• 9.383.765 stemmen

Zwartboek (2006)

Thriller / Oorlog | 145 minuten

Genre: Thriller / Oorlog

Alternatieve titel: Black Book

Oorsprong: Nederland / Duitsland / Verenigd Koninkrijk / België / Frankrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Paul Verhoeven

Met onder meer: Carice van Houten, Sebastian Koch en Thom Hoffman

Gesproken taal: Nederlands, Duits, Engels en Hebreeuws

Releasedatum: 14 september 2006

Plot Zwartboek

"To fight the enemy, she must become one of them."

In het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog wordt plotseling de boerderij, waar de Joodse revuester Rachel Stein ondergedoken zit, gebombardeerd. Ze wordt opgevangen door een lokale zeiler, maar krijgt dezelfde avond nog bezoek van Van Gein, die hen waarschuwt dat de Duitsers dit nieuwe adres al op het spoor zijn, en hen een veilige doorvaart door de Biesbosch naar het (bevrijde) zuiden van Nederland aanbiedt. Het bezette deel van Nederland ontvluchten blijkt echter niet zo gemakkelijk als ze had gedacht.

Rachel Stein / Ellis de Vries

General Käutner

Notary Wim Smaal

avatar van olivier

olivier

Eerst en vooral het goede nieuws: 'zwartboek' is een bijzonder fraai gefotografeerde, onderhoudende, nergens vervelende en spannende oorlogsfilm met prima vertolkingen en smerige Duitsers zoals een nazi-Duitser moet worden afgeschilderd (beste scène aller tijden: de Duitsers die in 'Casablanca' moeten stoppen met zingen wanneer ze overstemd worden door de marseillaise).

Maar 'zwartboek' is verre van een meesterwerk. Paul Verhoeven doet immers wat hij het beste kan: een popcorn-blockbuster maken. Grootste ontploffingen, teveel aan seks en hoogst karikaturake figuren wijzen ons er des te meer op dan Paul toch niet bepaald een subtiel regisseur is. Daar komt er wel een àl te groot aantal dei ex machina aan te pas komen, dat het einde krampachtig vindingrijk probeert te zijn en dat sommige dialogen écht lullig zijn!

In feite laat 'zwartboek' zich dan ook het best smaken als een uiterst spannende avonturenfilm. Maar laten we nou niet gaan doen alsof we naar écht grote cinema kijken. Maar soit, Verhoeven doet het toch weer en opwindende cinema levert het alleszins op.

3* voor 'basic instinct' in de wereldoorlog

avatar van olivier

olivier

xEvelien schreef:

Ik vond het ook zeer naaiend toen de pauze begon (ik heb de film gisteravond in de bios gezien). Maar na de pauze zat ik al meteen weer 'in' de film.

Zijn er dan nog plaatsen waar er daadwerkelijk pauzes worden gegeven?!

Wat een bout film. 0.5 voor de moeite. En beste nederlandse film? Laat me niet lachen

Filmi Corleone™ schreef:

Jij zal het weten jij bent de kenner op Nederlands filmgebeid.

Mark Samuel schreef:

. ik heb me voor het eerst geen moment gestoord aan de nederlandse taal.

Waar woon je dan als ik vragen mag. Ik hoor namelijk heel de dag de Nederlandse taal.

by_the_way schreef:

Jij zal het weten jij bent de kenner op Nederlands filmgebeid.

sja om nou de kenner serieus te nemen die turks fruit in z'n top 10 heeft....

Zo dat is toch mijn smaak joh. Scarface domme gangstertjes die elkaar overhoop schieten een 5 waard??? Dat is jou smaak terwijl ik het er totaal niet mee eens bent.

avatar van The One Ring

The One Ring

olivier schreef:

Helemaal mee eens. Ik blijf me toch wel een beetje verbazen over het gemiddelde hier. Zeer fijn filmpje hoor, maar toch nergens echt meer dan een gewone thriller?

avatar van hinie

hinie

sja om nou de kenner serieus te nemen die turks fruit in z'n top 10 heeft....

Turks fruit was een geweldige film!

hinie schreef:

Turks fruit was een geweldige film!

'

zeker een goeie film maar jongens smaak is smaak, heb ik ook altijd problemen ( haha ) maar ik vind altijd dat je moet argumenteren, vooral als je een film slecht vond, waarom, waardoor, door wie etc.

avatar van Wouter

Over de zeven miljoen box office. Die miljoen bezoekers zijn er geweest, lijkt me.

raymon

mij ook maar hoor er nog steeds niks over...

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Ik heb geen bron, maar weet zeker op tv gehoord te hebben dat Zwartboek die mijlpaal al wél gepasseerd heeft.

avatar van cornelis

cornelis

In Cinema.nl werd dat afgelopen week wel beweerd i.i.g.

avatar van Quentin

Quentin

Mocht het zo ver zijn, komt morgen vast een persbericht van A-film .

avatar van gotti

Je zou inderdaad zeggen dat het dan wel eerder in de pers was geweest, aangezien het toch een behoorlijk iets is. Volgens mij vrij lang geleden dat een NL film één miljoen bezoekers trok...

raymon

nee het is lang geleden dat een Nederlandse film boven de 16 jaar en ouder een miljoen bezoekers heeft behaald, dat is ongeveer zo een 20 jaar geleden.

avatar van Quido

Quido

Kruimeltje (1999) was volgens mij de laatste met meer dan 1 miljoen bezoekers. En daarna Flodder in Amerika (1992). Als een gemiddeld bioscoopkaartje 8 euro kost (wat ik ergens las), zat de film er donderdag ook nog niet aan (de AH-korting meegerekend), maar zal volgende week vast wel in het nieuws komen dat het zover is. Kan niet anders.

Quido schreef:

Als een gemiddeld bioscoopkaartje 8 euro kost (wat ik ergens las),.

8,75 bij ons

avatar van cornelis

cornelis

Top3 over de periode 1991-2005 (pdf):

1. Flodder in Amerika, 1992, 1.493.873 bez, 8.305.214 EUR

2. Kruimeltje, 1999, 1.136.054 bez, 6.085.833 EUR

3. Filmpje, 1995, 933.608 bez, 5.367.811 EUR

Per afgelopen 4 januari stond Zwartboek op 7.009.734 EUR. Dat is nu dus al meer dan Basic Instinct (1992, 6.989.938 EUR, 1.262.707 bez., nr 17 in de box office top 20 1991-2006).

"De gemiddelde prijs van een bioscoopkaartje daalde in 2005 met 3% en is nu 6,57 euro. " bron.

Als je de recette van Zwartboek daar op deelt, kom je op 1.066.930 bezoekers, maar dat is dus een beetje met de natter vinger.

avatar van Quido

Quido

Dan zou ie er al lang over heen moeten zitten, zeker door die AH-actie. Ik las dat van die 8 euro laatst in het Limburgs Dagblad, die als bron ANP aanhaalde. Maar goed, dat ie de miljoen gaat halen/gehaald heeft is nu wel zeker

cornelis schreef:

Top3 over de periode 1991-2005 (pdf):

1. Flodder in Amerika, 1992, 1.493.873 bez, 8.305.214 EUR

2. Kruimeltje, 1999, 1.136.054 bez, 6.085.833 EUR

3. Filmpje, 1995, 933.608 bez, 5.367.811 EUR

Dat zegt genoeg over de echte filmkennis van de nederlandse bioscoopgangers!! Wat een geweldige top 3 .. ook allemaal top films uiteraard zwartboek gaat er uiteraard overheen!

8,75 bij ons

9 tot 10 euro bij ons!!

Filmi Corleone™ schreef:

En dit zegt dezelfde persoon?

by_the_way schreef:

En dit zegt dezelfde persoon?

Of hij verraad zich zelf of hij bedoeld het anders, ahahah

avatar van Wouter

Wouter schreef:

Sprak de producent. Nee, ze zijn er nog niet.

Zwartboek is 16+ en draait dus nooit matinee. Het gemiddelde kaartje is dus iets duurder.

avatar van Quentin

Quentin

Gaat met een behoorlijk aantal kopien uit volgens de engelse site:

raymon schreef:

Of hij verraad zich zelf of hij bedoeld het anders, ahahah

Lol uiteraard bedoel ik het anders ... kom aan .. een flodder film goed noemen ! Flodder films waren pulp en troep! Same as zwartboek.

by_the_way

Hij heeft helemaal geen gelijk Zwartboek is geen pulp.

Filmi Corleone™ schreef:

Mening! ( vorige keer verkeerd gelezen geen gelijk )