• 9.184.216 stemmen

Dance of the Vampires (1967)

Komedie / Horror | 108 minuten

Genre: Komedie / Horror

Alternatieve titels: The Fearless Vampire Killers / Met Jouw Tanden In Mijn Nek / The Fearless Vampire Killers or: Pardon Me, but Your Teeth Are in My Neck / Het Bal der Vampiers / Vampiers op het Bal

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Roman Polanski

Met onder meer: Jack MacGowran, Roman Polanski en Sharon Tate

Plot Dance of the Vampires

"Who says Vampires are no laughing matter?"

Professor Abronsius en zijn hulpje Alfred reizen naar een Transsylvanisch dorpje om de lokale bevolking te bevrijden van een oud vampiergeslacht. Dit loopt echter niet helemaal op rolletjes...

Professor Abronsius

Village Idiot

avatar van knusse stoel

knusse stoel

Alexander1900 schreef:

Dance of the Vampires (1967) is best een teleurstelling wanneer je een leuke of vermakelijke film verwacht, zoals de trailer doet vermoeden. Het enige pluspunt is de mooie decors en dan heb je het wel zo'n beetje gehad... Grappig werd het nooit (?) maar het werd ook niet echt flauw. Al met al keek de film nog wel redelijk weg.

Een krappe 6 / 10

Daar tegen in wil ik opmerken dat wij hem bij tijd en wijle wel grappig vonden, flauwe humor soms maar toch paste dat goed in het geheel. Deze film is niet echt een griezelfilm maar meer een film met elementen uit films over Dracula en andere vampierfilms. De humor bleek b.v. uit de scène dat de herbergier in zijn kist in de stal moest slapen van de gebochelde en later stiekem terugsloop naar de meester om bij hem in de kist te slapen. Dat is toch humor?

Een topfilm en in deze tijd nog steeds schitterend door de meesterlijke in scene zetten van Roman Polanski die zelf ook een hoofdrol speelt. Zelf heb ik de film meer dan 10 keer bekeken en ontdek steeds meer unieke details. Een aantal vrij goede acteurs: professor Abronsius, de waard van de herberg en zijn vrouw Rebecca: gewoonweg schitterend. Graaf von Krolock zegt tegen zijn familie vampiers: "met de hulp van Lucifer hopen we op meer sappige tijden".... de graaf is uiterst charmant en biedt zijn onverwachte bezoekers slaapgelegenheid aan in een kamer vol met spinnewebben...Eén van de beste films in het genre, zoniet de beste. Je ziet hem best in de originele versie.

avatar van RuudC

RuudC

Erg genoten van deze vergeten klassieker. Als de humor niet zo goed zou zijn, dan had ik ook veel plezier beleefd aan de decors, de sfeer en het verhaal. Het spel tussen Polanski en Tate is erg mooi, maar tegelijkertijd treurig, aangezien we inmiddels weten hoe het met haar afgelopen is. The Fearless Vampire Killers is een origineel vertolkt vampierenavontuur dat een beetje kneuterig aanvoelt (op een goede manier), maar vooral artistiek in dik in orde is. De humor is lekker droog. Het voelt in elk geval wat natuurlijker dan een Mel Brooks. Had van tevoren gedacht dat de stijl meer overeen zou komen, maar dit bleek een flinke meevaller. Erg leuke film!

avatar van baspls

baspls

Deze Horror-Komedie van Roman Polanski stond ook al een tijdje op mijn 'Nog kijken'-lijst. Polanski is een veelzijdig regisseur, ook binnen het Horror-genre, van films als Rosemary's Baby tot een komische film die de Gotische horror van de jaren '60 een beetje op de hak neemt.

De film verteld het verhaal over hoe een professor en zijn assistent door Oost-Europa reizen opzoek naar een vampier om te doden. Als ze bij een afgelegen dorpje aankomen lijkt het dan eindelijk zover te zijn. Een jonge dame - waar de assistent een oogje op had - wordt ontvoerd door oude graaf...

Hoewel Polanksi zichzelf niet in de credits heeft gezet speelt hij eigenlijk de hoofdrol. Net als in The Tennant vond ik hem ook hier weer goed spelen, grappig bescheiden personage heeft hij hier. Jack MacGowran vertolkte de rol van de excentrieke professor op een leuke manier. Ferdy Mayne zette overigens ook een sterke vampier neer. En de mooie Sharon Tate was natuurlijk ook leuk om te zien, alleen erg apart als je bedenkt dat ze na deze film met Polanski zou gaan trouwen en 2 jaar later al op beestachtige wijze zou worden vermoord door the Manson family.

De setting van de film is erg mooi en sfeervol, in tegenstelling tot veel films van die tijd is hij grotendeels op locatie opgenomen, wat zorgt voor een realistisch decor. De humor wordt veroorzaakt door een prettige luchtigheid en een aantal erg slim gevonden grappen. Een Joodse vampier die niet door een kruis kon worden tegengehouden of een vampier die met zijn tanden vast zit in een boek, vond ik wel geestig. De film is verder mooi opgenomen in Panavision en had een aantal erg geslaagde special effects en trucjes voor de vampieren waren ook goed uitgevoerd.

The Fearless Vampire Killers was een vermakelijke 'Gotische komedie' van Roman Polanski. Soms werkt Horror/Komedie niet en soms wel, hier was het toch best aardig. Het duistere einde verwacht je niet bij zo'n luchtige film, erg leuk gevonden.

avatar van Noodless

Noodless

RW

Heerlijk vermaak deze klassieker. Een film die altijd is bij gebleven door het luchtige spel, sfeervolle mooie decors, geestige humor en Tate. In zijn genre waar horror een combinatie is met humor vind ik deze film erg geslaagd. 7,5/10

avatar van Lakte

Lakte

Echt een hele leuke film! Erg apart een komische vampieren film maar na mijn mening is hij zeker geslaagd! Ik zag de trailer en toen wou ik hem erg graag zien en nu heb ik hem eindelijk gezien. De scenes in het kasteel vond ik het leukste!

Vond het ook erg leuk dat Roman Polanski zelf ook een grote rol speelt in deze film!

avatar van Flavio

Flavio

Herzien, vond dit vroeger namelijk een erg leuke film. Dat is het gelukkig nog steeds, want The Fearless Vampire Killers/ Dance of the Vampires (die ik dan weer kende onder weer een andere titel, namelijk "Pardon Me, But Your Teeth Are In My Neck") kent fijne humor, een leuke setting en natuurlijk de oogverblindend mooie Sharon Tate. Misschien niet de beste actrice aller tijden maar damn...Verder prima acteurs in deze film, met name MacGowran en Polanski vormen een goed duo.

Toch wel een beetje een vreemde eend in het oeuvre van Polanski, bij mijn weten zijn enige komedie.

avatar van clubsport

clubsport

vond dit een weinig geslaagde komedie zonder enige spanning ook , scenes in het kasteel waren wel

sfeervol gedaan maar verder weinig boeiend

avatar van goldendream

goldendream

Jaren geleden zag ik deze film en ik zou hem graag nog eens herbekijken. Toen vond ik hem bij momenten griezelig, maar vooral grappig. Ik herinner me de scène met een homofiele vampier. Misschien vind ik er nu niks meer aan, maar het zou me verwonderen.

avatar van Grindhouse62

Grindhouse62

• 2065 berichten

baspls schreef:

@baspis. Je hebt met jou recensie een volledig beeld geschets van deze klassieker. Ik heb deze film meer dan 35 jaar geleden gezien en vond hem wel goed. Heel sfeervol verfilmd. Ook deze klassieker zit in mijn collectie.

avatar van scorsese

Aardige film waarin een professor en zijn leerling op zoek zijn naar vampieren. De film ziet er goed uit met een prima aankleding. Hier en daar ook redelijk sfeervol (mede dankzij de spook-achtige muziek). Iets meer vaart en verhaal had het geheel geen verkeerd gedaan. Jack MacGowran ziet er niet alleen grappig uit, hij zet zijn rol ook vermakelijk neer.

avatar van frolunda

frolunda

Voor het eerst ooit gezien op een late vrijdagavond als onderdeel van Der phantastische Film,een – Wikipedia - de.wikipedia.org serie uitzendingen van horror,sciencefiction en fantasy films die het ZDF (Duitsland 2) in de jaren 70,80 en 90 van de vorige eeuw op het televisiescherm bracht.

Verwachtte destijds als 12-13 jarige een volbloed Horror film maar het was juist het onvoorziene komische element van The Fearless Vampire Killers dat de avond/nacht voor ons zo geslaagd maakte.Die vertoning toen was Duits nagesynchroniseerd maar ik heb de film daarna nog een aantal keer gezien waaronder ook de zeer slechte Amerikaanse versie,die begint met een tekenfilmpje en waarbij veel van de originele stemmen van de acteurs opnieuw werden ingesproken door collega's uit de Verenigde Staten.Dat af te raden exemplaar duurt ook een dikke tien minuten korter.

The Fearless Vampire Killers of Dance of the vampires,wat volgens mij de titel is van de oorspronkelijke en beste versie komt uit 1967 en was de vijfde film van regisseur Roman Polanski.Het verhaal gaat over een duo ,Professor Abronsius en zijn assistent Alfred,respectievelijk gespeeld door Jack MacGowran en Roman Polanski ,die in Transsylvanië (voor het grootste gedeelte gelegen in het hedendaagse Roemenië) op zoek zijn naar vampiers.Als ze vervolgens in een lokale herberg een spoor vinden kan de lol beginnen.

Het zijn vooral de scenes in de herberg,uitgebaat door Yoine Shagal (een fantastische en hilarische rol van Alfie Bass) en de eerste helft in het kasteel die Dance of the Vampires zo leuk maken.

De wisselwerking tussen spannende en komische momenten is hier uitstekend geregisseerd door Polanski,die in zijn rol als Alfred tevens een goede acteerprestatie levert.Nog overtroffen door Jack MacGowran (die ik verder alleen maar ken van the Exorcist) als zijn leermeester Professor Abronsius,een kostelijk karakter die met zijn verstrooidheid en geklungel vaak de show steelt en er qua uiterlijk ook nog eens fabelachtig uitziet.Dat geldt overigens voor alle kostuums,decors en locaties,iets wat heel de film lang resulteert in prachtige,sfeervolle beelden die nog een kwaliteitsinjectie krijgen door de mooie muziek van de Poolse componist Krzysztof Komeda.

Het verhaal is onderhoudend maar blijft toch wat achter bij de uitvoering.Vooral als het zich verplaatst naar het kasteel van Graaf von Krolock (een goede rol van Ferdy Mayne).Daar zijn de momenten tussen de professor en zijn assistent en de Graaf nog erg sterk maar het verhaal zakt naar het einde toe toch een flink eind weg.Alleen de strapatsen van herbergier Shagal in het kasteel mag je hier ook niet missen.

Ondanks het wat mindere einde is Dance of the Vampires toch nog steeds één van de meest geslaagde combinaties tussen Horror en komedie,hier en daar misschien wat gedateerd maar dat wordt simpel weggepoetst door de nog steeds prachtige beelden,heerlijke sfeer en geweldige karakters.

(Nog steeds) Een erg goede en vooral zeer vermakelijke film.

avatar van joolstein

joolstein

Wat een heerlijke vampier-komedie gevuld met subtiele sardonische humor en naar het voorbeeld van Hammer-horrorfilms en de eerdere Universal-films. Het vertelt het verhaal van twee vampierenjagers; de slungelige, excentrieke Professor Abronsius, gespeeld door Jack MacGowran en zijn onbekwame jonge assistent Alfred, gespeeld door Polanski, wiens zoektocht het is om vampieren op te sporen en te vernietigen.

Enorm genoten van de geweldige chemie tussen MacGowran en Polanski! De één als professor die inderdaad zo onbevreesd is als de titel van de film suggereert, maar ook een onhandige oude dwaas die zich voordoet als een expert, terwijl de constante angst van arme Alfred alleen wordt weggenomen door zijn onbeantwoorde liefde voor de mooie Sarah. De eerste grote rol van Sharon Tate, die je hier overigens regelmatig in ontklede toestand, na wat bijrolletjes in TV-producties.

Bovendien zorgen de kleurrijke, excentrieke kostuums, de Oost-Europese setting met kastelen en huisjes, en de climax tijdens een vampieren-bal ervoor dat de film veel meer aanvoelt als een luchtig sprookje dan als een echte horrorfilm (al was horror in die tijd ook anders dan anno nu) De opening laat ook weinig aan de verbeelding over met de metamorfose van de brullende MGM-leeuw in een groene Dracula met druipende slagtanden. Zeer vermakelijke film waarin humor, horror en romantiek op een onovertroffen manier samengaan.

avatar van shrink

shrink

• 2080 berichten

Erg leuke film. Mooie decors en grappige beelden. Meer dan prima!

avatar van alexspyforever

alexspyforever

Gezien onder de titel 'The Fearless Vampire Killers'. Ik had vooraf geen weet dat deze was geregisseerd door Polanski (waarin hij ook een hoofdrol speelt) noch dat het een horror comedy was. Het was vooral een spoof op de Hammer horror van Dracula. Eerlijk gezegd vond ik er niet veel aan. Een paar keer een beetje gegniffeld maar voor het grootste deel toch erg flauw jammer want de setting is goed en ook enkele mooie vrouwen met diepe decolleté.

avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

Best een geestige verfilming van Dracula door Roman Polanski. Hier mag de vampier fan wel niet Dracula heten, maar von Krolock, alles verwijst toch naar de beroemde vampier, de regio, het uiterlijk ...

Eigenlijk betreft het een parodie, een satire. Dat betekent ook dat het niet echt eng wordt. Maar de film is best te genieten. Af en toe wel eens gelachen met het stuntelige hulp (Roman Polanski himself) van de professor die op zijn beurt wel wat weg heeft van Einstein.

Maar ook hier en daar grappige situaties zoals bijvoorbeeld de kistachtervolging in de sneeuw. In menig andere film is alles goed getimed. Hier gaat onze gebochelde vriend los het decor in, haha. Algemeen fijn decor overigens, ook in de potsierlijke aankleding op dat bal. Leuk alvast om eens gezien te hebben en een luchtig tussendoortje voor de Horror Challenge.

avatar van Han Solo 420

Han Solo 420

Horror Challenge (2024) registratie #40

Dit was de laatste film die ik tijdens de Horror Challenge gekeken had. Ook deze had ik keurig op tijd op het forum geregistreerd, maar zonder hier een berichtje achter te laten. Dus dat haal ik nu even in.

Eerlijk gezegd had ik even moeite met inkomen, maar na dat ik door had dat het een klucht was begon ik de film wel leuk te vinden. Ik had me namelijk ingesteld op een serieuze vertelling van het vampierenverhaal. De humor was geregeld aan de flauwe kant (soms zelfs iets te flauw wat mij betreft), maar niks waar ik me aan geërgerd heb. De film is mooi gemaakt qua decors en setting. Ook is er veel moeite gestoken in de kostuums.

Zeker een geslaagde leuke draai op het klassieke vampierenverhaal! 3,5*