Genre: Misdaad / Drama
Met onder meer: Presley Chweneyagae, Terry Pheto en Rapulana Seiphemo
Gesproken taal: Afrikaans en Engels
Releasedatum: 9 maart 2006
Plot Tsotsi
"In this world... Redemption comes just once."
Op de straten van Johannesburg leeft de 19-jarige Tsotsi. Tsotsi betekent "gangster" in straattaal, maar zijn echte naam en de herinneringen aan zijn verleden drukt Tsotsi weg. Hij is erg impulsief en gewelddadig en veel mensen zijn bang van hem. Samen met een aantal anderen leeft Tsotsi van de straatmisdaad. Als op een avond één van zijn bendeleden Tsotsi blijft vragen naar zijn verleden slaat hij hem in elkaar. Hij slaat op de vlucht en berooft een vrouw van haar auto. In de auto blijkt een baby van drie maanden te zitten. De baby brengt een zorgzame kant in Tsotsi naar boven.
Tsotsi
Pumla Dube
Sergeant Zuma
Soekie
Gumboot Dlamini
Won de publieksprijs op het filmfestival in Toronto en is de Zuidafrikaanse inzending voor de Oscars.
titan
Het verhaal van een stoere gangster die smelt voor een jonge baby is op zich vragen om problemen. Een sentimetele Hollywooddraak is dan nooit ver weg en op sommige momenten geldt dat ook voor Tsotsi. Gelukkig blijft de film grotendeels aan de goede kant van de streep. 3*.
Koekebakker
Ik vind 'sentimentele draak' wel een toepasselijke omschrijving voor deze film. Op de productie is niets aan te merken, het ziet er allemaal supergladjes uit, had zo uit Hollywood kunnen komen. Maar ik kon er zowel qua vorm als qua inhoud niets interessants in ontdekken.
Mug
Tsotsi verbreekt inmiddels alle records in Zuid-Afrika (dit weekend aldaar in premiere gegaan). Niet alleen door alle aandacht vanwege de Oscar-nominatie, maar zeker door de soundtrack (en bijrol) van een van de grootste sterren in Zuid-Afrika, Zola.
Luister en huiver. http://www.tsotsi.com/index.php?m1=soundtrack
Zo behoort hiphop (i.e. kwaito) te zijn, 50 Cent...
Tsotsi zal ook de (gala-)openingsfilm zijn van het Amnesty International Filmfestival in Amsterdam, 8-12 maart.
BoordAppel
Luister en huiver. http://www.tsotsi.com/index.php?m1=soundtrack
Zo behoort hiphop (i.e. kwaito) te zijn, 50 Cent...
Rare opmerking, aangezien kwaito geen hiphop is. Maar klinkt wel lekker dit.
Mug
ok ok, lijkt op hiphop. Een mix van hiphop, house, funk, en natuurlijk onverstaanbare, boze gangsta-rap. (genres, hokjes, ach ja)
nancy255
heb de film gezien en vond hem in één woord
" fantastisch"
De film is goed maar ook de muziek is super
echte aanrader
Iljaw
Aangrijpende film, er lijkt erg veel energie in te zijn gegaan. Zeer mooi gefilmt, prima muziek, en erg actueel. kort om ga dat zien.
Prachtige mooi en indrukwekkende film met werkelijk adembenemende shots van de omgeving en de sloppenwijken.
De film is het Zuid-Afrikaanse antwoord op de Braziliaanse hit "Cidade de Deus" .
Het verhaal de cast de locatie's en de schitterende muziek maken deze film voor mijn een must.
Dikke aanrader
wimspeedy56
na de sneak in Movie Unlimited in Zevenaaar op 6-3-2006:
Inderdaad een goede film door de goede weergave van de sfeer in een township en het vermijden van clichés.
Ook de soundtrack is niet verkeerd - soms enigszins Lisa Gerrard-achtig. Wel een aan te bevelen film - een 8,5, dus rond de 4,5 sterren.
Bone*Thugs
Erg goede film...had niet verwacht dat hij zo goed zou zijn!!
Meestal krijg je bij de gedachte aan een afrikaanse film wel een beetje een negatieve indruk dat t bv alleen om armoede, ziekte enz gaat!
Maar bij deze film zat een goed verhaal en heb er met plezier naar gekeken! *4
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11909 berichten
Op de galapremiere in Amsterdam gezien...geweldig! Briljant spel, apart camerawerk en een heerlijk verhaal. Weer een ouderwetse 4,5*
SmuttWars
Ik denk elke keer dat het Cuba Gooding Jr. is, die op de poster staat.
as
De keuzes van de dames en heren van de Academy zijn niet mijn keuzes. Maar in het geval van Tsotsi denk ik dat ze de plank flink hebben mis geslagen. Verhalen met een karakteristieke etnische lading doen het altijd goed als de nominaties moeten worden uitgezocht voor beste buitenlandse film. Het recept voor Tsotsi voldoet dan ook volledig aan de wensen van de machtige groep mensen die elk jaar de Oscar uitreikt.
Ik kan me niet aan de gedachte ontrekken dat als ditzelfde verhaal in een Hollywoodfilm had plaatsgevonden, dat dit als een volstrekte sentimentele draak gezien zou worden.
De boodschap van deze film lijkt te zijn dat zelfs de meest geharde jongen kan smelten bij de blik van een baby. Er zitten best mooie scene’s in: zoals bijvoorbeeld Totsi’s relatie met die jonge vrouw die gedwongen wordt borstvoeding te geven aan de kleine. Of de verwijderende relatie tussen Tsotsi en zijn maten. Maar dat neemt niet de overdadige sentimenten weg. De overgang van genadeloze killer naar 'zorgzame vader' gaat naar mijn smaak te snel.
De film probeert te laten zien hoe geweld, sociaal-economische omstandigheden en wapengebruik de dagelijkse realiteit in de townships beïnvloeden maar wordt totaal weggedrukt door een oeverloos sentimenteel verhaal.
Maar aan de andere kant laten de widescreen-beelden van cameraman Lance Gewer vooral prachtige, bruingekleurde panorama's van Soweto zien en ook de soundtrack met een geluidsband vol opzwepende Zuid-Afrikaanse kwaito-muziek is erg mooi. worden.
Toch is de film een heel groot succes in Zuid-Afrika… Hopelijk leeft de Zuid-Amerikaanse film industrie met deze film nog meer op. Mbeki, de president van het land heeft zijn hoop hiervoor al uitgesproken na de verzilvering van de oscar. Maar op de helft van de film waren mijn gedachten allang vervlogen naar andere oorden.
Anonymous
Zeer indrukwekkende film. Inderdaad mooie shots en ik vind dat de leefomgeving van ''verschillende sociale klasses'' goed in beeld is gebracht. Er waren meerdere scenes, waar je je adem toch even inhield:
-De confrontatie tussen David en de invalide zwerver. De blik van de zwerver sprak boedelen
-De laatste scene: zal David of de agenten een fout begaan?
Wat ook mooi is, is de scene waar David's vader de rug van de hond breekt. De link met hetgeen David tegen de zwerver zei, is dan gelegd.
En zo zijn er meerdere indrukwekkende, ontroerende, grappige en confronterende scenes.
4*-en.
Hephaistos
Mooie beelden, mooie muziek. Verhaal was soms net wat te slordig naar mijn gevoel. Een uiterst gewelddadige gast die in een paar dagen verandert in een huilende kwetsbare, aan liefdadigheid doende, jongen. En dat allemaal door een lieve baby en een ontmoeting met een zwerver...
Nee, net wat te makkelijk naar mijn smaak.
Maar goed, de muziek, de beelden en de toch wel ontroerende slotscene maken veel goed. 3*
Andoorn
Na een half jaar stage te hebben gelopen in Zuid-Afrika is het erg leuk om eens een film uit dit land te zien. Goeie film! 4*
Mug
Een film die wordt gedragen door 1) een uitmuntende hoofdrolspeler; 2) prachtig camerawerk; en 3) fantastische muziek. Deze drie elementen plus een aantal scenes, inclusief de fantastastische eindscene, maken van deze film een goede film.
Het script is helaas te moralistisch (het is dat er geweld en bloed in voor komt, anders had ik echt geloofd dat het een Disney produktie was), een ontzettend irritante sidekick [Aap] die voor de grappige (wat niet lukte) momenten moest zorgen, en nog een paar karikaturale personages (de zwarte politieman bijvoorbeeld).
Ik werd heen en weer geslingerd door prachtige momenten en irritaties. Een kleine teleurstelling en 3,5 sterren waardering zijn het resultaat.
Shampoo
Jammer dat de metamorfose redelijk ongeloofwaardig is. Daarom geen topfilm, maar gewoon goed. 3,5 ster.
Ghola
Tsotsi gaf me grotendeels het gevoel van Hotel Rwanda: het is een erg aangrijpend verhaal, waarvan je weet dat het de realiteit is, maar daarom is de film nog niet geweldig. Soms nét iets te gelikt en volgens het boekje, soms wordt teveel op sentiment gespeeld en zwelt de muziek te sterk aan, maar voor het overgrote deel is het een mooie film met wat knappe beelden. Het helpt ook wel om in Johannesburg geweest te zijn en het van iets dichterbij te hebben gezien.
(Kleine) 3,5*
jesje
Hij was wel leuk maar hoef hem geen tweede keer te zien. Muziek was wel lekker!
Jason28
Hij was wel leuk maar hoef hem geen tweede keer te zien. Muziek was wel lekker!
Ik deel deze mening. Muziek was zeker lekker. Film was wel aardig maar niet briljant net als het acteerwerk. Er zitten wel een paar goeie scenes in. Middelmootje.
neo
Lijkt soms net iets te sentimenteel te worden, maar echt zover komt het gelukkig nooit. Indrukwekkend en bij vlagen zeer (maar soms ook niet) ingetogen was de score van Killian/Hepker/Mahlasela, wat niet viel te zeggen van die ongelooflijke, afschuwelijke kwaito muziek! 3 sterren
Ik vind deze film weinig bijzonder en de populariteit die hij schijnbaar heeft plus de awards lijken me echt een beetje overdreven.
De film heeft z'n aardige momenten en het is aardig dat er eens een andere setting in zo'n film zit, maar verder is het niet zo best, vooral qua script.
De karakteruitdieping is zeer mager en niet bepaald logisch, allerlei bijpersonages die er eigenlijk niks in te zoeken hebben. En in het laatste kwartier wordt er een soort eind aan gebreid dat je zoiets hebt van 'was dit het nou?'.
Hele kleine voldoende dan maar.
airbus1
Ik denk dat ze bij het de stemkastjes van het publiek hadden gemanipuleerd want ik vond het maar een zeer matige film!
Ik vind de overloop van gangster naar 'brave' jongen gewoon veel te snel gaan.
Hij steekt eerst samen met zijn vrienden een man dood in de trein, diezelfde avond schiet hij een vrouw neer en steelt hij een auto. Als tsotsi die baby vind dan slaat hij in eens helemaal om en neemt zelfs een kerel in huis die tsotsi eerder nog helemaal in elkaar geslagen had
Vond het maar een matige film, de acteur probeert er nog het beste van te maken maar de totale film is helaas niet veel geworden.
2* 0.5 ster extra voor de acteur die het nog wel goed heeft gedaan.
natju
Klein beetje ongeloofwaardig..maar wel een interessante film.
Heb er met plezier naar gekeken. Had alleen een ander einde gehoopt.
Film muziek was wel leuk.
totaal 3,5 *
matthijs_013
Toch nog een goede (in mijn ogen) aftreksel van City of God (ondanks het verhaal - de stijl is gejat). Vond Tstotsi hier en daar irritant, maar was verder mooi.

Bijzonder veel series verlengd: zit jouw favoriet er ook tussen?

Dit is de ultieme kijkvolgorde voor alle Marvel-films tot 2026

Netflix voegt in maart 'The Invisible Man' toe: waar kijk je de horrorfilm nu?

Happiness
Komedie / Drama, 1998