• 9.373.056 stemmen

Geregisseerd door: Chris Gerolmo

Met onder meer: Stephen Rea, Donald Sutherland en Jeffrey DeMunn

• HBO Max Bekijk via HBO Max

Plot Citizen X

"You don't want to know what he does... You just want to know when he's caught."

Begin jaren tachtig vindt de politie in een bos bij het Russische plaatsje Rostov acht verminkte lijken. De arts Victor Burakov (Stephen Rea) is ervan overtuigd dat dit het werk is van een seriemoordenaar, maar de Communistische Partij is het daar niet mee eens. De Partij is van mening dat seriemoordenaars alleen thuishoren in het Westen en zij stellen een comité in, dat ongeveer tot diezelfde conclusie komt. Één lid van het comité, kolonel Fetisov (Donald Sutherland), ziet wel wat in de theorie van Burakov en zorgt dat die zijn onderzoek naar de moordenaar kan voortzetten. Naarmate Burakov zich verder in de zaak verdiept, wordt hij steeds meer tegengewerkt door de Partij. Deze thriller is gebaseerd op het relaas van de echte Rostov-killer, de man die in een periode van acht jaar maar liefst 52 mensen vermoordde.

Lt. Viktor Burakov

Mrs. Burakov

Procurator

avatar van AnVer

AnVer

"Citizen X" is het bewijs dat men met een beperkt budget ook een meesterwerk kan maken.

De indringende acteerprestaties van Stephen Rea, Donald Sutherland en niet te vergeten van Joss Ackland hebben meer uitwerking dan knallende actie. Deze film is een echte aanrader. 4,5

avatar van gideonvdb

gideonvdb

goeie film geen kaskraker ofzo maar blijft boeien tot het eind, 4,5 sterren

avatar van speedy23

speedy23

Een ijzingwekkende tv-film over de acht jaar durende zoektocht naar de Russische psychopaat Andrei Chikatilo (DeMunn), die tussen '82 en 90 de ene moord na de andere pleegde. Toen hij eindelijk werd opgepakt in '90 had hij 55 kinderen en jonge vrouwen gemolesteerd en vermoord.
Uitermate luguber, des te meer omdat dit verhaal echt gebeurd is.
Regisseur Chris Gerolmo concentreerd zijn verhaal op de moeizame strijd om rechtvaardigheid van rechercheur Victor Burakov (Rea). Andrei opereerde vanuit de naargeestige, afgelegen stations van zuidelijk Rusland, waar hij zijn jonge slachtoffers ontvoerde en vervolgens op brute wijze vermoordde.
Hij was niet echt ongrijpbaar,
maar de Sovjetregering weigerde toe te geven dat een dergelijke moordenaar in hun arbeidersparadijs kon bestaan.

avatar van otherfool

otherfool

Goed geacteerd en een ijzingwekkend gegeven, maar de triestheid van de Russische stations maakte me zo mistroostig dat genieten er niet meer bij was.

3*.

avatar van LOTR-lover

LOTR-lover

Heel goede film waarvna je echt de rillingen krijgt. Dat komt vooral door de koppige Russische overheid die je echt gaat haten. Ze zien liever 10 mensen sterven dan dat ze hulp vragen aan de FBI. Het is waargebeurd, dat maakt het extra erg!

avatar van vettige swa

vettige swa

overlaatst deze film gekocht, ben ik even afgezopen, wat een oersaaie film, saai gefilmd, slechte acteurs(amerikanen met een belachelijk russisch accent), de hoofdacteur is al helemaal een kleurloos personage, nee sorry, dit is afval en verdient helemaal geen hoge waardering, een 1,5 van mij

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Interessante film, waarin vooral de politieke tint een belangrijke rol speelt. Hoofdrolspeler vond ik juist prima passen bij dit verhaal.

AnVer schreef:

Gezien de cast kan dit niet echt lowbudget zijn, maar alla.

Bij herziening viel me, buiten het buitengewoon knappe acteerwerk van Sutherland, Rea, Staunton, von Sydow, me de bijzondere score van Randy Edelman op.

4.5* blijft staan. (ondanks wat hele lichte hollywoodsentimenten en Engels gepraat op russische locaties, waarbij ze proberen met een russisch accent te spreken), maar het drama, en de cast, en de regisseur zorgen voor een indrukwekkende film

boerenpummel

Aardige combinatie van een serial killer thriller en een politieke thriller. Vond het echter net niet goed uitgewerkt, omdat de motieven van de dader eigenlijk onbelicht blijven. Wel een goede karakterstudie van de agent die 8 jaar bezig is geweest met de zaak.

FisherKing

De motieven van een seriemoordenaar is toch algemene kennis. ? Dat valt verder helemaal niet te belichten.

boerenpummel

Mwaa, je ziet hem alleen die moorden plegen, maar niet hoe deze op het oog vrij normale man op het idee kwam om die moorden te plegen of hoe hij leefde tijdens deze acht jaar (hoe was de situatie thuis bij hem). Jammer dat er geen karakterontwikkeling in dit personage zat, zoals bij de detective wel het geval is.. Hoe veranderde de moordenaar in deze 8 jaren? Hier zie je in de film niks van terug.

FisherKing

Da's een deel van de spanning, want als dit ook nog eens belicht zou worden, zou er een HELE SAAIE film overblijven.

Het moet toch geen allesuitleggende woensdagavond film worden.... ? En wil je de andere kant belicht zien, dan zijn daar andere films voor, zoals Henry Portrait of a Serial Killer.

Ik vind dat je kritiekpunten nergens op slaan.

boerenpummel

Hoezo zou het dan een saaie film worden? Ik vind het persoonlijk juist goed als een film van zowel de rechercheur als de moordenaar een beeld schetst. Bijvoorbeeld bij Silence of the Lambs, Red Dragon, Se7en werd dit gedaan. In deze film speelt de acteur die de killer van Rostov neerzet, maar een zeer beperkte rol, terwijl hij toch de centrale figuur is. Vandaar dat ik graag wat meer scenes met hem erin had gezien.

FisherKing

Juist in de films die je noemt, zie je HELEMAAL niks van de serial killers. Dus again, ONZIN.

boerenpummel

Jawel hoor, in Red Dragon (Manhunter) is zeker wel aandacht voor de motieven van de moordenaar (Ralph Fiennes). Dus onzin om te beweren dat dit niet zo is. Se7en en SotL zijn inderdaad geen goede voorbeelden, maar toch is er wel degelijk veel gefilmd vanuit het oogpunt van de killer in deze films. In Citizen X niet, ik vond het zeer boeiend om het politieke spel rondom de rechercheur te zien, maar voor mijn gevoel ontbrak het gewoon aan aandacht voor de moordenaar.

avatar van Dustyfan

Dustyfan

Met extra aandacht voor de moordenaar, zou de film zo'n typisch cliché-geval zijn geworden en daardoor lang zo sterk niet zijn geweest als 'ie nu is.

FisherKing

Ik doelde dus alleen op Seven en Silence of the Lambs, daar zag je minder van de killer dan hier bij Citizen X, dus waar lul je over. Aandacht voor de moordenaar was er genoeg, maar nog steeds snijdt jouw kritiek geen hout. Niks ergs om een fout toe te geven hoor.

boerenpummel

Wat heeft dit met het toegeven van fouten te maken? Wil je je gelijk halen ofzo? Ik mis gewoon iets in deze film en jij niet, dat kan toch?

Ik zou ook niet weten waarom de film bij meer scens vanuit het perspectief van de moordenaar opeens zo'n typisch cliche-geval zou zijn? Je kan toch ook nog steeds goed de kant vanuit de rechercheur met daarbij de politieke ontwikkelingen belichten? Maar ik respecteer jouw mening Fisherking en ik blijf bij mijn mening.

FisherKing

Ik leg uit dat het dramatisch niet werkt om de serial killer continue in zijn huiselijke situatie in beeld te brengen. Dat is de reden waarom je dat ook niet ziet in bv Seven en Silence of the Lambs. Dat heeft niks meer met een mening te maken, maar met feiten. !

Overigens zie je de killer hier meer in huis-situaties, dan in de films die ik noem, denk hier aan de paar scenes thuis en de scenes op de "fabriek".

avatar van neo

neo

In dit geval wil men ook een mysterie creeeren en meer focus geven aan Burakov, en de tragiek van alles. Hoe meer je de moordenaar zou laten zien, des te minder spanning en mysterie er zou geweest zijn. Maar op zich wel interessant. Maar want zouden sommige films meer of minder spannend zijn met meer of minder focus? Neem Lector in Silence en Hannibal. In Silence is de moordenaar 100 keer zo eng naar mijn idee. Moelijk om in te schatten bij Citizen X. Had de focus meer verdeeld gelegen over de twee, zou dat misschien spannend zijn geweest. Maar aangezien je dan de andere manier niet had gezien, weet je niet of het snijdender geweest had kunnen zijn.

avatar van Dustyfan

Dustyfan

Juist doordat in Citizen X de killer een doodgewone man is, die er absoluut niet eng uitziet, wordt hij in mijn ogen juist extra eng.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Wat ook het geval is bij veel seriemoordenaars.

avatar van vettige swa

vettige swa

Had hier veel van verwacht maar slaagt toch wel tegen, het is low budget en op zich is dat geen struikelblok maar dit is een erg fletse film, en dat russische accentje is ongelooflijk stom, ook is het de filmmakers niet gelukt spanning in de film te creëren. spijtig, had iets kunnen worden

avatar van tevelenco

tevelenco

Aparte en sobere film over een seriemoordenaar.

De film kent weinig aktie en spitst zich vooral toe op het moeizame onderzoek van Stephen Rea [ die overigens een prima rol neerzet] en de band die hij krijgt met Donald Sutherland.

De film wist me aardig te boeien en wijkt behoorlijk af van alle andere films die ik ken over seriemoordenaars en scoort daarom een dikke voldoende.

avatar van dellai

dellai

boerenpummel schreef:

Meer achtergrond over deze seriemoordenaar kun je zien in de film Evilenko, aanrader.

avatar van %%%%%%

%%%%%%

Vond het een harde film.Erg als er zulke gekke mensen kunnen rondlopen .Vond best zielig. En dan die Russische overheid daar kreeg ik ook inderdaad een hekel aan.Maar aleen vond ik soms die lijken wat op poppen lijken daarom geen 4 maar een 3,5

avatar van HeatWave

HeatWave

Metname de grauwe sfeer vind ik erg goed weergegeven in deze film. Maar ook de hele aanloop die naar de moordenaar leid vind ik goed in beeld gebracht.

Wat ik wel een nadeel vind is dat de film af en toe wat weg kabbelt.

avatar van %%%%%%

%%%%%%

Maar naar wat dingen gelezen te hebben over Citizen X (1995).Krijg ik heel vaak The Silence of the Lambs terug.Waarom worden die met elkaar vergeleken kan iemand mij dat uitleggen ?

avatar van The One Ring

The One Ring

Geen verkeerde film, maar hij wist ook niet echt onder mijn huid te kruipen. Het onderzoek naar de moorden wordt vrij gedetailleert in beeld gebracht, maar nooit echt meeslepend of spannend. Interessant om te zien hoe de regering niets deed om het onderzoek te steunen. De film komt traag op gang en moet het vooral hebben van de acteurs.

avatar van JorgXIV

JorgXIV

%%%%%% schreef:

Omdat de film in het kielzog van 'The Silence Of The Lambs' (vier of vijf jaar erna) is verschenen. Niet dat de film het verdient om in de schaduw van 'The Silence Of The Lambs' te bestaan. De accenten liggen anders, de prestaties van de acteurs zijn fantastisch en dankzij de achtergrond en het sfeertje van de voormalige Sovjetrepubliek mag 'Citizen X' zelfs een heel originele film genoemd worden.