Ace Ventura: Pet Detective (1994)
Genre: Komedie
Geregisseerd door: Tom Shadyac
Met onder meer: Jim Carrey, Courteney Cox en Sean Young
Releasedatum: 2 juni 1994
Bekijk via iTunes
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Plot Ace Ventura: Pet Detective
"He's the best there is! (Actually, he's the only one there is.)"
Ace Ventura (Carrey) is een dierendetective die wordt ingehuurd door Melissa Robinson (Cox) om de mascotte van een footballteam (een dolfijn) terug te vinden. Ondanks zijn onorthodoxe methodes komt Ace op het spoor van de dader, maar deze is niet wie hij lijkt te zijn.
Ace Ventura
Roger Podacter
Woodstock
Ron Camp
Vinnie

HALVE TAMME. (moderator series)
Deze twee
smiley's zeggen
genoeg denk ik

Timothyvdmeer
beetje jammer zo'n opmerking.
Vind het ook een geweldige komedie. Lekker hyper rol van Carrey.
Stuk in de bak van Snowflake is helemaal geweldig.

Daan258
Blijft een leuke comedy met Jim Carrey.
Heel erg flauwe humor maar daar hou ik wel van.
Helaas vond ik hem toch wel een beetje te langdradig.

Matige film waarin een dierendetective op zoek gaat naar een verdwenen dolfijn. Een erg slap plotje dat een kapstok is voor flink wat grappen van een bedenkelijk niveau. Eigenlijk alleen leuk vanwege het vele gekke-bekken-trekkerij van Jim Carrey voor wie dit zijn grote doorbraak betekende.

Filmfan74
Dit is Jim Carrey op zijn best: helemaal los in een niets om het lijf verhaal, voordat hij het honded keer opnieuw in andere films ging doen.
Tegen het einde krijgt het geheel een erg hoog 'Bassie en Adriaan gehalte', maar verder is alles dolle pret. Het is absoluut zeldzaam dat ik zoveel lol met een komedie heb, maar Ace Venture met een roze tutu en kartonnen doos doen mij het bescheuren!

tommykonijn
Hoe bedoel je?

tattoobob
GEWELDIGE film dit.......ik schrijf nooit lange stukjes,en dat is bij deze film al helemaal niet nodig!!!!!!!!!!!!

Marc Valk
Heb laatst deze film weer eens gezien. Ik vind het toch echt een geweldige! Als je van goede humor houdt is dit een absolute topper met Jim Carrey in de hoofdrol!
Overigens, Jim Carrey vind ik in dit genre sowieso bij de top horen.

phil free
Ik heb deze film door de jaren heen nu al wel tien keer gezien. Vind hem nog steeds geweldig. Ik ken nu inmiddels wel alle grappen en toch blijven ze geweldig. De sukkel die iedereen basht. En al die filmparodieen... en die instant replay... en die scene waarin... och daar ga ik weer. Een ware klassieker, een icoon binnen de comedies en de beste film van Jim Carrey ooit. Daarom 5 sterren van mij.

rcuppen79
In de jaren 90 vond ik deze komedie geweldig en dan met name Jim Carrey's energieke rol. Na een pauze van ruim 15 jaar heb ik hem een tijdje terug nogmaals gezien, maar moet zeggen dat ik hem niet meer zo leuk vond als toendertijd. De humor is vaak te melig voor woorden, en hoewel de film een aantal erg geslaagde grappen kent, is ze over het algemeen flauw.
Jim Carrey is het sterkste punt van de film met zijn rubberen gezicht. De mooie Courtney Cox is vooral beeldvulling, maar de eveneens mooie Sean Young speelt een leuke bijrol als dominante politiechef.

bass-9
Ace Ventura en Bas waren liefde op het eerste gezicht. Geweldig. Hilarische film.

tattoobob
Zelfs na een meerdere herzieningen blijft deze film geniaal.
Carrey blijft bij mij altijd op mijn lachspieren werken.....hier en daar komt de film nu wat gedateerd over maar hij blijft hilarisch.
Acteerwerk is ook prima.

Duke Nukem
"Lo-ho-se-her!!"
Dat is precies hoe ik over deze film denk. Vond hem vroeger hilarisch maar nu vooral erg flauw. Jim Carrey blijft natuurlijk een fenomeen en kan me nog steeds doen lachen, maar het is steeds weer wachten op de volgende geslaagde mop tussen een hoop minder geslaagde moppen en de rest van de film is kinderachtig en saai. Ik ben een grote Jim Carrey fan maar de Ace Ventura films vind ik niet zo leuk meer.

Flat Eric
Melig.
Heerlijke flauwe humor met de elastieken kop van Carrey. Het verhaaltje over de dolfijn en American football was wat flauw en saai, de ontknoping traag maar dat kan ook gewoon te maken hebben met het feit dat die sport me niks doet.
Enkele memorabele scènes blijven bij herziening gewoon leuk zoals de slow-mo scène in de psychiatrische instelling en de Einhorn is a man??!! scène.
Toch vind ik deel 1 minder dan deel 2 when nature calls.

Black Math
Naar aanleiding van de Jim & Andy documentaire, die mijn waardering voor Jim Carrey als persoon heeft doen stijgen, kwam deze doorbraakfilm van Carrey op de kijklijst. En ondanks die documentaire blijf ik gemengde gevoelens over Jim Carrey in komedies hebben. Zijn gezicht lijkt van rubber te zijn, wat veel potentie tot humor oplevert; het is ook vaak bij vlagen grappig, maar ook zo vaak levert het een overkill aan gekke bekken trekken op.
Tot nu toe twee uitzonderingen, waarbij de humor wel grotendeels raak lijkt te zijn. De eerste is The Mask waarbij Carreys gekte met name toeslaat als hij het masker draagt en een cartoonesk persoon wordt, waardoor het past bij de situatie; de tweede is Man on the Moon waar hij Andy Kaufman briljant vertolkt.
Ace Ventura valt helaas wel in het gebruikelijke stramien. De beginscene is hilarisch, maar daarna is het veel hit en miss met de gebruikelijke overdaad aan gekke bekkentrekkerij. Verder is het einde bijzonder flauw met de twist dat Einhorn een is man, waarbij de grappen eromheen ook nog eens behoorlijk transfobisch zijn.
In ieder geval voor het grootste gedeelte 2* waard; het einde trekt het om genoemde redenen nog een halfje naar beneden. 1,5* dus.

Chainsaw
In 1994 scoorde Jim Carry een wereldhit met Ace Ventura én The Mask én Dumb and Dumber. Niet gek voor een acteur die daarvoor in titels speelde als Earth Girls Are Easy en Once Bitten; hij was in één klap een megaster. Een status dat hij de afgelopen jaren een beetje kwijt is geraakt. Inmiddels weten we ook wel wat Jim Carrey kan; met zijn rubberen gezicht trekt hij enorm veel gekke bekken en springt als een ADHD clown in het rond. Ace Ventura was voor veel mensen de kennismaking met Carrey en zijn gekke bekken en het is ook nog steeds één van de leukere rollen van de komiek. Dat komt grotendeels omdat de film niet enkel leunt op de gekke bekken van Carrey, maar ook een echt verhaal heeft te vertellen. Een sympathiek politie-mysterie met wat grappen en grollen erdoorheen. Hoge grapdichtheid, vlotte vertelwijze en vooral een paar zeer rake grappen. Sure, de film heeft zijn flauwe en voorspelbare kant, maar daartegenover staat een enorm leuke kant. Hoe vaak ik het ook probeer, ik kan niet naar die ‘half time’ scène kijken en niet lachen als Carrey vol met z’n smoel op dat bankje slaat. Toch leuker dan welke intellectuele komedie dan ook.
4 sterren.

Shadowed
Mwa.
Het is niet dat Carrey het nou zo slecht doet, maar de film is gewoon nogal wat flauw. Carrey humor is natuurlijk flauw, maar flauw in en bepaalde manier. De andere grappen en karakters zijn vrij saai, plat en niet grappig.
Carrey tilt zelf de film naar hoger niveau, maar bijvoorbeeld Sean Young speeld ver ondemaats. Veel te geforceerd, vervelend, verkeerd gecast en niet grappig. Zelfs aan het eind niet, terwijl ze daar iets beter was. De grapjes zijn ook soms maar matig.
Maar aan de positieve kant, is het idee best grappig. Carrey doet het wel lollig met zijn elastische gezichtsbewegingen. Visueel niet zo mooi, maar de haaienscene was wel leuk gedaan. Kan het niet hoger maken

Thomas83
Jim Carrey kan grappig zijn. Spijtig genoeg is hij vaker flauw en vermoeiend. Eigenlijk al zijn écht leuke rollen zijn wat serieuzer van aard. Ace Ventura is helaas alles behalve een serieuze film, en een vrijbrief voor Carrey om ongeremd zijn gang te gaan. Het verhaal en de andere personages doen er maar amper toe, het gaat puur om de sketches die Carrey op mag voeren. Ik heb alleen geen enkel moment gelachen volgens mij. Er zijn ook wel wat grappen die nu als ongevoelig zouden worden gezien. 1.5*.

Lovelyboy
Wat vond ik deze films vroeger geestig, veel dialogen en scenes stonden me nog bij en bepaalde termen of geluiden die ik zelf soms gebruik komen gewoon uit deze film. Maar dat is wat mij betreft ook het enige dat van de film overeind gebleven is. Het beeld dat ik er nog van had bleek beter dan dat het in werkelijkheid is.
De film is heden ten dag toch wel een eindeloze rits flauwe grappen, gekke bekken, rare stemmetjes en overdreven situaties waarvan weinig meer echt leuk zijn. Enkele scenes zijn nog wel aardig, de stemmetjes in de fishtank en de situatie in de inrichting waar hij opzoek is naar aanwijzingen, hoe hij de rechercheurs op hun nummer zet in verschillende situaties, maar het merendeel is nu toch een beetje teveel, te snel en te flauw. Alle dieren in de flat bijvoorbeeld, het gebeuren bij de rijke stinkerd thuis en die opmerking 'Do not go in there' is trouwens door Charlie Lownoise en Menthal Theo in een nummer gebruikt, maar dat geheel terzijde.
De film drijft voor mij toch nog wel op een beetje sentiment, en Courtney Cox ziet er toch wel bijzonder aardig uit in die zwarte avondjurk terwijl Sean Young ook lang niet misselijk is. Zoals gezegd, aardig voor een keer maar heel best is het allemaal niet meer. Humor die de tand des tijds wat mij betreft niet heeft doorstaan.

Vermakelijke onzin.
Een film die eigenlijk volledig op Jim Carrey steunt, want verder is het echt niet veel soeps. Gelukkig leek Carrey dat zelf ook te beseffen en gaat hij hier vol over the top. Net wat deze film nodig had, waardoor het toch nog best makkelijk uit te zitten was.
Extreem 90s allemaal, al speelt deze film ook wel erg bewust met die clichés natuurlijk. Soms lijkt Shadyac ook expliciet de parodie-richting op te willen gaan, maar hij houdt zich steeds net op tijd in, zodat het niet echt iets als Hot Shots of Naked Gun wordt. Maar erg ver zit het er ook weer niet vanaf.
De film is gelukkig niet al te lang, Carrey zorgt voor een geregelde gniffel en voor je er erg in hebt is het alweer voorbij. Weinig tot geen saaie momenten, voldoende humor en een acteur die goed weet waar hij mee bezig is. Anderzijds is het uiteraard ook geen hoogstaande cinema, laat staan een echt geweldige comedy, maar vermaken doet het wel.

Kondoro
“Well, I'm not really ready for a relationship, Lois, but thank you for asking. Hey, maybe I'll give you a call sometime. Your number's still 911? All righty then.”
Dan toch eindelijk deze ‘Jim Carrey’ film gezien. ‘Ace Ventura’ stond al enige tijd op mijn lijst maar de interesse was nooit groot genoeg voor de film, tot ik vandaag eigenlijk niet zo gauw wist wat te kijken en deze in mij op kwam. Normaal gesproken kon ik nooit echt wennen aan dat overdreven ADHD gedoe die ‘Carrey’ altijd liet zien, niet echt mijn stijl humor. Maar ook in deze film kwam het weer erg overdreven over, alleen kon ik me er echt mee vermaken. De personage ‘Ace Ventura’ hoorde in mijn ogen zo te zijn, en dat vond ik best leuk. Al zag ik best veel trekjes uit ‘The Grinch’ voorbij die ik voornamelijk herkende. Zoals het lopen in de WC als hij op onderzoek uit gaat tijdens zo’n besloten feest, dat loopje heb ik vaker gezien bij hem.
Ach de cast lijk me wel redelijk duidelijk. ‘Jim Carrey’ is gewoon een goede hoofdrolspeler en neemt duidelijk de leiding waar hij zich best mee weet te vermaken. Zelf vond ik ‘Courteney Cox’ het overigens ook best leuk doen, erg knappe vrouw ook. Voor de rest kende de film een leuke cast en leuke personages maar niemand stak echt boven deze twee uit, voor mij.
Wat mij altijd aantrok in deze film was de scene met één van mijn favoriete deathmetal bands ‘Cannibal Corpse’. Uiteraard verdient ‘Carrey’ wel wat pluskudo’s door deze band te scoren, geweldige scene. En zo kende de film voor de rest nog wel meer leukere scenes.
Al om al best vermaakt met deze komedie film met ‘Carrey’ in de hoofdrol. Het verhaal was leuk genoeg om te volgen, en hem als psychiatrische patiënt te zien vond ik persoonlijk echt hilarisch. Wat een leuke scene was dat en dat heeft zeker wel mijn avond vermaakt.

Metalfist
If I'm not back in five minutes... just wait longer
Er zijn zo van die films die me kunnen terug katapulteren naar glorieuze videotheektijden. Indertijd kon je bij MovieMax in de zomervakantie films voor 1 euro huren en kon je die een volledige week houden. Een Belgische zomer is niet altijd het meest geweldige weer en er waren periodes dat de kleine Metalfist met zijn broer een resem films ging halen en dan tijdens de middag frietjes at. Geweldige tijden en bij het kijken van Ace Venture overviel me opeens weer dat gevoel, al is het wel vreemd hoe ik van deze Ace Venture enkel en alleen maar het begin kan herinneren in de dolfijnentank.
Ik wachtte de gehele speelduur op scènes zoals b-e-a-utiful (ik kan dat woord niet zien staan of zelf schrijven zonder de stem van Carrey in mijn hoofd te horen) of het moment dat Ace uit de kont van een neushoorn komt gekropen maar blijkbaar zit dat allemaal in de opvolger. Maakt op zich niet uit, want achteraf gezien is hier ook veel memorabel te ontdekken. De uitspraak van loser (als lew-who, za-her) blijft geweldig en die alrighty then, iets dat vandaag de dag nog altijd in mijn vocabulaire zit, komt blijkbaar ook uit de Ace Ventura reeks. Het plot rond Einhorn en Finkle is me net wat te vergezocht en had voor mij niet perse gehoeven (al verbaast het me wel dat het effectief Sean Young met een opgeplakte snor en een pruik is op de football foto van Ray Finkle, dacht echt dat ze daar gewoon een andere acteur voor hadden gecast) maar het kijkt allemaal wel lekker vlot weg. Vooral ook omdat Ventura zelf gewoon een knettergek personage is waar je nooit echt hoogte van krijgt. Je weet nooit wat voor idiote one-liner of actie hij nu weer uit zijn mouw gaat schudden en dat zorgt ervoor dat je wel geboeid blijft kijken. Oké, niet alles werkt even goed maar de grappendichtheid is hoog genoeg om voor de nodige fun te zorgen.
Veel verwijzingen ook die ik vroeger als kind niet doorhad, dat vind ik ook altijd wel fijn. Die imitaties van Star Trek of die typische "just one more thing" van Columbo bijvoorbeeld zijn Carrey te voeten uit en zeker de combinatie met het nodige gekke bekken trekken is de voornaamste aantrekkingskracht in deze Pet Detective. Vandaag de dag is Carrey wat weggedeemsterd maar in 1994 was hij alomtegenwoordig met ook nog The Mask en Dumb & Dumber naast deze Ace Ventura en was hij terecht één van de leukste komieken. Fijn bijrolletje nog van Courteney Cox die in hetzelfde jaar aan haar meest iconische rol als Monica Geller uit Friends zou beginnen. Van Sean Young ben ik echter nooit zo'n fan geweest en ze is hier ook wel de zwakste bijrol maar wat is het ook jammer dat Udo Kier zo onderbelicht blijft. Die scène tussen hem en Carrey is misschien wel één van de leukste uit de film maar jammer genoeg verdwijnt hij nadien geruisloos uit de film. Let vooral ook nog op een klein optreden van death metal band Cannibal Corpse halverwege de film, al passen ze eigenlijk compleet niet in de film.
Ik vraag me ook echt af hoe ze hier zijn terecht gekomen maar vond het an sich nog wel een leuke cameo. Binnenkort de opvolger ook maar eens opzetten aangezien daar dan een hele hoop scènes zouden inzitten die ik nu nog mis. Blijkbaar is er later ook nog een derde Ace Ventura uitgebracht maar dat ziet er werkelijk verschrikkelijk uit. Ben benieuwd hoe ik When Nature Calls ga vinden maar ik vermoed dat die wel eens op dezelfde score kan rekenen als de eerste film.

Opnieuw gezien en ik kom wederom tot de conclusie dat mijn smaak gewoon op filmgebied enorm is veranderd de afgelopen 10, 20 jaar. Ace Venture heb ik denk ik voor het laatst in de jaren 90 gezien en toen vond ik Jim Carrey nog wel vermakelijk met zijn gekke gedrag en rare bekken, maar dat is echt lang geleden. De afgelopen jaren heb ik meer werken van hem gezien en ik trek die kerel gewoon niet meer. Hij is echt ontzettend niet-grappig, zwaar irritant en bijzonder storend. Vorig jaar heb ik The Grinch gezien en die kwam ook op 1* uit omdat ik echt gek van Carrey werd en de herziening van The Mask viel ook tegen, al levert die film nog voldoende kwaliteit voor een kleine voldoende.
Ik denk dat Ace Ventura misschien wel zijn vervelendste film uit de jaren 90 is. Het is bijna slapstick wat hij aan humor heeft, maar het werkt niet. Zo'n scène als met de schuifdeur open en dicht of dat hij een moment opnieuw af wil spelen zijn echt tenenkrommend kut om het plat te zeggen. Ik kan dan ook niks leuks aan de film meer noemen, behalve dat ik blij was dat de 90 minuten er weer op zaten. Verhaaltechnisch stelt dit niks voor en minus een geinig bijrolletje van Monica, ik bedoel Courtney Cox is er ook weinig te genieten.
Ik denk dat ik voorlopig maar niet Dumb and Dumber nog eens uit de kast haal, want een van mijn favoriete komedies uit de 90's is in mijn hoofd nog steeds ontzettend geestig. Laat dat nog maar even zo blijven.
1* (was 3,5* gek genoeg...)

bjerik76
film uit mijn jeugd, maar nu pas voor het eerst gezien.
De film was denk ik veel leuker als Jim Carey niet bij elke zin zijn gezicht helemaal laat verkrampen, maar dit wat minder had gedaan, dit werd erg irritant anno 2021.
Maar in de jaren 90 was dit het kenmerk van Jim uiteraard.
Film verder wel grappig om te zien.

Brabants
Ace Ventura Pet Detective is een geweldig platform voor Jim Carrey. Hij maakt het dan ook tot wat het is. Het verhaal zelf heeft namelijk weinig om handen. Heerlijke acteur.

Als je de film nu terug ziet is dit toch een flauwe film. Het lijkt wat op de Naked Gun films zonder de letterlijke toespelingen in de grappen. Veel grappen zijn ook enorm kinderachtig. Als puber deden we wel eens graag mee met enkele scènes als 'lo-o-se-er' en de schuifdeur. Puberale humor en enkele quotes die zijn blijven hangen. Meer is het niet meer, dit zit wat in de lijn van die ongelofelijk irritante komedie Dumb and Dumber.

Fisico (moderator films)
Goh ja, je weet aan wat je je mag verwachten bij een dergelijke film van Jim Carrey. Nog flauwer dan Dumb and dumber of The mask in mijn ogen. Bij momenten zelfs pijnlijk flauw waarbij plaatsvervangende schaamte me net niet bedroop. Dit laatste werd de mede-acteurs echter niet bespaard. Nu, Jim Carrey heeft sowieso veel showbizz talent. Het is een ongelooflijke performer en alleen dat al verdient erg veel lof.
Maar dit soort films bekijken als kind of tiener is nog iets anders dan dat 25 jaar later te herhalen. Zelfs mijn 10-jarige dochter vond het bijzonder flauw. Nineties humor is duidelijk geen constante. De film (en dus Carrey) gaan eigenlijk te veel in overdrive. Het is gewoon te veel. Er is geen enkel normaal of serieus moment te bespeuren met Carrey in screen time.
Maar hier een daar zit er een blijvertje in, iets nostalgisch, maar niemand beter dan Metalfist die dit perfect omschreef met zijn bericht op 28 februari 2021 hier enkele posts hierboven.

Nu eindelijk pas gezien. Dit is duidelijk een film uit de gekke bekken periode van Jim Carrey.
Ik vond 'm niet zo leuk als Liar Liar en Dumb and Dumber. Het verhaal in zo'n bewust flauwe film is van ondergeschikt belang maar het vermaakte me maar ten dele. En ik ben nog wel een liefhebber van flauwe komedies...
Ik miste hier toch duidelijk iets. Het niveau van de grappen had omhoog gekund en de dialogen hadden scherper gemogen. Maar wellicht had ik deze film in 1994 leuker gevonden.

Sergio Leone
Amusant.
Zeer zeer lang geleden dat ik deze film nog zag. Ik heb mijn score ietwat verlaagd, maar de herziening is me niet tegengevallen. Jim Carrey doet het goed in z'n onemanshow. Heel flauw en dwaas, een ganse film lang, maar er zitten genoeg scènes in die geslaagd zijn. Nog geen anderhalf uur lang, dat helpt de grappendichtheid ook een handje.

mjk87 (moderator films)
Gekkebekkentrekkerij van Jim Carrey. Dat kan hij goed maar die is vaak mijn humor niet. Sowieso zijn hele personage en gedrag. Alleen al dat kapsel dat nogal opvallend kinderlijk is. Ik wil ergens op een basispunt een film nog serieus kunnen nemen (zelf Airplane! is dat) maar bij deze film lukt dat niet. 86 minuutjes slechts maar voor mijn gevoel duurde de film veel langer. Een enkele grap werkt nog wel maar wordt soms ook te ver doorgevoerd. Als Carrey vanuit zijn kont gaat praten, dat is één moment best heel grappig. Maar in die sketch blijft hij ermee doorgaan en irriteert uiteindelijk vooral. 1,5*.

Ace Ventura Jr: Pet Detective
2009