• 9.373.940 stemmen

Das Goebbels-Experiment (2005)

Documentaire / Historisch | 108 minuten

Genre: Documentaire / Historisch

Alternatieve titels: Dagboek van een Propagandaminister / The Goebbels Experiment

Oorsprong: Duitsland / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Lutz Hachmeister

Met onder meer: Kenneth Branagh

Gesproken taal: Duits

Releasedatum: 9 februari 2006

Plot Das Goebbels-Experiment

In Das Goebbels-Experiment leest acteur Udo Samel voor uit het dagboek van nazi-propagandaminister Joseph Goebbels (1897-1945). Hierin doet hij verslag van de periode 1924 tot en met 1945. De documentaire laat Goebbels voor zichzelf spreken, in combinatie met nog nooit vertoond historisch archiefmateriaal. Hiermee legt de regisseur het leven bloot van een van de belangrijkste mannen van het Derde Rijk, zijn eerste kennismaking met de NSDAP en zijn bewondering voor Hitler.

avatar van Mug

Mug

Pluspunten:

- prachtig beeldmateriaal dat uitstekend past bij de passages uit het dagboek.

- ook intrigerende passages dat een aardige kijk geeft in de hersenspinsels van Goebbels.

Minpunten:

- hak-op-de-tak passages. Allerlei facetten van zijn leven en gepaarde emoties worden op je afgevuurd zonder veel adempauzes. Rommelig, moeilijk om er in te komen en te blijven. De documentaire vergt veel concentratie-vermogen.

- De achtergrond-muziek. Iemand was me al voor. Het veel terugkerende dreig-deuntje (als rode draad) was te sterk aanwezig.

- (hier zal ik het maar niet op afrekenen) De Canvas-versie: de voice-over (Goebbels' stem) was een Vlaming met een zeer vervelende stem. Wellicht dat als ik de originele versie had gezien, dat mijn aandacht minder verslapte zo nu en dan.

Mooie en interessante documentaire met uniek beeldmateriaal (ook commentaren op films uit die tijd, zeer interessante passages waren dat, zeker de uitbrander richting Leni Riefenstahl), maar toch ook rommelig hier en daar. Ik ben wel benieuwd naar 'de dagboeken'.

Leuk experiment, zo'n documentaire puur berust op dagboek-notities. Maar het grootste probleem is dat niet alle belangrijke gebeurtenissen in het Duitse Rijk 'voldoende' of 'überhäupt' aandacht krijgen.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Mug schreef:

Er wordt vanuit gegaan dat je het een en ander van de geschiedenis afweet. Het is ook de opzet van deze docu niet om je al die belangrijke gebeurtenissen nog een keer te vertellen maar om je inzicht te geven in de persoon Goebbels, en dat is goed geslaagd, mede door deze originele opzet.

Ben het met je eerste minpunt wel eens. Het was zo af en toe wel wat te hak-op-de-takkerig. Zeker als je niets van die periode weet is het lastig alles te situeren, maar echt storen deed het me niet. Muziek is me eigenlijk absoluut niet opgevallen. Die commentaarstem was ook minder, maar daar kan deze docu niets aan doen.

Beeldmateriaal was erg interessant, vooral de beelden in kleur. Om de een of andere manier geeft het toch iets extra's om Hitler in kleur te zien.

Ook de dagboekpassages waren goed en laten je echt kennis maken met Goebbels. Leek me niet zo'n sympathiek persoon.