13 Tzameti (2005)
Met onder meer: George Babluani, Pascal Bongard en Augustin Legrand
Gesproken taal: Duits, Frans en Georgisch
Releasedatum: 31 augustus 2006
Plot 13 Tzameti
Sébastien doet klusjes voor een louche, verslaafde man die constant naar wegen zoekt om geld te verdienen. Als de man plotseling overlijdt en Sébastien als gevolg daarvan niet uitbetaald krijgt, besluit hij de aanwijzingen op te volgen die bestemd waren voor de man voor wie hij werkte om op die manier toch geld aan zijn werk over te houden.
Sebastien
Christine Godon
José
Jean-François Godon
- 11913 berichten
Een tegenvaller: de film begint sterk maar loopt uiteindelijk leeg als een luchtballon. De zwart/wit uitvoering voelt ook erg aan als een gimmick: behalve als een stijlmiddel dient het verder nergens toe. 2,5 *
Freud
behalve als een stijlmiddel dient het verder nergens toe.
Waartoe zouden zwart-wit beelden dan moeten dienen, anders dan als stijlvol sfeermiddel?
- 11913 berichten
Om bepaalde elementen nadruk te geven, sfeer te creëeren, authenticiteit van iets weer te geven, sfeer van vroeger terugbrengen...zat mogelijkheden. Dan dient het ergens toe. Mijn inziens was dat in deze film absoluut niet het geval.
JJ_D
De sfeer wordt toch onmiskenbaar beïnvloedt door het zwart-wit-gebruik, al diept de regisseur de mogelijkheden van het stijlmiddel niet verder uit (zoals reeds eerder gezegd)...
bananenneus
Kon deze film wel waarderen, eenvoudige scenery die ik geknipt vond voor de hele opzet.
3.5 *
sydney
Bloedstollende thriller! Alhoewel na 3 kwartier de verrassing weg is, blijft het zweten in de fauteuil. Film komt erg goed tot zijn recht in zwart/wit. Hierdoor wordt de sfeer nog meer gespannen zonder dat het zichtbaar te bloederig wordt.
Celluloid Dreams
Na al die hype moest ik hier toch maar eens aan wagen. Maar helaas. Wat een oersaaie onzin was dit. Met moeite doorheengekomen.
Gabe Walker
De film begon wat langdradig maar werd al met al steeds boeiender en ongeveer op de helft dacht ik even dat het een geweldige film zou worden, maar zoals bluejudaskiss het zo mooi zegt: hij loopt leeg als een luchtballon. Het zwart wit zorgde voor een grimmige sfeer en door de spanning (al moet ik zeggen dat die spanning bij de 2e en 3e ronde van het spel zo goed als weg was. Maar deze keerde later echter wel weer terug bij de laatste ronde
Over het algemeen een verrasend filmpje, denk alleen niet dat de gemiddelde bioscoopbezoeker hem zal waarderen.
Badalamenti
Erg onderhoudende thriller met enge personages. Sfeervol in beeld gebracht maar wel een beetje voorspelbaar. Had meer ingezeten. 3.5*
HeatWave
Deze film hoort bij mij thuis in de catagorie : anders.
Een beetje een vreemd gebeuren, en dan ook nog in zwart-wit.
Het had zeker lugubere momenten, en ook af en toe sterke momenten, maar helaas toch ook teveel saaie momenten.
Vandaar dat ik niet helemaal overtuigd ben door deze film.
Prudh
Goede film. Nadat het ietwat trage begin ten einde raakt kruipt er een fijne onderhuidse sfeer in de plot. Een sinistere ondertoon neemt langzaam de overhand en hoofdpersoon Sebastien wordt in een ondergrondse wereld van overdadig geweld gesleurd. Het hierbij gebruikte zwart/wit draagt bij aan de morzellige atmosfeer van de duistere praktijken waarin Sebastien verzeild raakt, maar wat meer schaduweffecten en contrast hadden de macabere tinten kleur kunnen geven. Nou ja, figuurlijk gezien dan.
Verder is Tzameti op psychologisch vlak vrij schokkend, maar echt diepgaand wordt het helaas nooit. De sombere stemming biedt een uitgelezen kans voor een interpersoonlijke teloorgang, maar bijna geen enkel personage krijgt een volwaardige introdcutie. Zo blijft de wonderlijke wereld van brutaliteit de focus, terwijl de mentale aftakeling veel interessanter lijkt. Dit krijgt echter een schamele tweede plaats en wordt vooral gepersonificeerd door de hoofdrolspeler.
De muziek is daarentegen wel erg goed. Hoewel schaars ingezet raakt het vaak de juiste noot. Het eindresultaat is een aardig regiedebuut met wat haken en ogen. Goed voor iets minder dan vier sterren.
Haterd
De film begint goed en beloofd wat, dit wordt helaas niet voortgezet. Heeft me geen moment kunnen overtuigen dat het ook anders zou kunnen aflopen waardoor de spanning eigenlijk uit de duels wordt gehaald. Wel goede sfeer door het zwart-wit maar kan de film niet redden,
chucknorris
- 1908 stemmen
goede film.
Aantal punten wat ik geef is altijd een gevoelskwestie. Gedurende de hele film ik het gevoel gehad dat ik naar iets bijzonders zat te kijken. Daarnaast zaten er echt een paar ijzingwekkende fragmenten in.
boerenpummel
Uitstekende, verontrustende low-budget debuutfilm van Babluani. Veel onderhuidse spanning, ik kreeg echt een naar gevoel bij het aanschouwen van deze film.
s0062423
Film begint heel sterk; met een continue spanningsopbouw die de prent lang boeiend weet te houden, mooie sfeerschepping, het toch wel originele zwart-wit... Maar ik vond dat wanneer je eindelijk weet wat dat het spel nu juist is, de film leegloopt. Wie er als winnaar uitkomt was weinig verrassend, toch nog een mooie wtf-reactie kunnen uitlokken op het einde, dat hij wordt neergeschoten id trein, maar deze "twist" vond ik overbodig...
Vic Mackey
Naargeestige sfeertekening in stemmig zwart/wit. Ja, ik hou hier wel van! Je voelt de spanning continu en de (voor mij) onbekende acteurs doen het erg goed! Ik geef hier viereneenhalve ster voor.
Madecineman (moderator films)
Aardige film over enge mensen met een ietwat vreemde uit de hand gelopen hobby.
Het zwart/wit stoorde me niet, het maakt de atmosfeer lekker bevreemdend. In het begin moest ik trouwens erg aan Hitchcock denken op de een of andere manier. De rustige spanningsopbouw, de wat gezapige landelijke setting, de persoonsverwisseling, spiegels, de treinen en de muziek. Erg de master of suspense-like. De film werkte ook prima tot aan de de geweldige climax in het landhuis. Alhoewel deze scènes niet kunnen tippen aan die in "die andere film" over dezelfde vreemde hobby (dit klinkt vaag maar de mensen die deze film gezien hebben begrijpen het vast, hoop ik) geeft het toch een zeer ongemakkelijk gevoel.
Maar ben het wel eens met diegene die vinden dat de film hierna als een nachtkaars uitgaat. Het laatste half uur ofzo wordt de film nodeloos gerekt en gebeurt er niets meer wat de moeite is (de spanning is ook compleet weg). De laatste scene is nogal overbodig vind ik.
Daarom geen 3.5* maar een meer bescheidde 3*
Schiedammer
Gewoon een hele aardige film al had ik er zelf na de recencies er iets meer van verwacht. Verhaal was heel leuk verzonnen maar net niet goed uitgewerkt had iets meer in kunnen zitten. De film is geschoten in zwart/wit en dat stoorde mij niet had wel iets beklemmend. Verhaal begon inderdaad heel sterk mij na de tweede ronde van het spel wist je al hoe het ging eindigen (helaas). Geluid was trouwens goed ( dvd 5.1) Kortom voor is de film 3* waard.
akka
erg mooie en spannende film
Het enige wat ik me afraag is: kan dit ooit gebeuren ik heb er namelijk mijn twijfels over.
4.5
cambal
Minimal film die het maximale bereikt met erg beperkte middelen, geheel in zwart wit gefilmde beelden , erg knap en het vermelden zeker waard , deze film bevat zoveel impressies hoe het is om op het randje te balanceren dat het me af en toe te veel werd , in de goede zin dan, heeft dan ook erg veel indruk op me gemaakt . Anton Corbijn eat your heart out !
mikey
Tja zwart-wit, anyway. De film had na de laatste ronde afgelopen mogen zijn. De hectiek van de weddende boeven tijdens het spel is erg sterk gedaan.
Fikret8
Hier komt alweer een remake van genaamd 13.
(van dezelfde regisseur)
Havoc
Dit is toch een hele aparte film. Ik vond hem heel sterk, het idee, het verhaal en vooral de zwart/wit keuze maakt hem af.
- 11913 berichten
Wordt geremaked en met niemand minder dan 50 Cent in een van de hoofdrollen...
Wordt geremaked en met niemand minder dan 50 Cent in een van de hoofdrollen...
Help .
Buiten dat ben ik niet echt verbaasd. Toen ik de film zag wist ik eigenlijk al dat dit a) wel ooit geremaked zou worden en b) de regisseur ooit in de VS-films zou maken.

'The Terminal' met Tom Hanks gaat vandaag het Netflix-aanbod verlaten

Dead Man's Shoes
Thriller / Misdaad, 2004

Bound
Thriller / Misdaad, 1996
frankrijktest of courageoverdosemunitionrepair shortage of moneyhorrordrugshomoblack & white