• 9.378.921 stemmen

Geregisseerd door: Zack Snyder

Met onder meer: Gerard Butler, Lena Headey en David Wenham

Releasedatum: 22 maart 2007

Plot 300

"Spartans, prepare for glory!"

In 480 voor Christus geeft de koning van Sparta leiding aan de slag om Thermopylae. Hij gaat hier samen met zijn troepen de strijd aan tegen de opkomende Perzen. Deze confrontatie zal leiden tot 's werelds eerste democratie.

avatar van hellblazer93

hellblazer93

Indrukwekkende beelden, maar niet een film die je moet kijken als je een Gladiator-achtige film verwacht (ook al denk je dat het alleen meer gewelddadig is) want het is niet zo'n soort film. De sfeer is goed, maar de stijl waarin de film gebracht wordt, staat me niet altijd aan. Ik had liever een meer realistische stijl gehad. Het bloed in de film zag er niet uit. Erg stipachtig, ik weet dat het zo ook bedoeld is, maar ik had liever een realistischer stijl gehad in deze film. Het acteerwerk wel goed gedaan, precies zoals het hoort: keihard en geen greintje medeleven. De film is ook zo, veel indrukwekkende beelden, maar niet veel verdieping in de personages.

Stem wel verhoogd naar 3.5*

avatar van David Aaronson

David Aaronson

Dit is de Westerse variant van Ying Xiong. Visueel bloedmooi.

avatar van tjoppie

tjoppie

goeie film

avatar van wibro

wibro

Nooit geweten dat "300" de verfilming van een stripverhaal van Frank Miller was. Moet zeggen dat het er allemaal best wel mooi uit zag. En die slag bij Thermopylae heeft ook in werkelijkheid plaats gevonden. Ik ben ooit nog op die plek geweest, ik heb toen nog een foto genomen van het monument dat ter herinnering aan die beroemde veldslag opgericht was. Realistisch is de film uiteraard in de verste verte niet, wat logisch is. Het is ten slotte een stripverfilming. Mensen die een film zoals "Gladiator" verwachtten zouden daarom wel eens flink teleurgesteld kunnen zijn.

avatar van juhnzun

juhnzun

Lang gemeden als de pest omdat deze op Sin citty scheen telijken wat in mijn ogen een totale wanvertoning is

maar de vergelijking bleek gelukkig onterecht tezijn

Vind dit een ware kijk festijn

Carl schreef:

Je gaat niet naar een fi, voor mooie plaatjes. je wilt geraakt worden. Ontroerd worden.

Cinema gaat niet alleen maar over "ontroering". Als dat waar was, dan zouden de tearjerkers de enige goede films zijn.

Daarbij, er is een verschil tussen gewoon maar wat "mooie plaatjes" en een onderwerp 'krachtig en expressief" in beeld brengen'. Dat laatste is een vergeten kunst.

avatar van thunderball

thunderball

Deze gisteren eindelijk ook gezien.

Verfilming van stripverhaal van Frank Miller (dat ik overigens nooit gelezen heb) en dat is te merken OOK!

Fantastisch geschoten beelden, een visueel festijn, wat zijn weerga -iig op deze manier- niet kent.

De gevechtscene's zijn briljant in beeld gebracht, fantastisch gemonteerd en lekker bruut en flitsend.

Echter de rest van de film vond ik behoorlijk saai, zeker de eerste helft. Het kwam nauwelijks boven het niveau van een soap uit, of -zoals je wilt- boven dat van de niet al te beste TV-serie Spartacus.

Dat viel dus behoorlijk tegen! Eigenlijk zat ik telkens te wachten totdat het spektakel weer begon en dat zal van de twee uur alles bij elkaar een goed half uur geweest zijn (schat ik).

Qua acteren was het niet geweldig. Niet echt de A-categorie acteurs, die op waren komen draven.

Hoofdrolspeler Butler kwam wat zijn uiterlijk betreft geloofwaardig over, totdat hij zijn mond open deed en met een zwaar accent ging praten en ik niet echt meer kon geloven dat daar de koning van de Spartanen stond.

Naar het einde toe werd het wat beter en kreeg Headley ook meer de kans nog wat van haar rol te maken.

Ook de inbreng van de zogenaamde "Onsterfelijken", die meer weg hadden van monsterachtigen en eerder in LOTR thuis hoorden, maakten het er niet geloofwaardiger op.

De laatste paar minuten vond ik dan wel weer geweldig, zeker de toespraak op het eind.

Moeilijk beoordelen deze film.

Gevechten: briljant!

De rest: erg matig en vaak saai.

Met veel moeite een mager zesje, ofwel 3 sterren.

avatar van bollepeer

bollepeer

kortom: Wat een geweldige film!

wat thunderball al zei: die monsters maken het er niet geloofwaardiger op, daarom 4.5* en geen 5. maar verder was alles geweldig

avatar van panax

panax

wat een kijkschouwspel,rauw ,prachtig verfilmd in de juiste tint,niet verwachyt dat hij zo goed zou zijn !!!!

avatar van Frodootje

Frodootje

Vond de film flink tegenvallen. Het camerawerk is inderdaad erg goed en de vechtscenes zijn indrukwekkend, maar...

Voor de visuele vormgeving worden veel te veel filters gebruikt die de beelden veel te onrealistisch maken. Daarnaast zitten er weinig goede dialogen in de film waardoor je totaal geen binding krijgt met de hoofdrolspelers. De vader die zijn zoon verliest (redelijk standaard voor dit type film) maakt totaal geen indruk.

Butler schreeuwt iedere keer maar wat richting zijn mannen maar deze 'heroische' uitspraken komen te vaak voor en maken totaal geen indruk (in tegenstelling tot bijvoorbeeld de kreten van Mel Gibson wanneer hij langs zijn troepen rijdt.).

Het idee voor de film is zeker niet slecht, maar het eindresultaat valt toch sterk tegen.

avatar van Carl

Carl

Nog even een aanvulling mbt het toch al flinterdunne verhaaltje.

In de film wordt de indruk gewekt dat het leger niet zou mogen vechten om religieuze redenen.

Historisch gezien was dat dus niet zo.De meerderheid van het spartaanse leger had zich ingescheept, om samen met de marine van de andere griekse steden slag te leveren met de perzische marine.

avatar van Carl

Carl

AC1 schreef:

"krachtig en expressief" moet niet alteveel inbreuk maken op de realiteit. Doet zij dat toch, dan wordt het karikaturaal. Dat gevoel had ik heel duidelijk bij veel van de vechtscenes.

Carl schreef:

Voor 'realiteit' moet je naar een documentaire kijken. Nee, dat is ook geen realiteit want het laat alleen zien wat de maker ons wou laten zien. Voor realiteit moet je naar je eigen leven kijken.

avatar van van duijn

van duijn

Vond het een best gave film maar dat er heel veel met de computer is gedaan zoals landschappen vind ik niet zo heel geweldig. Natuurlijk, met zo`n film kun je gewoon niet zonder maar het is niet mijn ding.

Cinemaniak

Ik vond dit wel een mooie film zeg! En inderdaad deed deze prachtige verfilming de strip eer aan. Ik vond de meeste acteurs ook uitstekend gecast.

Zo mogen er meer gemaakt worden

van duijn schreef:

... dat er heel veel met de computer is gedaan zoals landschappen vind ik niet zo heel geweldig. Natuurlijk, met zo`n film kun je gewoon niet zonder maar het is niet mijn ding.

Dit is dan ook een verfilming van een strip. Met zulke landschappen onderscheid het zich van een doorsnee historische film. Kijk niet te realistisch naar films als 300 en nog een goed voorbeeld Sin City (ook niet bepaald realistisch)

avatar van van duijn

van duijn

Cinemaniak schreef:

Zo hoort 't en niet anders...

Dat is zo maar zoals ik al zei...Het is niet mijn ding..

avatar van Martijnnn

Martijnnn

Frodootje schreef:

Dude... je bent serieus? Je hebt het over binding en dialogen... in deze film!?

Carl schreef:
Nog even een aanvulling mbt het toch al flinterdunne verhaaltje.

Klopt en het clubje Spartaanse soldaten was ook echt niet zo gek om zich op het einde zomaar van het leven te laten beroven, gelukkig is een beetje creatieve vrijheid altijd toegestaan. Was het trouwens echt religieuze reden dat ze niet mochten vechten? Dan ben ik alweer vergeten

Cinemaniak schreef:

Zo hoort 't en niet anders...

Inderdaad, de wereld van 300 is 'hyper-gestileerd' en is toch wel de reden waarom ik zo onder de indruk was. Het is eigenlijk een kunstwerk in visuele vormgeving dat een eigen werkelijkheid creëert. Vertel hetzelfde verhaal in een conventionele stijl (en met Mel Gibson in de hoofdrol) en ik zou er helemaal niets aan vinden.

....

Martijnnn schreef:

Nope,,, die zogenaamde religieuze (lelijke verschoppelingen waar naar geluisterd dient te worden) werden omgekocht door dat patserige volk met hun kettinkjes en piercingen(Perzen). (corrigeer mij als ik me vergis)
Denk dat die spartaanse koning dat ook wel door had en daar tegen in ging. Achteraf een goed besluit natuurlijk. Wie wil er nou niet met circa 300 man een miljoen Perzen vermoorden als men de kans krijgt

avatar van LeonardoDicaprio

LeonardoDicaprio

SUPER FILM. Echt perfect. (misschien omdat ik zelf erg van historische films hou ) Het verhaal vond ik prachtig! 300 Spartanen die niets konden behalve vechten en doden. En dan vooral het einde! Iemand (ik weet niet meer hou die gast heet met dat verband om zijn oog ) vertelt dan het verhaal aan 10.000 Spartanen die dan net de Perzen willen vermoorden! In 1 woord: FANTASTISCH

Wat ik wel niet begrijp is waarom ze in het begin ,toen ze met de Perzen vochten, al die pijlen makkelijk konden weerkaatsen met hun schild maar dat ze dat dan in het einde niet kunnen!

avatar van juhnzun

juhnzun

LeonardoDicaprio schreef:

tegen zo'n overmacht hadden ze twee keuzes

rechtop sterven als vechters

of als lafaards genadenloos afgeslacht teworden

avatar van Tha-Joker

*Kuch* Spoiler.

avatar van Lexcoaster

Lexcoaster

AC1 schreef:

Dat laatste is een vergeten kunst inderdaad, maar het is maar de vraag in hoeverre deze film daarin slaagt.

Carl schreef:

Realiteit is niet per sé een pré in films. Film is kunst, kunst is niet altijd realistisch. Als het voor jou realistisch moet zijn, hebben we het over smaak en daarover valt niet te twisten.

Martijnnn schreef:

Dude... je bent serieus? Je hebt het over binding en dialogen... in deze film!?

Deze film heeft een chronisch gebrek aan binding en dialogen inderdaad. Ik vond de film daardoor saai, mooie plaatjes alleen zijn voor mij in dit geval niet genoeg. Dat geld ook voor Frodootje.

Lexcoaster schreef:

Wel, met 100%, als je het mij vraagt. Deze film doet alles met visuals. De film behoeft geen verhaal noch gesproken woord om indrukken bij de kijker achter te laten. Het beeld doet al het werk. Het is 100% beeldend. Met ander woorden, 300 is zowat de essentie van film.

Lexcoaster schreef:

Deze film heeft een chronisch gebrek aan binding en dialogen inderdaad.

Nee, kwaliteit wordt niet bepaald door de hoeveelheid dialogen. Film spreekt vooral met beeld (vergeten kunst). In theorie zijn dialogen zelfs overbodig. Soms hebben regisseurs de ballen om echte film te maken: Het eerste uur van No Country For Old Men, de eerste 24 minuten van Wall-E, de eerste 20 minuten van There Will Be Blood, ...

300 moet je zien, je kan het niet lezen, anders verlies je de essentie.

Lexcoaster schreef:

Hmm. En jij bedenkt je niet dat die o zo gewenste dialogen de film juist zouden vertragen en daarom langdradig en saai dreigt te worden.

Kom op man! Actie en mooie plaatjes, daar draait het om en zorgt ruim voldoende voor entertainment.

De binding (mocht je daar behoefte aan hebben) bouw je binnen no-time op. De hoofdrolspeler wordt gevraagd zich te onderwerpen aan een heel vervelend machtig volk*. Zijn volk is duidelijk de underdog, maar toch zeer moedig*

Het volk is hard, maar rechtvaardig.*

Hij wordt tegengewerkt door eigen mensen* enz. enz.

*bindingsfactor

avatar van Picker

Picker

thunderball schreef:

Deze gisteren eindelijk ook gezien.

Moeilijk beoordelen deze film.

Gevechten: briljant!

De rest: erg matig en vaak saai.

Met veel moeite een mager zesje, ofwel 3 sterren.

Ben het hier mee eens, met name de onrealistische freaks verpeste het voor mij.

avatar van RonMathijs

RonMathijs

Zoals hieronder al wordt vermeld zijn de gevechten sensationeel, dus als je van bloederige vechtscénes houdt moet je deze zeker kijken. Het verhaal is daarin tegen wel zeer matig en op bepaalde stukken saai. Daarbij moet je wel van science fiction houden anders vind je het zeker geen hol aan.

RonMathijs schreef:

Het verhaal is daarin tegen wel zeer matig

In welk opzicht? 300 strijders staan voor een onmogelijke taak: Het opnemen tegen een verschikkelijke overmacht. En dit alles in nog geen 2 uur! Wat heb je nog meer nodig? Lord Of The Rings had meer dan 9 uur nodig om een soortgelijk verhaal te vertellen.