Genre: Drama / Biografie
Gesproken taal: Duits, Engels en Frans
Releasedatum: 30 november 2006
Plot The Queen
"Our Leaders. Ourselves."
Een weergave van de veelvuldige contacten die koningin Elizabeth en premier Tony Blair met elkaar hadden, na de dood van Prinses Diana. Hoofdonderwerp was de balans die gevonden moest worden tussen het deel dat een privé-aangelegenheid van de Koninklijke familie was en de roep van het volk tot een openbare rouwceremonie.
- IMDb (7,3 / 119147)
Trevor Rees-Jones
Stephen Lamport
Lord Airlie
neo
Helen Mirren als Queen Elizabeth. Wat kan er in hemelsnaam misgaan?
FisherKing
En dan ook nog eens geselecteerd voor de hoofdcompetitie in Venetië 2006.
catweasel
Ik ben erg benieuwd. Ik hoop op een Oscar(nominatie) voor Helen Mirren. Zij is naar mijn mening naast Maggie Smith, Judi Dench, Vanessa Redgrave en Joan Plowright de beste Britse actrice.
Ik hoop dat deze film ook daadwerkelijk in de bios komt, want dan ga ik er zeker heen. Stephen Frears(Dangerous Liaisons
) en Helen Mirren lijkt een erg goede combinatie. Na de combinatie Judi Dench-Frears en nu Helen Mirren-Frears zou ik graag nog de combinatie Maggie Smith-Frears zien. Misschien een aardig kostuumdrama of de verfilming van een klassieker. Maar goed, eerst deze film maar eens afwachten.
Pieter Montana
Ik ben erg benieuwd. Ik hoop op een Oscar(nominatie) voor Helen Mirren.
Ze is alleszins al goed bezig. Ze won zopas de prijs voor beste actrice op het filmfestival in Venetië.
moviemike
Helen Mirren als Queen Elizabeth in een film van Stephen Frears.
Laat de champagne, het vuurwerk en de oscarceremonie al maar aanrukken!
Pieter Montana
Helen Mirren als Queen Elizabeth in een film van Stephen Frears.
Laat de champagne, het vuurwerk en de oscarceremonie al maar aanrukken!
@Trivia
At the film's premier at the Venice Film Festival, Helen Mirren's performance received a 5 minute standing ovation.
Spacewalker
Ik heb deze film samen met Vier andere films gezien in de preview dag op het filmfestival van Gent. Dit is een film die je moet zien ! Helen Hirren is gewoonweg fantastisch. Dat ze een van de beste Britse actrices was wisten we al, maar haar vertolking van de 'Queen' grenst aan de perfectie. Verleden jaar ongeveer zoiets gezien van Philip Seymour Hoffman in Capote... en die kreeg er toch ook een mooie prijs voor ? Verder heeft deze film zoveel te bieden... humor, bezinning,verwondering,ongeloof en een waarschuwing van hoe broos onze samenleving in elkaar zit en hoe snel ze kan omslaan in ....... ja in wat ?
De trigger , kan zelfs gegeven worden door het overlijden van een enkele persoon, waar hebben we dat nog gehoord ?
Worden er dan niet de juiste beslissingen genomen.........
catweasel
Heb de trailer inmiddels wel 10 keer gezien. Maar Mirren blijft fascineren. En dat al in de trailer
, dat belooft wat voor de echte film!
De meesterlijke wijze waarop Helen Mirren de betreffende ontroering neerzet is zeker een Oscar waard.
Het fragment is hier te bekijken: The Queen
Waarom duurt 30 november nog zo lang
, als iemand weet waar ik de film eerder kan zien.... houd ik me aanbevolen.
Pieter Montana
, dat belooft wat voor de echte film!Op Youtube een prachtig stukje gezien waarin Helen Mirren te gast was in een Amerikaanse talkshow. Daarin lieten ze een prachtig fragment zien:
Het fragment is hier te bekijken: The Queen
Waarom duurt 30 november nog zo lang
, als iemand weet waar ik de film eerder kan zien.... houd ik me aanbevolen.Vanaf overmorgen te zien in de Vlaamse bioscopen

Op die dag zullen ook Perfume en Children of men uitkomen. Het zal dus een erg super goed cinema namiddagje worden

Wat ik wel raar vond in de trailer is dat je de koningin alleen in een auto ziet rondrijden
catweasel
Ze rijdt daar in haar eigen Jeep, of wat het ook is. Er is ook een still verschenen waarin je haar in een picknick-achtig tafereel ziet. Zo ziet ze er trouwens echt uit in haar vrije tijd, zag ooit eens een foto waarop ze naar een wedstrijd van William ging kijken.
Heb je het fragment bekeken?
catweasel
Vanaf overmorgen te zien in de Vlaamse bioscopen
Jaloers tandengeknars.....
, ik eis een uitgebreid verslag..
Pieter Montana
Heerlijke film met een topcast zoals in vele Britse films. Helen Mirren lijkt wel een exacte kopie van de koningin en ik hoop dat ze dit jaar met het Oscarbeeldje naar huis zal gaan. Ze was gewoon op een top! Michael Sheen, met datzelfde Tony Blair stemmetje, levert ook een goede bijrol af. De flashback's op de hysterie van Diana's dood leverde me vooral kippenvelgevoel. Mensen die vragen waar hun koningin is? Terwijl de koningin zich afvraagt waarom ze haar nodig hebben voor hun rouwproces?
Dit is een heerlijk staaltje van Britse filmkunst en maakt zeker een kans op de komende Oscars
Een dikke 4*
olivier
Gaat het filmjaar 2006 zich alsnog herpakken? Alles wijst erop van wel! Na het schitterende 'thank you for smoking' krijgen we opnieuw een meesterlijke satire met 'the queen', een staaltje geraffineerde cinema zoals alleen de Engelsen het kunnen. Visueel is het allemaal heel sober, maar die dialogen! Die karakterisering! Die emotie! Die acteerprestaties! Die muziek! Wereldcinema. Bij het beste wat we dit jaar te zien zullen krijgen. 4*
Jordy
Wat leuk, ik wist helemaal niet dat de film over de huidige "queen" ging. Had me ingesteld op een duf historisch drama, maar ik vond het uiteindelijk een erg leuk en "lief" filmpje over een interessante periode in de recente geschiedenis.
Klein persoonlijk minpuntje dat ik bij de acteur die Blair deed wel heeel erg aan het Kopspijkers-typetje van 'm moest denken
tsjidde
'The Queen' is een mooie film die ondanks het enigszins droge onderwerp toch boeiend en bijwijlen zelfs fascinerend is. Het heikele thema van de film wordt op gepaste wijze benaderd. De film moet het hebben van het acteerwerk, wat dan ook goed gelukt is. De casting voor sommige personages is mogelijk een klein minpuntje, maar ja, probeer ook maar eens iemand te vinden een kop als prins Charles. De acteerprestaties van o.a. Helen Mirren en Michael Sheen maken echter een hoop goed.
klaas.dirks
Twee weken geleden gezien hier in Parijs. Prachtfilm.... hier houd ik van. Een actorsfilm, jazeker. Schitterend ook in zijn (visuele) contrasten. Sterke herinneringen heb ik aan die eerste week van september 1997. Op deze film heb ik jarenlang gehoopt. Frears op zijn best.
marjolein25
zeer interessante film. Helen mirren zou terecht een beeldje winnen voor haar bijna perfecte rol van the queen. zelf haar uitspraak...
renske
Mooie, vaak ook grappige film.
Ik zag echter niet het satirische element dat NRC erin zag. Ik vond het juist een uitermate realistische weergave van wat er destijds gebeurd had kunnen zijn. De acteurs waren hartstikke goed.
Wel raar om de man die ook in het Amerikaanse Six Feet Under - een van mijn lievelingsshows op tv - speelt, James Cromwell, nu opeens te zien als een oerbrit. Hoewel, oerbrit, ik zie net dat hij geboren werd als prins van Griekenland en Denemarken. Hij werd trouwens geboren op een keukentafel... Tja, een koninklijk leven, maar niet zo'n koninklijke start!
thomzi50
- 1991 berichten
Erg leuke, mooie en grappige film. Ik wist weinig van alles wat er toen omtrent Diana gebeurd was, ik was dan ook tamelijk klein, en vond dat het hier erg leuk gebracht werd. Informatief, toch ook deels luchtig, en ook grappig. Goed geacteerd bovendien - alhoewel, Charles vond ik minder.
appelsapgodin
Gisteravond gezien, erg goede film.. zeker gezien het ontzettend droge onderwerp.
Ik zag de satirische toon die sommige mensen de film hier toeschrijven eigenlijk helemaal niet. Deze film lijkt mij ook een uitstekende realistische weergave van wat er toen in de koninklijke familie gebeurd zou kunnen zijn. Ook de mix met echte beelden uit het nieuws en de media van die tijd werkt gewoon.
Helen Mirren is geniaal zoals altijd. Blair irriteerde me inderdaad ook een beetje, maar wacht eens even, Blair irriteerde me op de zelfde manier waarop de echte Tony Blair me altijd irriteert.
Deze film heeft me gefacineerd en vermaakt, goed acteerwerk, mooie vergelijkingen (De 'Stag' als symbool voor Diana) en af en toe wat humor. 4*
Redlop
...mooie vergelijkingen (De 'Stag' als symbool voor Diana)...
Dat was prachtig, sterkste scenes uit de film.
Verder uiteraard een geweldige prestatie van Helen Mirren. Alhoewel sommige personen te karikaturaal werden neergezet, al met al een indringend en genuanceerd beeld van The Queen. 3,5*
otherfool
Ietwat droge en weinigzeggende film, integer gemaakt maar buiten de excellente Mirren niets om wakker van te liggen. Blair leek zo uit de societeit te komen, met z'n in een Newcastle shirtje gestoken bierbuikje, vunzige bank en zijn Chery die fishsticks bakt... somehow I don't think so.
Een film over een episode in onze geschiedenis die me nu niet geweldig boeit, dat helpt ook niet natuurlijk.
Ik besloeg overigens exact 50% van het totaal aanwezige publiek... lekker rustig dus. 2,5*.
Koekebakker
Mooie, ingetogen en daardoor statige film. De scene met het hert is een van de weinige poetische, en tussen al die ernst fantastisch.
Helen Mirren is ronduit geweldig. Michael Sheen vond ik veel minder. Hij heeft een moeilijke taak, alleen al omdat Blair een overbekende, karakteristieke kop en intonatie heeft. Maar hij deed mij (net als Jordy, blijkbaar) vooral denken aan typetjesacteur Thomas van Luyn.
Ik twijfel tussen 3,5 en 4*
Koekebakker
Dat had inderdaad best iets subtieler gekund.
davidov
Hele mooie, interessante, nette en toch vermakelijke film die lekker wegkijkt. Ik was destijds nog een beetje jong dus had wel wat dingen meegekregen en wist wel wat er ongeveer speelde (kan me nog herinneren dat ik mn ouders uit bed haalde om te vertellen dat er een princes van engeland was overleden...) Maar de hele hysterie om Diana en het koningshuis is me pas later langzaam duidelijk geworden.
De film vond ik dan ook erg leuk om te zien.... ook omdat je een fictieve blik achter de schermen hebt die waarschijnlijk in grote lijnen nog best zou kunnen kloppen. Het acteerwerk vond ik prima in orde, hier en daar misschien bijna iets te veel "een typetje" maar dat stoorde me niet... immers het is geen documentaire of een reconstructie.... 4* een aanrader vind ik
catweasel
Prachtige film met een meesterlijke Helen Mirren. Frears weet niet alleen een boeiende film af te leveren, maar slaagt er ook in om het afstandelijke Britse hof wat meer dichterbij te brengen. Vooral de constante aanwezigheid van the Chamberlain, The Queen Mother en Prince Philip dragen daar aan bij.
Ook de gespannen sfeer op de bewuste avond is erg goed weergegeven: Pas nu besefte ik hoe lastig de situatie voor de koninklijke familie was. Diana was immers geen lid meer en ze was terecht absoluut niet tevreden met de manier waarop ze door hen behandelt was. Hoe reageer je dan als ex-schoonfamilie, door het hele land in de gaten gehouden, zonder ongeinteresseerd of hypocriet over te komen?
De gehele cast speelt geweldig(ook Michael Sheen), met een kleine uitzondering. Helen McCrory komt een aantal keer allerminst overtuigend uit de hoek en dat kwam door overacting. Dat bespeurde ik al eerder in Casanova en ik ben blij dat Helena Bonham Carter haar rol in de vijfde Harry Potter kreeg.
Verder uitstekende aankleding en mooie muziek- vooral Libera Me. Normaal zou ik op een 4 komen maar in dit geval komt daar een halve ster bij. Omdat in mijn beleving Mirren in een paar scenes gewoonweg verdween en ik echt naar Elizabeth II keek! Helen Mirren, die oscar is voor jou!
4,5 ster
Een dikke 4*
Ik moet me aansluiten met de mening van Pieter en ik moet zeggen dat Helen Mirren de oscar echt verdiend in deze mooie film.
mister blonde
Gezien in het vliegtuig van New York naar San Diego en hoewel 'vliegtuigfilms' nooit helemaal overkomen lukte dat hier toch aardig.
Mirren is inderdaad fantastisch, maar ook de rest van de cast is erg goed. Het is uitkijken geblazen dat het niet als satire overkomt, maar dat vond ik eigenlijk geen moment. Zelfs Blair niet, met die typische manier van praten. Sterk gecaste spelers, alleen de acteur die Charles speelt vond ik een beetje over the top.
De film laat goed twee kanten zien van 'the queen', hoewel de harde kille kant de overhand heeft. Het verhaal (het gaat in feite alleen over de momenten na de dood van Diana) is net te dun om een film te vullen. Interessant thema hoor, maar niet een goede anderhalf uur lang. Het was dan ook onmogelijk om een goed einde te krijgen. Het is ineens afgelopen en dat is onvermijdelijk, maar toch.
Goede film, maar een boek of een toneelstuk hadden wellicht een beter medium geweest. 3,5 sterren.

The Last King of Scotland

The Remains of the Day
Drama / Romantiek, 1993

The King's Speech
Drama / Historisch, 2010
upper classverlies van geliefdegreat britainsadnesskoninginmonarchypaparazziheadline sterven en doodpalaceprince charles royal familybiografiedeergebaseerd op een waargebeurd verhaalbritish prime ministerprincess diana jaren 90british royal family british monarchyqueen elizabeth iiwestminster abbeytony blairqueen elizabeth iiprincess diana