• 9.377.071 stemmen

Gesproken taal: Japans, Kantonees en Engels

Releasedatum: 25 juli 2002

Plot Koroshiya 1

"Love really hurts."

Wanneer een belangrijke gangsterbaas wordt vermoord, krijgt diens sadistische rechterhand Kakihara opdracht de dader op te sporen. Door getuigen aan vreselijke martelingen te onderwerpen, ontdekt Kakihara dat zijn baas werd vermoord door Ichi, een geheimzinnige jongeman die zijn tegenstanders met vlijmscherpe messen in zijn laarzen aan reepjes snijdt. Wie is Ichi? En waarom heeft hij het gemunt op gangsters? Maar voordat Kakihara deze vragen kan beantwoorden, heeft Ichi alweer een nieuwe prooi gevonden...

avatar van otherfool

otherfool

Halcyon zegt het hierboven goed. Wel een film met een paar vermakelijke geweldadige scenes, maar ook een film van ruim 2 uur zonder een beetje een aardig verhaal...

Hit and miss: 2,5*.

avatar van wallywalrus

wallywalrus

ik word niet lekker.

als je wilt afvallen moet je deze film vlak voor iedere maaltijd even kijken.

je krijgt geen hap meer door je strot.

avatar van SilverGun

SilverGun

4 sterren Queto? Ben benieuwd wat je hier aan waardeerde.

avatar van Yuma Q.

Yuma Q.

wallywalrus schreef:

ik word niet lekker.

als je wilt afvallen moet je deze film vlak voor iedere maaltijd even kijken.

je krijgt geen hap meer door je strot.

Ja, heel ernstig, maar gelukkig niet zo onsmakelijk als animal farm!

SilverGun schreef:
4 sterren Queto? Ben benieuwd wat je hier aan waardeerde.

Om te beginnen is de film ontzettend origineel, zowel qua inhoud als qua vormgeving. Nu zal ik daarbij direct toegeven dat dit de eerste film van Miike is die ik zie (en ik sowieso niet zo thuis ben in het genre, voorzover je van een genre kan spreken), dus misschien dat dat scheelt in mijn originaliteitservaring, maar in ieder geval vind ik het al direct een heel inventieve en bijzondere film.

Maar wat daar vervolgens bijkomt (wat me nogal verraste, aangezien de film een reputatie heeft opgebouwd als onaangename 'gore'-film) is dat de film tegelijkertijd ongelooflijk grappig is. Een hele reeks absurde situaties, rond een aantal extreme en bijzondere personages - met Kakihara natuurlijk voorop: dat figuur scoort hoog op de lijst met meest memorabele filmpersonages allertijden. Nog niet eens zozeer door z'n toegetakelde gezicht of z'n sadomasochistische inslag, maar vooral door die volledige nonchalance die hij de hele film lang uitstraalt, ongeacht de toenemdend absurde vormen die het geweld om hem heen aanneemt.

Dat geweld wordt dan verder veel van gemaakt in talloze recensies over deze film, maar daarmee is het in feite een beetje overhyped: natuurlijk is het geweld extreem, en het wordt ook extreem grafisch in beeld gebracht, maar het is allemaal zo over-the-top dat het alleen maar grappig is (die idiote hoeveelheden bloed, maar ook de onzinnige martelmethoden). Begrijp me niet verkeerd, geweld in films kan best een serieuze zaak zijn waar ik best door aangegrepen kan worden, maar dat heeft dan te maken met de mate waarin ik de film serieus neem, en met de mate waarin de slachtoffers overtuigende personages zijn - en dus niet met de hoeveelheid bloed die over het scherm spat (waardoor ik het eigenlijk ook frappant vind dat uitgerekend deze film tegen zoveel problemen met censurering aanloopt in onder andere Groot-Brittannië).

Dat is dan ook weer niet om te zeggen dat de film vermakelijk is door de geweldsscenes an sich, zoals mensen wellicht zombiefilms als Dawn of the Dead vermakelijk vinden, want dit is toch echt van een andere orde. De geweldsscenes hier zijn relatief kort, en de trucage is niet eens zo goed, dus ik kan me ergens wel voorstellen dat niet alle gore-liefhebbers dit direct een goede film vinden (terwijl de film dus wel de reputatie heeft). De film is ook helemaal niet opgebouwd als shocker; het is veel meer de absurditeit van het geweld die het 'm doet, en de manier waarop de personages met het geweld omgaan.

Daarbij neemt de film een heel bizarre invalshoek aan, want ondanks de humor zitten er natuurlijk wel zekere subteksten in. Iemand noemde 'grootstedelijke eenzaamheid', maar wellicht dat dat het nog meer over seksuele verwarring en repressie gaat (zie bijvoorbeeld het verkrachtingsverhaal als keerpunt waarbij Jiijii de controle over Ichi verliest). In dat opzicht is de film wellicht een satire, maar ik begrijp natuurlijk best dat niet iedereen er de humor ervan evenzeer in zal zien.

Ichi the Killer is een heel aparte, bijzondere film, waarin alles wordt doorgedreven tot in het extreme, tot in het absurde. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de bijzondere stilering: met name de montage is heel memorabel; soms bewust desoriënterend (met allerlei vreemde tussen-shots en geluiden ook), maar uiteindelijk wel een volledig samenhangend geheel vormend (waarbij het verhaal in feite ook gewoon lineair van A naar B gaat). Ik ken eigenlijk geen enkele film die ook maar enigszins vergelijkbaar is met deze. Vandaar dus mijn 4 sterren.

(en ik moet snel meer films van Miike zien...)

avatar van Yuma Q.

Yuma Q.

Tsja, gewone gore-liefhebbers zijn meestal de luie mensen , ze willen een zak chips opentrekken en een hoop bloed over het scherm zien vliegen. Als je met je zak chips klaar zit om een hoop bloed te zien vliegen zit je met deze film verkeerd. Heb je echter net de moeite genomen een tosti te bakken, dan zal het met de film ook wel goed komen.

edit: oooh sorry, ik was helemaal vergeten dat deze film zooo onsmakelijk was dat we hierbij geen hap meer door onze strot krijgen... Is dat nou even jammer!

Het personage van ichi is overigens niet geheel dat van de standaard keiharde killer. Erg leuk gevonden. Ook fijn dat Miike dat irritante jochie gewoon bruut aan zijn eindje laat komen, dat hoef je bij dat pethollywood niet te verwachten.

Ik had toch wat meer verwacht van deze film.

Ik had alleen vernomen dat ie nogal extreem was, maar had eigenlijk gehoopt op een wat naargeestiger (en mischien serieuzer) sfeertje, zodat het wat harder aankomt.

Dit leek me meer een komedie eigenlijk, maar dan niet zo'n heel erg grappige.

Het is wel origineel gebracht allemaal (wel nogal chaotisch), maar meer dan wat glimlachjes om dat extreme gedoe zaten er helaas niet in.

• 12092 berichten

Volstrekt over-the-top japanse drek met de gebruikelijke geschifte typetjes en mensen die met heliumstemmetjes tegen elkaar staan schreeuwen. Ik heb voornamelijk gelachen om de volstrekt onovertuigende geweldscènes en het meer dan jammerlijke niveau van acteren. Horror?... slapstick is more like it

avatar van BoordAppel

BoordAppel

orbit schreef:

Ik heb voornamelijk gelachen

Film geslaagd zou je denken. Dit is ook grappig bedoeld allemaal.

Dat is een beetje vervelend aan het imago dat de film (en nogal veel Aziatische films) meekrijgt. Het shockeert wat, en meteen duikt een horde horrorfans erop met de verwachting een gore film te zien.

Zit je toch vaak aan het verkeerde adres, ook bij Koroshiya 1. Daarbij is Asano geweldig in deze film.

De rol is wel leuk ja.

FillumGek

Zeker, persoonlijk vind ik Kakihara één van de geschiftste en tofste personages in een film van de afgelopen jaren. Alleen al als hij die rook via zijn wangen naar buiten blaast, geweldig!

Asano is echt perfect gecast voor die rol.

BoordAppel schreef:

Film geslaagd zou je denken. Dit is ook grappig bedoeld allemaal.

Jammer dat er bij omschrijving niet ook comedy staat, maar horror/misdaad

Jij vond hem trouwens toch te ziek voor woorden?

Queto Yurlunyur

Ik heb het gewijzigd in 'komedie'; lijkt me overduidelijk dat de film zo bedoeld is.

FillumGek

Nah ik weet het niet. Ik vond hem wel grappig ja, veel zwarte humor. Maar aan een komedie denk ik meer:"Ik wil lekker over de grond rollen van het lachen". Ik denk dat als je deze film neemt met die gedachte je nog raar zal opkijken

Maar horror is hij idd ook niet echt.

Queto Yurlunyur

Ik denk dat veel mensen sowieso raar op zullen kijken van deze film, nog ongeacht de genre-informatie.

Queto Yurlunyur schreef:

avatar van dr channard

dr channard

Zeer gore japanse zieke film.

Ik hou van gore, maar dit is overdreven, gelukkig kon ik nog wat lachen, want dat is de enige oplossing als je naar zo een films kijkt.

maar goed, voor de rest een supercoole film. 5 *

avatar van snakevega

snakevega

Bestaat er een film die nog zieker is als deze? ik dacht aan battle royal, maar nog iets ziekers dan ichi?

avatar van Halcyon

Halcyon

snakevega schreef:

Bestaat er een film die nog zieker is als deze?

Zeker weten!

FillumGek

Probeer Terror Firmer of zo eens, zou ik zeggen.

avatar van snakevega

snakevega

Ik vond dit een stomme film, ik snap niet wat sommige mensen hier mooi aan vonden? mischien de gore scenes?

Ok, die waren mischien wel cool, maar de rest was echt wel slecht.

1.5 sterren voor de gore scenes

FillumGek

De film krijgt van mij vooral zo'n hoog cijfer omdat Kakihara extreem cool is Al vanaf de eerste scene waarin hij rook door zijn wangen blaast.

avatar van De Knoop

De Knoop

Geweldige film, maar eh....

kan iemand mij misschien het eind uitleggen?

avatar van 5128

Ok, ik vond dit een erg slechte film. Normaal gesproken hou ik wel van een beetje bruute films maar dit is te goor. Alles is ook nog eens super nep en er zit totaal geen verhaal in.

avatar van Guyke

Guyke

Veel bloed en geweld maakt nog niet noodzakelijk een goede film. Het verhaal is erg dunnetjes en blinkt niet uit in logica. De regie is rommelig.

De hele film komt mij voor als goedkope sensatie.

avatar van neo

neo

Ai, hier had ik nog niet op gestemd. Zag hem zaterdag voor een tweede maal, maar nu op groot scherm. Voor mij Takashi Miike's beste die ik tot nu toe zag. Geweldig grappig kijkvoer.

Kan iemand mij vertellen in tot hoeverre er straattaal wordt gesproken in de film?

avatar van ToNe

ToNe

Of er hippe straattaal aanwezig is weet ik niet, maar de yakuza prononciatie herken je door het rrroh en rrrah.

Zelfs in periodefilms als Zatoichi.

avatar van SilverGun

SilverGun

Heb weinig toe te voegen aan wat reeds gezegd is. Heerlijk over-the-top en vol memorabele personages en zwarte humor inderdaad. Niet aan beginnen met het idee de meest shockerende of zieke film ooit te gaan zien, want dat is Ichi niet. I.t.t. bijvoorbeeld Irréversible wordt alles met een knipoog gebracht. Beetje jammer van de sporadische slechte CGI maar daarbuiten is dit een schitterend vormgegeven film. Dikke 4*

Wat is er trouwens in de uncut versie te zien wat in de normale film ontbreekt?

avatar van XTREEM|RAGE

XTREEM|RAGE

SilverGun schreef:

Dat had ik helaas wel gedaan, heel erg teleurgesteld!!!

De zwarte humor kon ik een beetje waarderen, maar had via via gehoord dat ie echt goed/ziek was etc. Maar ja, voor mij deed ie het niet