaten
Eind jaren 80 ging de hype over Coppola's eerste vietnam oorlogsfilm sinds Apocalypse Now, en Caan en Coppola van The Godfather zijn weer samen aan het werken. Er werd weinig verteld over wat deze film echt over ging.
Hier heb je goede prestaties van o.a. James Caan en Mary Stuart Masterson.
Een goede drama en een aanrader.

2,5
Als anti-Vietnam-oorlogsfilm maakt deze prent weinig indruk.
Ging zelfs vervelen, temeer dat ook de acts niet bepaald overtuigend waren.

avatar van gauke
3,5
Een ingetogen en subtiel oorlogsdrama over jonge mensen met een toekomstperspectief die naar Vietnam gingen en daar sneuvelden en over verschillende relaties. De film werd met gevoel voor detail (militaire gebruiken en procedures) geregisseerd, de personages werden realistisch en met liefde neergezet en hun emoties kwamen gerechtvaardigd over.

avatar van scorsese
2,5
Matige film waarin een soldaat de overleden soldaten helpt begraven, maar hij wil eigenlijk meevechten aan het front. Een oorlogsdrama over de Vietnam oorlog met zeker een aantal goeie scenes. Echter als geheel mist de film wat focus en komt hierdoor ook wat langdradig over. Goed acteerwerk, maar niet bepaald de beste film van Francis Ford Coppola.

avatar van Basto
4,0
Deze film bewijst wederom dat Coppola ook in de jaren 80 nog een fantastisch filmmaker was. Natuurlijk is zijn oeuvre in die periode minder sterk dan het decennium daarvoor (een onmogelijke opgaaf), maar op zich zelf gezien staan zijn films uit de jaren 80 absoluut hun mannetje. Vlekkeloos geregisseerd met veel liefde voor de personages en hun onderliggende verhoudingen. Wat dat betreft heeft deze film veel overeenkomsten met de Godfather, al is het onderliggende drama minder sterk of aansprekend. Maar het ziet er allemaal schitterend uit en bevat minstens zo veel acteer geweld.

Waar Coppola nog bij Apocalypse Now verweten werd een pro oorlogsfilm gemaakt te hebben, hier is hij volledig duidelijk anti. De bunnies hebben plaatsgemaakt voor grafstenen en de oudere militairen zijn stuk voor stuk gedesillusioneerd.

Een trage film, maar wel eentje met veel schoonheid.

4*

3,5
Geen slechte film, maar wat braaf. En om toch te bewijzen dat de twee hoofdpersonen veeleer echte soldaten zijn, dan mensen die een "veilige" job in het leger kregen, worden er wat gevechtsoefeningen bij gesleurd. Uiteraard kan deze film niet tippen aan Coppola's meesterwerken, maar hij is ook minder dan zijn andere films uit de tachtiger jaren (Rumble fish, the outsiders....). Wel goed geacteerd en een zacht aanklacht tegen een zinloze oorlog.

3,0
Sterk, psychologisch drama die het militaire leven toont op het thuisfront. De aantrekkingskracht van de jonge rekruut 'Jackkie' om naar Vietnam te gaan. De door de oorlog getekende sergeant Hazzard(een goede James Caan) die wanhopig probeert naar en andere afdeling te gaan om je jonge rekruten beter op te leiden om te overleven in Vietnam, maar niet de toelating krijgt van zijn captain. James E. Jones is leuk met zijn droge humor. Geen oorlogsfilm natuurlijk, weinig of geen actie dus, maar wel een sterk militair drama.

avatar van Lebarron
4,5
Gardens of Stone is een zeer pakkende Vietnamwarfilm die niet in Vietnam afspeelt maar rondom het militaire Sanctum Sanctorum: Arlington National Cemetary, vandaar de titel Gardens of Stone.We volgen de leden van the Old Guard, letterlijk het paradepaardje van het leger. Zij draven op in hun gala-uniformen tijdens militaire parades en ceremoniële gelegenheden maar ook bij begrafenissen van gevallen soldaten. Een zeer verantwoordelijke taak want iemand de laatste eer bewijzen moet immers vlekkeloos verlopen. Het is slechts één moment en dat mag nergens fout gaan want je kan het niet nog even overdoen natuurlijk.

De hoofdpersoon is Clell Hazard(James Caan), sergeant bij the Old Guard maar een ijzervreter pur sang. Hij voert met steeds meer tegenzin zijn taak uit omdat hij er ziek van is om steeds weer jonge jochies naar hun laatste rustplaats te moeten begeleiden. Hij ambieert daarom een instructeurspositie op Fort Benning om zo de jongens beter voor te bereiden maar dat wordt structureel geweigerd door superieuren. Hij neemt Jack Willow (D.B. Sweeney), een zoon van een oude krijgsmakker uit de Korea-oorlog, onder zijn hoede. Jack wil graag naar Vietnam omdat hij vind dat een soldaat zijn plek aan het front is. James Caan speelde met Sonny Corleone zijn meest iconische rol maar hier speelt hij mijns inziens zijn beste rol uit zijn carrière. Hazard is een echte sergeant zoals die horen te zijn. Een officier moet het peloton leiden maar een sergeant moet de jongens in leven houden. Caan weet dit gevoel uitstekend over te brengen. Sweeney is ook goed als de plichtsgetrouwe jongeling. De bijrollen met bekende namen als James Earl Jones, Anjelica Huston, Mary Stuart Masterson, Dean Stockwell en Lonette McKee maar ook de destijds nog minder bekende acteurs als Elias Koteas, Casey Siemaszko en Laurence Fishburne doen het allen stuk voor stuk geweldig.

Gardens of Stone is een zeer mooi, integer doch intens meesterwerk van Francis Ford Coppola met een schitterende cast die hun personages van vlees en bloed weten te maken door solide acteerwerk.

Gast
geplaatst: vandaag om 05:49 uur

geplaatst: vandaag om 05:49 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.