Genre: Komedie / Drama
Met onder meer: Marcello Mastroianni, Michel Piccoli en Ugo Tognazzi
Gesproken taal: Italiaans en Frans
Bekijk via MUBI
Plot La Grande Bouffe
"An Experience That Hammers Your Sensibilities."
Vier vrienden van middelbare leefdtijd komen in een verlaten villa bijeen om zich aan uitgelezen gerechten letterlijk dood te eten. De poging om het voedsel met seks te combineren mislukt door een snel afhaken van de prostituees, maar een moederlijke onderwijzeres biedt uitkomst...
Marcello
Nicole
Madeleine
Hector
corbijn
turks fruit op zijn frans. grensverleggend in die tijd. mooie rollen.
titan
Redelijk vermakelijke satire op de consumptiemaatschappij, alleen jammer dat de flauwe (scheten)humor de film een beetje naar beneden haalt.
Hoewel het nu nauwelijks voor te stellen is, deed deze film 30 jaar geleden enorm veel stof opwaaien. De toenmalige Franse minister van cultuur opperde zelfs dat hij voortaan eerst de films wilden laten keuren voordat ze werden vertoont op het festival van Cannes. Enkele hoofdrolspelers werden jaren later nog op straat lastig gevallen om deze film.
mooiweer
zeer goeie film met top acteurs, genieten vooral met de kerstdagen.
gimli f
Erg bizarre, licht surrealistische film met een nogal interessant, best onvergetelijke premisse: het jezelf letterlijk doodeten in een barokke, decadente setting.
Leuke satire op de consumptiemaatschappij, met de nodige zwarte humor maar eigenlijk eerder deprimerend te noemen. De flauwe humor was wel een beetje overbodig. Verder zit er nogal wat symboliek in La Grande Bouffe.
De settings en decors in het grote huis waar het laatste maal genuttigd wordt, zijn barok en groots; de mooie, sfeervolle fotografie geeft deze film een meerwaarde.
Qua sfeer en gevoel voor absurdisme deed de film me wel aan Bunuel's latere films denken.
Grappig is dat de vijf hoofdpersonen opereren onder hun eigen voornaam (over zelfspot gesproken). Het acteerwerk is ook prima (al zie ik Mastroianni liever in een film van Fellini). Michel Piccoli zou datzelfde jaar (1973) ook spelen in het al even absurdistische Themroc.
Volgens mij is dit zowat de ultieme eetfilm. Voor liefhebbers van onalledaagse films en van eten wel een aanrader denk ik.
John Doe
Zeker, net in mijn universiteit deze film gezien met een soort van buffet erbij en wat je zegt gimli f
Aardige film, speciaal...de utopie van 'ten onder gaan' dachten ze
Hier en daar wat slimmigheidjes kwa symboliek, flauwe humor die er wel in past. 3*
Ik ben niet zo'n liefhebber van Franse films, maar deze is me altijd bijgebleven. Geniale film met de nodige zwarte humor. Was inderdaad z'n tijd nogal ver vooruit.
predator
- 1948 stemmen
Geweldige ranzige film boordevol zwarte humor. Vooral die onderwijzeres vond ik prachtig.
mooiweer
weet iemand waar deze film op dvd te koop is. ik heb hem vroeger op video gezien, voormij een 4*
swoppy
Lang geleden gezien, maakte indruk op me.
Spannend, walgelijk, zwart humoristisch, indrukwekkend en onvergetelijk.
Dikke 4
offermans
Wil ik heel graag weer eens zien. Is de film op dvd te krijg? Met nederlandse ondertitels?
Ithildin
Een film die mijn eetlust opwekt en daarna weer helemaal ontneemt.
Alleen miste een paar overgeef scenes en de manier waarop ze sterven (hap hap hap tsjoep dood) vind ik niet geloofwaardig. Als je je dood eet moet je veel meer pijn lijden dan in beeld wordt gebracht en de doodsoorzaak is zuurstoftekort (waardoor je eerst flauwvalt) of een gesprongen maag (waarbij je het uitschreeuwt van de pijn en dan flauwvalt).
Verder hadden de eetscenes smeriger gemogen (denk aan de eetscene van denethor in LOTR of de met chocolade overgoten kip in Chocolat. Die geven me echt een misselijk gevoel)
Voor de rest een voortreffelijke film, maar wegens de minpuntjes toch slechts 3,5*
Gerritj
Alweer 34 jaar oud, waar blijft de tijd.
Sensationele movie bij premiere en daarna.
Ik weet nog dat ik ademloos heb ziten kijken, 3 of 4 keer gezien en steeds weer geweldig en steeds weer nieuwe gezichtspunten.
Ik heb heel wat meegemaakt in mijn leven (en nog) maar dit slaat alles. Alles in overtreffende trap.
Wat "Ithildin" hieronder schrijft geeft het goed weer.
Eetlust (en andere gevoelens) worden opgewekt en daarna weer helemaal ontnomen.
Wellicht kan ik hem nog een keer aanschaffen hier.
4.0
24 april een Nederlandse DVD release bij A-film.
Gerritj
Ja beste Star boy Maar niet in Thailand en helemaal niet waar ik woon aan de grens met Laos.
wibro
De eerste keer dat ik deze film in de bioscoop zag - en dat is weer een hele tijd geleden - ben ik de zaal uitgelopen. Kon het niet meer aanzien. Ik moest er zelf bijna van overgeven. alsof ik zelf veel te veel gevreten had. Want daar gaat het bij deze film om. Vreten, vreten tot je er dood bij neervalt. Letterlijk!
Film opnieuw bekeken toen hij later op de TV kwam, ik dacht bij de VPRO. Toen kon ik hem beter waarderen. Film staat bij nog steeds bekend als de film waarbij de langste scheet uit de filmgeschiedenis gelaten werd. Ik dacht door Michel Piccoli.
Al met al toch wel een grappige film die volgens mij als satire bedoeld moet zijn op de consumptiemaatschappij van toen.
gerre
weet iemand of ie te huur is? ik denk dat ik dan toch in een alternatievere videotheek zal moeten zoeken..ik ben van Oost-Vlaanderen in België. Iemand tips waar die te vinden zijn? (gent-antwerpen enz..)
the hustler
In de bibliotheek van Bornem kun je hem een ganse week huren voor maar 1,25 euro. Op de website kun je nakijken of hij al dan niet uitgeleend is. Deze week ga ik hem zelf halen)
Olivier Smolders
Een snerpende film; erg chill verwerkt. Het kleurgebruik is authentiek maar niet te somber en de karakters zijn buitengewoon goed uitgewerkt; Dik oké (een van de betere fis van Ferreri.
mikey
Deprimerende film doet alsof het een komedie is. Wellicht het best verteerbaar op een matige kerstdag zo een paar uurtjes voor het grote diner. Erg mooi geschoten trouwens.
josseheijmen
Ben behoorlijk misselijk geworden tijdens het kijken. Apart om een lichamelijke reactie te bemerken op beelden. Dat is me met Salo niet gebeurd (, de twee films doen me veel aan elkaar denken).
1e ziening van La Grande Bouffe.
Gisteren binnengekregen i.c.m. mijn filmvalley en 'The Motorcycle Diaries'.
Verbijsterend om te zien hoe na de dood van één van de vrienden de anderen steeds weer doorgaan met hun vooropgezette plan. Ik vond de momenten waarop een van hen doodging door het lichaam stuk te eten zelf zo gruwelijk, dat ik me niet kon voorstellen dat de anderen, eerst 3, dan 2, ...1 niet zouden ophouden.
Zo moedeloos, hopeloos.
Moeilijk om te kijken naar mensen die in feite al zijn opgehouden met leven.
Ik had graag wat bloed gezien bij een van de twee middelste sterfgevallen, bij die van Michel of van Ugo. De afwezigheid daarvan doet me twijfelen aan het realiteitsgehalte van de verbeelde gebeurtenissen, beetje jammer. Waarschijnlijk was dit effect-technisch niet te doen binnen het budget.
Wel vind ik de rode konen bij verschillende heren mooie gedaan.
Het is een fantastische film. Die mijlenver afstaat van de standaard romkom op dinsdagavond. Aan dergelijk lef breng ik nederig saluut.
(heb ook een aantal malen smakelijk kunnen lachen)
Uitermate bizarre film. Dat vind ik gelijk ook de grootste kwaliteit.
De speelduur is wel erg lang in combinatie met het povere verhaaltje. Ik was zeker op een hoger cijfer uitgekomen met een wat kortere speelduur.
Toch leuk om eens gezien te hebben.
Ik heb ooit eens een fragment gezien met een man die letterlijk ontploft door het vele eten. Ik dacht dat dat hieruit afkomstig was, maar dat is blijkbaar een andere film.
Iemand nog een taart?
Vrij bizarre film dit inderdaad en zeker leuk om een keer gezien te hebben. Qua verhaal is de film niet heel hoogstaand, maar onderhoudend is die zeker en op sommige momenten zelfs best vermakelijk. Het hele gebeuren is niet echt serieus te nemen, want ik kan me niet voorstellen dat iemand dooreet nadat het eerste slachtoffer is gevallen. Het gebeurd echter wel en het tweede, derde en vierde "negertje" gaan uiteindelijk ook door hun vraatzucht ten onder, de een nog gruwelijker, dan de ander. Bij veel films krijg ik nogal eens zin in een versnapering erbij, hier was dit echter geenszins het geval. Degenen die de film gezien hebben zullen ongetwijfeld begrijpen waarom.
Erwinner
Gemengde gevoelens.
Aan de ene kant ben ik blij hem gezien te hebben, aan de andere kant was het zeer depri, saai en leeg. Mijn ogen vielen helaas steeds dicht om vervolgens steeds wakker te schrikken omdat ik toch niets wilde missen omdat het gegeven zeer apart was. De langste filmgeschiedenis scheet was het leukste onderdeel zoals meerdere users al vermeldden.
Vermoeiende, te lang uitgerekte, maar toch niet te missen film! De inleiding was ook
te lang.

Jeder für Sich und Gott gegen Alle
Drama, 1974

Dolls
Drama / Romantiek, 2002
zelfmoordcall girlsekseating and drinking jeugdvrienden