• 8.758.157 stemmen

Con Air (1997)

Actie / Thriller | 115 minuten / 123 minuten (extended edition)

Genre: Actie / Thriller

Speelduur: 115 minuten / 123 minuten (extended edition)

Geregisseerd door: Simon West

Met onder meer: Nicolas Cage, John Cusack en John Malkovich

Releasedatum: 19 juni 1997

• Claim tot 100 euro bonus bij Jacks.nl

• Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Plot Con Air

"They were deadly on the ground; Now they have wings."

Cameron Poe (Nicolas Cage) heeft lang in de gevangenis gezeten nadat er een dode viel in een poging zich te verdedigen. Nu mag hij vervroegd naar huis, maar hij zit wel op het vliegtuig waarmee de gevaarlijkste criminelen naar een nieuw type gevangenis worden gebracht. Cyrus Grissom (John Malkovich) heeft echter een plan uitgewerkt om al de criminelen te bevrijden. Cameron wil de grondtroepen onder leiding van Vince Larkin (John Cusack) helpen om de plannen van Grissom te dwarsbomen.

Cameron Poe

Agent Duncan Malloy

Guard Sally Bishop

avatar van Antonev

Antonev

Prima jaren 90' actie thriller, met een sterke Cage. Typische film die na al die jaren nog prima te pruimen is en zich nog uitstekend leent om eens per jaar te kijken.

avatar van IH88

IH88

“Ladies and Gentlemen, this is your captain speaking. I have the only gun on board. Welcome to Con Air.”

Con Air blijft een spectaculaire actiefilm vol met memorabele oneliners en een scala aan topacteurs. Cage en Malkovich zijn geweldig maar ook de rol van Cusack is goed te pruimen. En dan heb je ook Rhames, Buscemi (geniaal) en Trejo nog.

Cage speelt de boef met een hart van goud met verve en van Malkovich gaat echt dreiging uit. De actiescènes zien er spetterend uit en vooral het laatste gedeelte in Las Vegas is spectaculair. Cage die een knuffelkonijn aan zijn dochter geeft blijft vertederend, “Put... the bunny... back... in the box” … Genieten. Bloed, zweet en tranen heeft het gekost maar zijn dochter heeft een knuffelkonijn. Een actiefilm met een hart, zo wil Con Air uitstralen. Toch concentreer ik me op de vette actie en legendarische oneliners.

avatar van Thomas83

Thomas83

Heerlijke film nog altijd. Dit was volgens mijn kennismaking met Cage, die nu soms wat teveel van het goede is voor mij maar toen nog indruk op me maakte. Al komt hij hier niet eens in de buurt van wat hij kan natuurlijk, en is het vooral zo dat hij gewoon een personage speelt waarmee wij kunnen sympathiseren. Die garantie heb je al bijna bij een hoofdpersoon die een soort van onterecht is veroordeeld tot een lange gevangenisstraf (lekkere advocaat ook) en zijn dochtertje niet op heeft zien groeien.

Waar de film vooral zo in uitblinkt is in zijn vele karaktervolle personages. Malkovich' Cyrus the Virus is een van de beste bad guys ooit als intelligente leider van de ontsnapte criminelen. Buscemi is een geweldige onverwachte soort komische sidekick, als seriemoordenaar nog wel. Rhames speelt een militant soort van Black Panther-achtig figuur. Trejo een enorme creep van een serieverkrachter. Ticotin en Cusack zijn charismatisch en erg sympathiek als gezichten van de good guys. Alle gevangenen worden ook op zo'n indrukwekkende en stoere manier gepresenteerd, en volgens mij zag ik zo'n beetje al deze acteurs ook voor het eerst in deze film.

De actie is vooral van het soort waarin veel kapotgaat en regelmatig ook explodeert, en de film brengt dat best stijlvol en overzichtelijk in beeld. Vooral stijlvol zijn van die kleine visuele momentjes zoals het gevecht in de regen aan het begin, de tussenlanding in een zandstorm, een politieagent die een donut op de grond laat vallen voor een achtervolging, een gokautomaat die de jackpot wint of de regen van briefgeld op het einde, na een nogal spectaculair slot in Las Vegas met een noodlanding op De Strip en een achtervolging met motors en een brandweerwagen, eindigend met een gevecht op de rijdende brandweerwagen zelf.

En de humor werkt ook nog eens enorm goed hier. Een paar amusante dialogen en oneliners en v
ooral Buscemi is sterk met zijn onverwacht scherpe observaties en de scène met het kleine meisje, wat tegelijk ook een wat griezelige scène is uiteraard. En de epiloog is een perfect luchtige manier de film te eindigen. Potter is wel echt slecht als Camerons vrouw en hoewel het nogal bescheiden gedoseerd is voor een film die dat pad op gaat is de film niet zonder wat patriottistisch en religieus gedoe. Maar het zegt misschien wel wat over de film dat zo'n type als Meaney speelt in de film wel echt de gebruikelijke idioot is die er altijd naast zit. 4.0*.

avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

In mijn jeugd zag ik deze ontelbare keren. Nu was het toch ook weer ruim 12 jaar geleden. Heb hem gisteren meegepikt omdat hij op tv was zodat ik hem kon quoteren. Aan actiescenes geen gebrek. Het ziet er ook nog allemaal best ok uit. Een typische non-stop actiefilm uit die periode (Face Off, The Rock, Die hard, Speed, Bad boys en Lethal weapon). Zelfs het verhaal is best nog ok, maar de invulling ervan is natuurlijk weer wat anders. Nu, dat weet je op voorhand met zo'n prent.

De film is eigenlijk niet meer waard dan een 2,0* of 2,5*, maar wordt gelukkig naar een iets hoger niveau getild door John Malkovich en de sublieme bijrol van Steve Buscemi. De personages van Cyrus the virus en Garland Greene zijn onvergetelijk. Het is vermoedelijk niet verbazingwekkend dat ik me hun personages en dialogen/gedragingen na 12 jaar nog zo scherp voor de geest kon halen. Cage en Cusack zijn niet mijn favoriete acteurs als het van pure kwaliteit afhangt, maar voor dergelijke films is Cage best te pruimen. Zijn oneliners sloegen destijds aan, nu wat minder. De rest van de crew is goed gecast.

Uiteraard oogt het niet allemaal even realistisch. Veel explosies en bruut geweld. Vele scenes zijn behoorlijk in beeld gebracht. De scene met Buscemi en het kleine meisje was erg angstaanjagend. Het giechelen van het meisje vanuit het oogstandpunt van Greene, creepy! Jammer dat er geen gevecht met Nathan Jones inzat. Die kwam nogal schlemielig aan zijn einde. Wat ik ook raar vond was het moment toen Cyrus Poe boven Vegas onder schot hield in het vliegtuig. Na of tijdens de crash was daar geen spoor meer van.
The bunny was uiteindelijk de rode draad doorheen de film. Uiteindelijke slaagde hij in zijn opdracht. Everybody happy dus!

avatar van Aazhyd

Aazhyd

Haha die filmposter. Drie namen, drie hoofden, maar de boel matcht niet.

Aardig fimpje voor als je verder nix te doen hebt.

avatar van Flat Eric

Flat Eric

Fasten your seatbelts.

Heerlijke actie pulp met een voortreffelijke Nicholas Cage. Ook de rest van de (sterren)cast is prima. Het sentimentele gedoe met het konijn hoeft voor mij niet zo zeer maar het past wel bij deze film.

In de loop der jaren is Con Air wel erg vaak voorbij gekomen op tv maar iedere keer blijf ik steeds weer hangen. Hij bljft erg vermakelijk. Van de take-off tot aan de landing is het genieten geblazen. Gewoon lekker.

avatar van MH040

MH040

Ik had deze film nog nooit gezien (want ben over het algemeen nooit fan geweest van actiefilms), maar toen ie gisteren op tv was ben ik er met het verstand op 0 toch eens voor gaan zitten. Enerzijds is het natuurlijk allemaal heel slecht, anderzijds "lekker fout". Typische jaren '90 actiefilm met volledig over-the-top typetjes en dito spektakel. De sterren van nu zouden er tegenwoordig niet mee weg komen.

Ik denk dat je er een bepaald sentimenteel gevoel voor nodig hebt om Con Air te kunnen waarderen. Geen idee watvoor cijfer ik deze film moet geven, dus ik stem maar gewoon niet.

avatar van xxERWINxx

xxERWINxx

Wat is dit toch een keigoede film zeg! Alles zit erin wat er in een film moet zitten humor, actie en spektakel en een heel mooi (sentimenteel) einde!

Vooral het einde denk je dat het afgelopen is en krijgen we nog een explosief laatste stuk te zien!

Beste film van Nicolas Cage en de andere personen in de film zijn stuk voor stuk goed!

Ook Danny Trejo doet mee en dan die gek met dat kleine meisje

al met al 5 sterren!

avatar van Kenzomovies

Kenzomovies

de beste Cage film.

goed verhaal, veel actie..

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Vermakelijk.

Vlot actiefilmpje, deze Con Air. Niet over de ganse lijn even geslaagd, maar het plezier is wel dominant aanwezig. Met een glansrol van Nicolas Cage in zijn beste periode en ook zo'n Steve Buscemi die zich mag uitleven vergeef ik de iets mindere acteergod John Cusack (en ook wel John Malkovich die ik eigenlijk niet altijd even graag zie acteren).

Zeker aan te raden als tussendoor.

avatar van TMP

TMP

Behoorlijk matige actiefilm. Behalve de degelijke actiescènes valt er weinig bijzonders te ontdekken. Ondanks de zeer behoorlijke cast zijn de personages niet bepaald interessant en ook het plot heeft erg weinig te bieden.

avatar van thomzi50

thomzi50

• 1958 berichten

Mijn hemel, wat is de rol van Steve Buscemi overbodig. Dat viel me nu pas echt op.

avatar van Alathir

Alathir

• 1980 berichten

Deze film is zo fout als de filmposter, maar dat is juist het pluspunt aan deze film. Con Air heeft alles wat een actiefilm hebben moet en puilt uit van de vele explosies. Je staat dan ook stom dat de regisseur niet Michael Bay is maar Simon West. Een mindere naam misschien en dat dit zijn debuut is kan je niet begrijpen want het is ongetwijfeld zijn beste film.

En dat is misschien ook zo voor Nicholas Cage, een man die ik vaak kan appreciëren door de natuurlijke nonchalance in zijn houding. Hij loopt hier echt soms rond met een air van: "kan mij geen f*** schelen dat alles rond me wordt opgeblazen, ik ben Cage". Dat grapje met die kooi vond ik ook wel hilarisch gewoon omdat hij ze maakt.

Ik snap hier niks van een aantal meningen om eerlijk te zijn. Wat wil je nog meer van een actiefilm? Actie is er meer dan genoeg, 2 knappe vrouwen vooral Monica Potter, zelfs voor de vrouwen zijn er strakke torso's te bewonderen, ... ja ok die travestiet moest voor mij niet maar haha daaraan merk je dat deze film lekker fout is. Bij het einde denk je nu is het gedaan en dan komt er nog wat actie. Het einde is prachtig! Supergoede film om eens gezellig met de familie te kijken, toch? 4.5* is op zijn plaats, geen discussie mogelijk.

avatar van Supernatural

Supernatural

dit is echt een geweldige film,met een goeie reeks acteurs.en goeie actie er in.ik heb de film al zo vaak gezien maar hij blijft in mijn ogen geweldig.heb de film toevallig eergisteren weer gezien naar een lange tijd.ik heb weer genoten en gelachen.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Con Air; samen met Breakdown mijn favoriete jaren 90 actiefilm. Nu sprak het actiegenre mij nooit aan, zelden voel ik opwinding bij explosies of gevechtsscènes. Waarschijnlijk was Con Air daarom een favoriet van me, want ondanks de talloze vuurballen en kogelregens is de film vooral memorabel vanwege de personages. Schurken zijn immers meestal de leukste personages, dus waarom niet een heel vliegtuig vol? Er is niets mis met Nicholas ‘put the bunny back in the box’ Cage of John Cusack (en zijn veel te grote pak), maar ze zijn verre van het leukste. Want Con Air heeft John Malkovich als charismatische leider, Ving Rhames als coole spierbundel, Danny Trejo als smeerlap, Steve Buscemi als seriemoordenaar, Nick Chinlund als meedogenloze killer, Dave Chappelle als praatjesmaker en M.C. Gainey als piloot. Wat een cast.

Con Air is een enorme hoop lol. De film is vlot, komt gelukkig snel ter zake en doet ook niet moeilijk: we zien af en toe wat politie en inspecteurs rondrennen, terwijl in de lucht een gekaapt vliegtuig vol schorem rondzweeft. Van dat schorem is Buscemi overigens degene die de show steelt. Zijn rol is niet eens heel groot, maar puur de introductie van zijn personage is al fantastisch! Rond het einde gaat de film over in veelal explosies en vuurgevechten en dat blijkt zelfs het minste van de film te zijn. Hoewel, ook de zoetsappige momenten onder de tonen van ‘How Do I Live’ zijn niet de beste momenten uit de film. Maar dit is gelukkig maar een kleine portie uit de film, de rest van Con Air is vooral genieten van een show met een hoop schmierende bad-ass typetjes. Sweet Home Alabama!

4 sterren.

avatar van PapaBeartje

PapaBeartje

Heerlijke actiefilm, met een simpel maar goed en spannend verhaal, die hier en daar ook nog eens leuke humor bevat. John Cusack, John Malkovich, Nicolas Cage en Steve Buscemi, zetten hun persoontje op een representatief en overtuigende manier neer. De explosies zijn mooi in beeld gebracht.

des1

Vanavond weer op TV... alsof we een weekabonnement hebben op deze ongelooflijk zaadfilm.

avatar van Shadowed

Shadowed

Vermakelijk.

Toch wel een filmpje waar Cage dat niet uitgejubeld wordt. Hij speelde soms ook wel erg wonderlijke rollen maar hier staat hij wel goed. Zijn kapsel is wel wat bijzonder, maar kaping films boeien me vaak gewoon. Gooi er een beetje Michael Bay gehalte in en je hebt wel resultaat geboekt.

Leuke cast, Malkovich heeft duidelijk plezier in zijn rol en blijft de film boeien tot aan het einde. De scenes in het vliegtuig zijn het best natuurlijk, en de bombastische finale in Las Vegas is toch ook wel een hele toffe scene. Cusack speelt ook een redelijke rol.

Toffe actiefilm, hersenloos geweld en je hebt dan toch wel een redelijk toffe film gemaakt. West levert hier duidelijk een van zijn beste prestaties af, en dat met zo'n hersenloos en lompe film.

des1 schreef:

Say no more. Bij Veronica nu een programmering om de twee weken...

avatar van TronMan

TronMan

Gewoon een nette jaren negentig actie film met een goede cast. Cage kan ook werkelijk alles spelen. Alleen had ik hierin meer verwacht van de rol van Steve Buscemi.

avatar van NRT

NRT

Toch al een paar keer gezien. Ik zag deze toevallig langskomen en ik heb echt goesting om deze opnieuw te kijken. Heerlijke scènes met een goede Nicolas Cage. En vooral het liedje 'We got the whole world in our hands' blijft hangen.

avatar van Jazzforever1989

Jazzforever1989

1 van mijn favoriete (actie) films. Wat een geweldige spannende, vlotte, stoere, vermakelijke en grappige actiefilm blijft dit toch! Zo vaak al gezien op tv, maar het verveeld mij nooit. Als jongetje was ik helemaal weg van Nicholas Cage (1 van zijn beste rollen vind ik) in deze film, en nu nog steeds: Echt een 'feel good' rol. Ook de overige topacteurs, waaronder John Malkovich, John Cusack en Steve Buscemi, spelen gewoon fantastisch. De overige acteur (leuke) personages waaronder Trejo, spelen natuurlijk ook voortreffelijk. Verder heeft de film een spectaculair einde.

En ik lach me altijd kapot om Steve Buscemi zijn rol, die uitstraling van hem: Geniaal gewoon

Blijft een aanrader

Voor mij 4*

avatar van Jazzforever1989

Jazzforever1989

Kijk er altijd naar uit als de film weer op tv komt

des1

OMG! Waarom hebben we een maandabonnement op deze ongelooflijke zaadfilm?

Prachtige film!

Precies zoals ze in de ‘90’s waren : ‘perfect’ !

avatar van shrink

shrink

Prima onderhoudende film. Begin en einde vond ik zelf het sterkste.

avatar van pierre18

pierre18

Hollywood op en top, dus allemaal belachelijk ver over de top. Het einde in Las Vegas is zelfs te gek voor woorden, zo overdreven. En dan komt zijn vrouw ook nog in beeld met dochter onder mierzoete muziek. Jammer, omdat het begin en middengedeelte zeer goed aanvoelde en dit gedeelte zorgde dan voor een krappe voldoende. Een einde op het vliegveld had bij nader inzien veel beter gepast.

avatar van Kondoro

Kondoro

“Define irony. Bunch of idiots dancing on a plane to a song made famous by a band that died in a plane crash.”

Typisch Jaren negentig actie prent maar echt supergaaf! Ik heb genoten van het begin tot het einde, zoals ik ze graag zie. Meestal ben ik wat sceptisch met films waar ‘Cage’ de hoofdrol in speelt, het is tenslotte niet mijn favoriete acteur maar ik begin hem wel steeds meer te waarderen en ook hier laat hij zien waarom, het blijft wel geinig naar hem te kijken. De film kent overigens ook een hele fijne cast, die het allemaal leuk deden en ze hadden er allemaal best veel zin in.

Ik heb deze film gezien via ‘Disney+’, waar ik sinds kort toch maar weer bij ben gegaan omdat ze aardig wat leuke titels (zoals deze) in hun catalogus hebben zitten. Ik was best enthousiast toen ik deze filmtitel zag staan in hun catalogus, toch ook omdat ik er al een tijdje tegen aan hik maar het telkens uitstel deze film te kijken. Ik moet zeggen dat de film een redelijk lange speelduur kent alleen gaat deze tijd gelukkig snel voorbij, en dat komt puur omdat de film niet stil zit en hij eigenlijk constant wel mijn aandacht wist te houden, en dat vond ik er juist zo tof aan. Het verhaal mag dan wel wat cliché zijn (dat zijn sowieso die verschrikkelijke one-liners die ze constant gebruiken in overvloed) ik vond hem best leuk om te volgen.

Maar toch met een cast zoals ‘Nicolas Cage’, ‘John Malkovich’ , ‘John Cusack’ en ook ‘Ving Rhames’ kent de film zeker geen slechte acteurs, sterker nog in zo’n actieflick zoals dit zijn ze juist super tof om te volgen en passen ze er allemaal wel goed bij, veel hersenloze actie en een toch simpel verhaaltje waar nou niet persé een staaltje top acteur prestatie tegen over hoeft te staan. Ook twee leuke acteurs maar, met een klein bij rolletje zijn toch wel onze vriend ‘Danny Trejo’ die hier echt niet mag missen, typisch een ‘gevangene’ en dat vindt ik ook echt wel een rol voor hem maar ook ‘Steve Buscemi’ die ook altijd wel goed is om een soort psychopathische rol neer te zetten, zo kijkt hij soms ook wel uit zijn ogen en ook in deze film is die rol van hem best ‘ziek’ te noemen als een zware gevangene.

Het verhaal vond ik wel leuk, het ontsnappen uit een gevangenis trekt mijn aandacht meestal wel en deze film was een keer weer wat anders, nu zitten we namelijk in een vliegtuig die de gevangenen moet vervoeren naar verschillende locaties om zo de gevangen te vervoeren, iets wat ik natuurlijk nog niet eerder heb gezien. Toch is het wel wat cliché aangezien je het allemaal al van mijlen ver aan zag komen hoe de film verliep, iets te simpel op sommige punten maar typisch popcornvermaak.

Dus ja, ‘Con Air’ heeft me erg vermaakt en ik vond het een leuke zit. De acteerkunsten waren dan wel niet altijd even geweldig, voor het eerst vond ik ‘Cage’ een leuke rol spelen, dat heb ik niet vaak bij de beste man. De one-liners kwamen soms mijn neusgaten uit zetten, dat was dan wel weer een tegenvallertje maar, typisch bijpassend bij een film zoals dit, leuk!

avatar van stratmans

stratmans

goeie film met spectaculaire landing in Las Vegas, goed geacteerd, goeie sound

avatar van trebremmit

trebremmit

Nooit begrepen waarom deze zo goed gewaardeerd wordt. Flauw gebeuren, domme humor, mierzoet einde.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

• 1941 stemmen

On any other day that might seem strange.

Dit was best wel lang geleden, en heel goed was deze film ook niet meer in mijn beleving. Want laten we eerlijk zijn wat is er veel van die middelmatige actierommel uit de jaren '90 gemaakt. Zo was ik tevens in de veronderstelling dat dit een Emmerich product was hetgeen niet het geval is, dus dat viel ook alweer mee en steeg de kwaliteit toch plotsklaps weer...en ach...de film verraste me eigenlijk toch wel weer een beetje ook valt er nog veel op aan te merken.

Het verhaal mag bekend zijn, muiterij in een vliegtuig vol gevangen en verschillende 'agency's' die elkaar in de weg zitten naar een oplossing voor dit probleem. Het kan allemaal niet bad ass genoeg en ik vraag me dan ook af hoeveel protocollen er gedurende het begin van de opstand overtreden worden. Zo lijkt het me dat de piloten onder geen enkel beding de deur open mogen maken om een situatie als deze, gijzeling, te voorkomen. De aanwezigheid van de undercover maakt het er allemaal niet beter op en de film ontvouwt zich op dat vlak als te verwachten.

Het moet gezegd dat de actie erg sterke momenten heeft, daar staan helaas ook weer momenten tegen over die ver over de top zijn. De slagveld op de 'scrapyard' kan niet overdrevener en het einde op 'the strip' is ook weer zo'n moment die typerend is voor het genre en de jaren negentig en wat mij betreft de film niet ten goede komt. Maar Con-Air treft wel een behoorlijke pluspunt in het acteursgilde. Cage doet het degelijk en naar behoren, Colm Meaney is aardig als vervelende DEA man, en Monica Potter erg leuk voor het uitzicht. Het zijn toch de boeven die het doen en men heeft toch wel een aantal erg leuke karakters gecreëerd en ingevuld met Malkovich, Buscemi, Rhames en Chinlund. Onnodig bijna te zeggen dat Malkovich weer de sterkste is van het geheel. De soundtrack mag ook genoemd worden met aardige en minder aardige momenten.

En zo is Con Air toch vooral leuk weer eens mee te pakken en vooral door de kleurrijke karakters een aangename zit.

avatar van rikker

rikker

Mooie film, en een van de top 3 film van dat jaar met Cage. Face -OFF The Rock en Con-Air maakte Cage een superster. Daarna werd het wel ietsje minder met zijn films