The Snowman (2017)
Met onder meer: Michael Fassbender, Rebecca Ferguson en Charlotte Gainsbourg
Releasedatum: 2 november 2017
Bekijk via SkyShowtime
Plot The Snowman
"Soon the first snow will come, and then he will kill again."
Wanneer Harry Hole, hoofddetective van een gespecialiseerde misdaadeenheid, de vermissing van een vrouw tijdens de eerste sneeuwval van de winter onderzoekt, vreest hij dat een ongrijpbare seriemoordenaar weer actief is. Met de hulp van een briljante nieuwe collega legt de agent een verband tussen zaken van tientallen jaren geleden en deze lugubere nieuwe zaak. Ze moeten de gewetenloze dader opsporen voordat het weer gaat sneeuwen en hij opnieuw zal toeslaan.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Snømannen (BoekMeter)
- The Snowman (MusicMeter)
- Kijk op meJane
Oleg Fauke-Gosev
DCI Gunnar Hagen
Nicolage Rico
- 20220 berichten
Jammer toch dat Scorsese deze niet onder handen heeft genomen; hij was in gesprek om het boek te verfilmen.
IH88
Michael Fassbender is een goede acteur, maar het gebeurt hem de laatste tijd te vaak dat hij in slechte films speelt. Ik had hier nog best zin in, maar na alle negatieve reviews laat ik de film links liggen.
Can Michael Fassbender survive his year of flops? | Film | The Guardian - theguardian.com Mooi artikel over hoe Fassbender zijn carrière weer op de rails kan krijgen. En terug kan keren naar zijn Hunger, Shame en 12 Years A Slave dagen.
The Snowman, Assassin's Creed, Sons to Song, Alien: Covenant, Trespass Against Us, The Light Between Oceans (vond ik dan wel goed). Allemaal achter elkaar ook, er zijn carrières voor minder in elkaar gestort.
pierre18
Aii de eerste USA reviews ook al gezien. Een onevenwichtige trailer die van de hak op de tak gaat, omdat er verscheidene scènes lijken te ontbreken (wat de regisseur ook gewoon zegt). Dan hoor je in die reviews ook dat een aantal scènes uit het script gewoonweg niet gefilmd zijn om wat voor reden dan ook, terwijl die wel een betere verdieping zouden kunnen geven in de film.
Jammer. Ga toch met minder enthousiasme heen nu. Nu gaat het harige gaatje nog meer opvallen.
He jammer van die delete scenes. Ik zou gewoon zeggen: "Laat ze dan gewoon in het eind materiaal zitten als het verhaal ten goede komt. Die 10 minuten extra is geen probleem."
Ben bang dat ook mijn animo wat gekoeld is.
arno74
Ben bang dat ook mijn animo wat gekoeld is.
pierre18
Jemig. Dan blijft er wel heel weinig over om op te verheugen. Maar je verhaal Arno is duidelijk en laat dus niets te wensen (of juist wel) over.
loneranger
Een naargeestige en duistere thriller. Het is eerst wat lastig om in het verhaal te komen maar uiteindelijk boeit de film van begin tot eind. Ook de climax vond ik bevredigend.
MartMovie
Zelden zo'n slechte triller gezien. Onsamenhangend en zo traag dat zelfs 2 uur een uur te lang is. Je ziet gewoon aan de hele verfilming dat de regisseur zich blijkbaar genoodzaakt voelde elk aspect van het boek aan te stippen zonder dit uit te diepen. Waarom? Laat de helft weg en film dat goed. Wat is de ware rol van Vel Kilmer? Wat is de rol van de Arve Stop en zijn vrouwen? Welke rol speelde nou precies Dr, Vetlesen? Allemaal aangestipt zonder verdere uitdieping. En dan het meer dan belachelijke einde en als klap op de vuurpijl de bespottelijke clishematige dood van Mathias. Nee echt 1 grote flop deze film.
Fabian123
Ik vond die wirwar van plotlijntjes eigenlijk best goed bijdragen aan de mysterieuze atmosfeer (op die rol van Val Kilmer na), maar volgens mij ben ik de enige
Ontknoping was inderdaad wel echt bedroevend...
bombario
Ik vond hem teleurstellend. De dwingende en broeierige sfeer uit de boeken van Jo Nesbo komt totaal niet over in deze film. Michael Fassbender is ook te glad als Harry Hole. Die moet juist morsig zijn. Nu zie je hem na een nachtje doorhalen veel te fris wakker worden in een bushokje. Het tempo ligt ook erg laag.
Het grootste nadeel aan de film vond ik echter het gebrek aan spanning. Het kabbelt allemaal voort en dan opeens is er de eindscene. In het boek wordt dit zeer geraffineerd opgebouwd en komt het tot een zindere ontknoping. Waarna je als lezer nog enkele dagen naar adem hapt. In de bios onderging ik alles lijdzaam en kwam opeens de aftiteling in beeld. Zonde, maar na de trailer was kennelijk alle spanning al verbruikt.
mrklm
Charlotte Gainsbourg loopt tijdens een sneeuwbui in kort lederen rokje door het pittoreske winterlandschap van prachtig Oslo en Michael Fassbender banjert zonder jas door de sneeuwvelden van het schilderachtige Noorwegen. Val Kilmer ziet eruit als een zwaar gehavende dronkenlap en is slecht gedubd en JK Simmons mag ook nog komen opdraven als één van de verdachten in een mysterie dat nooit echt boeit en niet spannend wil worden. Marco Beltrami's stemmige score wil je anders doen geloven, maar Tomas Alfredson lijkt er vooral op uit om de Noorse toeristenindustrie een helpend handje toe te sturen. Hoewel het altijd aardig is om de onthoofding van een kip te zien en het aanzicht van een in stukken gehakt menspersoon allicht bij een aantal kijkers voor een schokje zal zorgen, kan dat niet gezegd worden van de rest van deze teleurstellende film, ondanks een sterke proloog en een relatief spannende finale.
baspls
De trailers voor The Snowman gaven mij erg hoge verwachtingen. Heerlijk een Scandinavische Thriller van Tomas Alfredson, regisseur van het fantastische Let the Right One In. Vol verbazing zag ik de eerste recensies verschijnen met bizar lage beoordelingen. De kaartjes waren al gekocht, toch maar kijken dan?
In Noorwegen duiken steeds meer vermoorde moeders op. De slachtoffers zijn in stukken gehakt of onthoofd en rond de plaats delict is telkens een sneeuwpop te vinden. De alcoholische detective Harry Hole wordt op de zaak gezet.
Michael Fassbender speelt een prima hoofdrol en naast hem de Zweedse Rebecca Ferguson. Verder nog kleine J.K. Simmons, Toby Jones, Jonas Karlsson, Val Kilmer en Sofia Helin.
Het duurde niet heel lang voordat ik met de oorzaak van de lage beoordelingen werd geconfronteerd. Sommige scènes zijn bizar slecht uitgevoerd en de visual effects (zakken door het ijs of meeuwen op een lijk) waren echt heel erg slecht. Daarnaast heeft de film veel zij-verhaallijnen die afleidend kunnen worden en hebben veel personages geen hele grote rol in de film. Het voelt een beetje aan alsof een Tv-serie van het formaat van The Bridge of The Killing is ingekort tot een film van twee uur. De editor was echter niemand minder dan Scorsese’s vaste Thelma Schoonmaker. Wat ook bizar was en zelfs aan Euro-thrillers van vroeger doet denken is het feit dat acteur Val Kilmer vrij slecht is gedubd (waarschijnlijk omdat hij als Amerikaan out-of-place is tussen de Britten en Zweden).
Dat is echter niet het enige dat doet denken aan Euro-thrillers van weleer. De invloeden van Dario Argento en vooral diens latere werk. Ik ging de slechte aspecten van de film haast vergeten toen ik zag dat het geweldige onthoofdingswapen dat Tom Savini voor Dario Argento’s zwaar ondergewaardeerde Trauma had ontworpen, een modern broertje heeft gekregen. Daarnaast doet de hele opzet van Jo Nesbø’s verhaal ook denken aan die film van Argento. Daar wordt de moordenaar getriggerd door vallende regen en hier is het de vallende sneeuw. Het sneeuwpop-gimmick kwam echter helemaal niet goed uit de verf. Hier had iets suspensevolle mee gedaan kunnen worden of er had echte Horror mee gemaakt kunnen worden. In plaats daarvan wil de film duidelijk teren op het succes van de Nordic Thriller. Alle elementen die we kennen uit Tv-series of films als Millennium komen letterlijk aanbod; de backstory, intriges in de lokale politiek, man-vrouwverhoudingen, gescheiden hoofdpersoon en nog zoveel meer.
De mindere aspecten zijn heel erg jammer, want de potentie is echt wel aanwezig. Een heerlijk sfeertje, een prima mysterie en goed acteerwerk. Deze regisseur had echter iets veel beters met dit verhaal kunnen doen had hij een andere weg gekozen (en was hij niet in zee gegaan met buitenlandse producenten). Al met al bleef het eindresultaat voor mij wel vermakelijk. Uiteindelijk is het toch wel een aardige film, ondanks de overduidelijke problemen. Stel dat er ook nog een director’s cut komt dan wil ik die zeker zien, want ik denk dat de meeste problemen zijn ontstaan omdat Alfredson succesformules moest hanteren van producenten.
TZ1984
Ik begrijp werkelijk de negatieve recensies niet, hier op Moviemeter. Geen van de boek-delen heb ik gelezen, maar gisteravond blanco naar deze film gegaan samen met mijn broer. De spanning zat er van begin af aan al goed in en deze spanning bleef gedurende de film hangen, sterker nog: naar het einde toe werd deze steeds meer. De film is dermate goed in elkaar gezet, dat deze je telkens op het verkeerde been zet. Zoals een goede film betaamt, vielen hier de puzzelstukjes gedurende de laatste 20 minuten op zijn plaats. Maar de tijd daarvoor had ik werkelijk geen benul wie de seriemoordenaar was, want velen konden het zijn, gezien hun motieven. Iedereen was in mijn ogen verdachte. De ontknoping vond ik dan toch wel verrassend, maar achteraf gezien wel logisch.
Maar goed; dus sommige recensies begrijp ik niet......Ik heb al heel veel dergelijke films gezien, maar heb sinds tijden dus weer eens een echt spannende film gezien, die op elk vlak goed in elkaar steekt.
Ook de acteurs spelen hun rol erg goed; Fassbender komt zeer geloofwaardig over, als een wanhopige vader en rechercheur, maar ook zeer vastberaden!
Een echte aanrader dus! Tip is denk ik wel om de boeken niet van tevoren te lezen, want dan vorm je al een basis en die basis vormt het oordeel over de film. Niet doen dus.... Maar gewoon kijken!
Ze mogen wat mij betreft wel meer zulk soort films lanceren!!
TZ1984
Ontknoping was inderdaad wel echt bedroevend...
Waarom was de ontknoping wel echt bedroevend?? Die begrijp ik niet...Had jij het al lang van tevoren zien aankomen dan??
TZ1984
Gewoon kijken en niet teveel afgaan op de meeste recensies hier (behalve op die van mij dan
. De meesten letten teveel op details niet zouden kloppen, maar het gaat mij juist om het totaalbeeld; welk gevoel de film bij mij opwekt.
Amen!
TZ1984
Zou ik niet doen; gewoon kijken en dan zelf oordelen! Ik vond 'm steengoed in elk geval!
Fabian123
De dader niet, dat vond ik wel goed werken. Maar een pistool vs dat zaagding? Hij had gewoon meteen kunnen schieten. En daarna dat ijs waar hij precies doorheen zakt. Snap dat dat teruggrijpt op openingsscène maar vond het heel ongeloofwaardig.
Graaf Machine
Mijn verwachtingen waren laag. Misschien daarom dat de film me 100% meeviel.
Ja, Harry is niet de Harry uit de boeken, en het verhaal is anders dan het boekverhaal. Dat schuurt in het begin. Zeker als Harry geïntroduceerd wordt met een fles vodka. Fout, fout, fout. Harry's gif is Jim Beam. Maar dan denk je meteen daarna... Nou en?
Verder ben ik het met iedereen eens die de rol van Rafko (Val Kilmer) overbodig vindt. De hele rol van Katarine Bratt is ook nietszeggend, en het gedoe om Gainsburg (Rakel) is zelfs buiten de kwestie.
Eigenlijk is deze hele film als detective, of thriller, of hoe je het noemt gewoon een misbaksel.
Maar gek genoeg, ondanks mijn aanvankelijke bezwaren, die nog terecht bleken ook, geeft deze film mij wel een blik op de wereld waarin Harry Hole leeft. En dat had ik niet verwacht.
Daarom ben ik toch tevreden na het zien van deze film.
Graaf Machine
Misschien voor de duidelijkheid: Wie een film conform het boek verwacht kan beter thuis blijven.
LecramB
N.a.v. de trailer verwachtte ik een spannende film. Tot mijn verbazing zaten er diverse scenes wel in de trailer, maar niet in de film.
Film komt niet echt op gang.
Meerdere personages in de film, waarvan je jezelf aan het einde afvraagt "Wat was nou precies het doel van dit personage?"
Conclusie, tegenvallende film zonder diepgang!!
Graaf Machine
Deze film heeft inderdaad geen diepgang. Wat dat betreft komt de film goed overeen met de boeken van Nesbo. Gelukkig geen zwaarte zoals de Wallanders van Mankell, maar gewoon lege en leuke thrillers met, naar mate de serie vordert, steeds idiotere moordenaars.
arno74
Redlop
Zes jaar na Tinker Tailor Soldier Spy komt Tomas Alfredson met een film die dankzij Fassbender net iets meer is dan een aflevering van een Scandinavische detective. Wat het hele gedoe met JK Simmons met het verhaal te maken heeft, is mij onduidelijk, maar dat lijkt ook te kloppen want kennelijk is 10 tot 15 % van het script niet verfilmd.
By Alfredson’s estimates, around 10-15% of the movie’s screenplay was not filmed during production.
Teleurstellend. Krappe voldoende.
Graaf Machine
Ik neem aan dat je de scene met Arve Stop en Vetlesen, in dat theater, bedoelt. Nou ja, in het boek is Arve Stop, meen ik me te herinneren, een mediapersoonlijkheid (vergelijk met een Matthijs van Nieuwkerk of zo iemand), en vrouwengek, en Vetlesen is een vrouwenarts. Met vrouwenhandel hebben beiden niets te maken. Ze figureren in het verhaal om aan de ene kant wat verdachten te creëren (beiden worden ze op een bepaald moment verdacht de Sneeuwman te zijn), en aan de andere kant helpen de subplots rond hen Harry Hole verder om de ware dader te ontmaskeren. In de film zijn ze beide redelijk zinloos, net zoals vrijwel ieder ander. Het verhaal van de film lijkt oppervlakkig op het boekverhaal, maar is essentieel anders en slechter. In het boek heeft alles een doel, elke zin heeft een uitwerking. In de film lijkt men maar wat aan te klooien. De film is alleen een aanrader voor idioten als ik, die gewoon de koude Noorse winter willen zien, met een Harry Hole-look-a-like als middelpunt. Voor wie een degelijke film wil zien kan beter naar iets als Dikkertje Dap gaan.
Veelzeggend is dat ik vanavond de film weer heb bekeken, en waar ik doorgaans op de maandagmiddag alleen in de zaal zit, zat ik nu op dinsdagavond prime time alleen in de zaal. Genieten voor mij, maar voor Jo Nesbo moet het vreselijk zijn. Zijn goede verhaal is verminkt en geamputeerd.
Redlop
"...De film is alleen een aanrader voor idioten als ik, die gewoon de koude Noorse winter willen zien, met een Harry Hole-look-a-like als middelpunt..."
Dat is ook de enige reden waarom deze idioot de film een voldoende heeft gegeven en dat terwijl ik nog nooit van Harry Hole gehoord of gelezen had.
Graaf Machine
Overigens: voor zover ik me kan herinneren (het is alweer een tijdje geleden dat ik het boek las), worden in het oorspronkelijke verhaal de volgende personen verdacht de sneeuwman te zijn, of wordt de lezer in elk geval geacht ze als verdachte te beschouwen: De schimmelbestrijder, Rafko, Katarine Bratt, Vetlesen, Arvo Stop. Dit komt in de verfilming nauwelijks naar voren. Heel jammer.
Jo Nesbo weet op vloeiende en geloofwaardige wijze al deze personen verdacht te maken, totdat alle losse eindjes samen vallen en Matthias in beeld komt. Die dan ook nog eens een veel erger lot tegemoet gaat dan in de film. Matthias lijdt aan een ziekte, sclerodermie, wat als gevolg heeft dat hij niet alleen langzaam en pijnlijk dood gaat, maar ook het "uiterlijk van een sneeuwpop" krijgt. Aan het eind wil hij zelfmoord plegen, maar Hole verhindert dat, en laat hem lijden in de cel.
De makers van de film hadden beter stukken weg kunnen laten en de essentie kunnen verfilmen, dan al de personages maar kort en nutteloos op te voeren. Ook die 10 - 15 procent van het script dat niet verfilmt is geworden had dit niet kunnen verbeteren. Een complexe roman van 500+ pagina's, waarin voortdurend dingen gebeuren die voor het plot van belang zijn, kan niet in een 2 uur durende film gevat worden, daar moet gesnoeid worden.
Graaf Machine
Klein vraagje voor de muziekkenners overigens. Dat muziekje dat je hoort bij het onderzoeken van het huis van Sylvia Ottersen, en later ook gebruikt wordt als Harry die schimmelvreter wegschopt. Het is een overbekend stukje muziek, maar wat is het nou eigenlijk? Lijkt me uit de 70er jaren te komen, want ik ken het al heel, heel, heel lang, maar wat het is is me onbekend.
Bedoel je deze?

American Made
Actie / Komedie, 2017

Jungle
Avontuur / Biografie, 2017
detectivegebaseerd op boekpistoolwintercellarcabinesnowmanseriemoordenaarsneeuwtweelingenplastic surgeon alcoholischpsychosisoslo, norwayunfinishedunfinished movies