• 9.373.225 stemmen

Geregisseerd door: Chris Gerolmo

Met onder meer: Stephen Rea, Donald Sutherland en Jeffrey DeMunn

• HBO Max Bekijk via HBO Max

Plot Citizen X

"You don't want to know what he does... You just want to know when he's caught."

Begin jaren tachtig vindt de politie in een bos bij het Russische plaatsje Rostov acht verminkte lijken. De arts Victor Burakov (Stephen Rea) is ervan overtuigd dat dit het werk is van een seriemoordenaar, maar de Communistische Partij is het daar niet mee eens. De Partij is van mening dat seriemoordenaars alleen thuishoren in het Westen en zij stellen een comité in, dat ongeveer tot diezelfde conclusie komt. Één lid van het comité, kolonel Fetisov (Donald Sutherland), ziet wel wat in de theorie van Burakov en zorgt dat die zijn onderzoek naar de moordenaar kan voortzetten. Naarmate Burakov zich verder in de zaak verdiept, wordt hij steeds meer tegengewerkt door de Partij. Deze thriller is gebaseerd op het relaas van de echte Rostov-killer, de man die in een periode van acht jaar maar liefst 52 mensen vermoordde.

Lt. Viktor Burakov

Procurator

avatar van FixX

FixX

vandaag gekocht bij mediamarkt

heb deze film al eens eerder gezien maar ik weet er niet veel meer vanaf als alleen dat ik hem destijds intrigerend en spannend vond

avatar van clairest

clairest

Zeer goede film die ook nog trouw is aan de ware geschiedenis, knap. Vier sterren.

avatar van Halcyon

Halcyon

Oerdegelijke thriller die perfect het destijds in Rusland heersende politieke klimaat schetst zonder aan aandacht voor de gruwelen van de Rostov Ripper in te boeten. De uiterst sobere uitvoering zorgt ervoor dat de ijzersterke inhoud en de uitmuntende acteerprestaties extra uit de verf komen. Behalve een lugubere beschrijving van een van 's werelds beruchtste en meest schokkende seriemoorden ooit, is Citizen X een loeiharde sneer naar het corrupte, communistische beleid van voor de jaren '90.

Om de seriemoodenaar te ontmaskeren en Rostov uit een panische angstgreep te verlossen vroeg inspecteur Burakov 4 zaken: meer manschappen, computers, contact met Quantico (FBI) en publiciteit. Toegeven aan deze verzoeken zou gezichtsverlies betekenen tegenover het eigen volk en tegenover het gehate Westen. Geen van deze verzoeken werd dus ingewilligd met als gevolg dat een op zich niet zo moeilijke zaak jarenlang aansleepte.

Schitterende genrefilm die visueel en inhoudelijk haaks staat op het qua thema vergelijkbare Henry, maar op zijn manier minstens even goed is. Een klassieker!

avatar van maurice74

maurice74

Omdat ik het boek De Rostover Ripper van Peter Conradi twee keer heb gelezen, weet ik dat deze film het heel nauw neemt met de realiteit. Ongelofelijk eigenlijk dat dit een film is die nooit in de bioscoop is geweest, want dit is misschien wel de beste film die ooit over een serial killer is verschenen. Je kunt het niet echt vergelijken met Silence of the Lambs of Seven en Saw al helemaal niet. Nergens wordt het moorden in Citzen X verlekkerd. De nadruk ligt vooral op de corrupte en moeizame Russische werkwijze van die tijd en het introverte karakter van de moordenaar. Jammer alleen dat aan zijn jeugd wordt voorbijgegaan.

avatar van Weertenaar

Weertenaar

Een uiterst grauwe, sobere en vooral 'onderscheidende' film: 3.50
En met dat onderscheidende doel ik vooral op de stijl van deze film. Men probeert gewoon een verhaal zo realistisch mogelijk neer te zetten, en onttrekt zich daarmee aan alle gehypte soortgelijke films. Gevolg hiervan is dat deze prent regelrecht tot een cultfilm is verheven, en het massapubliek nooit heeft weten te bereiken. Toegeven: ook ik moest verschrikkelijk wennen aan de sobere (ik denk dat dat het meest toepasselijke woord is) stijl die deze film zichzelf aanmeet, maar na een halfuur had ik me goed aangepast, en zag ik een heerlijk realistische prent over een seriemoordenaar. Verder is het me een klein beetje onduidelijk waarom er in de tag bij de film 'mystery' staat. Als mystery daar kan staan, dan is het genre 'drama' toch zeker ook van toepassing. Maar goed, dat terzijde.

Eigenlijk is alles sober aan deze film, en dus ook het verhaal. Ik kan me heel goed vinden in mensen die het etiket 'saai' op deze film plakken, maar juist datgene maakt deze film tot wat het geworden is. Het zijn niet eens zozeer de moorden zelf die de aandacht op zich vestigen, maar de laconieke manier waarop de voormalige Sovjet Unie met het onderzoek is omgesprongen. Met name door hun eigen imago te beschermen voor de buitenwereld, schijnbaar niet in acht nement dat Chikatilo meer slachtoffers zou kunnen maken. Het word nergens bekend of opgetekend, en misschien dat ik me op glad eis begeef, maar het is toch vrij aannemelijk dat men met het bewijsmateriaal (zijn bloed en sperma) van Chikatilo bewust heeft 'gerommeld' om hem vrij te krijgen. Juist omdat hij een man van eer was, en lid van de partij was. Ongelofelijk maar waar. De belanghebbenden in het comitee hebben naar mijn inziens dan ook schuld aan de laatste 20 moorden van Chikatilo, die hij na zijn vrijlating nog heeft gepleegd. Echter rept de aftiteling hier met geen woord meer over, jammer.

Dan het acteren. Hier hink ik een beetje op twee gedachten. Doorgaans heb ik weinig problemen met taalbarrieres, zo ook dus niet dat er in de film engels (amerikaans) word gesproken in plaats van russisch. Echter geven de acteurs hun woorden een russich accent mee, en dat wringt hier en daar behoorlijk. Het klinkt meestal voor geen meter, en lijkt vooral Donald Sutherland zich meer te concentreren op het spreken met een russich accent dan dat hij zich een memorabel personage aanmeet. Naar mijn bescheiden mening een alleszins volledig verkeerd uitgepakt idee om de acteurs met een russisch accent te laten spreken. Ondanks dit gegeven doen de acteurs het allen zeer behoorlijk. Ze passen zich vrijwel allemaal aan aan het sobere karakter van deze prent, en dat is toch wel een knappe prestatie te noemen. Een redelijke genoegdoening voor het belabberde russische accent zal ik maar zeggen.

Het realisme in deze prent is werkelijk outstanding, en is het volgens mij een hele tijd geleden dat ik hier de volle vijf punten voor heb gegeven. De hele benadering van de film is ronduit geweldig, en blijft men naar mijn idee ongelofelijk dicht bij de waarheid van het hele verhaal. Aan sommige punten gaat de film voorbij, vooral over allerlei andere zaken die bij de moorden hebben meegespeeld, maar men wilde zich ook focussen op de manier waarop de voormalige Sovjet Unie met de werkwijze voor het oplossen van een dergelijke moordzaak is omgesprongen. Er moesten dus keuzes gemaakt worden, en bij het maken van keuzes moeten er nou eenmaal knopen worden doorgehakt. Echter weet men het wel zo te brengen dat de grauwe sfeer continue bewaard blijft ,en de film vrijwel geen moment 'uit de toom' valt.

Ik weet niet wat voor versie ik van Citizen X heb, maar de kwaliteit van het geluid was helaas vrij mager, en dan druk ik me nog licht uit. Alsof de film achteraf op een microfoon is ingesproken, en er continue een ruis op de 'lijn' zat. Overigens liep alles wel voor 100 procent synchroom waardoor het wel niet zo zou zijn, maar het was niet erg best. Maar goed, hier zal ik maar even doorheen kijken. Ook de cinematografie is samen te vatten als grauw, of sober. Weinig spectaculair camerawerk, dito montage, weinig opwinnende effecten en zelfs vrij weinig actiemomenten, in de breedste zin van het woord. Echter draagt dit alles wel bij aan de uitermate rauwe sfeer van deze prent waardoor ik toch wel redelijk optimistisch ben. Verder was de muziek redelijk, maar niet van een niveau waar je u tegen zegt.

Citizen X is zonder meer een onderscheidende film, maar wel van een dermate sterk niveau dat een breder publiek zou moeten verdienen. Dat is echter niet het geval, maar dat maakt deze prent zeker niet slecht .Gedurende de hele prent word de 'cultuur' bewaard, en dat is mijn inziens een van de sterkste punten van Citizen X. In alles is de sobere, grauwe sfeer te proeven. het verhaal steekt goed in elkaar en weet men de aandacht over het algemeen erg goed over de verschillende aspecten te verdelen, is het acteren goed tot sterk al zitten de gemaakte russische accenten behoorlijk in de weg, is het realisme om van te smullen en past ook de cinematografie moeiteloos in het karakter van deze prent. De film heeft mij aangezet om meteen wat meer te weten te komen over de 'Rostov-moorden', maar dat heb ik al wel bij meer films met een dergelijk onderwerp beleefd. Citizen X is een film met een heel eigen karakter, waardoor het grote publiek deze prent helaas (geheel onterecht) links laat leggen: 3.50 (3.60)

avatar van Halcyon

Halcyon

Weertenaar schreef:

Da's niet alleen jouw mening hoor, eerder een algemene wetenschap dat het systeem gefaald heeft en niet de individuele inspecteurs.

avatar van Luijsterburg

Luijsterburg

Heerlijk sober, goede acteurs, mooi aan de realistische kant gebleven.

avatar van Schiedammer

Schiedammer

Dit was een zeer langzaam op gang komende thriller met een sober tintje.

Verhaallijn is gebaseerd op ware feiten en dan is het altijd moeilijk om dat goed te kunnen verfilmen. Je hebt dan iets extra's nodig omdat je toch wel weet hoe het afloopt. Dat heeft men bij deze film gedaan door alles sober weer te geven zodat je een apart gevoel krijgt bij deze film. Het feit dat alles afspeelt in het troosteloze voormalig Sovjet Unie helpt daar ook goed aan mee. Je krijgt een goed idee hoe het daar allemaal te werk ging.

Het acteerwerk was op zich wel in orde maar waarom nou dat gekke accentje? Laat toch iedereen engels praten als de taal van de russen te moeilijk is en niet met zo'n nagemaakt accentje. ja sorry daar kan mij zo aan storen dat verziekt voor mij bijna de film.

De dvd-uitgave die ik heb vond ik zelf niet zo goed. Beeldkwaliteit scoort in mijn ogen geen voldoende en dat kan ook allemaal stukken beter. De film staat ook met een 4:3 verhouding op de schijf wat ik heel erg jammer vind. Het geluid vond ik ook tegenvallen. Het klonk allemaal niet zo goed en op de dvd staat alleen maar een 2.0 track en dat is allemaal zeer jammer.

Voor mij is de film 3* waard en dat is jammer want er had veel meer in kunnen zitten.

avatar van Avlater

Avlater

Zeer goede thriller ik had hem al vaak zien staan in de eurobak en toen maar een keer gekocht ik vind het werkelijk 1 van de beste thrillers die ooit gezien heb , het vastgeroeste communistische systeem word goed uitgebeeld.

avatar van Vascago

Vascago

Geweldige film over 1 van de meest afschuwwekkende seriemoordenaars ooit. Er wordt echt geweldig geacteerd en de film is gelukkig sober vormgegeven en wordt er geen spektakelstuk van gemaakt, want daarvoor is het gegeven veel te gruwelijk. De film legt ook vlekkeloos het wanstaltige Russische rechtssysteem van die tijd bloot en doet je beseffen dat je blij mag zijn dat die tijden voorbij zijn, ook al is het nu ook nog lang niet goed daar.

Briljante film !!

Halcyon schreef:

Grotendeels mee eens, want het serieuze onderwerp werd nu toch voor het eerst wat ondermijnd voor mijn gevoel. Heb deze al regelmatig gekeken, maar van de week vond ik de 'grapjes' tussen Rea en Sutherland voor het eerst een beetje gaan storen (niet meteen, maar na een uur en een kwartier speeltijd ongeveer). Toch trekken beide acteurs deze film voor de rest wel een extra stuk omhoog en ook DeMunn en von Sydow zijn uitstekend bezig.

avatar van erik neuteboom

erik neuteboom

Zonder meer een onthutsende film die met geniale eenvoud in elkaar is gezet. We zien de meest beruchte Russische seriemoordenaar die Cizizen X word genoemd want in die tijd vond het regime aldaar dat dit een Westers fenomeen was. Welnu, het cynische is dat juist hierdoor Citizen X de ruimte en tijd kreeg om een reputatie op te bouwen waarmee hij kon concurreren met alle seriemoordenaars in het vermaledijde Westen! Gedurende deze film krijg je een goed inzicht hoe meedogenloos zo'n iemand zijn slachtoffers uitzoekt en hoe hij vervolgens keer op keer zijn zieke geest erop botviert, even sober als huiveringwekkend in beeld gebracht. Zonder meer een aanrader voor mensen die zich wat meer willen verdiepen in het fenomeen seriemoordenaar, verwacht echter geen spektakel zoals in Seven of The Silence Of The Lambs.

avatar van mrbaantjer

mrbaantjer

Prima film, maar ergerde mij wel aan de russische uitspraak. Op mij kwam dit knullig over en wellicht daardoor vond ik de acteerprestaties niet sterk. Omdat iedereen het acteerwerk prijst zal ik het wel verkeerd hebben

avatar van AnthonyG.

AnthonyG.

De stijl van de film deed me denken aan 12 Angry men, dezelfde soberheid en zuiverheid.

Alles wordt zo waarheidsgetrouw mogelijk weergegeven, met wat franjes, maar niet teveel.

Enig punt van kritiek, vind ik de rol van Donald Sutterland. Goed gecast en uitgevoerd door de man himself, dat wel, maar op het einde van de film is hij niet meer zo prominent aanwezig als in het begin. Desondanks dat hij op het einde van de film visueel meer aanwezig is, maar het doet zeker geen afbraak aan de film.

4.5 sterren voor een film die bijblijft.

avatar van Uzza_Sparta

Uzza_Sparta

een van de beste thrillers uit de jaren 90. heel jammer dat je het bijna nooit tegenkomt op tv.

weet iemand of die nog steeds op DVD te krijgen is?

Meneer Bungel

Zie bovenaan bij ''kopen''.

avatar van Uzza_Sparta

Uzza_Sparta

Meneer Bungel schreef:

Zie bovenaan bij ''kopen''.

aha. die kopen link was me nooit eerder opgevallen

Al doende...

avatar van crimedevil

crimedevil

Mooie film! aanrader!

avatar van SaNDuTjE

SaNDuTjE

Schoolvoorbeeld van een uiterst spannende en effectieve thriller ondersteunt door uitstekend acteerwerk.

Rea is voor mij een held in deze film. Hij draagt ingetogen maar toch zeer overtuigend deze spannend thriller die zich afspeelt in het dan nog Communistische Rostov. Door het fijne camerawerk en sfeervolle muziek wordt het geen enkel moment saai en verplaatst je je zonder enige moeite in de grijze en deprimerende Russische dorpen, bossen en kazernes.

Naast Sutherland, die samen met Rea een voortreffelijk duo is, wordt er een ijzersterke rol gespeeld door DeMunn die bij mij in het rijtje van overtuigend gestoord komt. Vooral zijn blik wanneer hij in de kooi gevangen zit doet me haast aan Bates denken.

Een zeer stijlvolle, sfeervolle en uiterst geraffineerde film die voor mij tot één van de betere hoort.

4* dik verdiend!

avatar van flrn

flrn

Fijne film, heerlijke detective film en lekker donkere scènes.

avatar van K. V.

K. V.

'k vond het de moeite om eens de film te zien, al had 'k het wel griezeliger verwacht. 'k Zou hem dan eerder onder de categorie drama plaatsen.

'k Vond het wel erg om te zien dat de overheid bijna niks van inspanningen wilde leveren om de moordenaar te vangen.

avatar van yasaka

yasaka

Een onthutsende film die met geniale eenvoud in elkaar is gezet.

De verhaallijn is gebaseerd op ware feiten wat het allemaal veel huiveringwekkender maakt.

Je ziet hier een heerlijk realistische prent over een seriemoordenaar.

Waarom de film tot nog toe op slechts 372 stemmen kan rekenen is me een raadsel.

avatar van Alester

Alester

Wat betreft acteerwerk is deze film goed. Filmtechnisch zal het ook allemaal wel kloppen. Alleen vind ik het jammer dat deze film vooral gebaseerd is op het boek van Robert Cullen, 'De zaak Tsjikatilo'. In dit boek wordt het verhaal van de seriemoordenaar Andrej Romanovitsj Tsjikatilo vooral belicht vanuit het handelen van het politie-apparaat en de tekortkomingen van de USSR. De beweegredenen en de psychologische wording van de seriemoordenaar Tsjikatilo wordt slechts in het laatste hoofdstuk van dit boek behandeld. In de film wordt er dan ook nauwelijks aandacht aan de jeugd van Tsjikatilo gegeven. De seksuele perversies van de seriemoordenaar worden slechts gedeeltelijk aangehaald, maar het echte 'waarom' komt wat weinig aan bod in deze film. Eerder concentreert de film zich op de tegenwerking van het politie-apparaat door verschillende instanties.

Beter hadden ze de film op het boek van Peter Conradi, 'De Rostov Ripper' kunnen baseren, dan had de seriemoordenaar en niet het functioneren van de politie centraal gestaan. Iemand die deze boeken niet heeft gelezen, maar zich slechts op deze film moet baseren, krijgt slechts een zeer oppervlakkige impressie van de seriemoordenaar Tsjikatilo. Het verhaal in de film mag dan grotendeels wel met de feiten stroken, maar blijft ergens ook nogal aan de oppervlakte. De link die Tsjikatilo legde tussen seksualiteit en geweld (hij kon alleen maar een orgasme krijgen bij het zien van bloed), zijn frustraties en extreem-binnenvettende karakter wordt in deze film bijvoorbeeld nauwelijks uit de doeken gedaan en dat vind ik een gemiste kans. Tenslotte had ik graag een film over een seriemoordenaar willen zien en geen veredelde Derrick. Aan de andere kant... het moet ook weer geen documentaire worden, het is tenslotte een film.

avatar van Leo1954

Leo1954

• 2073 berichten

Best een aardig filmpje hoor, maar onwaarschijnlijk de dader was al bekend, maar de rechercheur bleef zelfs na goedkeuring doorzoeken, te idioot voor woorden en ver over de top. Het communisme, de sentimentele vriendschappen, ik ergerde me er dood aan. Nee geen film voor mij.

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Erg gedateerd, maar daarom niet minder spannend.

Vond de film over het algemeen vrij sterk.

avatar van 606

Leo1954 schreef:
Het is waargebeurd he, niets is verzonnen.
Lees
Andrej Tsjikatilo - Wikipedia - nl.wikipedia.org

Deze man was zo ongelooflijk ziek in zijn hoofd, heb echt zeer af en toe moeten slikken.

avatar van terschelling

terschelling

Eigenlijk had McDowell hier in moeten zitten. In Evilenko ( de verdraaide versie van Citizen X) zette hij die persoon neer die deze, op zich prima film ( of werd hij wel meer gedragen door Sutherland) miste. De nadruk ligt ook meer op de speurders dan op de gruwelmoordenaar die in een van curruptie/ arrogantie rammelend land zijn gang kon gaan. Ach forensisch is Amerika dan misschien wel ver vooruit, zij gaan nog steeds de ruimte in met degelijk spul!

Toch een pakkende film en je je nog steeds afvraagt hoe twisted mensen kunnen zijn!

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Degelijke film die zich focust op de rechercheur en dan vooral op de belemmeringen tijdens het communistische regime. Zo'n comité dat even beslist wat wel en niet onderzocht mag worden, wat een wereldvreemde gedachten hielden die lui erop na en indirect verantwoordelijk voor vele doden, dat moet een walhalla zijn geweest voor (communistische) serial killers.

Interessant om te volgen maar de film had wat mij betreft ook meer over Chikatilo zelf mogen laten zien dan alleen de scenes waarin je een vrouw/kind neer ziet vallen, of waarin hij op een station aan het loeren is naar slachtoffers, juist omdat die laatste fragmenten behoorlijk sterk zijn en het voor de rest audiovisueel erg tam is. Vind het ook veel meer een misdaad/drama dan een thriller en al zeker dan mystery(?).

Hoe dan ook levert deze insteek wel inzicht in de bizarre (werk)omstandigheden en de reikwijdte van het regime, iets waar tv-docu's over de beste man dan weer niet bij stilstaan.

PS Wat kwam 'ie er goed mee weg met een kogel zo snel na de arrestatie.

avatar van Lienos

Lienos

Topfilm. Geen minpunt te ontdekken.