menu

Citizen X (1995)

mijn stem
3,55 (500)
500 stemmen

Verenigde Staten
Thriller / Mystery
105 minuten

geregisseerd door Chris Gerolmo
met Stephen Rea, Donald Sutherland en Jeffrey DeMunn

Begin jaren tachtig vindt de politie in een bos bij het Russische plaatsje Rostov acht verminkte lijken. De arts Victor Burakov (Stephen Rea) is ervan overtuigd dat dit het werk is van een seriemoordenaar, maar de Communistische Partij is het daar niet mee eens. De Partij is van mening dat seriemoordenaars alleen thuishoren in het Westen en zij stellen een comité in, dat ongeveer tot diezelfde conclusie komt. Één lid van het comité, kolonel Fetisov (Donald Sutherland), ziet wel wat in de theorie van Burakov en zorgt dat die zijn onderzoek naar de moordenaar kan voortzetten. Naarmate Burakov zich verder in de zaak verdiept, wordt hij steeds meer tegengewerkt door de Partij. Deze thriller is gebaseerd op het relaas van de echte Rostov-killer, de man die in een periode van acht jaar maar liefst 52 mensen vermoordde.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=20KiHIT6wu0

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Leland Palmer
2,5
Vond deze 'Citizen X' niet heel bijzonder. Minder dan verwacht in ieder geval. Duidelijke tv-film, die op alle vlakken netjes binnen de lijntjes blijft en nergens echt weet te imponeren. Zowel qua plot, scenario en regie niet bijzonder. Erg braaf allemaal. De moorden waren ook nergens indrukwekkend. Maar heb me redelijk vermaakt. De redelijk grote cast is goed bezig en bleef benieuwd naar de afloop. Aardig voor een keer.

avatar van Bacchero
De film kom traag op gang maar éénmaal de helft voorbij wordt het een spannende (politie)thriller... Bij het lezen van het echte verhaal van de Rostov-killer merkte ik dat de film bijna nauwgezet het verhaal heeft gevolgd inclusief gebruik van de echte namen van de diverse betrokken personen. Echt gedateerd is mij de film niet overgekomen temeer daar het verhaal zich sowieso voornamelijk afspeelt in de Sovjet-unie van de jaren 80. De film schets ook goed het allesbepalende communisme van die tijd. Rea en Sutherland zetten heel goed hun rollen neer. Ze acteren ook met een licht accent maar dit is zeker niet storend in tegenstellingen tot Child 44, die andere recente film die ook werd gebaseerd op de Rostov-killer maar is gesitueerd in de jaren 50. Het is trouwens naar aanleiding van die film dat ik heb besloten om Citizen X ook eens te bekijken. Citizen X is dan misschien 'maar' een tv-film maar ik vind hem alleszins vele malen beter dan Child 44. Voor mij was deze film zeker het kijken waard.

avatar van Shaky
4,0
Zeer sterke film die de spanning en het verhaal weet op te bouwen, niets haast en toch interessant blijft van begin tot eind. Ik heb genoten van deze thriller.

4,5
Een van de betere zo niet beste serial killer films die ik gezien heb, temeer ook omdat het ware verhaal al een thriller op zichzelf is.

Het verhaal over een van de beruchtste seriemoordenaars ooit (Chikatilo) en de man die 12 jaar op hem joeg (politiekolonel Burakov), dit tegen een decor van het oud communistische regime die dit soort verschijnselen als iets Westers zag en de moordenaar zelfs beschermde gezien zijn lidmaatschap van de Communistische Partij. Daardoor kon hij 6 jaar langer door gaan na zijn eerste arrestatie in 1984. In 1990 is hij uiteindelijk gepakt na een massale klopjacht met grootschalige inzet van het leger, hulp van een psychiater en consult met de FBI BSU (bekend van Criminal Minds) naar Westers model.

De sfeer van de oude Sovjet Unie wordt prima in beeld gebracht zonder dat het langdradig wordt, de karakters worden voldoende uitgewerkt en de verbetenheid en frustratie van Burakov wordt perfect vertolkd door Rea. Ook Sutherland levert prima werk als de lokale commandant. Jeffrey DeMunn (Chikatilo) is natuurlijk geen Anthony Hopkins maar doet het ook niet slecht. Bijna vreemd dat Stephen Rea daarna nauwelijks in goede films te zien is geweest.

Het verhaal wordt goed gebracht en verteld alles prima zonder dat het teveel een docudrama wordt zoals de verhalen over Ted Bundy en John Wayne Gacy die verfilmd zijn. Volgens mij altijd een risico als je dit soort zaken gaan verfilmen. Wel had het verhaal nog net wat meer uitgediept mogen worden met een half uurtje extra filmlengte. Later is dit alsnog geprobeerd met een 2e film Child44 die geinspireerd is op de zaak Chikatilo maar wel pure fictie was, iets wat niet echt geslaagd was.

1,0
tegenvaller,had ik meer verwacht naargelang de hoge score's

avatar van GrobbekuikenXL
3,0
Prima thriller die het ware verhaal nauwkeurig in beeld brengt. Die andere versie met Malcolm Mcdowal is gewoon slecht.

avatar van Tiany
4,0
Zeer goede film, het waargebeurde verhaal van een ziekelijke seriemoordenaar, zeer goed en geloofwaardig gebracht.

avatar van baspls
3,5
Citizen X verteld het verhaal van de Sovjet-Russische seriemoordenaar Andrej Tsjikatilo, de Rostov Ripper. De forensische arts Victor Burakov zet alles op alles om hem op te sporen, maar wordt tegengewerkt door de omslachtige bureaucratie van de Sovjet-Unie. Enkel kolonel Fetisov deelt zijn bezorgdheid over de zaak. Het onderzoek duurt jaren en ondertussen blijft Tsjikatilo meisjes en jonge mannen en vrouwen vermoorden...

De film is gebaseerd op het non-fictie boek van Robert Cullen waarin met name de moeilijkheden van onderzoek in het Sovjetregime behandeld worden. Zodoende komen de motieven van de moordenaar misschien net iets teveel op de achtergrond. Wie de geschiedenis van de echte moordenaar leest zal zien dat de werkelijkheid eigenlijk nog veel gruwelijker was dan wat in de film aan bod kwam. Tsjikatilo werd precies een jaar voor het verschijnen van de film ter dood veroordeeld. Ondanks de claim van de Partij-vertegenwoordiger in de film dat er geen seriemoordenaars zijn in de Sovjet-Unie zijn er ruim 25 bekend die tussen 1917 en 1991 in Rusland actief zijn geweest.

In het begin ergerde ik me heel erg aan de Russische accenten van de acteurs en de stereotypen over het Oostblok die voorbijkomen. Maar uiteindelijk wende het wel een beetje en met name Stephen Rea en Donald Sutherland speelde hun rollen goed. Visueel zag de film er goed uit, de Russische setting kwam verassend goed uit de verf. De film is dan ook volledig in Hongarije opgenomen.

Al met al een sterke serial killer-film die erg origineel is door de setting en benadering.

avatar van scorsese
4,0
Uitstekende film waarin een arts belast wordt met de taak een seriemoordenaar te vinden. De film speelt zich af in de jaren '80 van het communistische Rusland, en dit heeft invloed op het onderzoek en hierdoor ook jarenlang doorsleept. De vastberadenheid van het hoofdpersonage wordt goed neergezet door Stephen Rea. Gebaseerd op een aangrijpend, spannend en waargebeurd verhaal.

avatar van Brabants
4,0
Citizen X is een zeer fascinerende film over een zeer morbide figuur. Het acteerwerk is zo ontzettend goed dat je alles gewoon voelt door merg en been. Het voormalige Sovjet werkt lastig mee en dan moet hoe dan ook grote consequenties hebben gehad, zoals duidelijk werd. Knappe film!

avatar van Lovelyboy
4,0
There are no serial killers in the Sovjet state, It is decadent Western phenomenon.

Meer dan boeiende film, ook al is het dan een 'tv-film', er is een meer dan prima cast opgetrommeld en alleen al het feit dat deze film beter 'de feiten' volgt dan Child 44 het boek van Tom Rob Smith, is niet alleen het benoemen waard, maar laat Citizen X wat bij betreft beter scoren dan het Hollywood product.

In eerste instantie ontwikkeld de film zich als redelijk degelijk, en met een soundtrack die vooral erg 'veilig' lijkt en weinig toevoegt. Daarna begint de film snel aan charme en kwaliteit te winnen door het typerende beeld van de Russische staat met haar politieke bureaucratieën die net zo goed door Tom Rob Smith en Martin Cruz Smith beschreven worden in hun boeken. Een fraai tijdsbeeld met de quote hierboven, een wijsheid die tevens voorbij komt in Kind 44, en vooral dat nieuwsbericht op tv over de wantoestanden in Amerika vind ik een geniaal detail. Een verder armoedig en triest beeld volgt met een hoofdinspecteur die ondanks zijn wanhoop wel steeds dichterbij komt. Ik val in herhaling maar toch wil ik nog een keer aanhalen hoe goede de feiten van de Rostov Ripper gevolgd worden. Het falende seks en gezinsleven, hij werd inderdaad opgepakt, zat in de bak maar kon destijds niet in verband met de moorden worden gebracht, een andere agent liet hem lopen ondanks dat hij zich verdacht gedroeg en liet na in zijn tas te kijken, de bijtsporen op zijn vinger, de kooi in de rechtszaal...het is allemaal buitengewoon goed gebracht en ik vraag me slechts af waarom men er niet voor kiest om van zo'n omvangrijk verhaal met een looptijd van acht jaar geen miniserie maakt.

Rea is prima, Sutherland bijna automatisch, maar vooral DeMunn valt op als sociaal niet geaccepteerde snuiter en dat goed speelt. Normaal speelt DeMunn de normale en vriendelijke man in verschillende Darabont verfilmingen, maar dit is toch andere koek.

Citizen X is zonder enige twijfel een meer dan prima film die gemakkelijk de betere is van de twee films over de Rostov Ripper, al is het alleen al omdat Child 44 het sterke einde van zijn eigen boek faalt te volgen.

Gast
geplaatst: vandaag om 02:38 uur

geplaatst: vandaag om 02:38 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.