Das Goebbels-Experiment (2005)
Genre: Documentaire / Historisch
Alternatieve titels: Dagboek van een Propagandaminister / The Goebbels Experiment
Duitsland / Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: Lutz Hachmeister
Met onder meer: Kenneth Branagh
Gesproken taal: Duits
Releasedatum: 9 februari 2006
Plot Das Goebbels-Experiment
In Das Goebbels-Experiment leest acteur Udo Samel voor uit het dagboek van nazi-propagandaminister Joseph Goebbels (1897-1945). Hierin doet hij verslag van de periode 1924 tot en met 1945. De documentaire laat Goebbels voor zichzelf spreken, in combinatie met nog nooit vertoond historisch archiefmateriaal. Hiermee legt de regisseur het leven bloot van een van de belangrijkste mannen van het Derde Rijk, zijn eerste kennismaking met de NSDAP en zijn bewondering voor Hitler.
joyce.b
deze film zou iemand al bijna een jaar geleden voor me toevoegen.
nu heb jij `m op je naam staan,rik
goebbels was echt een zeer interessante man,heel boeiend.
Halcyon
Heb ooit een thesis over die man geschreven, maar deze film is me onbekend. Ik ga hem meteen zien als hij uitkomt in de bioscoop. Ik hoop dat het vooral een educatieve film zal worden die de hele propagandamachine uit de doeken doet; op een emotioneel drama of "de mens achter Göbbels" zit ik niet te wachten.
eRCee
- 1978 stemmen
goebbels was echt een zeer interessante man,heel boeiend.
Interessant en boeiend zijn wat mij betreft toch niet de eerste typeringen voor Goebbels. Maar deze documantaire lijkt mij zeker interessant en boeiend, dat dan weer wel.
Hoezo niet?
eRCee
- 1978 stemmen
Wel, als ik twee dingen over bijvoorbeeld Hitler zou zeggen dan zou het ook niet zijn dat hij interessant en boeiend is. In zekere zin was hij dat natuurlijk wel, maar dat is niet typerend voor hem. Typerend voor Goebbels zijn eerder gewetenloosheid en sterke carrieredrang, om iets te noemen.
Halcyon
Maar dat maakt hem nu net boeiend en interessant als studieobject. Maar ik begrijp wat je bedoelt
Vanaf 9 februari 2006 te zien in
Provadja in Alkmaar - Parkfilmhuis in Alphen a/d Rijn
Het Ketelhuis in Amsterdam - Kriterion in Amsterdam
Filmtheater Gigant in Apeldoorn - Filmhuis Arnhem in Arnhem - Chassé Cinema in Breda
Verkadefabriek in Den Bosch - Filmhuis DenHaag in Den Haag
Filmhuis De Keizer in Deventer - Images in Groningen - Filmtheater Hilversum in Hilversum
Filmhuis Leewarden in Leeuwarden - Lumiere in Maastricht
Filmtheater’t Schuttershof in Middelburg - Lux in Nijmegen - Cinerama in Rotterdam
Filmfoyer in Tilburg - ’t Hoogt in Utrecht - Heerenstraattheater in Wageningen
Fraterhuis in Zwolle
joyce.b
het gaat wel over de `mens` achter goebbels.
je ziet niet een film of docu over hem,want zoiets zou al een soort van mening of oordeel zijn,maar je ziet de wereld door zijn ogen.
OK.
Ik hoop gewoon dat we een duidelijk beeld gaan krijgen van de propagandamachine van Göbbels en niet zozeer van z'n persoonlijke weg naar de top in het Derde Rijk.
Ik ben namelijk erg geïnteresseerd in de relatie tussen media, politiek en democratie en het zou leuk zijn moest deze documentaire me wat nieuwe inzichten bijbrengen.
SillyWilly
Bij de Verkadefabriek in Den Bosch wordt deze film vanavond al vertoond. Lijkt me een erg interessante documentaire.
Rik Cremers
deze film zou iemand al bijna een jaar geleden voor me toevoegen.
nu heb jij `m op je naam staan,rik
Sorry, dat wist ik niet
zombie
Nou, ik vind 5 sterren voor deze film/docu veel verdachter!
Door de monotone verteltrant had ik de grootste moeite niet weg te dommelen bij de eindeloze archiefbeelden, die vaak niet eens overeen kwamen met hetgeen er voorgelezen werd.
1,5 ster lijkt mij meer op zijn plaats.
Raspoetin
De 'monotone' verteltrant waren de dagboekaantekeningen van Goebbels. Lijkt me een beetje sterk dat daar beelden van bestaan...
zombie
Lijkt me een beetje sterk dat daar beelden van bestaan...
Hij was nazi-propagandaminister, natuurlijk zijn daar beelden van te vinden. En die zaten er ook wel tussen, maar er gebeurde veel meer dan die 2 speeches die je te zien krijgt. Ik had het idee dat ze maar random wat aan zaten te knoeien met archiefbeelden. En als de beelden wel weer wat te maken hadden met Goebbels zijn acties, werd er nauwlijks op in gegaan.
Na het zien van deze docu ben ik niets wijzer geworden over Goebbels als persoon (behalve dat hij mank liep) en niets te weten gekomen over zijn methodes.
Als je al een documantaire over de man maakt, doe het dan goed...
mdj
Wat ik niet begrijp is dat er in de pers steeds gesproken wordt over dat de dagboeken van Goebbels pas in 1992 in Moskou gevonden zijn terwijl bv het dagboek 1945 al in 1977 is uitgegeven. Al snel was duidelijk dat een deel van de dagboeken in handen was van de Russen (een ander deel in handen van de Amerikanen) en in 1967 heeft een historicus die bekeken maar mocht er geen kopieën van maken terwijl er een paar jaar later een Duitse journalist wel grote delen van deze dagboeken op microfilm had, lees ik. Waar komt da in hemelsnaam dat steeds opduikende jaartal 1992 vandaan?
Das experiment lijkt nog meer op de vorm van deze film te slaan dan op de inhoud. Wel bijzonder om een portret van een nazi te geven zonder dat van historisch commentaar te voorzien maar de man enkel voor zich te laten spreken via zijn dagboeken en een enkele opname. Maar daarom wel chaotisch en alleen te volgen als je vrij goed op de hoogte bent. Anders is het bv niet te volgens waarom Goebbels zich zo druk maakt dat Hitler niet naar de begrafenis van Horst Wessel gaat. Maar als je enige achtergrondkennis hebt, zitten er beslist interessante beelden in zoals hoe Hitler die zaal stilkrijgt en er zelf enigszins nerveus bij lijkt te staan en te schuiven met papieren. Dus niet de redevoering zelf, maar wat er kort daarvoor aan vooraf gaat. En hoe speelfilms ingezet worden om de 'boodschap' over te brengen. Opvallend dat propaganda nog beslist geen negatieve lading had als je hoort hoe Goebbels een zaal toespreekt en zegt dat zonder propaganda ze het niet zover gebracht hadden.
Storend vond ik de achtergrondmuziek die de sfeer vaak aan moest geven (dreiging oid). En ik had vanwege de dagboeknotities meer psychologische opmerkingen verwacht. Een heel kort woord over Goebbels minnares (en dan nog slechts eentje) en geen woord over hoe Hitler nog bemiddeld heeft om Goebbels huwelijk te redden. Maar wellicht is dit ook een keuze geweest van de filmmaker maar ik heb het vermoeden dat die dagboeken vrij zakelijk zijn opgesteld als het jaar 1945 tenminste representatief is voor de andere dagboekjaren waar ik niet in gelezen heb. Ben bv wel benieuwd of hij op Hess nog wat dieper in is gegaan na diens tocht naar Engeland.
Mug
Aanstaande maandag reeds op Canvas (maar in een verknipte versie van minder dan een uur...ik kan geen informatie vinden of het in tweeën is gesplitst en dat de rest een week later komt).
Volgens mijn gids is het deel 1 van 2.
Rik Cremers
Van de Canvas-site:
Dagboek van Goebbels
Maandag 27 februari en 6 maart 2006
het programma duurt 55 minuten, in totaal is dat 110 min. dan zal wel de hele film in 2 delen worden uitgezondenen en komt maandag inderdaad deel 1 van de 2
Mug
Pluspunten:
- prachtig beeldmateriaal dat uitstekend past bij de passages uit het dagboek.
- ook intrigerende passages dat een aardige kijk geeft in de hersenspinsels van Goebbels.
Minpunten:
- hak-op-de-tak passages. Allerlei facetten van zijn leven en gepaarde emoties worden op je afgevuurd zonder veel adempauzes. Rommelig, moeilijk om er in te komen en te blijven. De documentaire vergt veel concentratie-vermogen.
- De achtergrond-muziek. Iemand was me al voor. Het veel terugkerende dreig-deuntje (als rode draad) was te sterk aanwezig.
- (hier zal ik het maar niet op afrekenen) De Canvas-versie: de voice-over (Goebbels' stem) was een Vlaming met een zeer vervelende stem. Wellicht dat als ik de originele versie had gezien, dat mijn aandacht minder verslapte zo nu en dan.
Mooie en interessante documentaire met uniek beeldmateriaal (ook commentaren op films uit die tijd, zeer interessante passages waren dat, zeker de uitbrander richting Leni Riefenstahl), maar toch ook rommelig hier en daar. Ik ben wel benieuwd naar 'de dagboeken'.
Leuk experiment, zo'n documentaire puur berust op dagboek-notities. Maar het grootste probleem is dat niet alle belangrijke gebeurtenissen in het Duitse Rijk 'voldoende' of 'überhäupt' aandacht krijgen.
BoordAppel
Er wordt vanuit gegaan dat je het een en ander van de geschiedenis afweet. Het is ook de opzet van deze docu niet om je al die belangrijke gebeurtenissen nog een keer te vertellen maar om je inzicht te geven in de persoon Goebbels, en dat is goed geslaagd, mede door deze originele opzet.
Ben het met je eerste minpunt wel eens. Het was zo af en toe wel wat te hak-op-de-takkerig. Zeker als je niets van die periode weet is het lastig alles te situeren, maar echt storen deed het me niet. Muziek is me eigenlijk absoluut niet opgevallen. Die commentaarstem was ook minder, maar daar kan deze docu niets aan doen.
Beeldmateriaal was erg interessant, vooral de beelden in kleur. Om de een of andere manier geeft het toch iets extra's om Hitler in kleur te zien.
Ook de dagboekpassages waren goed en laten je echt kennis maken met Goebbels. Leek me niet zo'n sympathiek persoon.
ronengel
Leek me niet zo'n sympathiek persoon.
Het zou ook meteen de eerste sypmpathieke nazi-sympathisant zijn
Ik heb zojuist het eerste deel gezien. Het onderwerp zal natuurlijk altijd blijven intrigeren; helemaal als er dieper op het persoonlijke vlak wordt ingegaan in plaats van de zoveelste droge beschrijving van een veldslag. Vorig jaar heb ik een andere film over de Duitse propaganda gezien waarin voornamelijk aandacht werd besteed aan het werk van Leni Riefenstahl. De naam ontglipt me even, maar die was ook zeker de moeite waard.
Het eerste deel van das Goebbels-Experiment vond ik inderdaad vrij rommelig, maar ben toch benieuwd naar deel II. Nu maar hopen dat ik het niet vergeet volgende week.

Videoland verhoogt per 3 maart 2026 opnieuw de abonnementskosten

Gigantisch datalek legt bijna 3,4 miljoen Netflix-gegevens bloot: wat nu?

Vanaf vandaag kijk je naar Marvel-serie 'Wonder Man' op Disney+

Citizen X