• 9.376.808 stemmen

Hannibal Rising (2007)

Drama / Thriller | 121 minuten / 131 minuten (unrated dvd-versie)

Genre: Drama / Thriller

Speelduur: 121 minuten / 131 minuten (unrated dvd-versie)

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Tsjechië / Frankrijk / Italië

Geregisseerd door: Peter Webber

Met onder meer: Gaspard Ulliel en Rhys Ifans

Gesproken taal: Engels, Duits en Russisch

Releasedatum: 8 maart 2007

Plot Hannibal Rising

"It started with revenge."

Prequel voor Red Dragon met het verhaal over de jeugdjaren van Hannibal Lecter, van zijn kindertijd in Litouwen via zijn levensperiode in Frankrijk tot aan zijn ondergang in de V.S. Getoond wordt onder andere hoe traumatische gebeurtenissen in zijn kinderjaren invloed op hem hadden.

Hannibal Lecter

Petras Kolnas

Zigmas Milko

Bronys Grentz

Inderdaad wat schoonheidsfoutjes.

Bij een Chinese die een Japanse in Frankrijk speelt en die Engels spreekt kan je toch enkele vraagtekens plaatsen.

Maar Hannibal Rising is vooral een stijlvol thrillertje met een aantal opvallende gore momenten. Niet dat het bloed in het rond spat, maar voor dit type film is het apart in your face aanwezig.

Acteur doet het erg goed als de jonge Hannibal, film duurt alleen een beetje te lang en Hannibal als legende wordt een beetje ontsiert, vooral omdat z'n menselijke kant sterk naar voren komt in deze film (en z'n daden ook min of meer "goedgepraat" worden).

Maar best fijn filmpje, aardige 3.5*

avatar van donnie darko

donnie darko

2007 is niet goed begonnen voor mij.
Wat een gruwel was dit, zeg. Ik denk dat dit echt één van de slechtste films is die ik ooit in de cinema heb gezien. Echt zo overdreven cliché en slecht. Ik snap niet dat mensen dit goed kunnen vinden.
En het stijlvol sfeertje bespeurde ik toch ook nergens. Alles leek wel stijlvol, maar een film als Perfume was dan toch in dezelfde stijl, maar veel stijlvoller.

Het acteerwerk is ook zo gruwelijk slecht, he. Gaspard vond ik echt gruwelijk slecht, en zijn oneliners trokken echt op geen fluit.
M from Mischa. En de gore-elementen waren ook zo onnodig.

Zelden zoveel gelachen als bij deze film, en dan was ik waarschijnlijk zo iemand geweest die Linn had geïrriteerd, maar de hele zaal lag de helft van de tijd plat.

Dit is gewoon slecht. Punt.

1* voor de, bij flarden, mooie muziek.

avatar van The Oceanic Six

Ik heb zonet Hannibal Rising gekeken. De film was echt een stuk beter dan ik verwacht had. Hannibal wordt goed gespeeld door deze nieuweling, maar Hopkins zal hij nooit vervangen. Ik miste hem toch wel een beetje, al snap ik dat zon oude man geen jongen van een jaar of 20 kan spelen

Verder, de film gaf me een tweeslachtig gevoel.
Aan de ene kant een prima film, waarin duidelijk wordt waarom Hannibal zon monster is geworden, een mens zonder gevoel en emotie...
Niet gek na alles wat Hannibal op het einde van de oorlog heeft mee moeten maken

Maar, ik vond het lang niet altijd een echte ''Hannibal'' film.
De film ging na een tijdje alleen nog maar over Hannibals wraak op de soldaten, jaren later. En bij hun sterven zag je dan wel weer de Hannibal methoden, maar toch..

Maar ik kan de film wel aanraden. En die Japanse dame kan er overigens ook echt wel mee door!

avatar van P8rb

P8rb

ik wist niet echt wat ik er van moest verwachten, met Silence of the Lambs moet ik hem natuurlijk niet vergelijken, maar hij viel zeker niet tegen, sommige stukjes waren lekker bloederig, en het acteerwerk van Gaspard Ulliel was echt toppie. al met al dus een waardige Hannibal film.

3,5

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Aardige prequel, en het is weer eens een iets andere invalshoek dan de voorgaande 3 films met Hannibal Lector in de hoofdrol.

Alhoewel het een beetje teleustellend is dat het ontstaan van de even meesterlijke als monsterlijke serial-killer Hannibal the Cannibal gewoon een ordinair wraakverhaal blijkt te zijn is zijn jeugd toch uhh... "sfeervol" genoeg om een film aan te wijde.

Vind dat de film het daar dan ook vooral van moet hebben, de griezelige, horrorfilm-achtige sfeer met de pompeuze muziek erbij. Het levert een aantal spannende en lugubere scenes op en hoewel Ulliel een beetje wat aan overacting lijkt te doen vind ik hem wel de juiste looks hebben voor zijn rol. Ook Li Gong blijft natuurlijk leuk om naar te kijken.

Al met al niet een baanbrekende thriller maar zeker vermakelijk genoeg voor op de vrijdagavond. 3*

avatar van Hannibal

Hannibal

Interessant om eens te zien wat de voorgeschiedenis van Hannibal Lecter is, maar daar blijft het in deze film ook bij.

Er zat totaal geen spanning in de film, en had alle ingrediënten van een standaard actie/thriller met een paar boeven waar zo nodig wraak op genomen moet worden.

Het masker stoorde mij nogal, alsof het een passie van Hannibal is om een dergelijk masker op zijn gezicht te zetten. Onzin! Het beruchte Hannibal masker was in the Silence of the Lambs slechts een bescherming voor de bewakers, omdat Dr. Lecter soms verrassend uit de hoek kon komen door plotseling een bewaker aan te vallen en er een hapje uit te nemen.

Hij had een hekel aan het masker, en waarom er in deze film nou weer een verwijzing naar het masker moet zitten snap ik niet.

Gaspard Ulliel als Hannibal overtuigde mij geenszins. Natuurlijk is het een onmogelijke taak om ook maar een beetje in de buurt te komen van het zinderend goede acteerwerk van Anthony Hopkins, maar deze jonge Hannibal vond ik erg matig. Af en toe een beetje eng kijken en een zwaard trekken maakt nog geen Hannibal.

avatar van otherfool

otherfool

Ondanks een gebrek aan spanning geen onaardige film, al is de link met de andere Hannibal films minimaal (feitelijk had deze film net zo goed over heel iemand anders kunnen gaan). Ulliel heeft een vervaarlijke kop en het verhaal is aardig uitgewerkt, eigenlijk al meer dan ik ervan had verwacht.

3*.

avatar van Theunissen

Het begin van de film was nog aardig, maar toen hij bij die Japanse vrouw aankwam ging het snel bergafwaarts met de film. De film was niet spannend en hij was ook vrij voorspelbaar. Het was meer een wraak film dan het wat met Hannibal te maken had.

avatar van Maartenn

Maartenn

Deze film was een beetje aardig, maar meer ook niet. De complete overdreven scenes af en toe, waarin Hannibal volledig doordraait neem de scene op het schip, als hij de M van Mischa in die vent gaat kerven doen eigenlijk afbraak aan de rest van de trilogie. Ook het zogenaamd opgelopen jeugdtrauma vind ik wat over the top en vergezocht natuurlijk is het erg dat je zusje is opgegeten in de oorlogtijd door een stel masochisten, maar dat wil toch niet zeggen dat je als een verknipte idioot eigen rechter moet gaan spelen??Als deze film buiten de Hannibal trilogie was uitgekomen, dan weet ik zeker dat ik er met andere bril naar zou hebben gekeken en wellicht tot een hoger cijfer zou zijn gekomen. Nu mis ik met name de ijzersterke psychologische mindfuck die Anthony Hopkins zo schitterend kon overbrengen. Slechts 1 stukje uit de film refereert naar het legendarische manipulatieve van Hannibal namelijk de scene met de leugendetector, maar dat hadden we toch ook al eens gezien (neem Basic Instinct, waar het vele malen beter is uitgevoerd)??? Dan is er ook nog de dubieuze rol van de tante in deze film met wie hij, wat verassend zeg, een liefdesverhouding opbouwt, die werkelijk NIKS aan de film toevoegd. Het enige coole is dat ze hem wat bijbrengt in de Ninja arts, maar dat is het dan ook. En de protectieve scene met de butcher op de markt is ook nog wel te pruimen, die mijns inziens een minder prominente rol had mogen hebben.

Ondanks al deze minpunten heeft deze film ook een paar sterkere punten. Het acteerwerk is naar behoren, de locaties waarop gefilmd wordt zijn soms erg mooi en het camera werk mag er ook best wezen!

Maar al met al voert toch de negatieve tendens bij mij de hoofdzaak. Een 2.0* voor een film die misschien beter tot zijn recht was gekomen met een andere naam dan Hannibal Rising.

avatar van Spetie

Hele aardige film nog en dat terwijl mijn verwachtingen verre van hoog waren. Wat konden ze hier immers nu van gemaakt hebben? Nou een aardige sfeervole film, waarin we eigenlijk het ointstaan van de " echte Lecter" zien en eigenlijk zien hoe hij daadwerkelijk tot zijn daden gekomen is. Ulliel doet het trouwens erg goed als jonge Hannibal. Natuurlijk komt hij tekort in vergelijking met Hopkins, maar op zijn eigen manier geeft hij Lecter toch ook een duistere geheimzinnige uitstraling mee. Verder zitten er nog minpountjes in, zoals Russen die Engels praten en nog een paar van dat soort zaken. Ook mist de film wel enige spanning, wat natuurlijk ook komt, doordat je natuurlijk al weet hoe het na deze film verder gaat.

Ondanks de minpuntjes toch wel een aardige thriller!

avatar van Zinema

Prima filmpje.

Desondanks een behoorlijk vreemde eend in de bijt van de beroemde serie. Ietwat realistischer dan de voorgangers, maar helaas niet zo meesterlijk als TSOTL. Toch uiterst onderhoudend. Qua verhaal niet altijd even geslaagd en spannend, maar vermakelijk genoeg.

Goed.

avatar van Chimpz

Chimpz

Ruim 15 jaar na datum een origins-verhaal uitbrengen voor een horrorklassieker is een verschrikkelijk slecht idee. Waar Red Dragon nog een zeer degelijke prequel was, is Hannibal Rising verschrikkelijk slecht. Hoe slecht is het? Wel, de film is zo slecht dat het weet afbreuk te doen aan het personage van Hannibal Lecter en erin slaagt The Silence of the Lambs minder goed te maken.

Vooraleer de inhoud: Hannibals ouders stierven in een oorlog en terwijl hij alleen overbleef met zijn zusje werd er ingebroken. Om te overleven gooiden de schurken Hannibals zusje op de barbecue. Dat klinkt als een verschrikkelijke spoiler maar dat zijn de eerste 10 minuten, alles wat daarna komt is een veredeld wraakverhaal. Dus wat deze film doet met het mystieke personage van Hannibal: zijn zusje werd opgegeten en daarom is hij een kannibaal geworden. Psychologie van het laagste niveau waar de èchte Hannibal Lecter zijn gat aan veegt, en dat zou de bron moeten zijn van de in vraagtekens gehulde Lecter? Puh-lease.

Daarnaast is er nog het slechte acteren (of miscasten): Li Gong toont bij momenten dat ze een degelijke actrice is, maar haar engels is van een zeer laag niveau, zo laag zelfs dat het bij momenten lijkt alsof ze haar zinnen qua klanken (fonetisch, if you will) uit het hoofd heeft geleerd en ze deze maar gewoon opzegt, zonder de betekenis te kennen. Even slecht is Gaspard Ulliel, kleine Hannibal, die een vreemd opvallend Joker-esque litteken heeft. Naast zijn ietwat vreemde duistere stem praat hij heel... de... film... lang... zeer... traag........ want zo speel je drama.

De regie is ook nog eens vrij bout, met steeds dezelfde beelden die terugkomen in flashbacks en een vervelende pacing. Enige pluspunt is de vrij mooie cinematografie bij momenten. In ieder geval: een film die nooit gemaakt zou mogen worden en die hierbij uit mijn geheugen gebannen wordt.

avatar van thunderball

thunderball

Deze film destijds vermeden, omdat de trailer me totaal niet boeide en ik in de hoofdrolspeler geen Hopkins kon zien.

Echter nu ik hem op TV heb gezien moet ik hier toch op terug komen.

Ik vond de film zeer stijlvol en met klasse gemaakt, zeker niet een vlug broddelwerkje om snel te cashen

en de hoofdrolspeler is zeker niet slecht en weet tijdens de film zeer geloofwaardig te maken dat dit de latere Hannibal the cannibal zal worden, zoals wij hem kennen.

Ook de andere acteurs leverden goed werk af.

Begrijp me goed:

liever had ik gehad dat er helemaal geen uitleg over het onstaan en de achtergrond van het Hannibal personage was gegeven, maar nu het boek en de film een feit zijn, ben ik blij dat het op deze goede, integere manier is gedaan.

Voor een mainstreamfilm vond ik de film ook vrij gruwelijk en expliciet. Hulde!

De muziek vond ik opvallend en mooi.

Kortom: zeker niet slecht en stukken beter dan de overbodige Red Dragon remake.

Een acht, ofwel 4 sterren.

avatar van Wassup !

Wassup !

Laatst nog maar eens een keertje bekeken, vanwege mijn eerste kijkbeurt erg goed beviel. Dit zegt dus al meer dan genoeg dat dit laatste deel in de serie mij opvalend goed wist te vermaken. Het verhaal breekt sowieso geen potten, maar toch is het geheel erg goed in elkaar gestoken. Zo waren enkele scènes behoorlijk bruut in beeld gebracht, wat ik zeker weet te appreciëren. Hannibal Rising is een toppertje geworden naar mijn mening. Zelden mij nog zo vermaakt met een film als deze. Zeker een aanradertje!

avatar van raptorjeroen

raptorjeroen

de beste uit de reeks vooral omdat je als hannibal gaat voelen

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Ook dit is een zeer geslaagde Prequel op de hele Hanibal Reeks. Bij Red Dragon gingen we al terug in de tijd maar hierin gaan we nog verder terug de tijd in. Namelijk de jeugd en jonge jaren van de beruchte kannibaal. En ik moet zeggen, het is wel keurig neergezet. Alleen zagen sommige achtergronden van vroeger er wel een beetje karig uit als het echt om een 1940-50 verhaal gaat. Maar opzich maken we hier nu pas echt kennis met Hannibal. Het begint als een oorlogsfilm waarbij de familie van Hanibal word afgeslacht door de Russen en zo raakte hij dus in trauma en had ie niks anders dan Wraakgevoelens. En inderdaad, Hannibal gaat op al jonge leeftijd de moordenaars en verantwoordelijken wreken, en ook hierin alweer op de meest gruwelijke manieren. En ook zo krijg je te zien hoe Hannibal een kannibaal is geworden.

Gasperd Ulliel zet de rol van dit monster ook prachtig neer. Alleen wat ik niet begrijp is dat de naam Thomas Harris groot op de dvd hoes staat, terwijl hij niet eens een rol speelt hierin.

Maar verder een goede prequel.

avatar van 606

Zeer grove en goede film waar ik wel van houd.

En het verhaal eromheen over de WW2 was ook goed gevonden en spannend.

Prima geacteerd en Gaspard acteerde als zieke moordenaar heel goed.

Film technisch ook helemaal niks op aan te merken.

avatar van Number23

Number23

Vanavond herzien en daardoor halve * minder. Acteerwerk is onder de maat en de film zit vol met ongeloofwaardige momenten die bij deze tweede kijkbeurt vooral irritatie opwekken.

avatar van Decec

Decec

Ik vond een goede Thriller film...

Spannende verhaal...

Wel een beetje bloederige moorden...

Prima acteerwerk...

Bekende actrice Li Gong speelt goed...

Goede muziek achtergrond (Dolby Digital/DTS)...

Jammer geen HD (comm RTL 5) gezien...

avatar van SaNDuTjE

SaNDuTjE

Sterke maar soms wat langdradig derde deel in de Hannibal reeks. Nu dan eindelijk gezien en viel zeker niet tegen.

Het beste aan [Hannibal Rising[/i] is naast het casten van Ulliel, de mooie opbouw van het verhaal waar gedurende de film ook steeds op teruggevallen wordt. Deze rode draad geeft genoeg stof voor Lecter om er een over het algemeen interessant film van te maken met de nodige horror en spanning. Opvallend is de Ulliel die een angstaanjagend goeie rol neerzet die duidelijk op z'n lijf is geschreven. Zijn hele voorkomen, mimiek, bewegingen en uitspraken stralen een gevoelloosheid uit van iemand die niet meer te redden is.

Wat ik erg jammer vond is het personage Murasaki die voor een subplot zorgt dat afbreuk doet aan de rest van het verhaal. De zeer matig uitgewerkte poging tot een misplaatste romance voelde te geforceerd en haalde vooral de vaart uit de film. Daarnaast ging het voor mij ook allemaal wel wat te gemakkelijk allemaal maar maakte de manier waarop weer het een en ander goed.

Al met al positief verrast door dit derde deel. Sterk eerste helft en een fantastische Ulliel.

avatar van Lennert

Lennert

Hmmm...

De film begon erg sterk met de scene met de tank en de Stuka jachtbommenwerper, maar zorgde uiteindelijk ook net weer niet voor een echt interessante film. De film lijkt rauw, maar qua expliciet geweld of psychologische horror valt het in beide gevallen tegen, waardoor ik me als kijker toch een beetje bekocht voel. Verder komt hier ook nog eens bij dat Gaspard Ulliel een matige prestatie neer zet. Hij ziet er op zich wel griezelig uit, maar zodra hij zijn mond open doet en het afgrijselijke accent naar buiten komt houdt het voor mij toch op.

De cast van slechteriken is in de vorm van Kevin McKidd en Rhys Ifans echter goed gekozen, al zag ik die hele plotwending aan het einde dat zijn en Hannibal Hannibal's eigen zus hebben opgegeten toch al behoorlijk snel aankomen. Verder is de verhaallijn van Li Gong (weer een geval van 'waarom moet een Chinese een Japanse spelen?) weinig verheffend of interessant.

Nee, de film moet het hebben van enkele mooie plaatjes, de sterke openingsscene en het feit dat het geheel nergens stil valt. Het oogt allemaal heel verzorgd en kijkt lekker weg, maar is verder verre van wereldschokkend. Voor de psychologische horrorfans te weinig diepgang en voor de gore liefhebbers te weinig ingewanden en bloed.

avatar van Leno

Leno

Deze film voegt niets toe en lijkt alleen maar te willen profiteren van de naam. Het is verder geen slechte film; de setting is prima en Gong speelt een aardige rol; toch is het allemaal net niet boeiend. Dit heeft overigens voor een groot gedeelte ook wel te maken met de zwakke rol van Ulliel. Overigens liggen de scenes met die kinderen er wel erg dik bovenop.

avatar van Camorra

Camorra

i came to collect a head.

Hannibal Rising.

Vrij aardige film, ik vond het een mooie film, de jonge hannibal speelt best goed, en het verhaal is echt mooi/spannend/ontroerend, er zat wat spanning in maar heel spannend was het niet je wist wel dat hij ze allemaal zou vermoorden maarja dat is met haast alle films, Verder vond ik dat japanse meisje maar apart, eerst leert ze hannibal vechten en vervolgens word ze gevangen genomen als een weerloos meisje. natuurlijk snap ik het wel dat het mooier is voor de film maar dan nog is het ietwat apart. Verder is het jammer dat je de laatste moord niet te zien krijgt, ook wel te begrijpen zou het alleen maar langdradig maken, en dan zou je een raar einde hebben (zo is het dus goed).

Vrij aardige film zelf al heb je de hele hannibal serie niet gevolgd.

3 sterren voor een vermakelijke film.

avatar van Montorsi

Montorsi

Niet al te goed.

Wel absoluut pluspunten voor de vertolking van de jonge Lecter, want die kerel doet het echt wel goed. Heeft al goed die psycho manipulatieve trekjes en die vluchtige strakke opmerkingen in zich. Verder is het allemaal verhaal nog wel vermakelijk, maar nergens echt hoogstaand, en laten een paar dingen nog wel te wensen over.

Om te beginnen die SS'ers waar hij achteraan zit. Dit zijn in en in slechte monsters zo blijkt, die als hongerige wolven vogels met hun blote tanden aan stukken scheuren en allerlei grommende geluiden maken. Belachelijk overdreven karikaturen. Dat je in extreme honger een ander mens op eet kan ik me ergens nog wel voorstellen, maar dat lijkt me niet iets wat je met alle plezier doet. Laat staan dat je sieraden van het slachtoffer aan je eigen kind gaat geven en dat soort dingen. Enige nuance was wel op zijn plek met andere woorden, maar dan kom je weer in botsing met het personage Hannibal, die moet ergens zijn psychische gesteldheid vandaan halen.

Dat brengt me op het volgende punt, het achtergrondverhaal van Lecter, wat tot deze film heeft geleid. Eigenlijk is het wat mij betreft nooit een issue geweest hoe Hannibal is geworden wat hij is. Natuurlijk is dat altijd wel iets wat in je achterhoofd speelt, maar het kan eigenlijk alleen maar leiden tot afbreken van een personage. Zo vind ik het vreemd om te zien wat nou de reden is van Hannibal's kannibalisme. Ga maar na, hij heeft zware nachtmerries te verduren over de dood van zijn (opgegeten) zusje. En wat doet hij met zijn eerste slachtoffer, daar vreet hij een deel van op. Ik weet niet, maar dat wrikt allemaal een beetje. Door deze film is het mythische van het personage Hannibal Lecter is er wel een beetje af.

Verder vind ik de film audiovisueel er nogal simpel uitzien, en storen er een paar kleine andere dingetjes. Li Gong speelt een Japanse, beetje een cast met in het achterhoofd dat elke mooie vrouwelijke Aziaat die fatsoenlijk Engels spreekt had voldaan. Elke dialoog tussen Lecter en zijn tante (trouwens ook tussen Lecter en die inspecteur) zijn erg geforceerd met one-liners over en weer versterkt door een lichte aanzwengeling van de muziek etc.
Verder is de structuur van de film een beetje saai, al snel is het niet meer dan een zoektocht naar de slechteriken waar je niet eens zelf mee puzzelt, alles wordt voor je opgediend zonder aanwijzingen of clues waar je iets mee kan doen.

Stuk minder dan de andere Hannibal films, voelt een beetje als een goedkope spin-off. Moet alleen Red Dragon nog zien, maar aangezien ik Manhunter al wel heb gezien verwacht ik daar niet zo heel veel van.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Het idee van de film leek me destijds fantastisch, maar eigenlijk was hij bij voorbaat al gedoemd. De mythische en ongrijpbare status van Hannibal Lecter is nou eenmaal de spil van Silence of the Lambs en Red Dragon. Wanneer je het karakter gaat vermenselijken met iets banaals als een slechte jeugd, dan verliest het ook meteen die angstaanjagende kracht die je als kijker meeneemt en tegelijkertijd afstoot. Het kan niet anders dan dat het karakter een karikatuur van zichzelf wordt. Daarbij vind ik het ergens zelfs een beetje banaal dat ze de tweede wereldoorlog en het stalinisme erbij hebben betrokken. Door er een bepaalde historische context aan het karakter te verbinden wordt zijn handelen meer een logische gevolgtrekking van gebeurtenissen en minder die mysterieuze kracht waarmee kijkers zich op een rare manier mee konden identificeren.

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Prima film. Het begin met de oorlog is mooi geschoten, de vaart zit er lekker in (ondanks de speelduur), de kills mogen er zijn en er hangt constant een aardig duister sfeertje. Het is ook wel slim bedacht dat op een bepaald moment iedereen achter elkaar aanzit (Hannibal, de politie, de oorlogsmisdadigers, alhoewel vreemdgenoeg de politie Hannibal totaal uit het oog is verloren).

Vind het geen thriller maar een misdaadfilm die het van de wraak moet hebben; leuk om te volgen maar die wraak brengt ook een nadeel met zich mee; Hannibals jeugd roept empathie op en dat doet afbreuk aan het ondoorgrondelijke personage van Hannibal Lector (psychopaten zijn toch wel het engst als ze geen duidelijke motieven lijken te hebben).

Het was beter geweest als het Pietje Rising of wie-dan-ook had geheten (al had het dan minder bekendheid gekregen), dan hoefden er ook niet van die krampachtige verwijzingen naar de andere films te zijn zoals het masker en het kannibalisme, maar oké. Wel jammer is de afgoderij van de Japanse die misplaatst overkomt (eigenlijk haar hele personage en dat karate-kid-gedoe eventjes) en dat de plunderaars wel héél erg slecht afgeschilderd worden. Hoe een van die kerels op latere leeftijd vrouwen behandelt is too much.

Uiteindelijk is het toch wel een vermakelijk deel van de Hannibal-reeks als ik hem daar dan toch onder moet scharen (op verre afstand van Silence of the Lambs), maar ik moet Hannibal (2001) weer eens herzien.

avatar van K. V.

K. V.

Deze eens her bekeken, want 'k wist er niet zoveel meer van. Hij viel beter mee dan dat 'k me herinner. 'k vond het wel interessant om wat meer over de jeugd van Hannibal te weten te komen.

De film is natuurlijk geen Silence of the Lambs, maar is zeker ook niet slecht.

Sommige scènes mochten misschien wel iets korter.

De cast deed het niet slecht.

Leuk om eens gezien te hebben en een goeie aanloop naar de andere delen. Niet het meest memorabele deel, maar zeker ook niet slecht.

avatar van david bohm

david bohm

Sfeervolle verfilming van het waargebeurde verhaal van Hannibal Lecter die na een traumatische jeugd weet uit te groeien tot een succesvol psychiater. Het is raadzaam om de film, net zo goed als dit stukje, niet al te serieus te nemen.

Stijlvolle scenes worden afgewisseld met ronduit knullige vertoningen en ook de sterkte van de cast is wisselend. De jonge Mischa bijvoorbeeld vind ik uitstekend vertolkt worden.

Voor de casting van de belangrijkste rol neem ik mijn petje af, die wangen! Bovendien heeft de jongeman een behoorlijk kille en gereserveerde uitstraling.

Goed kijkbaar al met al.

avatar van J.Ch.

J.Ch.

Na het kijken van Hannibal was ik helemaal in de stemming en wilde ik dit deel zo snel mogelijk zien. Bij elke psychopaat moet er een moment zijn geweest dat het laatste beetje menselijkheid opraakt, en dat krijgen we in Hannibal Rising te zien.

Ik wist al van Mischa en de rol die zij in het leven van Hannibal speelde. Dat neem niet weg dat ik erg benieuwd was hoe de filmmakers haar hebben neergezet. Van mij had aan dit gedeelte van het verhaal wel iets meer aandacht besteed mogen worden. Natuurlijk is Mischa een onschuldig klein meisje en is het afgrijselijk om te moeten zien hoe ze opgegeten wordt. Maar toch, de kannibalen leken nog niet echt uitgehongerd of wanhopig. Ze slepen het meisje mee naar buiten, ze werpt nog een laatste blik op Hannibal, en dan is het zo ongeveer acht jaar later. Deze scène, die an sich natuurlijk heel ingrijpend is, maakte op mij niet de verwachte indruk.

En hoe gaat Hannibal verder met zijn leven? Hij komt in Frankrijk terecht bij zijn Japanse tante, een dame die waarschijnlijk zelf ook een interessant verhaal heeft waar we helaas niets van te zien krijgen. We zien haar wel tot een vreemd soort god bidden en Hannibal samoerai-les geven. Dat voelt voor mij een beetje als stijlbreuk. Beter wordt het als Hannibal gaat studeren en zich mag uitleven op lijken. Als je al enige aanleg hebt voor het morbide, moet je vooral 's nachts alleen gelaten geworden in de snijzaal... Maar goed, om je echt tot volledig psychopaat te ontwikkelen moet je natuurlijk wel de gelegenheid krijgen.

Op zich klopt de film wel, als uitleg voor Hannibals psychopathie. Er was een traumatisch moment in zijn kindertijd, hij vindt gelegenheid om zich te ontwikkelen en er is een goede aanleiding voor Hannibals debuutmoord. Ook de weg die hij vervolgens gaat om zijn wraak te nemen, vind ik zeker niet ongeloofwaardig.

Toch is deze film het nét niet. Soms ligt het er te dik bovenop, denk ik. De 'SS-ers' zijn wel echte bad guys, ook jaren na de oorlog nog. Eentje heeft een restaurant en een gezinnetje, maar de meeste zijn verdorven tot op het bot. Ik zou het interessanter hebben gevonden als de kannibalen na de oorlog alles zo snel mogelijk wilden vergeten en hun best doen om een normaal leven te leiden - en mensensmokkel past daar niet bij. Aan de andere kant mist er ook iets. Popil vond ik een interessant personage, maar hij komt niet helemaal goed uit de verf. Ook Lady Murasaki is vooral potentieel interessant. Haar relatie met Hannibal was onduidelijk, maar wel boeiend. Daar had meer in gezeten.
Ik had ook graag meer gezien van de gebroken Hannibal. De invloed die de dood van zijn zusje op hem heeft is niet echt aan hem af te zien. Hij heeft er nachtmerries over ja, maar dat is niet genoeg. We zien alleen maar een wraaklustige Hannibal, maar moet daar niet een immens verdriet aan vooraf zijn gegaan?

Misschien focus ik me teveel op het drama. De spanning was op zich wel prettig, al zij het minder dan in de andere Hannibal-films. Het acteerwerk was redelijk, maar Ulliel is niet zo huiveringwekkend als Anthony Hopkins of Mads Mikkelsen. Hannibal Rising is een aardige toevoeging aan de reeks, maar als film op zich mist er toch iets. Het werkt net niet als thriller en net niet als drama; maar is een compromis waar meer in had gezeten.

avatar van Mike 1984

Mike 1984

Ik kijk niet graag oorlogsfilms, en dat gevoel had ik de eerste 20 minuten. Ik had de neiging om de film uit te zetten maar besloot dit niet te doen. Ik vind het een bijzonder saaie film, heel traag en vooral slaapwekkend. Uitstekend geacteerd, prachtig in beeld gebracht maar ik vind er geen sensatie of spanning in terug. Om dit te beschrijven als thriller is het wat overdreven, ik zou het eerder een drama noemen. De geweldige sfeer rond Hannibal is ook niet terug te vinden. Blij dat ik deze film gezien heb, al is het met een dubbel gevoel. Een aantal zaken kloppen niet echt. Zo is er bijvoorbeeld de ontvoering van zijn tante, terwijl er in principe politiebewaking aan het huis stond. Raar dat de agenten dit niet zouden gemerkt hebben. Absoluut geen meesterwerk en ik zou het niet aanraden aan mijn omgeving.