• 9.378.179 stemmen

Across the Universe (2007)

Muziek / Romantiek | 133 minuten

Genre: Muziek / Romantiek

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Julie Taymor

Met onder meer: Evan Rachel Wood, Jim Sturgess en Dana Fuchs

Plot Across the Universe

"All you need is love."

Het liefdesverhaal over de Engelse jongen Jude die naar de Verenigde Staten komt en verliefd wordt op het Amerikaanse meisje Lucy gedurende de jaren 60. Dit alles tegen de achtergrond van de groeiende problemen tussen de VS en Vietnam.

avatar van Celluloid Dreams

Celluloid Dreams

Ik ben alles behalve een Beatles liefhebber, dus ik liep niet echt wam voor deze film. Mijn maat bleef echter maar aandringen, en ik ging akkoord met een klein stukje van de film. Na een kwartier bleek dat ik 'm toch best leuk vond. De film ziet er vooral prachtig uit, en de interpretaties van de liedjes zijn soms ook vrij sterk (zie I WANT YOU). Jammer genoeg had ik het na ongeveer een uur en een kwartier wel gehad met de film, en toen duurde hij nog ruim drie kwartier. Maar vooruit, hij was best leuk.

avatar van weaselweasel

weaselweasel

Damn, wat een rommel is dit zeg.

Waardeloze film.

Het verhaal is verre van interessant; de kijker krijgt geen enkele affiniteit met de oppervlakkige karakters, de verwijzingen zijn afgezaagd, maar het aller-allerergste: DE MUZIEK!!

Als Beatlesfan is het haast vernederend om aan te horen hoe ze die liedjes hebben verminkt. Alle ziel en romantiek is eruit gehaald. Het klinkt zo synthetisch, zo nep, zo Amerikaans. Verschrikkelijk gewoon.

avatar van girl in the moon

girl in the moon

A real work of Art!

Was erg verrast door deze flower-power-tijdperk film met interessante ingredienten die de ietswat zoete verhaallijn bijzonder kleurig en smaakvol neerzet!

You gotta love the music though! And I did...

Gizzmann

Deze komt niet meer uit in Nederland ofzo Wou hem net gaan huren, maar ik kan nergens informatie vinden dat hij hier al uit zou zijn en aan het stemaantal klopt dat ook.

En geen eens een bioscooprelease gehad, vreemd, dacht echt dat dit een enorme succesfilm zou gaan worden.

avatar van Knisper

Knisper

Film ligt wel degelijk al in de videotheek en is ook al te koop.

Gizzmann schreef:

Deze komt niet meer uit in Nederland ofzo Wou hem net gaan huren, maar ik kan nergens informatie vinden dat hij hier al uit zou zijn en aan het stemgemiddelde klopt dat ook.

Hij is weldegelijk al uit op dvd, heb hem al bij verschillende winkels (oa Mediamarkt en Van Leest) zien liggen, echter wel een (een 2 disc editie) kost 20 euro. Hij draait deze zomer ook nog een weekje in de Cinerama hier in Rotterdam, ga hem zeker zien lijkt me geweldig om hem op het grote doek te zien.

Gizzmann

Mooi om te horen Maar vanwaar dan dat lage stemgemiddelde?

avatar van gotti

Vooral omdat ie net wat te lang duurt...

Gizzmann schreef:

Mooi om te horen Maar vanwaar dan dat lage stemgemiddelde?

Laag? 4 sterren vind ik nog relatief hoog en vooral voor een musical (waar ik normaal gesproken niet zo van houd), het is kwa verhaal misschien niet zo'n bijzondere film, maar de visuele kracht en natuurlijk de prachtige muziek wisten me de gehele speelduur lang te boeien een ervaring die ikniet snel vergeet maar vier sterren vind ik toch echt genoeg, misschien later als ik hem herzie nog met een halfje omhoog je weet het natuurlijk nooit.

Gizzmann

Ik had eigelijk het stemaantal willen zeggen

99 stemmen is echt zo'n aantal wat films hebben die nog niet te huur zijn of in de bioscoop zijn geweest maar die al wel goed te downloaden zijn.

niethie

Oh oke ik dacht dat je op mij doelde.

Ik vind het overgens ook best raar, had ook wel gedacht/gehoopt dat dit een kaskraker zou worden maar helaas is dat niet het geval.

niethie

Zie dat je de film nu ook hebt gezien Gizzman, een kleine toelichting misschien. ??

Ja hoor

Eindelijk dan gezien, was er lange tijd erg benieuwd naar, aangezien ik weer opnieuw toe was aan een leuke musical. Word toch te vaak als een truttig genre gezien, terwijl het juist ontzettend fijn en modern kan uitpakken. Want muziek hoefd niet truttig te zijn en musicals zijn de perfecte films om lekker los te gaan met uitbundige visuals. Films als Sound of Music en Grease zijn in mijn ogen vreselijke gedrochten, maar als je goed weet om te gaan krijg je meesterwerken als Moulin Rouge! en Rocky Horror. Ook musicalfilms als Nightmare Before Christmas, Corpse Bride, Labyrinth en Sweeney Todd liggen mij erg aan het hart en als er goed met het genre word omgegaan mag ik toch wel zeggen dat een van mijn favoriete is. Nu was Across the Universe helaas niet een van die perfecte films, daarvoor was er hier en daar toch te veel mis, maar hij behoort absoluut tot de fijne, creatieve en uitbundige musicals die beeld en muziek fijn weet te combineren.

Ik ben geen die-hard Beatles fan, maar vind het absoluut een geweldige band. Maar als je de nummers niet kent zou je het er waarschijnlijk niet vanaf horen dat het allemaal covers zijn. Alle nummers klinken erg fijn en zijn op een orginele manier gecoverd en allemaal varierend in muziekstijl. Eigelijk bijna nooit in de typische musical-opbouw er worden eigelijk meer popsongs van gemaakt.

De manier waarop er met de beelden werd ingespeeld op de nummers is ook enorm creatief en wat daar vooral zo goed aan is is dat het de gehele film lang word volgehouden. Maar helaas gaat zoiets nastuurlijk ook mis, als je dat de volle 131 minuten moet volhouden en daarom zitten er ook een stel vreselijke scenes in. Uiteraard het vreemde bluescreen en uitknip-animatie stuk Being for the Benefit of Mr. Kite. Zoiets past totaal niet in de film en brengt gelijk het niveau sterk naar beneden (met alle respect voor Eddie Izzard hoor!). Daarnaast ging de chemie tussen de karakters ook plots weg, wat aan de ene kant bij de film paste, maar het maakte het allemaal minder geloofwaardig. En wat had die Prudence uiteindelijk een vreemde rol in deze film, ze werd ineens geheel onbelangrijk en het enige wat je van haar weet is dat ze lesbisch is en ineens op een orgeltje kan spelen.

Maar ook al lopen de experimenten hier en daar mis, ik heb toch alle respect dat het tenminste geprobeerd word en hier en daar pakt het schitterend uit, met als favoriet Strawberry Fields Forever. Zowiezo is het fijn eens een vrouwelijke regisseur te zien die visueel lekker over-the-top wil gaan. Wat mij betrefd toch wel een zeker talent, die Julie Taymor, ben benieuwd naar haar andere twee films. De muziek was nog wel het beste aan de hele film, heb eigelijk geen slecht nummer gehoord en heb me nergens hoeven ergeren omdat ze het orgineel zouden hebben verpest. Al met al gewoon een fijne kleurrijke film die wat beter was geweest als er af en toe de rem op was gegaan, maar een project als dit wint zowiezo mijn respect.

3,5 dikke sterren.

Mooi geschreven hoor.

Couch Potato

@ Gizzmann, mooi geschreven, maar "muziek hoefd niet" hoefd met een d vind ik er dik over, muziek hoeft natuurlijk, mensen, zonder dt-fouten schrijven blijkt precies nogal moeilijk voor vele internetgebruikers!

Ik kocht de film vandaag, puur omdat ik las dat het vol Beatlessongs zit, hem bekijken is voor dit weekend, ik kom daarna met mijn mening terug.

weaselweasel schreef:

Damn, wat een rommel is dit zeg.

Waardeloze film.

Ik vrees dat ik je mening moet bijtreden, het verhaal is er totaal geen, de figuren zijn nietszeggend, inhoudelijk gaat dit over niets of minder dan niets... en de songs van de Fab Four zijn behoorlijk naar de kloten geholpen, zelfs Joe Cocker bakt er niet veel van in Come Together.

Dit zijn eigenlijk een soort muziekclipjes, een "moderne" soort musical, maar hij kan me nergens raken, echt nergens.

Ik heb me gewoon als lifetime zware Beatlesfan gewoon laten vangen, me een behoorlijk groot oor laten aannaaien in dit geval...

Bweurk **

avatar van Turkse gast

Turkse gast

Op welke musikal trekt hij het meeste Gizzman zou dat graag willen weten want mijn vriendin houd van romantische musikal zoals Grease, Grease 2 en zo ... Zou het zeer op prijs stellen moest je mij vertellen op welke genre hij het meest trekt.

Couch Potato

Ik kan dit misbaksel niet meteen vergelijken met enige andere musical, ik was te erg ontgoocheld in zoveel onzin, echt!

Couch Potato schreef:

Pfff misbaksel, kom nou toch op zeg is dat niet een beetje overdreven om te zeggen als je de film nog een twee hebt gegeven ?. Oke je bent een doorwinterde Beatles fan (ik persoonlijk luster er met mate naar maar heb wel al hun bekende lp's in bezit) de covers in deze film zijn inderdaad niet perfect maar het had slechter kunnen uitpakken. Dit is een film die je op je moet laten inwerken denk er niet teveel bij na en laat je meeslepen door de visuele pracht, de tijdgeest en de nummers (als is het enkel om de teksten) en je zult zien dat het je misschien wel wat beter bevalt. Deze film is zeker niet aan iedereen besteed maar een misbaksel kun je dit in de verre verte niet noemen.

Als je vriendin van het kaliber musicals als Grease 2 houd betwijfel ik of ze dit ook wat zou vinden, het is wel zoetsappig (maar goed welke musical is dat nou niet) maar kwa verhaal, muziek en stijl ligt het toch in een geheel anders straatje. Maar goed je kunt het natuurlijk altijd proberen, misschien vind ze het wel top (wie zal het zeggen).

avatar van Turkse gast

Turkse gast

Nou dan is het niet zo goed, er moet wel een grease-achtige zijn anders houd mijn vriendin er niet van dus geen goed idee.

Gizzmann

Ik kan je niet echt helpen, sorry. Ik heb zelf juist een hekel aan Grease-achtige films

avatar van serpico

serpico

Gizzmann schreef:

Noem dan een aantal films waar je een hekel aan hebt

avatar van skipy05

skipy05

het was een rare film. die speciaal gemaakt is doordat er veel gezongen wordt. ik had deze film zo niet verwacht. hij duurde iets te lang.

avatar van Knisper

Knisper

Behoorlijke tegenvaller. Ik had deze film al een tijd lang in het vizier, voornamelijk doordat het artwork me wel aansprak en ik Evan Rachel Wood best hoog heb zitten, maar toch viel het tegen.

Ik vind het idee van de film best goed. In een Beatles-musical zit behoorlijk veel potentie. Daar ligt het probleem dan ook niet. Het grootste probleem is meer dat het lijkt alsof ze de Beatles-nummers hadden liggen en daaromheen een verhaaltje hebben verzonnen, dan andersom. De film is verhaaltechnisch dan ook een rommeltje. Opeens, vanuit het niks, zijn Lucy en Jude verliefd op elkaar bijvoorbeeld. Vaak verscheen er een scene, puur zodat het liedje dat hierna kwam zou kloppen. Matig, matig.

Verder beviel het me niet zo dat de vakk prachtige Beatles-nummers vaak in een stripped-down versie ten gehore worden gebracht. Veel te veel focus op de stem, waardoor de melodien en de compostities vaak maar heel zacht op de achtergrond te horen waren. Van mij had er bijvoorbeeld veel meer gitaar in gemogen op veel punten.

De film is dan ook op zijn best als het allemaal wat steviger wordt. Wat dacht van de scene met Joe Cocker of 'Helter Skelter'. Verreweg het beste aan deze film is Dana Fuchs (Sadie). Wat een stem heeft die vrouw zeg, ongelofelijk. Daar hadden wat mij betreft nog wel een paar extra van rond mogen lopen. Nu werd het niet meer dan een, goedbedoeld, rommeltje. 2,5*

avatar van janhero

janhero

Voor mij prima. Lekker me gebulderd. Arme buren. Verhaaltje stelde niet veel voor maar maakte voor mij niet zoveel uit. Knap hoe ze de verschillende nummer aan elkaar geplakt hebben om een flinterdun verhaaltje te maken.

Ik ben een groot Beatlesfan, maar dit is alweer de zoveelste film met daarin covers van Beatlesongs. En ik hou niet zo heel erg van musicals, dus ik wist niet of ik wel echt zin had in deze film. Uiteindelijk toch overgehaald doordat ik zag dat Joe Cocker en Bono een kleine rol erin hadden. En ik moet zeggen dat ik hem toch beter vond dat gedacht. Het is best mooi inelkaar gezet. Ook best grappig dat er ook verwijzingen in zitten naar de jaren 60. Zo moet bijvoorbeeld die Sadie model staan voor Janis Joplin, waar ze ook sprekend op lijkt.

3,5 lijkt me een mooi gemiddeld cijfer

avatar van tonnyhk

tonnyhk

Couch Potato schreef:

Bweurk **

Ik ben het er ook mee eens. Een grote tegenvaller deze film.

avatar van Mr. Cullen

Mr. Cullen

Een leuke, vermakelijke musical die een erg sterk art-gehalte heeft, de effects zijn echt geweldig en ik vind bepaalde nummers wel leuk bewerkt, hrt verhaal is een beetje standaard maar het is zeer zeker niet mis, en de film heeft zijn leuke momenten Het acteren gaat wel op, maar vooral de effects redden deze film, net als bepaalde nummers.

avatar van donnie darko

donnie darko

Hoe meer ik terugdenk aan deze film, hoe meer ik kokhals.

avatar van lyke

lyke

Ik vond het echt een heeele leuke film! Mede dankzij de ontzettend leuke en knappe Jim Sturgess die de rol van Jude speelt. De liedjes van de beatles worden mooi gezongen en heb ze al aantallen keren teruggeluisterd. Het is wel een aparte film. Maar ik vond hem echt heel leuk.