• 9.375.447 stemmen

Met onder meer: George Babluani, Pascal Bongard en Augustin Legrand

Gesproken taal: Duits, Frans en Georgisch

Releasedatum: 31 augustus 2006

Plot 13 Tzameti

Sébastien doet klusjes voor een louche, verslaafde man die constant naar wegen zoekt om geld te verdienen. Als de man plotseling overlijdt en Sébastien als gevolg daarvan niet uitbetaald krijgt, besluit hij de aanwijzingen op te volgen die bestemd waren voor de man voor wie hij werkte om op die manier toch geld aan zijn werk over te houden.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Respekked

Respekked

Passend slot heeft deze film. Wat mij betreft hadden ze de eerste 20 minuten er wel uit mogen halen. De film begint pas echt te werken wanneer nr. 13 in de trein zit. Vanaf dan is het bij vlagen echt spannend. Tof concept.

De voorspelbare shoot-out wordt compleet goed gemaakt door de stomp in je maag in de eindscene!

Een zeer vermetele film!

En moed moet worden beloond. Dus wil ik in mijn waardering mijn lof uitspreken door het volle pond toe te kennen. Dat is niet alleen voor het lef van de makers maar ook uit diep respect voor de cinematografie. Want de film is een topper, in alle facetten.

Ze is (de film is toch vrouwelijk?) gestileerd, aangrijpend tot op het bot, spannend zoals ik het zelden meer zal meemaken, en wonderschoon.

Ik zou haast zeggen dat deze film alleen maar door een Georgiër gemaakt had kunnen worden. Babluani, uit een familie van filmmakers, does a hell of a job.

Ook de acteur die het hoofdpersonage gestalte geeft is uitermate goed op dreef, waardoor het meeleven (met hem) weinigen zwaar zal vallen.

Frankrijk en Georgië, bravo. Kom hier eens om in ons Kikkerlandje...

Ik ben zo blij dat ik de dvd, na lang, in bezit heb!

(Het einde van de film vind ik zeer passend.)

Chuck Taylor schreef:

Ook Statham en Rourke zouden erin meespelen..

Wat ben ik diep dankbaar dat dat lot ons bespaard is gebleven.

Hannibal schreef:
19122006 (...) Ik vraag me af wat er gebeurd zou zijn als beide spelers een kogel voor de spanner hadden zitten, en er dus GEEN winnaar was uitgekomen. Zou het geld dan verdeeld worden en is de finale voor niets geweest en zijn er twee mensen voor niets gestorven? De kans dat dat zou gebeuren is volgens mij best groot, ik weet niet hoeveel kamers zo'n pistool heeft, maar met 3 kogels zit je volgens mij al aardig in de buurt van 50%. (...)
De pistolen die gebruikt worden, hebben 6 kamers. Dat wilde ik je even meedelen.

Daarnaast: In de 1e finaleronde hebben beide schutters 3 kogels. Dat is dus voor beide schutters een kans van 6 twaalfde, oftewel 50%
In de 2e finaleronde hebben beiden 4 kogels, wat neerkomt op 8 twaalfde, en dus (ong.) 67%.
Conclusie: in de eerste ronde was het om het even: resultaat losse flodders; in de tweede was er 67% kans, en inderdaad, de schutter die het eerst schoot had een kogel voor de spanner (wat niets zegt over het al dan niet een kogel voor de spanner hebben van de tegenstander; die had nl. geen tijd om te vuren). Wat mij betreft zeer realistisch.

avatar van Hannibal

Hannibal

Maar ze hadden ook beiden tegelijkertijd kunnen vuren, en dan hadden ze elkaar doodgeschoten, of is dat onmogelijk? (lijkt me iets voor mythbusters )

josseheijmen

Uiteraard is dat in theorie mogelijk. Maar het idee is dat wanneer het peertje uitgaat, één van beiden het snelst is met reageren. En wanneer je een kogel in je kop hebt, lijkt het met niet dat je nog een trekker kunt overhalen.

avatar van WhoKnowZ

WhoKnowZ

Niet echt voor mij. De film komt zeer traag op gang, waarna hij eigenlijk nooit echt spannend wordt. Ik vond het nogal saai.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Een thrillerdebuut van de Georgische regisseur Géla Babluani. Zijn broer speelt de protagonist van het stuk en doet dat best aardig. Ander acteerwerk valt soms erg tegen, maar goed je kunt niet alles hebben. Het is een best aardige film, die duidelijk rust op een ontzettend spannend middengedeelte.

avatar van Mads Smikkelsen

Mads Smikkelsen

Spannenende thriller.........je moet er niet aan denken dat je zelf in zo'n situatie terecht zou komen!! Een soort nachtmerrie. AANRADER op alle vlakken.

avatar van mimino

mimino

leuk film. met fraaie wit-zwart beelden.

avatar van Norma

Norma

De film begint traag, maar weet te boeien omdat je nog niet echt weet waar alles toe zal gaan leiden. (althans, ik niet; ik had me niet echt ingelezen van te voren) Ik heb echt even met bonkend hart zitten kijken zodra dit duidelijk werd, maar wat volgt is (te) veel van hetzelfde waardoor ik meer heb zitten kijken om te weten hoe het afloopt dan omdat het verhaal me in zijn greep had. De afloop is ook nauwelijks bevredigend; de spanning heeft duidelijk halverwege de film zijn piek al bereikt, en de laatste scène leek mij onvermijdelijk. Ik ben wel benieuwd hoe de remake zal uitpakken.

avatar van Brakeburner

Brakeburner

Deze moet ik dringend herbekijken !!! Dit was zo een goeie film!

Maar waarom, waarom, waarom.... moeten fantastische films altijd een AMERIKAANSE REMAKE krijgen?????

Kijk dus het origineel, voor het te laat is!!! (Oke, de Amerikaanse cast is niet van de minste, maar toch...)

avatar van Ceeda7

Ceeda7

Ook niet echt voor mij.De film komt idd traag op gang. Toen ik het spelletje doorhad, moest ik toch effen slikken. Maar toch kon deze mij niet echt overtuigen. Het shock-effect was er wel, maar ebde weer snel weg ...

Toch mooi camerawerk, en zwartwit past idd het beste, acteurprestaties degelijk waardoor de film de helft krijgt.

avatar van Darbie

Darbie

Gruwelijk,

....maar het is echt jááááren geleden dat ik bij het zien van een film bijna een uur lang nagelbijtend op het puntje van mijn stoel heb gezeten !

(En dan nog in dat Prachtige zwart/wit.)

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Toch best interessant.

Niet geheel mijn type film, zoiezo 'schrok' ik even van het feit dat het zwart-wit is maar dat bleek geen probleem te zijn maar een groot pluspunt. Bijzonder sfeervol..

Het verhaal is sterk, de spanning is echt ondraaglijk op sommige momenten en de rondes die zich afspelen zijn prachtig in beeld gebracht en shockeren zonder smerig te worden.

Knap geacteerd verder en een sterk einde, zo had ik het wel verwacht maar dat maakt het niet slechter..

avatar van MissRose

MissRose

Zenuwslopend! Na een prachtige opbouw ontvouwd zich een gruwel, welke prachtig gefilmd is. Zelden heb ik zulke mooie shots gezien, fijn zwart-wit ook.

avatar van wibro

wibro

Zou je een week geleden een fragment uit deze film in een MovieMeter contest hebben gezet, dan zou ik onmiddellijk hebben gaan zoeken bij de Franse film-noirs uit de jaren vijftig. En ik zou dan zeker hebben gezocht bij de films van Jules Dassin en J. P. Melville, want daar lijkt deze film qua stijl nogal veel op. Tevens ligt hier ook de zwakte van dit debuut van Babluani. Bloedstollend was "13" wel maar in visueel opzicht viel er weinig te genieten, net zo min eigenlijk als bij de Franse film noirs uit de jaren vijftig. Origineel is het script wel, hoewel ook weer enigszins voorspelbaar. Dat Sebastien als winnaar uit de Russische roulette zou komen dat voelde je zowiezo aankomen. Het einde vond ik enigszins teleurstellend.
Kort samengevat; geen slechte film, maar ook weer niet eentje om over naar huis te schrijven.
En wat de regisseur betreft; ik denk dat het voor hem bij deze ene redelijke film blijft. Hij kiest voor het grote geld, hij maakt van deze film een Amerikaanse re-make of hij heeft hem al gemaakt en die kan volgens mij alleen maar slecht zijn net zoals alle Amerikaanse re-makes.

avatar van timbo_

timbo_

Het originele script doet al de helft van het werk. De keuze voor zwart wit is ook een juiste. Jammer alleen dat de film iets te sterk leunt op de ontwikkeling halverwege. Vond persoonlijk de weg ernaartoe intressanter dan de clichematige uitgewerkte gebeurtenis zelf. Neemt niet weg dat dit een indrukwekkend debuut van regisseur Babluani is. Ontzettend jammer alleen dat ook hij is gevallen voor het grote Amerikaanse geld en deze film volgend jaar gewoon nog een keer maakt maar dan in Amerika met echte hollywoodacteurs. Geld zal het ongetwijfeld opleveren maar meer dan een slap aftreksel van deze versie zal het niet worden vrees ik.

Dikke 3,5 ster

avatar van Zinema

Enigszins origineel.

En tot het moment van aankomst bij de gokhal voor russisch roulette, aangenaam spannend. Op de een of andere manier vind ik hetgeen dat zich hier afspeelt minder sterk en iets te lang duren.

Mooi en sfeervol gefilmd en leuk in elkaar gestoken, al had het wat mij betreft dus (nog) iets korter gemogen. Het einde is niet gek, maar ook wel weer een beetje toevallig allemaal. Leuk contrast natuurlijk met hetgeen zich vlak daarvoor heeft afgespeeld.

Goed.

avatar van Goldenskull

Goldenskull

Komt wat traag op gang, maar ontpopt zich tot sterk psychologische thriller. In het begin stond het zwart-wit me wat tegen, maar later vond ik het toch een toegevoegde waarde hebben. Sterk einde ook.

Kleine 4*

avatar van Joy4ever

Joy4ever

Wat een teleurstellend einde zeg

avatar van Shinobi

Shinobi

Meh, leuk concept maar een slechte uitvoer. In eerste instantie vroeg ik mij af of ik wel naar de goede film keek, maar het zwart wit effect maakt blijkbaar deel uit van de film...

Komt enigszins langzaam op gang, maar nadat hij in het spel zit wordt het wel wat vermakelijker. Maar nergens voelde ik echt die spanning van dat hij wellicht dood kon gaan, totaal geen sympathie voor die dak tegelzetter. Kon nog interessant worden doordat de politie hem oppakte, maar daar werd ook niks meer gedaan en dat hij dan doodgeschoten wordt door die ene broer kwam ook volledig uit de lucht vallen.

Nipt 1, 5 sterren.

avatar van (verwijderd)

(verwijderd)

Voor mij een extreem spannende film, het einde of een soort gelijk einde zat er vrij dik in voor mij en ik zie het dan ook niet als twist het einde wijkt namelijk totaal niet af van de toon van de gehele film. Als het anders zou zijn geweest zou ik nogal verrast zijn.

Voor de rest i.t.t. tot onderhond (maar ik kan eigenlijk voor elk bericht wat ik schrijf volgens mij i.t.t. tot onderhond zetten), vond ik dat er extreem goed geacteerd werd. De angst en de gekte werden extreem goed weergeven/ Verder kreeg ik juist vrij snel sympathie voor die man, en kregen we gelukkig niet al te veel onnodige achtergrond informatie en lijkt het daardoor daadwerkelijk alsof we naar een getrouwe reconstructie kijken van iets wat gebeurt zou kunnen zijn. De muziek en het ontbreken van die muziek zorgt voor dramatiek en spanning. Daarbij versterkt het feit dat de film zwart-wit is, ook perfect de grauwe sfeer van het geheel. Er wordt geen uitleggerig ongeloofwaardig martyrs plotje ingeswanst, maar het wordt simpel gehouden en daardoor doeltreffender. Men kan een anti-kapitalistische film zien, maar ook gewoon een onvoorstelbaar spannende film. chapeau

avatar van voskat78

voskat78

Sommige films moet je gewoon een tijd niet zien om ze extra te kunnen waarderen, zo ook deze film. Qwa commentaar kan ik me wel vinden in het geen wat Blaauw schrijft. Ik heb iig weer genoten

avatar van Fortune

Fortune

Nice.

De film begint eigenlijk heel saai en niet echt boeiend en ik dacht dat de film mij niet ging bevallen. Uiteindelijk werd het steeds spannender en was ik gewoon heel geïnteresseerd in wat voor situatie Sebastian terecht ging komen. Je weet van te voren al dat hij in de problemen ging komen. Uiteindelijk komt hij ook echt in een luguber wereldje terecht.

Ik vond het een ontzettend goede film met een origineel concept.

Het acteerwerk is goed en dat het in zwart wit geschoten is, is alleen maar een pluspunt.

Ontzettend sfeervolle spannende film, goed soundtrackje en spanning om in te snijden.

Alleen het einde was nogal zwak daarom niet de volle 5 punten.

avatar van ruudhesselink

ruudhesselink

een ruwe diamant

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Remake eerst gezien, en nu het origineel. En ik moet zeggen, dit is veel beter dan de remake. Nu ik het verhaal kende, heb ik kunnen letten op heel wat details, en met de tekorten uit de remake in het hoofd kan ik toch wel zeggen dat deze versie veel zuiverder is. Zelfs met de voorkennis van het verhaal heb ik dit in één adem uitgekeken dankzij de uitstekende regie. Ik heb iets met deze film

Het spektakelgehalte is lager, een paar scènes beter afgewerkt, en een bijzonder grimmige sfeer die versterkt wordt door de zwart-wit beelden. Babluani behoudt de ruwheid in haar essentie. Geen nutteloze dialoog over het weerbericht op het einde, zoals het geval tussen Statham en Riley. Dan een positieve extra waarbij hij die nummerplaat doorgeeft aan de commissaris waardoor men weet dat die weirdo's met hun zieke spelletjes toch op de hielen gezeten worden.. Topfilm.

PS : Kan iemand me eens de titel PM'en over die gelijkaardige film waarover sprake in eerdere berichten (oa van Madecineman) ??

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Je hebt PM.

avatar van Friac

Friac

Bij 13 Tzameti kreeg ik enkele malen het idee dat het hier om een kortfilm ging die ietwat uit de hand gelopen was, of dat de film misschien overtuigender was geweest indien het een kortfilm was.

Het hele idee van de russische roulette en de uitwerking hiervan biedt natuurlijk prachtig materiaal om spannende momenten voor te schotelen. Een mooi idee dus, al is het tegelijkertijd ook weer niet zó moeilijk om met een dergelijk concept spanning op te wekken. Hoe dan ook, het werkt.

Wat me tegenviel, was dat het allemaal zo vlakjes was. Ook miste de film een algemene vorm van spanning, nadat de dakwerker in de villa arriveert, het voelde allemaal zo leeg aan. Ook al zitten er enkele goede elementen in de film en zit het qua tempo uitstekend, toch heb je het gevoel dat de makers er zich nogal makkelijk van willen afmaken. Ik had in elk geval iets meer verwacht, naarmate de film richting haar einde liep.
Bovendien vond ik het camerawerk niet zo fantastisch, terwijl ik - zoals iedereen? - nogal makkelijk te overtuigen val met zwart-witbeelden.
Persoonlijk snap ik dus de laaiend enthousiaste reacties van vele filmliefhebbers niet en scoort de film voor mij een ietwat makke 3*.

avatar van Fortune

Fortune

Friac schreef:

De film slaagt in mijn ogen in zijn simpelheid. Genoeg spanning en mysterie met heel weinig middelen.